Introverts united

Discussion in 'Психологија' started by prominent, Oct 12, 2019.

1. dayla

dayla Популарен член

Дечки како стигате бе толку да испишете, таман ќе најдам нешто за одговарање, ко ќе отворам +5 страни. :D Здраво од уште еден хардкор интроверт. :wasntme:

Ајде директно да улетам. Мислам дека од една страна екстровертите имаат поголема тенденција да посегнуваат до други кога им е тешко, ама од друга страна екстровертноста и интровертноста немаат врска со тоа колку си поврзан со некој. Можеш да си опкружен со луѓе да немаш никој, и да ти е уште помачно.

А анксиозност и длабоки чувства... екстровертност не смее да се едначи со плиткост. Баш ова беше дебата некое време наназад, зашто во последните години почна да се романтизира интровертнотста. И не значи дека ако си интровертен дека си хиперсензитивен.

Од друга страна, наназад забележав многу често едначење на интровертност со социјална анксиозност. Во име на интровертите што се оперирани од осет за социјални конвенции... pls don't. :D Не дека не често не одат заедно, ама се скроз различни работи.

Ака класик интроверт. А социјална анксиозност е I want to, but I don't know how to и сите варијации што одат рака под рака. Ето, ми лежеше ова на душа дур ве читав. :wasntme:

2. INNERBEAUTY

INNERBEAUTY Популарен член

Ова го расчистивме уште на почеток на темава. Не се вели дека се плитки туку помалку склони кон overthinking што е често стимул за анксиозност по и горенаведениве примери што ги имаме за разлика од интровертите :)

3. dayla

dayla Популарен член

Kул. Мојата реакција беше на прашањето дали интровертите подлабоко ги чувствуваат емоциите. А оverthinking нема врска со длабочина на емоции. :)

prominent and INNERBEAUTY like this.
  4. 1992g

1992g Популарен член

Не сметам, ама анксиозни делуваме за екстровертите и те како. Дури и као аутизам да имаме некогаш помислуваат.
    Јас сум анксиозна највеќе у маркет на каса. Ќе ме препоти лом да се сторам.

@prominent , јас сум дијагносицирана хипохондерка, во книшка ми ја пиша дијагнозата. Буквално секакви суплементи имам и пијам со цел да се заштитам од секакви болести. Сега следна недела и инјекцијата за грип ќе си ја купам да ми ја стави сестра ми оти пак и не давам секој да ме дира.
    Од Алое вера, камбуха екстракт, хеликс све што ае изрекламира и е добро за здравје ја веднаш користам. Купувам ге132 натурал што се 4400 денари и се клукам ко ненормална. Едино тие мислам дека ми помогнаа со тоа што некогаш ми се вртеше свест и осеќав замор.

5. Juicy

Juicy Популарен член

За милион евра ќе издржам еден ден со луѓе, ама после ќе ми треба подолго време затворена да закрепнам :rofl:

За комшиите, живеев во улица со 6 куќи и сите тие знаат повеќе за тебе отколку ти што си знаеш. Улицата е под надзор 24/7 безбедно е барем :rofl:
    Чим излезев од дома одма секоја комшика што седи во двор прашува - Кај тргна? |( Мислам сериозно ? Седи си и не замарај, немам потреба јас на секое излегување да ги известувам комшиите кај одам. Тоа најмногу ме нервираше и секогаш чекав да е празна улицата да нема никој во двор за да одам негде или се правев дека не ги гледам да не правам муабет.

Ги заборавам сите прашања многу се :D
    Многу ми е тешко чувства да покажам, затоа сите мислат дека сум ладна личност, а уствари тоа нема врска, јас сум почувствителна отколку што изгледам ама ете не сакам да покажувам. Ако згрешам на некој или се испонашам без потреба навечер неможам да заспијам од што мислам зашто така сум направила, жал ми е и слично. Не плачам пред луѓе исто, само кога сум сама. Чувства само на маж ми му покажувам и можам пред него да плачам ама ако нешто стварно ме погоди ептен па неможам да издржам.

Туку сега кога правевме свадба беше крајот на Август а ден пред свадбата слава ни беше дома, значи куќата со луѓе преполна беше една недела скоро, немаше празна соба кај да избегам, дали можете да замислите како ми беше мислев ќе убијам некој, сакав да заминам негде :|

6. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Неколку пати се навраќав да го прочитам она па дури кисне кучето ќе прошетам... КИСНЕ КУЧЕТО. КУЧЕТО, КИСНЕ. ВТФ. :rofl::rofl::rofl:

Во врска со намирниците, во зависност од колку луѓе ќе доаѓаат, ама некако ми стои малку алкохол. Во две шишиња вино имаш 5-6 чаши, освен нели ако не се туби од 5 л. Не знам колку од нив пијат, ама ова е онака доволно за 3ца, и тоа под знак прашалник. :)

Со среќа утре, па чекаме абдејт како ќе помине вечерата. :D

7. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Колку што ја разбрав,ќе бидат 5-6 души.Плус,она нејќе да пијат многу оти може да се заседнат.
    И јас исто би постапила.

INNERBEAUTY, prominent and 1992g like this.
  8. Independent Girl

Independent Girl Истакнат член

Јас разбрав додека кисне тестото ќе го прошета кучето :D али секој со своја интерпретација :D
    btw супер објасни dayla има разлика помеѓу интровертност и анксиозност ја знам да комуницирам и можам али не сакам и одбирам да бидам сама зошто така подобро се чувствувам. 8)

9. 1992g

1992g Популарен член

Ха ха, запирка требало да стаам.

Инаку шишињата се Вранец и Сковин бело, доволно им е. И шише кока кола 2литри и фанта 2 литри. 6 луѓе ќе сме, јас нема да пијам пошо јас сама си пијам по чаша вино некогаш и исклучиво со костени. Така да на сите по 2 чаши ќе има и мислам оти им е доволно.

10. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Јас познавам човек кој е екстроверт,ама иде кај психолог оти има анксиозност.

11. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Staff Member

Не знам да флертувам. Не ми е срам после запознавање да пишам прва на социјална мрежа, ама генерално флертот ми е "специфичен".

Не. Анксиозност не е карактеристика ексклузивна на интровертите. Можеби се посклони, ама не мора да значи.

12. prominent

prominent Форумски идол

Дојде уште еден петок :D Како планирате да ја поминете вечерта, па и денот, ако веќе сте се ослободиле од обврските? За @1992g знам и и посакувам да издржи и да стисне заби, мислам дека брзо ќе поминат тие неколку часа. И доста е за пиење, зашто ако видат дека има многу може да останат повеќе:D

Јас денеска планирам опуштено по дома да читам, да средам некои ситни работи, можеби ќе ни нешто креативно како пишување8-| Ќе готвам нешто интересно и не толку едноставно како пица или макарони, туку некој специјалитет. Така што ќе одам до супермаркет и генерално планирам тоа да е мојот контакт со надворешниот свет денеска.

Убав ден имајте интровертчиња:l: Искористете го, колку што е можно, на начин на кој вие сакате

13. 1992g

1992g Популарен член

@prominent , јас дури и без волја станав знаејќи денес што ме чека. Па бидејќи порано станав, уште сега го замесив тестото, киснеше и сега го стаив у ќеси и у фрижидер, таман отстоено е исто така многу убаво . Купив шунка, кашкавали и мевце за пастрмајлиите и земав ракчиња за ражничи планирам исто така да праам. На работа сум од 12 до 20ч ама секако јас ќе излезам кај 17:30 за тие кога ќе дојдат кај 20:30 све да е готово.
    Ми пишала една колешка на групата на Вибер : ,,Едвај чекам вечер мммм".
    И јас, и јас едвај чекам да пројде само...

14. theowndemon

Јас денес евентуално со другарка ми ако запознаваме кучињата, пак, во блиското паркче. Многу често Цобе нејзин е кај мене, многу е важно да се дружат. А, друго ... Немам план и не сум во план да прам некаков план. Веќе глава ме фаќа, нешто нервози ме јадат од сабајле и книги ми даде дечко ми за дипломирање претходната недела и сакам да почнам нив да ги читам. Ама ако ми продолжи главоболката ќр морам да си наоѓам нова занимација.

Туку забарката ми прекинала со работа. Ем се плашам од забар ем морам сега доктор да менвам после кузнај колку години. :(

15. prominent

prominent Форумски идол

@1992g, сосема познато чувство, иако јас не сум организирала некоја така поголема средба/журка/што и да е досега. Ама и кога сум чекала еден или двајца гости, пак ми било непријатно цел ден и само тоа го мислев. Одамна не сум имала гости. Дури почнав да го заборавам тоа негативно чувство додека ги чекаш.

Морам да признаам дека менито звучи превкусно. Можеби храната е единственото нешто што го сакам во врска со гости, ми текнува дека кога бев помала секогаш обожавам да јадам од мезето за гостите и само тоа можеше да ме натера да седам таму:)

16. 1992g

1992g Популарен член

Оооо, па еве кучкарка како мене :D
    Што кучиња имате?

17. theowndemon

Улична џукела и ... Улична џукела. :D

Слободан (нејзиното куче, постаро е ама со мал раст), сликава од со мене на кафе ко си бев со него ахахаха:
    IMG_20190911_151416.jpg

И Бобан, го најдов сега скоро ми дојде до двор и ги заранив, боцнав и го спојвам со мачките мои (сликава е вториот ден од кога го земав, уште не ми верваше скроз, ни опашот скроз кренат не му беше):
    IMG_20191123_134830.jpg

Јас сум генерално мачкарка, сакам кучиња ама мачките ми се онака посебни. :') 6 ги имам моментално.

18. prominent

prominent Форумски идол

Јас сум голем љубител на кучиња. И морам да признаам дека мешанчињата ми се многу послатки :l:

19. INNERBEAUTY

INNERBEAUTY Популарен член

:rofl::rofl: Држи се го можеш ти тоа.

Сакам и јас некој нов специјалитет за денес како @prominent :?: а за вечер незнам сеуште, зависи од расположение.

Last edited: Nov 29, 2019
  20. 1992g

1992g Популарен член

@theowndemon , @prominent , јас цел живот сакав доберман! Памтам дека кога напунив 18 години, прво што сакав е доберман. И веднаш по страните на фејсбук најдов легло и купив за 150 евра. Следното утро го немаше, јас знаев дека татко ми го однел некаде а изговор беше дека вратата отворена комшиите остаиле и избегало.
    Тогаш имавме една кучка, која што правеше претерано влакна ама беше омилена на сите. Живееше до лани, 12 години и умре од канцер.
    Јас како активистка, бев распарчена дали да земам скитник кученце да спасам или да си купам доберман. Па, напраивме и двете, во вардариште бевме со мајка ми и избравме кутре едно мал раст бушавко, кое после недела дена парво фати и едвај ае извлече. А јас, си пуштив депозит за доберман. И сега, кај моите у Центар е Мила, а кај мене е Душман, магаре од 40 кила и 8 месеци старост . А Мила е 9 кила, и не му се дава ама ич :D