Меденo срце

Discussion in 'Рецепти' started by medus, Oct 11, 2016.

  1. medus

    medus Активен член

    Joined:
    Oct 7, 2016
    Messages:
    30
    Likes Received:
    33
    Gender:
    Female
  2. EminemsGirl

    EminemsGirl Истакнат член

    Joined:
    Aug 3, 2016
    Messages:
    315
    Likes Received:
    1,163
    Gender:
    Female
    :o wow совршено браво браво... а може рецепт од ова твое медено срце :inlove:
     
    rose60 likes this.
  3. medus

    medus Активен член

    Joined:
    Oct 7, 2016
    Messages:
    30
    Likes Received:
    33
    Gender:
    Female
    3чaши млекo 3чaшибрaшнo 3чaшишеќер 2лaјцисoдa 2кесички цимет 1/2мaрмaлaд пo желбa 100г чoкoлaдo.Припремa:се мешaт3чaши млекo брaшнo шеќер.се мaтaт се дoдaвa сoдa и цимет.Пoделете нa 2делa:1дел се печи тaкa дa гoрнaтa кoрa биде печен a пoд кoрa дa биде живo пa премaчкaјте јa сo мaрмaлaт и турете гo другиoт дел и стaвете гo дa се дoпечи.Прелијте гo сo мaрмaлaт и рaстoпенo чoкoлaдo.дoбaр aпетит
     
  4. Nylon

    Nylon Истакнат член

    Joined:
    May 18, 2016
    Messages:
    15
    Likes Received:
    69
    Gender:
    Female
    Во сите овие рецепти, заменете го циметот со каранфилче.
    Во медено срце нема цимет.
     
  5. medus

    medus Активен член

    Joined:
    Oct 7, 2016
    Messages:
    30
    Likes Received:
    33
    Gender:
    Female
    Мoжи немaм прoбaнo мoжеби е пoвкуснo a имa и специaлен зaчин зa меденo срце сaмo незнaм дaли имa вo нaшите мaркети немaм пoбaрaнo a требa
     
  6. Aleksandar1212

    Aleksandar1212 Истакнат член

    Joined:
    Aug 10, 2016
    Messages:
    1,106
    Likes Received:
    7,680
    Gender:
    Male
    Рецепт или не, сепак медот е мед а срцето си е срце.
    Медено срце :)
     
    КикиМаус likes this.
  7. tace73

    tace73 Популарен член

    Joined:
    Sep 22, 2010
    Messages:
    565
    Likes Received:
    1,396
    Gender:
    Female
    Јас постојано го правам по овој рецепт и ептен е успешен. Рецептот е посен, освен ако во преливот ставите млеко наместо вода.
    Коцки медено срце

    течни состојки:
    1/2 кг шеќер
    1/2 л вода
    2 лажици мед
    3 лажици зејтин

    суви состојки:
    1/2 кг брашно
    2 лажици какао
    1 лажичка цимет
    1/2 лажичка сода
    1 прашок за печиво

    за премачкување:
    3-4 лажици мармалад

    глазура:
    200 гр чоколадо за готвење
    малку маргарин (или 1-2 лажици зејтин)
    1-2 лажици вода или млеко


    Се мешаат сувите состојки. Посебно се мешаат течните, се става на тивко да се стопат шеќерот и водата, па се додаваат медот и зејтинот и потоа се додаваат во сувите (течните состојки да не се многу топли). Убаво се меша, тестото е полутечно. Тестото се пече во ѓувеч тавче бр. 40 подмачкано со зејтин околу 30 минути на 200 степени. Се остава да се излади и се премачкува со мармаладот. Чоколадото се топи со маргаринот и водата или млекото. Се прелева преку колачот. Кога убаво ќе се излади може да се исече на коцки или штангли. Се остава една ноќ во фрижидер убаво да се стегне.

    Пријатно!

    Во сите рецепти што ги имам, мешавината за медењаци има цимет, карамфилче, анис... Значи по желба може да си додаваат, не да одземаат...
     
  8. Kukla994

    Kukla994 Форумски идол

    Joined:
    Nov 19, 2014
    Messages:
    4,682
    Likes Received:
    46,944
    Јас моментално правам медено срце.
    Ај да ви пишам рецепт ја како го прам дур чекам да отстојт :D

    5 лажици мармалад по желба
    1 и пол чаша вода
    1 и пол чаша шеќер
    2 и пол чаши брашно
    половина пакетче цимет
    половина пак. сода бикарбона

    Се мешаат состојките и се истура добиената смеса во тепсија или некој калап ако имате во форма на срце и се чека половина час да отстојт па на печење. На подот масло.
    Откако ке се испечи по желба се премачкува со мармелад и се прелива со чоколаден прелив. ♡
    Јадете додека цел колач не го изедете , ја така прам:inlove:
     
    AnnabelLee, Poppins and Mama25 like this.