http://www.imdb.com/title/tt0914387/ Glenn Close како Patty Hewes и Rose Byrne како Ellen Parsons се главните носители на оваа серија. Damages е телевизиска драма које е креирана од страна на продукционото трио Daniel Zelman и браќата Glenn и Todd A. Kessler (познати како KZK). Нејзината премиера беше на 24,06. 2007. Spoiler Како серијал сега за сега има 5 сезони во кои има 49 епизоди и има освоени мнн награди како што се : 4 Emmy Awards, Golden Globe, Casting Society of America Award, Satellite Award. А била номинирана за Producers Guild of America Award,и Writers Guild of America Award, 3 Screen Actors Guild Awards, и 4 Television Critics Association Awards, меѓу другото. rating IMD: 7.9 Серијал кој според мене имааа мнн мнн вистина .... верувам 100000000% во се што и се случува на ЕЛЕН ...Тежок и трнлив е патот на обичните луѓе кога ке застанат рамо до рамо со некои ГОЛЕМЦИ !!![/ Дали сте го гледале и дали ова ќе Ве инспирира да го гледате, незнам, но би сакала сепак да се дискутира на оваа тема...
Роуз Бирн http://vev.ru/blogs/rouz-birn.html нешто плус за главната улога и нејзините улоги - но на руски
Една од најпотценетите серии. Не знам искрено како не доживува поголем успех, има буквално се' - приказна, заплет, мистерија, напнатост, одлична глума. Глен Клоуз е сјајна. Никогаш не изгледала и не глумела подобро, отколку во Damages како Patty Hewes. Моќна и застрашувачка, ја обожавам, ја движи целата серија. Имам изгледано 3 сезони, сега правам пауза. Првата е чинам врв, иако и останатите се одлични. И начинот на кој се движи дејствието, просто ве убива љубопитност како ќе се одвива до крајот. Прекрасна серија. Не наликува на ниту една друга. Роуз Брн е преубава за мене.
Изгледа Трендафилке само јас и ти знаеме за СЕРИЈАВА,.... Но за мене е кулминација на реалност и убиство во содржина и целта која ја презентира... Колку е само СУРОВА реалноста на они кои немаат никаква помош од никој и секако не се големци !!! Spoiler И пак ке кажам и го уништија најсаканото во нејзиниот живот и преку тоа таа знаејќи кој и зошто го стори тоа не успеа да ја УНИШТИ ... .воооов колку убави нешта се учат од овој серијал
Серијата е најдобар можен начин да се отслика улогата на моќта и парите во реалноста. Како невините може да се заплеткаат во светот на моќниците, со своите амбиции и соништа. Какви лукави и нечисти игри се вртат во случаи со милионски суми. И колку само животот некого може да го уништи до коска, а некого - да го направи само посилен.