Црна хроника

Discussion in 'Политика и настани' started by Ицолгудбејбе, Mar 31, 2017.

1. sjdgo

sjdgo Форумски идол

Јас мислам дека никој од тие што пишаа досега не знае како точно било и дека не треба баш за секој трагичен случај детективи да будете. :?:

zalosna likes this.
  2. Bridget

Bridget Форумски идол

Институциите, не дa се oстaви нa луѓетo. Вo мoе време тепaчките не беa реткoст. Мaaлo прoтив мaaлo, oдделение прoтив oдделение, грaд прoтив селo и сличнo. Нo немaше пoтреси нa мoзoк, бoдењa, инвaлидитети и сличнo. Немaше ни Албaнци. Случaјнoст?
    Oткaкo се прoшири вест декa ќе се кaзнувa сo oкoлу 2000 еврa секoј физички нaпaд и првaтa кaзнa реaлнo се случи нa еднo детиште штo мaвнaлo бoкс вo сaбoтa нaвечер (a беше стaндaрд случкa секoј викенд), рaбoтите oдеднaш се смиријa. Ниту шaмaр, ниту бoкс, ниту тепaње. Инцидентнo.
    Кoгa пoлицијa имa стрaв дa oди вo oдредени нaселби и дa кaзнувa и приведувa зa се штo требa, кaкo мислиш дa се вoведе ред?

PaLaVa, Harper, Ingvild and 4 others like this.
  3. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Да, еден клик на гугл е доволно да се види дека Македонците прилично се настрадани. Па, не сум била личен сведок, пред да учам во тоа школо, само гледав на ТВ што се случува, а често имаше вакви ситуации. Скоро секогаш кажуваа дека било поради девојка некоја или поради тоа што претходно се закачнале која националност се.
    Но, сум била сведок многупати во автобус кога сум се возела случајно како и Македонци почнуваат да им пеат песни од тип "мртов шиптар, добар шиптар". Малку е потребно да се подгрее ситуација и еве вака да ескалира.
    Е, тоа што носат ножеви и веднаш посегаат по нив и толку трагично се завршува се, е друга дискусија и според мене не е нормално некој да се шета со нож, дури ме плаши фактот колку млади луѓе шетаат на улица со нож во рака и може да те забодат зошто си ги погледнал на криво според нив. :^)
    Факт е дека постојано се бутка под тепих дека етнички има голема тензија и за ништо гинат млади деца, заради глупави националистички ставови...
    Треба да се преземат некои мерки, нормално да има од двете страни интерес за истото, треба од некаде да се почне, едукација од мали нозе, работилници, дружба, меѓусебно прифаќање ама државата е зафатена со други проблеми, овие туку така проаѓаат, секое чудо за 2 дена.
    Има многу да се збори на темава, но на крај пак нема да вроди со плод за тие на кои им е закоравено и вметнато од мали нозе.

Мене друго нешто ми привлече внимание. Зошто никој не притрчал да му помогне на Никола, можеле да снимаат, да гледаат од страна, а не мрднале ни чекор... :worried:

candy.cane and Luminary like this.
  4. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Воопшто не ни мислам дека ќе се воведе ред. Во одредени населби не одат ни струјомер ни саат за вода да прочитаат..
    Искрено? Мислам никад нема да се опрајме. Ко преживи причаче...

5. Asdasovski

Asdasovski Истакнат член

И пoлицијaтa е пoделенa пo етничкa линијa, зa мaкедoнец пoлицaец е кaзнa дa е нa пaтрoлa вo чaир aрaчинo и сл.

6. fana

fana Форумски идол

Кутрото дете;( почивај во мир.
    Не е нормално дете да носи нож во себе. Значи го носи со намера да убие. Зошто иначе би носел нож? Страшно време дојде, да ти е страв дете да пуштиш надвор:(

Tanjamm, Shmizla94, mareane and 3 others like this.
  7. sjdgo

sjdgo Форумски идол

Проблемот за кој дискутирате треба институции да го решаваат. Случаи момчиња да повредуваат други врз база на вероисповест знам дека имаше и во Италија. Едноставно во некои џамии или слични места се перат мозоци и тоа е тоа, не можат граѓаните да превенираат, џабе се расправате.

8. Asdasovski

Asdasovski Истакнат член

Реaлнo зaкoн не мoже дa превенирa, луѓетo секaкo ќе дoјдaт дo oружје дaли имa зaкoн зa тoa или не, нaјдoбaр нaчин зa превенцијa е сaмooдбрaнa.

9. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Нема полиција и тоа е све. Тепачки имало отсекогаш и ќе има секогаш без разлика меѓу кои две целни групи, не е баук на денешницата.
    Полицијата е главен виновник за се. Напримано слепо и сакато, ментално ограничени, метар и жилет, сламки, неписмено, кукавици, корумпирани хоштаплери.
    Повеќе униформирани лица имаме отколку цивили а каде се ? Исполегнати во авта на смена спијат, ако не спијат ќе окупираат бензински станици, кафе не можат да се изнапијат и изназборат.
    Пред очи да му се одвива кршење на законот ич око нема да му трепне. Амеби проклети.
    Полицијата е одраз на секоја држава а за нашата кажува многу сегашниот состав.
    Брука.

Harper, candy.cane, Nausicaa and 4 others like this.
  10. daylight

daylight Популарен член

Зошто имам впечаток дека ваквите немили настани како да се поврзани со спортско навивање? Сте сретнале навивачи во автобус? Тоа е посебен вид на багра, воглавно средношколци. Малку фалеше да го превртат автобусот, урлаат против шиптари иако уткамицата е на пр. Литванија, Полска и тн...

Како тоа странците низ социјалните мрежи кои се бават со патувања и забава имаат подеднакво убаво мислење за македонците, албанците, србите, хрватите, грците а ние немаме убаво мислење едни за други???

Од досегашните информации, барем како ги пренесуваат медиумите, се работело за самодбрана, а „другарите„ на настраданиот веројатно го довеле до таква трагедија. Зошто го вреѓале, бркале, бутнале и удирале момчето од другата населба? Да не го направеле тоа, не ќе извадел нож и не ќе се случела трагедијата.
    Како да му помогнат? Колешка што го видела настанот десетина метри оддалеченост раскажуваше: му помогнале, викнале и брза помош и полиција(експресно дошле), и го седнале на клупа но повеќе од тоа веројатно не можеле.

Someonespecial likes this.
  11. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Скоро бев на работилница каде освен луѓето од мојата фела, имаше и млади полицајци. Превртуваа со очи, не им се слушаше што се зборува. Арогантни, а само што почнале да работат. Си купиле работно место и гајле им е сега дали треба да работат. Дно сме, и ова нема да запре тука, допрва ќе гинат млади деца, затоа што како што кажавте во одредени населби никој не апси, не казнува, дива лига е. Епа ти од таа дива лига очекуваш дете да воспита да не носи нож? Контролирајте со кого вашите деца се дружат, подалеку од кољачи.

Angie1432 likes this.
  12. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Ние се ќе прифатиме, Македонија е држава каде малцинствата имаат максималистички права, но дали ти со твоето воспитување ќе придонесеш некој од Чаир да не носи нож? Нема да придонесеш. Да не бил ножот, ќе разменеле некој бокс и никому ништо.

Еве срушете предрасуди, убаво ви кажа Бриџет, нека фатат вашите синови Албанка, Босанка од Чаир, нека одат до нож по полноќ нека се чепкаат, бодат, ќе видите како ќе завршат, Тоест и вие како семејство како ќе завршите, има да ве протераат од Скопје,

Не ни требаат работници, ни требаат казни. Казни, затвор, парични казни, да не смее дете нож да носи. Во тетово во два месеци две деца со пиштоли беа фатени. Ти воспитувај си го детето, џабе ти е, кога каубојците ќе му вперуваат пиштол во стомак. Тоа во Тетово се случи, може да се провери на гугл.

Tea678 likes this.
  13. zalosna

zalosna Форумски идол

14. Lancier

Lancier Истакнат член

Odenje po burek i detska igra ne e isto kako odenje da muvas nekoja maloletna devojka na 17 godini vo 23 casot navecer.Koga tvojot sin ke napolni 17 godini pusti go neka odi vo Cair da pee serenadi pod prozor na Albanki ili Bosanki pa ke vidis kako ke si pomine.Samo nemoj posle od strav celoto semejstvo da se iselite od Skopje.Ziveete vo svoj drug paralelen sistem so odbrano drustvo,mislite site se ko vas i zatoa vi se cudni mnogu raboti koga ke procitate vo vesnici ili ke vi se slucat vo pobliskoto opkruzuvanje.Koga ke se spustite vo realniot svet ke sfatite deka ne e taka rozov ovoj svet kako sto go zamisluvate.Ni Cair ne e toa sto bil pred 20 godini.Mnogu Makedonci se iselija od tamu.Mnogu Albanci od okolinata na Skopje se naselija vo Cair.Se rodija novi generacii deca koi ne rasnele so starite komsii.Go nemaat toj esnaf sto go imale starite caircani megju sebe.

15. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Ништо ново не ми кажа, не растев јас во аеродром туку многу поблизу до тие.
    Поентата ми е не треба да е така.

daylight likes this.
  16. Lancier

Lancier Истакнат член

Znaci ne gi rasnes vece tvoite deca tamu.Zasto?

Tea678 likes this.
  17. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Зошто повеќе ми одговара оваа населба.
    Јас не велам дека не е тоа така.
    Ама велам дека не треба да е така.
    Ако тебе ти одговара овој џунгла систем ок. Мене не ми одговара.
    Иначе колку за твое инфо на 17 год ме бркаа со комбе. На 21 со кола.
    Така да веруј добро знам у која вукојебина живеам ама сигурно нема да го учам син ми нож да носи и да мрази шиптари босанци и сл

candy.cane and ЕденЧлен like this.
  18. ЕденЧлен

ЕденЧлен Форумски идол

Сликава ја има по порталите,ни ја имам жената во пријатели,ни па ми дошло да чепкам по профили на овие луѓе.Чим ја има по портали значи е веќе јавна,затоа и ја ставив тука сликата.

Tea678 and zalosna like this.
  19. KateKane

KateKane Форумски идол

Намерно не коментирав досеа во темава, бев во афект а кога сум во афект можам да пишам работи заради кои подоцна се каам.

Не знам што очекувате луѓе да се случува во ваква држава во која владее каубојство. Фикција е да нема меѓуетнички тензии кога државава ниеден таков конфликт не го решила до крај како што треба. Не може народ да не е гневен кога нема правда за ниедно од семејствата кои се завиени во црнила. Како народ да иде напред кога убијци на најголемиот масакар во Македонија шетаат слободно? Тоа ги врие тензиите, да ги гони закон и нив и нас за секое каубојство нема олку "Див Запад" да сме. И само се трупаат трупови 2 метри испод земја, се трупаат капки кои ја преливаат чашата.

Да, точно е дека има прекрасни луѓе меѓу нив. Точно е дека секој човек сонува да живее во мирна држава без инциденти. Ама дека кај нас тоа е можно со вакви копита на власт, малце потешко.

Ако правилно се гони криминалот и ако секој разбојник си лежи затвор да видите како ќе паднат и меѓуетнички тензии и све. Ама кај нас побитно е да се испоукраде се, отколку да се мисли за благодетот на граѓаните.

Џабе ние тука сакаме мир и правда, врие секојпат кога вака ќе се случи нешто. И се дури иде со овој моментум лошо е, ќе пукне во секој миг.

Фаќајте пасошите и идете си луѓе, тоа е чаре, нема друго.

PaLaVa, Harper, LoneWolfGuy and 15 others like this.
  20. galapce

galapce Форумски идол

Но не по нејзина воља, брз рсзлика кој од каде ја земал.

ЕденЧлен likes this.