Cheesecake

Discussion in 'Рецепти' started by nena2010, Aug 6, 2011.

  1. PrettyDramaQueen

    PrettyDramaQueen Истакнат член

    Joined:
    May 31, 2016
    Messages:
    399
    Likes Received:
    4,192
    Gender:
    Female
    Имам правено со мегле крем сирење, имаше најмалку сол во него и чизкејкот ми излезе убаво кремаст.
    Кога би правела пак дефинитивно најгорниот слој не би го правела со вишни и желатин, излегува ептен како гума и стегнато, би одела на варијанта со некое киселкасто готово слатко.
     
  2. Sexybaby86

    Sexybaby86 Форумски идол

    Joined:
    Mar 9, 2012
    Messages:
    4,997
    Likes Received:
    96,216
    Gender:
    Female
    Крем сирење е маскарпонето, како не е. Не е течно воопшто, баш напротив.
    Инаку е тип на крем сирење за колачи што се користи, тоа сакав да кажам погоре, затоа и „оригинално“ ми е во наводници. Има мала доза на сол, сирење е сепак, и баш поради малата доза на соленост е најсоодветно за колачи и торти. 90% од рецептите за чизкејк што ги најдов, се со маскарпоне. Притоа, чизкејкот и тирамисуто се прилично слични десерти и по текстура и по вкус, па не гледам зошто маскарпоне би било погрешно да се користи за чиз, а за тирамису не. И доминира вкусот на сирење, во мојот рецепт има 500 гр крем сирење, а само 250 или 300 мл слатка павлака, и баш се осеќа сирењето.
    За вкус, може да си прави кој со што сака. Филаделфија е исто понеутрално, не се споредува и тоа со АБЦ на пример. Со второво никогаш не би правела.
     
    joy1 likes this.
  3. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    23,917
    Likes Received:
    203,150
    Gender:
    Female
    Во сите рецепти што ги најдов, а барав оригинал, никаде не видов маскарпоне. Различни рецепти сме гледале очигледно.
    Не е тој тип на крем сирење како филаделфија, пошто имаат различна количина на млечни масти како прво. Маскарпоне е со поголема количина масти, над 60% и има помазна конзистенција како путер, додека крем сирењето има помала количина млечни масти, најмногу до 50% и има погруба конзистенција, се осеќа текстура. Сите готвачки рецепти за чизкејк што сум ги читала и гледала, сите се со крем сирење. Маскарпоне освен во тирамису, го користат и во други колачи, да, ама не во чизкејк. Барем за тоа сум сигурна.
    Не сум правела чизкејк со АБЦ, ама би, оти мислам дека поентата е да се осети сирењето, а не да биде како обичен крем. Солта дава подобро да се осети слатко киселиот вкус.
     
    do-re-mi and Sexybaby86 like this.
  4. IronLady

    IronLady Форумски идол

    Joined:
    Aug 24, 2014
    Messages:
    2,109
    Likes Received:
    34,599
    Gender:
    Female
    Јас имам правено со АБЦ , испадна превкусно.
    Некогаш кога би правела пак чизкејк, пак со АБЦ , ем поефтина варијанта ми е, ем се добива истиот вкус.
    А и си додаваш и шеќер во прав, во зависност колку сакаш да се осеќа сирењето, како и по сите рецепти на нет.
     
    MeckaCia, MissSiki and Amelie1708 like this.
  5. eli25

    eli25 Форумски идол

    Joined:
    Sep 19, 2010
    Messages:
    15,184
    Likes Received:
    124,689
    Јас со АБЦ го правев двапати ,пробај , баш е вкусен :)
     
  6. LiliBoz

    LiliBoz Форумски идол

    Joined:
    Jul 13, 2017
    Messages:
    18,279
    Likes Received:
    226,782
    Gender:
    Female
    Со абц е вкусен и јас така правам. Но оригиналниот чизкејк е со филаделфија.
     
  7. MissMissMiss

    MissMissMiss Истакнат член

    Joined:
    Dec 6, 2017
    Messages:
    44
    Likes Received:
    39
    Gender:
    Female
    Девојки каде во Скопје можам да го најдам крем сирењето на Филаделфија?
     
  8. LollySky

    LollySky Популарен член

    Joined:
    Jan 7, 2016
    Messages:
    2,953
    Likes Received:
    14,018
    Gender:
    Female
    Во Рамстор маркетите сум го гледала
     
    MissMissMiss likes this.
  9. Snow-Queen

    Snow-Queen Форумски идол

    Joined:
    Nov 3, 2011
    Messages:
    15,266
    Likes Received:
    15,015
    Gender:
    Female
    Го имав класичниот рецепт на чизкејк со овошје. Но кога ги видов додатоците на Орео за благо...експериментирав. Искрено бев презадоволна од вкусот
     

    Attached Files:

    Џасмин likes this.
  10. GirlRose

    GirlRose Форумски идол

    Joined:
    Jan 16, 2014
    Messages:
    5,184
    Likes Received:
    27,373
  11. Guns N` Roses

    Guns N` Roses Популарен член

    Joined:
    Aug 25, 2017
    Messages:
    4,018
    Likes Received:
    17,163
    Gender:
    Female
    Видов на инстаграм рецепт за cheesecake наместо крем сирење со кисела павлака. Дали некој има правено на ваков начин?
     
  12. LivingGlam

    LivingGlam Форумски идол

    Joined:
    Sep 28, 2010
    Messages:
    6,270
    Likes Received:
    57,129
    Gender:
    Female
    Сум пробала, многу тежок и чуден вкус е. Чизкејк си е чизкејк.
     
    Guns N` Roses likes this.
  13. blueeparadise

    blueeparadise Популарен член

    Joined:
    Oct 22, 2010
    Messages:
    3,739
    Likes Received:
    6,733
    А кажете ми оние graham crackers што ги користат во Америка како основа на чизкејкот што се? Не ми изгледаат на нашите обични бисквити или плазма, а и имам пробано чизкејк со обична бисквита, не дека беше толку лош, ама не беше ни нешто убав.

    Инаку, читав нешто за маскароне погоре. Во слаткарница Зафир ставаат маскарпоне мислам во чизкејкот и не ми се свиѓа баш вкусот. По правило треба да се користи cream cheese, но не знам дали ние имаме баш исто таков ко американците.
     
  14. Kitten

    Kitten Форумски идол

    Joined:
    Nov 27, 2009
    Messages:
    9,375
    Likes Received:
    42,202
    Gender:
    Female
    Па не се обични како овие нашиве обични, имаат вкус на мед или цимет. Не е дека неаме такви кекси, баш одма се сетив има едни на Витаминка и на Жито лукс. Но во суштина сите чизкњјкови јас што сум ги пробала се со обични кекси.

    За крем сирење можеш да го пробаш А ла кајмак наместо маскарпоне. Мене ми е ептен пронајдок, незнам кој ми го откри дека одговара за чизкејк. Маскарпоне и мене ми нема никаков вкус на сирење и таман заштедувам :)
     
    blueeparadise likes this.
  15. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    23,917
    Likes Received:
    203,150
    Gender:
    Female
    Барај digestive biscuits, со такви го прават, сигурна сум дека има. Ама и обични бисквити може да ти завршат работа, ако не, види ги кексите на Витаминка со цимет што ти ги предложила @Kitten погоре. Битно е да не се многу благи.

    За чизкејк секако не се користи маскарпоне, како што си знаеш крем сирење е основната состојка, е Американците Филаделфија го користат, кај нас може да го замениш со некое поевтино. Со АБЦ сум правела.
    И друго, зависи изгледа и каков чизкејк ќе правиш, со печење или без. Ако го печеш (њујоршки стил) тогаш можеби е подобро да земеш Филаделфија. Не знам како овдешниве крем сирења ќе излезат печени, со јајца и хопла во комбинација. Не знам додуша ни за Филаделфија, ама тој е понеутрален.
     
    blueeparadise likes this.
  16. smurffet

    smurffet Истакнат член

    Joined:
    Dec 26, 2012
    Messages:
    36
    Likes Received:
    29
    Gender:
    Female
    јас имам правено, рецептот ми беше мислам од martinacooking на инста, и искрено ми се допадна , не беше лошо.. сепак и поевтина варијанта е. Инаку за рецепти следете ги на инста martinacooking, dave'skitchen и секако мојата најомилена https://www.instagram.com/slatkadomacica/ :inlove:
     
    Guns N` Roses likes this.
  17. IM.TMKQ

    IM.TMKQ Форумски идол

    Joined:
    Jan 10, 2014
    Messages:
    4,535
    Likes Received:
    37,505
    Gender:
    Female
    Некој дали има рецепт скоро што правел? И какво крем сирење да купам и каде? Читам различни ставови на темава. :?:
    Знам некој имаше рецепт во темата ,,рецепти од фи" но не можам да најдам..
     
    prashinka and AnaRose like this.
  18. AnaRose

    AnaRose Активен член

    Joined:
    Mar 8, 2021
    Messages:
    36
    Likes Received:
    52
    Gender:
    Female
    https://www.coolinarika.com/recept/...bc-sirom-6740603a-6494-11eb-8e77-0242ac120030
    Најубав :)
    Омилен ми е, во белиот крем додај многу малку желатин, 1/4 до 1/2 од кесичка мала желатин.
     
    prashinka and IM.TMKQ like this.
  19. pilenka

    pilenka Популарен член

    Joined:
    Sep 12, 2013
    Messages:
    822
    Likes Received:
    3,503
    Каква хопла користите, неутрална или блага?
     
  20. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    23,917
    Likes Received:
    203,150
    Gender:
    Female
    Слатка се користи. Неутралната не може да ја изматиш.