Шеќер vs. Натрен

Discussion in 'Храна и пијалаци' started by AnaKarenina, Jul 6, 2012.

1. Silver.E

Silver.E Популарен член

Ниту едното, ниту другото...

Рафинираниот бел шекер е штетен, ама натренот (како вештачки засладувач) е уште поштетен за организмот.

Сега барем се наоѓаат и поздрави шекери, како Мусковадо од Виталиа, и природен засладувач Стевиа.
    И секако, медот, зависно во што може да се стави.

2. cecilia

cecilia Популарен член

Баш пред некој ден одеше репортажа на тв за стевиата, точно дека е здрава ако ги користиш листовите директно но изолирана како што ја нудат во пакетче и не е така здрава.

3. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Натрен. И тоа многу умерено.
    За кафе не ми е потребен засладувач, го пијам горко, а во чај сакам мед.
    Кога немам мед, користам натрен.

4. sofijanoka

sofijanoka Популарен член

Шеќер нормално користам,мислам во торти,шеќер има,секако.
    Натрен никогаш не сум пробала,тетка ми,дека е дијабетичар редовно го користи,ама сепак сметам дека стевијата е подобра и од натренот. :)
    Стевија користам понекогаш во кафе...

5. MIA-SK

MIA-SK Популарен член

Белиот шеќер е одамна исфрлен од употреба во нашиот дом и истиот е заменет со кафеав шеќер (од Виталиа). Но, којзнае и кафеавиот дали е ОК или и тој е штетен ко белиот. Натренот е поштетен и од белиот-предизвикува рак. Од она што имам прочитано, Стевиата не е штетен засладувач и има нула калории. Користи ли некој Стевиа? По маркетиве гледам дека има Ставиа само од Виталиа. Се мислам дали кафеавиот шеќер да го заменам со Стевиа, бидејќи не можам да замислам да пијам горко кафенце.

6. Marossa

Marossa Популарен член

Белиот шеќер си е најштетен,тоа си е факт и треба да се избегнува.Користам мед каде што може,а за друго натрен.Инаку и јас мислев дека има канцерогено дејство,но подобро се информирав и видов дека тие се само шпекулации и непотврдени истражувања.

7. karina8

karina8 Популарен член

Гледам да го избегнувам белиот шекер, посебно сега зимава кога пијам чаеви интензивно. Користам натрен и супер ми е, ме исплашивте сега малце со натренот и неговите негативни ефекти но верувам дека нема ништо поштетно од белиот шекер, а воедно и е доста калоричен.
    Искрено јас го избегнувам не толку од здравствени причини, колку поради тоа што е доста калоричен и поправа многу.

За кафе можам да пијам незасладено, понекогаш ставам и натрен. Но сепак торти и колачи не ми иде со натрен, не сме ни пробале дома така да правиме. Ако веќе сум решила да јадам торта, ќе си ја грешам душата и ќе јадам торта, а не вака со натрен ни црно, ни бело, не знаеш дали е торта или не, не ми иде. Кога веќе сум на построг режим благото го заменувам со диетски производи од Виталија.

Кафеав шекер порано конзумирав, сега одамна немам купено. Само во кафич кога одам понекогаш ставам во кафето.
    Е единствено сакам сутлијаш со натрен, имам пробано кај баба ми дека таа е дијабетичар, па така си го прави и ми се допадна. Така кога сум на диета, а ми се јаде нешто благо што не е многу калорично ја терам баба ми да ми направи сутлијаш, ама со натрен и супер ми е.

8. westimka313

westimka313 Активен член

подалеку од натрен !!!!
    пробај со стевиа, природен засладувач,растение, 10 пати посладок од шеќерот, 0 енергетска вредност

9. MIA-SK

MIA-SK Популарен член

Јас да пријавам дека 10-тина денови користам Стевиа како замена на кафеавиот шеќер. Првите неколку дена вкусот на кафето ми беше малку чуден, ама сега се навикнав и ми е ОК. ;)

10. angelche16

angelche16 Популарен член

Кафеав шеќер користиме ние.

11. Biodevojka

Biodevojka Популарен член

Здраво, јас одамна го исфрлив белиот шеќер од исхраната и го заменив со кафеав шеќер и малтекс. Малтексот буквално го обожавам и го користам за подготовката на колачи, бисквити, торта со џем итн. Има повеќе природни замени на белиот шеќер, ако ве интересира еве погледнете ја оваа статија http://biodevojka.blogspot.com/2015/04/blog-post_29.html.
    Инаку чаевите ги пијам без никаков засладувач, затоа што сакам да го почувствувам вкусот на самиот чај.
    Поздрав

joy1 likes this.
  12. Juccy

Juccy Истакнат член

Natren

13. Sweetlove_0312

Sweetlove_0312 Популарен член

Натрен не користам. Кафеав шеќер користам кога правам благо и ставам во кафе. Бел шеќер многу ретко користам ,се трудам воопшто да не користам.

14. Foffygirl

Foffygirl Истакнат член

Натрен.

15. Manako2

Manako2 Истакнат член

Стевиа