Cheesecake

Discussion in 'Рецепти' started by nena2010, Aug 6, 2011.

  1. pilenka

    pilenka Популарен член

    Joined:
    Sep 12, 2013
    Messages:
    822
    Likes Received:
    3,503
    Свршив работа, со неутрална сматив, ама маскарпонето дојде доста тврдо, па мислам дека ќе стегне... Ми остана уште желатинот со овошјето. Ќе видиме што ќе излезе, прв пат правам:(
     
  2. ALISA0000

    ALISA0000 Форумски идол

    Joined:
    Feb 15, 2014
    Messages:
    16,527
    Likes Received:
    180,750
    20210422_174845.jpg

    Бисквит:
    400гр плазма мелена
    1путер (президент)
    1сок од лимон
    ставаш пола путер месис со рака па сокот од лимон пак месиш и дотураш путерот и го домесуваш Малце намачкано со масло тавчето и го ставаш бисквитот и го набиваш убаво со рака и да е рамномерно и го ставаш во фриждер додека го правиш филот
    ФИЛ:
    500 мл изладена хопла се меша со миксер ,се додава 200гр шеќер во прав ,кога ке се згусне и ке биде цврста додади 400гр крем сир (овој е филаделфија а може и абц) и 2 желатини предходно според упатство разтворени и оак оде у фриждер
    ПРЕЛИВ:
    400 гр замрзнато овошје може и 600 гр ставив јас (малини400гр и 200гр вишни без семки има тука) 100мл вода и 3 лажици шекер се става на оган 10 мин се трга и му се додава 1 желатин растворен предходно Оставете го нека подизладе кога ке биде веке млак ставете го во тавчето
    Оставете го некој час во фриждер а најуваво е цела нок
     
    Antebellum, tina2018, AnaRose and 9 others like this.
  3. ALISA0000

    ALISA0000 Форумски идол

    Joined:
    Feb 15, 2014
    Messages:
    16,527
    Likes Received:
    180,750
    @happygirl

    повели
     
    happygirl likes this.
  4. Carpe Diem New

    Carpe Diem New Истакнат член

    Joined:
    Sep 24, 2016
    Messages:
    632
    Likes Received:
    584
    Gender:
    Female
    Vo biskvitot ne stavas voopsto seker? I dali puterot na sobna temperatura ili stopen?
     
  5. ALISA0000

    ALISA0000 Форумски идол

    Joined:
    Feb 15, 2014
    Messages:
    16,527
    Likes Received:
    180,750
    растопен на оган путерот
    во бисквитот нема шекер
    само што ја завршив сега чизкејкот утре ке се јаде
     
    mal.ecka and Carpe Diem New like this.
  6. Carpe Diem New

    Carpe Diem New Истакнат член

    Joined:
    Sep 24, 2016
    Messages:
    632
    Likes Received:
    584
    Gender:
    Female
    Фала на одговорот :) Јас утре ќе ја правам, исто со филаделфија. На здравје:)
     
    ALISA0000 likes this.
  7. ALISA0000

    ALISA0000 Форумски идол

    Joined:
    Feb 15, 2014
    Messages:
    16,527
    Likes Received:
    180,750
    пиши како ке ти се бендиса
     
  8. Carpe Diem New

    Carpe Diem New Истакнат член

    Joined:
    Sep 24, 2016
    Messages:
    632
    Likes Received:
    584
    Gender:
    Female
    Обавезно ќе пишам :)
     
  9. Stressed Out

    Stressed Out Популарен член

    Joined:
    Oct 19, 2018
    Messages:
    2,726
    Likes Received:
    14,564
    Gender:
    Female
    Те молам кажи ми колкав дијаметар е калапот?
     
  10. ALISA0000

    ALISA0000 Форумски идол

    Joined:
    Feb 15, 2014
    Messages:
    16,527
    Likes Received:
    180,750
    мојот е 26
     
    Stressed Out likes this.
  11. Carpe Diem New

    Carpe Diem New Истакнат член

    Joined:
    Sep 24, 2016
    Messages:
    632
    Likes Received:
    584
    Gender:
    Female
    Super izleze :)
     
    ALISA0000 likes this.
  12. pamelche

    pamelche Форумски идол

    Joined:
    Jun 15, 2011
    Messages:
    5,727
    Likes Received:
    17,686
    Ве молам некој полесен фил со маскарпоне? Не сакам со маскарпоне и крем сир, многу ми е тежок на вкус, сакам нешто полесно за јадење.
    Само маскарпоне и слатка павлака ако изматам со желатин дали ќе бидр дибро на вкус:?:
    Инаку за калап 24.
     
  13. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    23,917
    Likes Received:
    203,151
    Gender:
    Female
    Не се прави чизкејкот со маскарпоне и крем сир, се прави само со крем сир, маскарпоне е за тирамису.
    Можеш со маскарпоне и хопла, ама нема да биде тоа тоа. Но тебе ако ти се допаѓа, не е битно.
     
    tina2018 and pamelche like this.
  14. pamelche

    pamelche Форумски идол

    Joined:
    Jun 15, 2011
    Messages:
    5,727
    Likes Received:
    17,686
    Имам пробано доста рецепти и точно дека маскарпонето не е за класичен чизкејк. Но најмногу ми се допаѓа комбинација од маскарпоне и крем сир бидејќи сепак се осеќа сирењето ама не е нападно, маскарпонето го "ублажува" вкусот, плус има побогат вкус.
    Пишав овде бидејќи рецептите со маскарпоне ги класифицираат во чизкејк.
    Како и да е, имам 250гр маскарпоне во фриждер па сакав да го искористам за некое тортиче така полесно за јадење, најдов со слатка павлака и еспресо.
     
  15. ALISA0000

    ALISA0000 Форумски идол

    Joined:
    Feb 15, 2014
    Messages:
    16,527
    Likes Received:
    180,750
    По незнам кој пат 20210528_224827.jpg
     
    CareTee, tina2018, mal.ecka and 5 others like this.
  16. blady

    blady Истакнат член

    Joined:
    Jan 1, 2015
    Messages:
    393
    Likes Received:
    105
    Gender:
    Female
    Namesto slatkq pavlaka dali moze da koristam pavlakaka za pasti? (Solena)
     
  17. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    23,917
    Likes Received:
    203,151
    Gender:
    Female
    Не. Не се мати како слатката.
     
    mal.ecka and blady like this.
  18. Angel103

    Angel103 Истакнат член

    Joined:
    Jan 29, 2018
    Messages:
    115
    Likes Received:
    30
    Дали знаете каде во Скопје има да купам убав чизкејк?
     
  19. JoyJoy

    JoyJoy Форумски идол

    Joined:
    Mar 30, 2017
    Messages:
    5,284
    Likes Received:
    35,395
    Gender:
    Female
    Мене ми е убава bubble со малина од Кремисимо (кај Млечен).
     
  20. tace73

    tace73 Популарен член

    Joined:
    Sep 22, 2010
    Messages:
    565
    Likes Received:
    1,396
    Gender:
    Female
    Дали некој знае каде да најдам павлака за матење без шеќер? Или барем шлаг без шеќер?