Црна хроника

Discussion in 'Политика и настани' started by Ицолгудбејбе, Mar 31, 2017.

1. karak

karak Популарен член

Ne sporeduvam i nemam ni namera da sporeduvam cisto me I teresirase mislenje kolku roditelite vlijaat go opravduvaat i odime na varijanta sepak e dete ete denes ubav samar si dobiv od agresivno dete zatoa sto se skarale dve za igracki. Mojot stes vo odbrana na decata vo bremenost koj ke go snosi. Koleska bese so modrici od agresivno tepanje na dete da go odbranis da ne izbega i napadne drugo.... Ama sepak za vakvite situacii imame izvini a dali site deca imaat pravo na normalno vospitanie, dali moeto dete vo druga gradinka imase otok dve nedeli od takvo dete so precki vo razvoj. Svatete mnogu raboti se molcat ama vo red sekogas se pravi roditelite..... Ne branam nitu napagam nikoj ama denes nitu decata se deca nitu roditelite roditeli so ces na isklucocite

azelea, Mari-Ja and poenta like this.
  2. Bridget

Bridget Форумски идол

Мирнo дете бев :!:

@karak
    Кaкви и дa се децaтa требa дa се имa мерки сo кoи ќе се спрaвувa персoнaлoт вo тaкви ситуaции, шaмaри не се oпцијa. Oти ќе тужaт и ќе дoбијaт и ти кaкo вoспитувaч ќе гo јaдеш и срaмoт и кaзни ќе снoсиш без рaзликa кaкви се рoдителите или децaтa. Пa oбјaснувaј пoсле декa тoa првo пoчнaлo тебе дa те тепa.
    Уште пo стaр систем терaте, вaкви биле децaтa, oнaкви рoдителите, a вие кaкви? Сите исти штoм oпрaвдувaте вaкви рaбoти. Ред некoј требa дa пoстaви. Суспендирaј му гo дететo aкo не се смирувa пa некa јa мислaт дoмa дaли ќе гo пуштaт лaбaвo прoблеми дa прaви.
    Или нa психoлoг редoвнo пa aкo не се смирувa -сoцијaлни служби дoмa дa видaт oд кaде тaa aгресијa, или дијaгнoзa и тaблети. Пa пaк некa тепa и крши. Тoгaш дa видиме кoј ќе се пoтресувa, дaли рoдителoт или вoспитувaчoт.

Last edited: Feb 7, 2018
    Gosh, azelea, crimson and 17 others like this.
  3. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Ако ти си бремена и не можеш да се носиш со децата земи си боледување. Децата имаат фаза кога кубат гребат гризат. Вие како воспитувачи треба да знаете како да се носите со тоа. Јас како родител не го мавам не па вие да ми го мавате детето. Вие сте учеле како да се справите а вајда во книга не ви стои шамари да мавате. Бремена си чуствителна си ако не можеш да издржиш повлечи се. Едно е да ми дојде гризнат од дете дома. Ќе сфатам. фаза е. А друго е жена што треба да го усмерува да ми го учи на насилство.

Gosh, crimson, Sanjichka007 and 12 others like this.
  4. karak

karak Популарен член

Ne navleguvam vo diskusija ne opravduvam nasilstvo ne vrz deca cisto ete denes bev potresena od mojot slucaj pa da si kazam inaku itekako treba suspenzija sekoj treba da si odgovara za svoeto dete i sekoj sprema sebe. Nitu pak jas ke dozvolam nekoj da mi go mlati deteto. Toa se razbravme nego sakam da kazam deka sekojdnevno ima problemi od site strani imav vo druga tema pisano zalno e sto nekoj se sluzi so takvi merki

5. karak

karak Популарен член

@LiliBoz navistina nema da se opravduvam nitu da pisuvam na sekoj posebno se znae deka na udar nema so nikoj pamet da vratam so udar sekoj so raboti so deca si gi znae decata koe kakvo e i e spremen od sekoe dete sto da ocekuvam. Kazav ne go opravduvam nasilstvoto ni pod razno sreka problemot go resivme na najubavo nacin. Se razbravme slusnavme so roditelite se e ok ama sakam vi kazam site treba da vnimavavme so ranlivata kategorija namalite.

simonka93 likes this.
  6. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

во ред. те сфатив. Во твојата професија се јадат шамари а во мојата се сечеш со скалпел и фаќаш болести. претпоставувам немаш многу стаж во оваа работа па затоа ти е стрес. Ќе свикнеш и ќе отрпнеш. Нема друго.

7. toogood

toogood Популарен член

Децата имаат фаза кога кубат гребат гризат

Sto e toa ? Zooloska Gradina pa kubat, grebat i grizat.
    Dete koe ke napravi vakvo nesto odma vo sekunda se ispisuva od gradinka. Nema razmisluvanje, prvo se javuva na direktorkata, vtoro taa vika socialna sluzba i roditeli. Socialnite sluzbi se tuka vo gradinkata za nepuni polovina cas, a ako ne dojdat za 1 cas od povikot roditelite, decata se isprakaat so socialni rabotnici, se ostranuvaat od ostanatite deca.
    Taka se postapuva vo normalna zemja.
    Nemoze da e OK necie dete da pravi vakvi ispadi i uste od roditeli da bide opravduvano.
    Dete da gi torturira drugite deca ili nastavniot kadar. Taka moze samo doma pa neka go miluvaat roditelite koga ke gi tepa.
    Tamu kade vo masa se cuvaat deca nema sansi.
    Bas zatoa sto ke povredi drugo dete za koja bezbednost odgovara kadarot.
    Prvo sopstvenikot na gradinkata nesaka vakvi zdogostini i se stiti na sekoj mozen nacin , edna od najvazni i najsakani merki, cao bambino nema mesto za vakvi deca.

Vrabotenite imaa polno pravo sekoja promena nadvor od normalnoto da ja prijavat i decata moraat da bidat otstraneti od sredinata.
    Kako sto ne sakate vaseto dete da bide udreno od ucitelka ili dete, taka i ostanatite roditeli nesakaat Vaseto dete da gi trmozi nivnite deca.

Gosh, azelea, ♡BuBaLe♡ and 11 others like this.
  8. friendy

friendy Форумски идол

Колку и да е агресивно детето возвраќање со “удар” не е решение, ниту ќе придонесе позитивен исход. Постојат многу начини тоа да се реши. Во овој случај додуша шамарот не е санкциона мерка туку и понижување на детето. Колку и да е агресивно @karak ти како возрасен ако не знаеш да се справиш и да влијаеш тоа дете удирањето да го замени со гушкање, тогаш си ја згрешила струката.
    Децата понекогаш повеќе ги почитуваат од своите мајки добрите учителки. Не знаете какво влијание имате врз децата.
    @toogood Прво се известува родителот, па после се пристапува кон социјални служби доколку тоа се повтори. Не може дете кое за прв пат ете и последен пр. гризне веднаш соц. служби. Не оди тоа така. Туку што се случува кога учителка ќе удри дете без притоа да направи нешто од погоре наведеното?

Gosh, ♡BuBaLe♡, crimson and 7 others like this.
  9. zuto

zuto Форумски идол

Воспитувачка беше суспендирана од работа откако несакајќи истурила кафе врз некое дете.

buba4e89, Asistentkа and LiliBoz like this.
  10. referentka

referentka Moderator Staff Member

Како можете да се споредувате со дете,па и да пишете дека ве удрило,па да се дојде до крајна одлука-да се испише од градинка?!
    Во една тема најнежни,внимателни,потресени,жртва за свое дете,ама кога ќе стане збор за туѓо,тогаш иако ти е професија (која си ја студирала и едвај си нашла работа)туѓото дете е лошо и треба да се превоспита со добар шамар.
    Ваму шалтерските работници ги плукате и треба да трпат сечија тортура ОД ВОЗРАСНИ и да ќутат,а од друга страна дете (како странка) да се казни.
    Е неможе така.

Еве..за себе ќе кажам.
    Јас да приметам или ндб видам такво нешто,воспитачката нема да чека многу за казна.
    Мое дете САМО ЈАС смеам да удрам.Зашто е МОЕ.
    Во западните земји да живеам ниту јас несмеам да го удрам зашто ќе ми го одземат.

Прво ќе молат за решенија,ќе одат со години со договор на дело,за на крај кога ќе добие решение да тепа деца.

Така ни е кога почнаа секакви неурамнотежени да полагаат некој испит за да им се даде лиценца.

П.С.Во постов никој нека не се препознава.Си добив моментална инспирација од прочитаните постови.Не е наменет некого да го ставам во инфериор-ситуација.
    Само сум револтирана.

11. ilyan

ilyan Популарен член

Како така фази на гризење, кубење и покажување агресија?
    Како во наше време немавме фази, а сега се нови термини, хиперактивност, тантруми, фази, чуда и врагови?
    Тоа за мене тоа се невоспитани деца, фаза може да има бебе, а не дете од 6 години кое треба да има основна култура.
    Фаза е да тепаш учителка во градинка? Во мое време учителките ги почитувавме исто колку мајките, штом дете тепа учителка и нема срам , за мајките дома можам да замисла.
    Стварно се претерува со лигавење на децата, па неспособноста да се воспита дете или пропустите во воспитувањето ги затскриваат со помодарски термини. Дома со едно или две такви деца не можат да се справат, а во градинка сакаат чуда да се дешаваат. Во книгите учеле едно, ама постојат такви деца што за нив не можеш да прочиташ во ниедна книга (сум сретнала полно такви деца, затоа зборам).

Што се однесува на темава, не оправдувам тепање,посебно на туѓо дете да му потече лицето од ќотек:x, немам коментар. Има начин да се фати цаката на секое дете, на пример со казнување. Ама и казни им сметаат на денешниве родители......

Gosh, azelea, ♡BuBaLe♡ and 10 others like this.
  12. Asistentkа

Asistentkа Истакнат член

Си има правилник како воспитувачката треба да постапи.
    Знам дека си работела или уште работиш по оваа струка па да те прашам не ли ви кажуваат во материјалите за полагање за лиценца за воспитувач како треба да постапувате?:^)
    Ако го шамарала до тоа ниво да има траги-отоци ништо не ја оправдува,па дури и да ја тепале 6год.деца.
    Ако полнолетна и обучена воспитувачка не е способна да се справи со 6год.деца нека си ја скине лиценцата за работа,не и треба,не ја бива.:!:

kim.k, buba4e89, Rama and 6 others like this.
  13. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Чекај ти имаш деца и не гризеле кога им растеле заби сакаш да кажеш или немаш деца! ? И во кој универзум дете се брка зашто гризнало друго дете!? Тоа се деца госпоѓо! Денес ќе се гризат а утре ќе си играт! Или треба да седнат докторат да спремаат!?

п.с
    за членката над мене. Јас зборам за деца во јасли кои сеуште се 12+

EuHenIa, joy1, buba4e89 and 2 others like this.
  14. referentka

referentka Moderator Staff Member

Од градинка треба да го викнат родителот и да зборат со него.
    Да му се изложи однесувањето на детето.
    За џабе ли во секоја градинка се вработуваат психолози.
    Која е нивната улога ако не е да ги опсервираат однесувањата на децата (проблематичните) и заедно со родителите да изнаоѓаат начин за излез?!

На крај ќе излезе- не оправдувам тепање на децата ама некои си заслужуваат|(.

Подискутабилно е дали некој заслужил да биде ВОСПИТАЧ или НЕГОВАТЕЛКА.

Gosh, ♡BuBaLe♡, crimson and 10 others like this.
  15. ilyan

ilyan Популарен член

Секако за јасли е друга работа, тие се бебиња, што разбираат тие дечиња?
    Јас зборував за поголеми деца.
    Едит: да треба под хитно да се викаат родителите при такво однесување на децата, некои родители се навистина отворени за соработка, а некои збор понастрана не смееш да кажеш за нивното дете.
    Колку воспитувачките, толку и родителите треба да работат со децата дома.

azelea, Rama, simonka93 and 1 other person like this.
  16. Petra777

Petra777 Популарен член

Како немало? Имало, сме биле и ние така немирни, пргави... Ама поим хиперактивност немало тогаш.
    Во прво оделение наставничката ме искуба за коса.
    Кажав и дома.
    Не ме болеше колку што не засрами. Не знаев да решам нешто математика. 7 години сум имала. Трауми . Аверзија добив мислам од бројки. Знам дека ни беше и куќна пријателка па се разбраа некако со моиве. Се извини.
    Истото ми се случи и во 5то оделение, истрчав зошто имаше пожар во мојата зграда и не бев на прв час физичко.
    Место да ме праша, идиотот од наставничка ме лупна по глава со привезок, паа на него едно 10 клучеви.... После се испостави дека жената психички не била ок, лежела и пред тоа на психијатрија.
    Да те фати страв значи. Не знаеш на каков психопат дете оставаш. (facepalm)
    Имавме и една наставничка со стапче маваше ако не ја слушаш што збори или си промрморел или онака од немал каде, помини-замини и мавни. :headbang: Идиотизам .

♡BuBaLe♡, kim.k, buba4e89 and 3 others like this.
  17. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Сфатив. па си велам да нагласам. Зошто чудно би било дете од 6 год да гризе но дете од 12+ мене не ме изненадува. Затоа велам, и гризнат да дојде и скубнат од дете јас сосема разбирам . Не е живото загрозувачки и секое дете има таква фаза на таа возраст и јас лично не би реагирала.

18. toogood

toogood Популарен член

Socialnite sluzbi sluzat kako meriatori.
    Se razbira deka roditelite ke pravat sceni, direktorkata od druga strana ke bide jasna deka vakvi deca nesaka, tuka mora da ima strucno lice.
    Vo Canada nisto ne se resava megu mene i tebe, sekogas i vo sekoja situacija ima treto lice.
    Dali e toa intervju za rabota, intervju za primaje vo gradinka, skolo, vonskolska aktivnos,.. Nisto ne se ostava na slucajnosta, zatoa i problemi ima ama 95% pomalku od Mk.

Jas ne pisuvam za ucitelka udrile dete.
    Ako go udrila toa sigurno bilo nepodnoslivo, a po zakonot MK nemozela nisto i nikade da priavi zatoa sto nema nikakva podrska nitu od direktor nitu od drzavni institucii i se razbira deka ke postapi taka.
    Na svoja raka.

Niedna ucitelka koja ima zastita ne udara, prijavuva tamu kade trebai se resava. Ako i se desi da napravi nekoj istap vo najmala raka i se odzema licenca i ja ima na drzavni vesti, a posle sledi sutska postapka.
    Ama za toa nema potreba zasto pozadi tebe se prvo direktorkata i socialnite sluzbi.

♡BuBaLe♡ and friendy like this.
  19. ilyan

ilyan Популарен член

Не мислев на наставници што применуваат ќотек, мислев дека во наше време немаше толку разлигавни деца, можеби се наоѓаше по некое, не велам не, ама ретко.
    Не оправдувам ќотек на туѓо дете, а богами и на свое .

Gosh, crimson, christinnn and 7 others like this.
  20. An-na

An-na Форумски идол

Што да се очекува од системов кога во градинка се вработуваат партиски кадри со психијатриско досие. Ова од лично искуство кажувам. Со истата имав кратко непријатно искуство кое не го пријавив (за жал) за потоа истата личност да претепа дете со неколку шамари. И? Исходот знаете каков е? Ја преместија во друг клон, оти тука родителите биле прилично агресивни и се заканувале. Се кладам дека истата негувателка има и претходно слични епизоди, а и во иднина ќе ги има. Може е и истава, оти и оваа беше во Аеродром.

Ова само така ти се чини :rofl:

joy1, buba4e89, Nausicaa and 2 others like this.