Jaјца

Discussion in 'Рецепти' started by wolf4e, Oct 19, 2010.

1. swetygirl

swetygirl Активен член

Секакви пржени,варени едноставно ги обожавам само за варените несакам недоварени сакам да си бидат доварени а за пржените така со пожива жолчка и уживам во нив кога ги јадам ммм.. :D :D

2. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Обожавам да ги јадам и варени и пржени и неделно 3-4 пати сигурно јадам јајца. :)
    А и сама убаво си ги правам, не ми се разлева жолчката кога правам јајце на око, а и тоа е единственото јадење што знам совршено сама да си го приготвам (не дека и друго не знам да правам, ама не е вкусно). :D

3. Stark

Stark Форумски идол

Здраво

Сакам да ми дадете совет и рецепт како да зготвам јадење. Машко сум и досега не сум готвел, но би сакал да се научам како се пржат јајца? Кои состојки и колку време треба да се пржат?

4. WarriorAngel

WarriorAngel Популарен член

Прво ќе ставиш масло во една тава на оган за да маслото се загрее. Потоа треба да го скршиш јајцето, да ставиш малку сол, го муткаш или не мора ако сакаш на око и кога маслото е загреано го истураш јајцето во тавата.
    За да проверам дали маслото е загреано со вилушка ставам една капка од јајцето и ако почне да крчка, да се пржи значи може да го ставиш и остатокот.
    Кога мислиш дека е доволно испржено од едната страна ќе го превртиш да се испржи и од другата и готово. Ако ти е тешко наеднаш, раздели го јајцето на два - три делови за полесно да го превртиш.
    Јајцето, ако е на око, е отприлика готово кога жолчката не растекува, не е жива, притоа внимавај да не ги препржиш краевите од белката, а муткано е готово кога ќе стане потемно жолто, накај окер боја.

Кога веќе ќе стекнеш навика како се пржат можеш да си ставаш оригано, печурки, виршли и да си правиш интересни оброци. :)
    Се надевам помогнав, еве и видеа:

okcenzi and Stark like this.
  5. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Јадам јајца, најчесто пржени. Варени не ги обожавам баш.

6. Sesil

Sesil Moderator Staff Member

Јајца јадам само на око и тоа жолчката да не е скроз допржена туку да се разлева. Иначе ги пржам без масло, во тенџере за пица печење и супер ми се такви. Пред некое време си купив и калапче за јајца на око, да не ми се разлева многу низ тенџерето.
    Moeто калапче вакво е
    Screenshot_2.png
    И овие си интересни
    [​IMG] [​IMG]

girl-miri, joy1 and Kukla994 like this.
  7. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

од каде го зема калапчето,колку кошташте?

8. vanna

vanna Популарен член

9. Pepelaska25

Pepelaska25 Истакнат член

Кога сме веќе кај јајцата морам да кажаљм дека ги обожавам :) најмалку ги сакам варени а највеќе пржени со урда илил сирење. Се трудам да ги избергнувам поради холестеролот, но еднаш неделно си дозволувам да уживам во магичниот вкус на јајцата. Инаку една одлична јака холестеролска бомба се прави ако се искомбинира пржени компирчиња (помфрит) и при крајот во ни да се додадат 2-3 јајца, сето тоа добро да се промеша колку да се спржат јајцата.

10. anuvcheto

anuvcheto Истакнат член

Ги сакам варени,на око,омлет.. Многу ми се убави недоварени,кога жолчката е со потемна портокалова боја, такви ги обожавам:)

11. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Сте пробале ли вака, интересно ми изгледа

12. Sesil

Sesil Moderator Staff Member

Од Алиекспрес го порачав за 0,80е (50денари) Кај нас го имам видено во Мр. Бриколаж 239 денара е.