Ниту едното, ниту другото... Рафинираниот бел шекер е штетен, ама натренот (како вештачки засладувач) е уште поштетен за организмот. Сега барем се наоѓаат и поздрави шекери, како Мусковадо од Виталиа, и природен засладувач Стевиа. И секако, медот, зависно во што може да се стави.
Баш пред некој ден одеше репортажа на тв за стевиата, точно дека е здрава ако ги користиш листовите директно но изолирана како што ја нудат во пакетче и не е така здрава.
Натрен. И тоа многу умерено. За кафе не ми е потребен засладувач, го пијам горко, а во чај сакам мед. Кога немам мед, користам натрен.
Шеќер нормално користам,мислам во торти,шеќер има,секако. Натрен никогаш не сум пробала,тетка ми,дека е дијабетичар редовно го користи,ама сепак сметам дека стевијата е подобра и од натренот. Стевија користам понекогаш во кафе...
Белиот шеќер е одамна исфрлен од употреба во нашиот дом и истиот е заменет со кафеав шеќер (од Виталиа). Но, којзнае и кафеавиот дали е ОК или и тој е штетен ко белиот. Натренот е поштетен и од белиот-предизвикува рак. Од она што имам прочитано, Стевиата не е штетен засладувач и има нула калории. Користи ли некој Стевиа? По маркетиве гледам дека има Ставиа само од Виталиа. Се мислам дали кафеавиот шеќер да го заменам со Стевиа, бидејќи не можам да замислам да пијам горко кафенце.
Белиот шеќер си е најштетен,тоа си е факт и треба да се избегнува.Користам мед каде што може,а за друго натрен.Инаку и јас мислев дека има канцерогено дејство,но подобро се информирав и видов дека тие се само шпекулации и непотврдени истражувања.
Гледам да го избегнувам белиот шекер, посебно сега зимава кога пијам чаеви интензивно. Користам натрен и супер ми е, ме исплашивте сега малце со натренот и неговите негативни ефекти но верувам дека нема ништо поштетно од белиот шекер, а воедно и е доста калоричен. Искрено јас го избегнувам не толку од здравствени причини, колку поради тоа што е доста калоричен и поправа многу. За кафе можам да пијам незасладено, понекогаш ставам и натрен. Но сепак торти и колачи не ми иде со натрен, не сме ни пробале дома така да правиме. Ако веќе сум решила да јадам торта, ќе си ја грешам душата и ќе јадам торта, а не вака со натрен ни црно, ни бело, не знаеш дали е торта или не, не ми иде. Кога веќе сум на построг режим благото го заменувам со диетски производи од Виталија. Кафеав шекер порано конзумирав, сега одамна немам купено. Само во кафич кога одам понекогаш ставам во кафето. Е единствено сакам сутлијаш со натрен, имам пробано кај баба ми дека таа е дијабетичар, па така си го прави и ми се допадна. Така кога сум на диета, а ми се јаде нешто благо што не е многу калорично ја терам баба ми да ми направи сутлијаш, ама со натрен и супер ми е.
подалеку од натрен !!!! пробај со стевиа, природен засладувач,растение, 10 пати посладок од шеќерот, 0 енергетска вредност
Јас да пријавам дека 10-тина денови користам Стевиа како замена на кафеавиот шеќер. Првите неколку дена вкусот на кафето ми беше малку чуден, ама сега се навикнав и ми е ОК.
Здраво, јас одамна го исфрлив белиот шеќер од исхраната и го заменив со кафеав шеќер и малтекс. Малтексот буквално го обожавам и го користам за подготовката на колачи, бисквити, торта со џем итн. Има повеќе природни замени на белиот шеќер, ако ве интересира еве погледнете ја оваа статија http://biodevojka.blogspot.com/2015/04/blog-post_29.html. Инаку чаевите ги пијам без никаков засладувач, затоа што сакам да го почувствувам вкусот на самиот чај. Поздрав
Натрен не користам. Кафеав шеќер користам кога правам благо и ставам во кафе. Бел шеќер многу ретко користам ,се трудам воопшто да не користам.