3чaши млекo 3чaшибрaшнo 3чaшишеќер 2лaјцисoдa 2кесички цимет 1/2мaрмaлaд пo желбa 100г чoкoлaдo.Припремa:се мешaт3чaши млекo брaшнo шеќер.се мaтaт се дoдaвa сoдa и цимет.Пoделете нa 2делa:1дел се печи тaкa дa гoрнaтa кoрa биде печен a пoд кoрa дa биде живo пa премaчкaјте јa сo мaрмaлaт и турете гo другиoт дел и стaвете гo дa се дoпечи.Прелијте гo сo мaрмaлaт и рaстoпенo чoкoлaдo.дoбaр aпетит
Мoжи немaм прoбaнo мoжеби е пoвкуснo a имa и специaлен зaчин зa меденo срце сaмo незнaм дaли имa вo нaшите мaркети немaм пoбaрaнo a требa
Јас постојано го правам по овој рецепт и ептен е успешен. Рецептот е посен, освен ако во преливот ставите млеко наместо вода. Спојлер: Рецепт Коцки медено срце течни состојки: 1/2 кг шеќер 1/2 л вода 2 лажици мед 3 лажици зејтин суви состојки: 1/2 кг брашно 2 лажици какао 1 лажичка цимет 1/2 лажичка сода 1 прашок за печиво за премачкување: 3-4 лажици мармалад глазура: 200 гр чоколадо за готвење малку маргарин (или 1-2 лажици зејтин) 1-2 лажици вода или млеко Се мешаат сувите состојки. Посебно се мешаат течните, се става на тивко да се стопат шеќерот и водата, па се додаваат медот и зејтинот и потоа се додаваат во сувите (течните состојки да не се многу топли). Убаво се меша, тестото е полутечно. Тестото се пече во ѓувеч тавче бр. 40 подмачкано со зејтин околу 30 минути на 200 степени. Се остава да се излади и се премачкува со мармаладот. Чоколадото се топи со маргаринот и водата или млекото. Се прелева преку колачот. Кога убаво ќе се излади може да се исече на коцки или штангли. Се остава една ноќ во фрижидер убаво да се стегне. Пријатно! Во сите рецепти што ги имам, мешавината за медењаци има цимет, карамфилче, анис... Значи по желба може да си додаваат, не да одземаат...
Јас моментално правам медено срце. Ај да ви пишам рецепт ја како го прам дур чекам да отстојт 5 лажици мармалад по желба 1 и пол чаша вода 1 и пол чаша шеќер 2 и пол чаши брашно половина пакетче цимет половина пак. сода бикарбона Се мешаат состојките и се истура добиената смеса во тепсија или некој калап ако имате во форма на срце и се чека половина час да отстојт па на печење. На подот масло. Откако ке се испечи по желба се премачкува со мармелад и се прелива со чоколаден прелив. ♡ Јадете додека цел колач не го изедете , ја така прам