Mесен леб

Discussion in 'Рецепти' started by wolf4e, Oct 19, 2010.

  1. wolf4e

    wolf4e Популарен член

    Joined:
    Jan 16, 2010
    Messages:
    2,284
    Likes Received:
    1,894
    девојки знаете да месите леб? јас врска немам од месење ништо,и ваму од кога сум дојдена,немам каснато месен леб :worried: како ми недостига вкусот на месено лебче,топло со сиренце и патлиџанче :D ако знаете како се меси,пишете како
    ако не ви се допага темава слободно избришете ја
     
  2. maa

    maa Истакнат член

    Joined:
    Sep 24, 2010
    Messages:
    156
    Likes Received:
    38
    Еееее зашто сега вакви работи правиш волфче...Немам јадено 1 година и повеке сакам и јааааас ама нема кој да ми направи :( најмногу го сакам тој во фурна што се пече,што го викаат селски леб ама нема :(
     
  3. Ferhunde-L

    Ferhunde-L Истакнат член

    Joined:
    Jul 13, 2010
    Messages:
    163
    Likes Received:
    14
    Јадам многу месено лепче ама нема кој да замеси :( досега немам месено а имам гледано како месат :lol:
     
  4. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    23,802
    Likes Received:
    202,791
    Gender:
    Female
    Основен рецепт ти е квасец, брашно, вода, малку сол и шеќер. Ни јас немам месено досега, само сум гледала како се меси. Инаку, прво го раствораш квасецот во млака вода со малку сол и шеќер и го посипуваш со брашно, па го оставаш да кисне (препорачливо е свеж квасец). Во подлабок сад или на рамна површина истураш кило брашно, правиш дупка во средината и го истураш квасецот. Додаваш вода да се замеси убаво меко тесто, ама да не е многу лепливо (мајка ми ми вели, „меко како ушната ресичка“ - тоа ми е репер какво треба да биде тестото за леб и пецива). Го ставаш во набрашнет плех, тава или во што и да го печиш, го оставаш на топло да кисне. Може и да го премесиш ако сакаш, некои така прават, ама мене ми се чини дека многу тврд ќе дојде така. Но не знам, немам искуство за тоа. Мајка ми не го премесува, а баба ми го премесуваше - од баба ми лебот секогаш беше потврд. Кога ќе искисне убаво, се пече.

    Инаку, имам роднини кои правеа порано специјален домашен квасец за леб и кога ќе ни донесеа дома од тој леб, не можев да му се изнајадам, ми беше преубав, иако мирисаше ептен специфично. Исто, има уште еден леб кој кај нас во Охрид се прави за Божиќ и Велигден и се нарекува маја - во него се става квас направен од наут или слануток, и е доста калоричен леб, со карактеристичен мирис, ама исто е многу вкусен. Криво ми е што повеќе никој не го прави тој квас маја, мајка ми не научила, ниту пак јас. А имам забележано дека го прават во некои пекари во Охрид, ама не е тоа она вистинското.
     
    didi1982 and wolf4e like this.
  5. annii

    annii Популарен член

    Joined:
    Apr 16, 2010
    Messages:
    3,338
    Likes Received:
    5,884
    Порано и помагав на баба ми во месење. Она ќе го стави квасецот, брашното и се друго што требаше и јас ќе почнам да месам и она довршуваше. Ми беше убав лебот додека беше топол. Со сиренце, саламче и маргарин знам дека го јадев. Само што ќе го извадеше баба ми од релна јас брзо го земав маргаринот и мачкав внатре. Мајка ми не меси леб, но меси кифлички. За некој празник Бадник мислам дека беше, баба ми ни правеше на внуците па и на комшиите помали дечиња што имаа, лепче во форма на кукли. За машките правеше машко дете, а за нас девојчињата правеше девојчиња - кукли. Ги шараше со вилушка и со нож. Им ги правеше очите, устата, носот, косата па и дел од облеката. Интересни беа и многу ги сакав.
     
    wolf4e likes this.
  6. gami

    gami Истакнат член

    Joined:
    Nov 23, 2010
    Messages:
    628
    Likes Received:
    127
    Незнам да замесам лепче, ама го обожавам. Кога ќе отидам кај баба ми таа постојано има топличко месено лепче од фурна извадено. Јас кога е топло го јадам со шеќерче си макнувам и ми е највкусно, а морам да напоменам и дека ова домашно лепче од фурна ми е многу повкусно од она од продавница што го земаме :)
     
  7. trendy

    trendy Истакнат член

    Joined:
    Nov 24, 2010
    Messages:
    285
    Likes Received:
    173
    домашниот месен леб е поубав од купечкиот.мене мајками така за некои празници меси леб мммм
    ама не секој ден :( (ќе се потроши брашното ако месиме секој ден ) :lol:
     
  8. Nefertiti

    Nefertiti Истакнат член

    Joined:
    Dec 23, 2009
    Messages:
    1
    Likes Received:
    2
    девојки најсигурна пекарска репцепта за леб:

    1 кг брашно тип 400
    600 мл вода ( млака )
    1 коцка свеж квасец ( се става во 50 мл вода и една лажичка шекер и две лажички брашно, се остава да ферментира )

    Од брашното се остава мала количина, а во останатот се додава лажица сол, стасаниот квасец и водата.Сето тоа добро се замесува, ако имате проблем со месењето за да ја направите смесата компактна се удира тестото од масата ( секогаш е успешно :))) ).Се остава покриено во топла просторија да стаса еднаш.После тоа се размесува и повторно се остава да стаса но овој пат веќе оформено и спремно за печење.Откако ќе стаса вториот пат се пече на 220 степени целзиусови во претходно загреана релна во подмачкан плех со зејтин.
    ОВОЈ РЕЦЕПТ Е ПЕКАРСКИ И НЕМА ШАНСИ ДА СЕ УТНЕ (ви гарантирам пошто појма немам од месење а секогаш ми успева лепчето )
     
    Antebellum and MacenceEna like this.
  9. blond

    blond Популарен член

    Joined:
    Sep 24, 2010
    Messages:
    2,251
    Likes Received:
    4,719
    Не знам да месам, но свекрва ми ми вети дека ќе ме научи :D
    Па кога ќе научам, ќе ве викам на топол леб.
     
  10. FBI

    FBI Популарен член

    Joined:
    Jul 1, 2010
    Messages:
    1,513
    Likes Received:
    5,299
    Сум месела два пати, ама кога бев помала :) Убава идеа ми даде за деновиве....ќе ги засукам ракавите хаха
    Инаку баба ми прави лепче и баница под вршник, незнам дали сте пробале ама дефинитивно е преубаво ммммм (зашто бе по сабајле со вакви теми, коа ќе ми текне дека јадев интегрален ориз тешко ми паѓа хаха)
    Се зезам на место си е темата ;)
     
  11. Li0ness

    Li0ness Популарен член

    Joined:
    Oct 30, 2010
    Messages:
    1,057
    Likes Received:
    1,821
    А што се прави со таа мала количина? Се додава по потреба или за што е? Мислам да ја пробам рецептава, па ми требаат детали :)
     
    avita likes this.
  12. Ashling

    Ashling Популарен член

    Joined:
    Dec 19, 2010
    Messages:
    1,228
    Likes Received:
    2,578
    ^
    Највероватно кога ќе го месиш лебот да не ти се лепи тестото за масата и да додаваш брашно.
    Бидејќи рецептов е сосема точен, вишокот брашно би требало да е само за таква намена :)
     
  13. unique.lady

    unique.lady Истакнат член

    Joined:
    Dec 19, 2010
    Messages:
    109
    Likes Received:
    69
    јас немам време да месам леб ама многу сакам да јадам месен леб и на дрва печен со сиренце мммм
     
  14. marama

    marama Форумски идол

    Joined:
    Apr 20, 2010
    Messages:
    6,521
    Likes Received:
    92,116
    Gender:
    Female
    Месев пред некој ден и отрилика си ставав вода и брашно. Ама се погоди ептен. Ме бива бре за домаќинка :D
     
  15. kiki-riki

    kiki-riki Истакнат член

    Joined:
    Nov 21, 2009
    Messages:
    228
    Likes Received:
    120
    Јас знам да месам ама има полесна варијанта купете си масинкла за месење ем нисто не работите (таа се сама си прави) ем лепчето преубаво мириса дури се пече а и многу е вкусно за јадење (па уште топло кога ке го извасдиш ммммм)
     
  16. nataliaaa

    nataliaaa Истакнат член

    Joined:
    Dec 8, 2010
    Messages:
    25
    Likes Received:
    2
    значи и машинка има???????јас прв пат слушам е добро измислиле !!!колку пари е и дека може да се најде?
     
  17. kiki-riki

    kiki-riki Истакнат член

    Joined:
    Nov 21, 2009
    Messages:
    228
    Likes Received:
    120
    od 4000 denari pa nagore a moze da se najde vo prodavnici za bela tehnika (ima i recepti za sekakov vid leb) vredi za parite
    ima recept za rzen, dietalen, kolac, isl.
     
  18. TheCandy880

    TheCandy880 Популарен член

    Joined:
    Aug 20, 2010
    Messages:
    3,992
    Likes Received:
    6,303
    Gender:
    Female
    АХХХ топло месено лебче со ајварче сиренце ах ах мммм....
    Ми фали месеното меко лебче на мајка ми (оддамна не месе веке :( ) а најмногу ми фали на баба ми...еххх бабиче додека ми месеше беше најсреќна кога ке ме видеше дека слатко си појадувам топло лебче а сега....ми те нема повеќе ;(
     
  19. Go-Girl

    Go-Girl Популарен член

    Joined:
    Nov 22, 2009
    Messages:
    3,712
    Likes Received:
    3,988
    јас знам да месам и месам бар 1-2 годишно....најчесто за бадник :D тоа со паричката :)
    ама незнам како е рецептата, мама ми е ментор кога месам и таа кажува мерка за сите состојки :lol:
     
  20. nedzma

    nedzma Истакнат член

    Joined:
    Oct 1, 2010
    Messages:
    688
    Likes Received:
    192
    Gender:
    Female
    Не знам да замесам леб, ама мамичка по некогаш кога ќе ме изненади со месено лебче ммм сега ми се пријаде, од дамна немам јадено.