Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Mесен леб

Дискусија во 'Рецепти' започната од wolf4e, 19 октомври 2010.

  1. SwanMay

    SwanMay Популарен член

    Се зачлени на:
    28 април 2011
    Пораки:
    855
    Допаѓања:
    4.674
    Пол:
    Женски
    Секако дека може да се пече со хартија за печење. За да биде меко може после печењето, веднаш штом се извади од рерна да се попрска со многу малку вода и да се покрие со крпа.
     
    На alana95 и IveBrajan им се допаѓа ова.
  2. jacqueline.s

    jacqueline.s Форумски идол

    Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.124
    Допаѓања:
    20.279
    Пол:
    Женски
    Во последно време не купувам леб, си печам сама. Инаку печам интегрален леб, и му ставам семиња од горе. Преубав е, и само со едно парче сме најадени.
    Еве и сличе од моето лепче:
    CAM00373.jpg
     
    На eliesaab, mal.ecka, *malenavolena*87 и 13 други им се допаѓа ова.
  3. toogood

    toogood Популарен член

    Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.326
    Moze recept
    Blagodaram
     
    На kjukli му/ѝ се допаѓа ова.
  4. jacqueline.s

    jacqueline.s Форумски идол

    Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.124
    Допаѓања:
    20.279
    Пол:
    Женски
    Секако :)
    • 500 гр интегрално брашно (јас го земам тоа во Кам што се продава) - ако сакате да е малку побел измешајте го со бело брашно
    • 1 пакетче сув квасец
    • 1 лажичка шеќер, кафеав шеќер или мед (по избор)
    • 1/2 лажичка сол
    • 1 лажица маслиново масло (може и обично)
    • 300 мл млака вода
    Прво го активирам квасецот во топлата вода заедно со шеќерот. По неколку минути тоа го додавам во брашното, и ги додавам сите останати состојки. Замесувам тесто, и по потреба додавам вода ако е многу суво или брашно ако е многу лепливо. Тестото го месам околу 10-15 минути, правам топка, го премачкувам со малку масло да не фати кора, и го оставам покриено со кеса и крпа да стаса. Кога ќе наасне тестото (околу 1 саат), го премесувам сосема малку,го виткам како ролна и го ставам во калап за леб. Ако немате калап, направете си форма по желба (како топка или како класичен леб). Ко покривам пак и чекам уште еден саат да нарасне, и така нараснато го печам на 200 степени околу 45 минути. Пред да се стави во релната можат да се стават семиња од горе (сончоглед, овес, сусам... тоа што ви се наоѓа по дома). После го вадам и го оставам да се олади барем 2 саати.

    Инаку за леб користам силиконски калап од Џамбо, ама има и тефлонски, стаклени, керамички итн. Ако планирате да си печете дома леб, купете си такво за да не му се мислите за форма на лебот.
    [​IMG]
    [​IMG]
     
    На Milan444, eta, Queen8 и 8 други им се допаѓа ова.
  5. Deadhalf

    Deadhalf Истакнат член

    Се зачлени на:
    3 јануари 2013
    Пораки:
    196
    Допаѓања:
    65
    Пол:
    Женски
    decki me interesira dali integralnoto brasno e isto kako rzanoto.potocno koa mama napravi leb od rzanoto bese mnogu tvrd e sega dali i od integralnoto ke bide tvrd?
     
  6. jacqueline.s

    jacqueline.s Форумски идол

    Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.124
    Допаѓања:
    20.279
    Пол:
    Женски
    Па не е мек како бел леб, во никој случај. Тие купечките да, оти што се не им ставаат во нив, ама домашен, ќе биде доста ронлив и потврд и со интегрално брашно. Од ржаното ќе е исто потврд. Ако се меша со бело брашно може да се постигне помек леб.
     
    На Antebellum му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Tinushka

    Tinushka Популарен член

    Се зачлени на:
    23 мај 2010
    Пораки:
    1.281
    Допаѓања:
    4.895
    Пол:
    Женски
    Сега си печам :)
     
  8. ZDR

    ZDR Активен член

    Се зачлени на:
    25 октомври 2014
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    53
    Како тазе домаќинка решив да научам да месам лебче... Се зезам :D Како тазе снаа која пази на исхрана решив да научам да месам здраво лебче пошо тука не се води мн есап за здрава храна и морам сама да се погрижам , а и сакам да научам :) Дали има некој рецепт за леб од ОРИЗОВО БРАШНО. Ако има би му била благодарна ако го сподели :D
     
    На Antebellum му/ѝ се допаѓа ова.
  9. ^angel^

    ^angel^ Популарен член

    Се зачлени на:
    13 ноември 2015
    Пораки:
    680
    Допаѓања:
    1.264
    Пол:
    Женски
    добив на поклон апарат за печење леб па ако има некоја домаќинка да сподели проверен рецепт за вкусно и здраво лебче ке и бидам благодарна. исто така ме интересира за што се може да се искористи апаратот?
     
  10. Queen8

    Queen8 Популарен член

    Се зачлени на:
    8 февруари 2018
    Пораки:
    4.279
    Допаѓања:
    20.712
    Пол:
    Женски
    И јас би сакала да прочитам искуства од апарат за печење леб.
     
    На KuklickaMoja, Lovelybaby<3, Soncence3 и 2 други им се допаѓа ова.
  11. eta

    eta Популарен член

    Се зачлени на:
    20 ноември 2009
    Пораки:
    1.965
    Допаѓања:
    5.366
    Пол:
    Женски
    Не е ли многу еден квасец на пола кило брашно ?
    Јас ставам еден квасец на едно кило брашно и семињата го ставам внатре. Исто така ставам и сол 4 малечки лажички и шекер 2 лажички. Вака месам леб скоро 4 години и супер ми излегува.
    Брашното е интегрално, најчесто од Кам купувам.
     
    На Queen8 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. jacqueline.s

    jacqueline.s Форумски идол

    Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.124
    Допаѓања:
    20.279
    Пол:
    Женски
    На самото пакетче на сувиот квасец пишува дека е за 500 гр брашно. А свежиот, да... една коцка е за кило брашно.
     
    На eta му/ѝ се допаѓа ова.
  13. eta

    eta Популарен член

    Се зачлени на:
    20 ноември 2009
    Пораки:
    1.965
    Допаѓања:
    5.366
    Пол:
    Женски
    Уф извини, ти ставаш сув квасец. Јас мислев на свеж квасец :|
     
    На jacqueline.s му/ѝ се допаѓа ова.
  14. anaja1

    anaja1 Популарен член

    Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    2.627
    Допаѓања:
    7.468
    Пол:
    Женски
    Јас пакетчето сув квасец,ставам на кило брашно,и супер нараснува тестото:)
     
    На Xana1318 и eta им се допаѓа ова.
  15. RosettaStone

    RosettaStone Истакнат член

    Се зачлени на:
    1 февруари 2019
    Пораки:
    853
    Допаѓања:
    9.993
    Пол:
    Женски
    Сув квасец оди во комбинација со пола кило брашно а свеж со кило, ако добро разбрав?
    Инаку преубаво лепчето што ти е ставено со слика и одлично објаснета рацептата па следно да пробам да видам дали ќе имам почетничка среќа. Досега бев на двопек ама сакам и сама да спремам домашно месено лепче.
     
    На jacqueline.s му/ѝ се допаѓа ова.
  16. jacqueline.s

    jacqueline.s Форумски идол

    Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.124
    Допаѓања:
    20.279
    Пол:
    Женски
    Да, јас така ги користам :)
     
    На RosettaStone му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Xana1318

    Xana1318 Истакнат член

    Се зачлени на:
    25 април 2019
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    98
    Пол:
    Женски
    Recept za mesen leb nogu ednostaven jas povekje zimoto pravam vaka sega
    1-topla voda 1L
    2-kfasec instant 1paketce ako go pravis zimno vreme stavi povekje ne stete
    3-sol po vkus
    4-panko 1paketce
    Podgotovka
    Go mesis testoto so site sostojki vnatre ako ima potreba uste malu brasno stavas go ostavas da kisne saat vreme potoa povtorno go razmesuvas so navlazneti race i go ostavas us 30 min go razmesuvas so malku brasno i koga kje napravis forma go ostavas na toplo us malku da se podigne i go pecis otako kje bide gotov go prskas so malku voda mu stavas ibicno kese i go pokrivas so krpa
    I gotovo taka lebot e mnogy mek i sladok
    Probajte
     
    На anaja1 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. anaja1

    anaja1 Популарен член

    Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    2.627
    Допаѓања:
    7.468
    Пол:
    Женски
    Кило брашно ставаш?
     
  19. Xana1318

    Xana1318 Истакнат член

    Се зачлени на:
    25 април 2019
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    98
    Пол:
    Женски
    E toa go ispustiv od brzanje moze i povekje od kilo
     
    На anaja1 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. anaja1

    anaja1 Популарен член

    Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    2.627
    Допаѓања:
    7.468
    Пол:
    Женски
    Да,приметив:clap:
     
    На Xana1318 му/ѝ се допаѓа ова.