Mесен леб

Discussion in 'Рецепти' started by wolf4e, Oct 19, 2010.

  1. SwanMay

    SwanMay Популарен член

    Joined:
    Apr 28, 2011
    Messages:
    855
    Likes Received:
    4,678
    Gender:
    Female
    Секако дека може да се пече со хартија за печење. За да биде меко може после печењето, веднаш штом се извади од рерна да се попрска со многу малку вода и да се покрие со крпа.
     
    alana95 and IveBrajan like this.
  2. jacqueline.s

    jacqueline.s Форумски идол

    Joined:
    Feb 15, 2012
    Messages:
    4,163
    Likes Received:
    20,569
    Gender:
    Female
    Во последно време не купувам леб, си печам сама. Инаку печам интегрален леб, и му ставам семиња од горе. Преубав е, и само со едно парче сме најадени.
    Еве и сличе од моето лепче:
    CAM00373.jpg
     
  3. toogood

    toogood Популарен член

    Joined:
    Oct 2, 2014
    Messages:
    2,126
    Likes Received:
    12,331
    Moze recept
    Blagodaram
     
    kjukli likes this.
  4. jacqueline.s

    jacqueline.s Форумски идол

    Joined:
    Feb 15, 2012
    Messages:
    4,163
    Likes Received:
    20,569
    Gender:
    Female
    Секако :)
    • 500 гр интегрално брашно (јас го земам тоа во Кам што се продава) - ако сакате да е малку побел измешајте го со бело брашно
    • 1 пакетче сув квасец
    • 1 лажичка шеќер, кафеав шеќер или мед (по избор)
    • 1/2 лажичка сол
    • 1 лажица маслиново масло (може и обично)
    • 300 мл млака вода
    Прво го активирам квасецот во топлата вода заедно со шеќерот. По неколку минути тоа го додавам во брашното, и ги додавам сите останати состојки. Замесувам тесто, и по потреба додавам вода ако е многу суво или брашно ако е многу лепливо. Тестото го месам околу 10-15 минути, правам топка, го премачкувам со малку масло да не фати кора, и го оставам покриено со кеса и крпа да стаса. Кога ќе наасне тестото (околу 1 саат), го премесувам сосема малку,го виткам како ролна и го ставам во калап за леб. Ако немате калап, направете си форма по желба (како топка или како класичен леб). Ко покривам пак и чекам уште еден саат да нарасне, и така нараснато го печам на 200 степени околу 45 минути. Пред да се стави во релната можат да се стават семиња од горе (сончоглед, овес, сусам... тоа што ви се наоѓа по дома). После го вадам и го оставам да се олади барем 2 саати.

    Инаку за леб користам силиконски калап од Џамбо, ама има и тефлонски, стаклени, керамички итн. Ако планирате да си печете дома леб, купете си такво за да не му се мислите за форма на лебот.
    [​IMG]
    [​IMG]
     
    Milan444, eta, Queen8 and 8 others like this.
  5. Deadhalf

    Deadhalf Истакнат член

    Joined:
    Jan 3, 2013
    Messages:
    196
    Likes Received:
    65
    Gender:
    Female
    decki me interesira dali integralnoto brasno e isto kako rzanoto.potocno koa mama napravi leb od rzanoto bese mnogu tvrd e sega dali i od integralnoto ke bide tvrd?
     
  6. jacqueline.s

    jacqueline.s Форумски идол

    Joined:
    Feb 15, 2012
    Messages:
    4,163
    Likes Received:
    20,569
    Gender:
    Female
    Па не е мек како бел леб, во никој случај. Тие купечките да, оти што се не им ставаат во нив, ама домашен, ќе биде доста ронлив и потврд и со интегрално брашно. Од ржаното ќе е исто потврд. Ако се меша со бело брашно може да се постигне помек леб.
     
    Antebellum likes this.
  7. Tinushka

    Tinushka Популарен член

    Joined:
    May 23, 2010
    Messages:
    1,281
    Likes Received:
    4,897
    Gender:
    Female
    Сега си печам :)
     
  8. ZDR

    ZDR Активен член

    Joined:
    Oct 25, 2014
    Messages:
    30
    Likes Received:
    53
    Како тазе домаќинка решив да научам да месам лебче... Се зезам :D Како тазе снаа која пази на исхрана решив да научам да месам здраво лебче пошо тука не се води мн есап за здрава храна и морам сама да се погрижам , а и сакам да научам :) Дали има некој рецепт за леб од ОРИЗОВО БРАШНО. Ако има би му била благодарна ако го сподели :D
     
    Antebellum likes this.
  9. ^angel^

    ^angel^ Популарен член

    Joined:
    Nov 13, 2015
    Messages:
    680
    Likes Received:
    1,264
    Gender:
    Female
    добив на поклон апарат за печење леб па ако има некоја домаќинка да сподели проверен рецепт за вкусно и здраво лебче ке и бидам благодарна. исто така ме интересира за што се може да се искористи апаратот?
     
  10. Queen8

    Queen8 Популарен член

    Joined:
    Feb 8, 2018
    Messages:
    4,279
    Likes Received:
    20,713
    Gender:
    Female
    И јас би сакала да прочитам искуства од апарат за печење леб.
     
  11. eta

    eta Популарен член

    Joined:
    Nov 20, 2009
    Messages:
    1,976
    Likes Received:
    5,378
    Gender:
    Female
    Не е ли многу еден квасец на пола кило брашно ?
    Јас ставам еден квасец на едно кило брашно и семињата го ставам внатре. Исто така ставам и сол 4 малечки лажички и шекер 2 лажички. Вака месам леб скоро 4 години и супер ми излегува.
    Брашното е интегрално, најчесто од Кам купувам.
     
    Queen8 likes this.
  12. jacqueline.s

    jacqueline.s Форумски идол

    Joined:
    Feb 15, 2012
    Messages:
    4,163
    Likes Received:
    20,569
    Gender:
    Female
    На самото пакетче на сувиот квасец пишува дека е за 500 гр брашно. А свежиот, да... една коцка е за кило брашно.
     
    eta likes this.
  13. eta

    eta Популарен член

    Joined:
    Nov 20, 2009
    Messages:
    1,976
    Likes Received:
    5,378
    Gender:
    Female
    Уф извини, ти ставаш сув квасец. Јас мислев на свеж квасец :|
     
    jacqueline.s likes this.
  14. anaja1

    anaja1 Популарен член

    Joined:
    Oct 1, 2013
    Messages:
    2,739
    Likes Received:
    7,550
    Gender:
    Female
    Јас пакетчето сув квасец,ставам на кило брашно,и супер нараснува тестото:)
     
    Xana1318 and eta like this.
  15. RosettaStone

    RosettaStone Истакнат член

    Joined:
    Feb 1, 2019
    Messages:
    853
    Likes Received:
    9,993
    Gender:
    Female
    Сув квасец оди во комбинација со пола кило брашно а свеж со кило, ако добро разбрав?
    Инаку преубаво лепчето што ти е ставено со слика и одлично објаснета рацептата па следно да пробам да видам дали ќе имам почетничка среќа. Досега бев на двопек ама сакам и сама да спремам домашно месено лепче.
     
    jacqueline.s likes this.
  16. jacqueline.s

    jacqueline.s Форумски идол

    Joined:
    Feb 15, 2012
    Messages:
    4,163
    Likes Received:
    20,569
    Gender:
    Female
    Да, јас така ги користам :)
     
    RosettaStone likes this.
  17. Xana1318

    Xana1318 Истакнат член

    Joined:
    Apr 25, 2019
    Messages:
    62
    Likes Received:
    98
    Gender:
    Female
    Recept za mesen leb nogu ednostaven jas povekje zimoto pravam vaka sega
    1-topla voda 1L
    2-kfasec instant 1paketce ako go pravis zimno vreme stavi povekje ne stete
    3-sol po vkus
    4-panko 1paketce
    Podgotovka
    Go mesis testoto so site sostojki vnatre ako ima potreba uste malu brasno stavas go ostavas da kisne saat vreme potoa povtorno go razmesuvas so navlazneti race i go ostavas us 30 min go razmesuvas so malku brasno i koga kje napravis forma go ostavas na toplo us malku da se podigne i go pecis otako kje bide gotov go prskas so malku voda mu stavas ibicno kese i go pokrivas so krpa
    I gotovo taka lebot e mnogy mek i sladok
    Probajte
     
    anaja1 likes this.
  18. anaja1

    anaja1 Популарен член

    Joined:
    Oct 1, 2013
    Messages:
    2,739
    Likes Received:
    7,550
    Gender:
    Female
    Кило брашно ставаш?
     
  19. Xana1318

    Xana1318 Истакнат член

    Joined:
    Apr 25, 2019
    Messages:
    62
    Likes Received:
    98
    Gender:
    Female
    E toa go ispustiv od brzanje moze i povekje od kilo
     
    anaja1 likes this.
  20. anaja1

    anaja1 Популарен член

    Joined:
    Oct 1, 2013
    Messages:
    2,739
    Likes Received:
    7,550
    Gender:
    Female
    Да,приметив:clap:
     
    Xana1318 likes this.