L-Carnitine

Discussion in 'Фитнес' started by Mia.milicka, Aug 13, 2010.

1. AAKG

AAKG Популарен член

3 капсули 40мин пред тренинг е сосема доволно. После извесен период можиш да зголемиш доза.

DoubleK likes this.
  2. DoubleK

DoubleK Истакнат член

фала пре

AAKG likes this.
  3. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

Дали кај нас има инјектибилен л-карнитин? Овај во капсули многу грчеви/гасови и тежина ми прави.

4. СуперДевојка

СуперДевојка Популарен член

Има и течен, не мораш во капсули да користиш.

5. Waverly Raven

Не се проблем капсулите, проблем е шо оралната биорасположливост на л карнитинот е многу мала и затоа се препорачува да се зема неколку грама до 6 дневно, а во таа конц познато е дека знај да прави гасови, подуеност и сл и мн ми пречи хахах

6. DiCaprio

DiCaprio Истакнат член

Реално за да го осетиш ефектот на л карнитин треба исхраната да ти е премногу средена до грам, па тек тогаш да го осетиш тој бенефит од 5% во топење на масти.
    Боље тие пари инвестирај ги во протеин, витамини и јаткасти плодови, за да го дигнеш тестостеронот на природен начин, пошто шо повисок тестостерон то поефикасно топење на масти.

AAKG likes this.
  7. Elence93

Elence93 Форумски идол

Ми треба совет. Немам проблем со тежината, но имам доста вишок сало околу стомакот. Почнав со вежбање, но знам дека тој дел најтешко се слабее, па дали би било добро да земам л карнитин како суплемент? Или некој друг кој би ми помогнал.

8. Ajronmen

Ajronmen Популарен член

Не можеш да ослабеш само во една регија. Можеш да ја зајакнете/затегнеш, но слабеењето (губењето масти) е процес низ кој поминува целото тело. Некои луѓе генетски најпрво ќе изгубат масти околу половината, други најпрвин околу нозете и бутовите, трети на рацете, лицето и вратот и тн. Тоа е до генетските предиспозиции на телото.
    Л Карнитинот некои го сметаат за "топач на масти". Да, точно е дека му помага на телото побрзо да ги претворува мастите во енергија. Но самиот по себе не предизвикува некои значајни придобивки во губењето масти/тежина. Во комбинација со редовно вежбање, користењето Л-карнитин има поопширни придобивки и корист.
    Така да, ништо не губиш ако пиеш. Сепак, не очекувај дека било кој суплемент ќе направи драстични промени или чуда.

Elence93 likes this.
  9. SelenaGomez

SelenaGomez Популарен член

Ми треба совет кој да го земам, читам и течен има па кој е подобар? И дали само пред вежбање се зема?
    Редовно вежбам и исхраната ја одржувам па би сакала да вклучам и карнитин.

10. Ajronmen

Ajronmen Популарен член

Течен.
    30-60 минути пред тренинг.

Е сеа, што вежбаш и зошто ти треба л-карнитин?
    Ако имаш здрава и избалансирана исхрана телото најверојатно ти произведува доволно л-карнитин.
    Ако вежбаш фитнес, пилатес или нешто во домашни услови воопшто немаш потреба од л-карнитин...
    Ако вежбаш спорт кај што е битна издржливост - пример трчање, пливање, велосипед - тогаш да, ќе имаш корист од овој суплемент.

AAKG and joy1 like this.
  11. CheekyChick

CheekyChick Активен член

Верувај не ти тррба имав земано порано,фрлање пари е.
    Ако сакаш да намалиш некој килограм само калориски дефицит,протеини доволно,здрави масти и јаглехидрати ако активно тренираш.

Martina991 likes this.
  12. Waverly Raven

Дали некој имал проблем со специфичен мирис на потта по земање на Л-карнитин?