Место да се замараме со кондоми, земете сечнете им ги на дечковците и решена работа. Ама на сила, без да се согласи он.
Ама ти пишуваш од лични примери. Едноставно предрасуда е да кажеш дека жената правела поголеми компромиси пошо не можеш да знаеш кој прави поголеми компромиси. Во секоја врска има компромиси, не само во религиски различни врски. Ти ако не си спремна да одстапиш и да направиш за нешто компромис во животов никогаш нема да функционираш со партнер било кој. Нормално е и здраво да се прават компромиси. И замисли дека некоја жена потекнува од христијанска фамилија ама не верува, и запознава дечко кој е муслиман кој верува. Воопшто нема да и е гајле за обредите, едноставно не и значат и ќе ги направи само "механички" пошо на дечкото му значат, таа не е верник и пошо не и значи религијата прави компромис за дечкото, и тебе одстрана ти изгледа ко таа да била принудена на нешто. 21 век е. Никој на ништо не мора да е принуден ако не сака. Ако го прават тоа, значи сакаат. Зошто тебе или мене би ни било гајле
@Yowannty Кога ќе спомне некој сунет јас не гледам на тоа како детето автоматски се претворило во муслиман или евреин. Исто, како што јас не сум православна со тоа што ме крстиле како бебе. Јас зборував од медицинска гледна точка, на пракса на одделение бев сведок како многу родители одлучуваат да му го сецнат на малиот, урологот исто има факти. Во ред е и да се прави циркумцизија, во ред е и да не се прави. Јас ќе го седнам детето и ќе му објаснам и за спб и како да се заштити и како да има отворен ум. Дека ќе користи кондом секогаш, мало сутра. Да, се извинувам, ама јас ги сметам за затуцани сите што се ограничени со религија во овој век, кога има толку факти и аргументи за спротивното. Муабетот ми е дека се може да функционира, доколку не е наметнато. Јас ни со православен фанатик не би била.
Затоа што темата е мешан брак и би ни било гајле од проста причина што си имаме право на свое сопствено лично мислење. Да не ја тенчиме и ситничиме јас моето си го напишав. Имај пријатен ден и секое добро
Океј, нека бидат во мојот ум границите, ама сеуште стојам на тоа дека не постои таква вонсериска љубов која ќе ја ставам пред мојата вера и мојот Бог. Не сум осетила љубов да(иако малку низок удар беше ова)ама не ми треба љубов која ќе ми ја разниша верата. Фала! А ако не постојат разлики и пречки во верата и љубовта, тогаш која е потребата и смислата тогаш кога муслиманки сменуваат вера за брак со христијанин и обратно?
Тој Твој Бог што го спомнуваш е еден за сите. Доколку постои секако. Многу контрадикторно. Тоа си е личен избор. Во секоја религија е забрането наметнување. Има многу луѓе што не се во брак, ни врска па од други икс причини си ја менуваат верата. На YouTube има мал милион видеа.
А бе нели "твојот" Бог вели дека еден е Бог? Кој е тој, мој твој Бог? Верата никој не може да ти ја разниша. Никој не може да е одговорен ако тебе ти се разниша верата. Зошто менувале религија не знам. Вера не може да се смени, или веруваш или не, религија се менува. Не знам што беше низок удар, едноставно во љубовта не постојат граници, ти велиш дека точно знаеш што зборуваш за љубовта, јас ти велам дека љубовта не познава обреди, свеќи, вапцани јајца, баклави и слично, така да ти се молам со обидите да направиш да се осеќам нешто виновно, пошо нема да се осеќам
Е па јас Исус како мој Бог сакам да го чествувам и славам во црква, а не во џамија или синагога или будистички храм и слично. Што е контрадикторно во ова? Зарем освен во црква, можам да се причестам во друг храм, да крстам дете, да се исповедам и слично?
@thequeen95 сунет е секогаш, значи секогаш и во секој индивидуален случај, верски обред со кој детето се приближува кон бога/алах. И со тоа автоматски е наметната верата од едната страна. Секако тоа ништо не мора да ни да значи, оти подоцна во животот детето може да стане будист, ама крцнатото куре не може да се открцне. Скроз друга работа е курето да се крцне од здравствени причини, и особено на наши простори нема родител што си го однел детето на обрежување како превенција, туку како последица од проблем. И јас сум во мешан брак, не е верски мешан ама мешан е. Знам што значи да се праат компромиси. Затоа велам се додека жената нема проблем со истото супер, лошо е ако се наметнува без нејзина воља.
Господ има уши сегде. Те слуша и кога се молиш во црква, џамија, катедрала, автобус, дома пред икони, на клупа во парк. Се откажувам, терајте си по ваше.
Ве молиме да се држите до насловот на темава. Дискусијата за обрежување продолжете ја во соодветна тема. Секое наредно отстапување ќе биде соодветно санкционирано.
Слави го де. Кој рече дека ако си во врска со муслиман не можеш да си се исповедаш во црква и да си се причестиш. Не се сите муслимани идиоти што наметнуваат дека мора по нивно да е. И да е христијанин може да е идиот и може ќе имате иста религија ама ќе сака да биде по негово за други работи. Овде збориме за луѓе со отворен ум кои го почитуваат партнерот за тоа што е. Ако е идиот, тоа не е заради религијата. Ако е идиот и иста религија да сте, за друго ќе се рчкате
За мене еден е Господ Бог, а тоа е Исус и како што кажав јас него си го славам и чествувам, и тој ми е на прво место, и не сакам да правам никакви компромиси и отстапки, ама тоа не значи дека сум совршена или безгрешна или сум нешто над другите. Не мораш да се осеќаш виновна, не те терам на сила, само реков дека е низок удар да речеш на некој што не го познаваш дека не осетил љубов, и ете ти потврдив дека не сум осетила, ама тоа не значи дека ќе дозволам или ќе прифатам да ја осетам по цена која не сакам да ја платам, и едноставно тоа е тоа. @thequeen95 Јас се извинувам ако се осети навредена ти или било кој друг, ама општо правев муабет и имам право на тоа. Ова е форум, јебига и јас во многу теми сум се нашла повредена со тоа што сум наишла на неприфаќање или омаловажување за нешто што ме карактеризира ко човек и сл. Ти посакувам се најдобро, од мене толку.
Многу романтичари на темава,не сме затуцани,туку објективни. Кој дел не го разбирате. Ако постои љубов и почитување кон различната вера на партнерот,тогаш нема место за верски обреди,ниту за имиња од муслиманско потекло. Не е компромис едниот родител да му ја наметне религијата на детето.За тоа збориме. Под изговор љубов се прават многу глупости,а љубовта е променлива категорија,а последиците трајни.
Значиии, јас апсолутно никаде не реков дека ти не си осетила љубов, од кај да знам дали си осетила, туку реков дека даваш погрешни описи за тоа што е љубов така да стварно мислам дека нема потреба да си глумиме жртви овде на форум. Една реченица како ти ќе ја сфатиш е твое. Жал ми е за нешто што си доживеала, ама не можеш да очекуваш дека на јајца ќе газам само за на некој да не му се разбуди некаква болка. Со самото тоа што јас и ти не се познаваме и што јас не знам буквално ништо за тебе, треба да знаеш дека тоа што сум го кажала не може да е низок удар пошо едноставно јас не знам ти дали си осетила или не си осетила љубов па за јас тебе да пробувам да те повредам со таа реченица. Ако мислам дека даваш погрешен опис за тоа што е љубов ќе ти пишам дека даваш погрешен опис, а ти дали од тоа ќе си направиш голема работа дека јас сакам некако да те повредам, тоа не е мој проблем
Нема логика секој кој не сака мешан брак да се нарече затуцан. Вака е лесно да се каже, љубовта е најбитна, разбирање, бла бла, ама на форум и пракса не е исто. Со либерални погледи и слободоумност во врска со човек кој е длабоко религиозен и живее по повеќе наметнати правила отколку вас, нема да ви биде сеедно.Па уште семејството да се замеша со прашања од типот дали сте невина или не, баш е интересно.
Мешан брак не значи по дефиниција дека постои наметнување. Детето може со двете религии да се запознае па да си одлучи дали и на која ќе припаѓа.
Јас не припаѓам на ниедна религија. Така што автоматски тоа ми станува неважно и при изборот на партнер. Немам ништо против некој да си ги почитува своите традиции, какви и да се тие, се' додека не ми се наметнати мене. За мислењето на другите, не давам ни пет пари, искрено. Тие на кои им значам нешто, ќе бидат среќни ако и јас сум среќна. Не отстапувам од тоа тврдење. Не го живеам животов за да им удоволувам на другите, било да се комшии, пријатели или родители. Зборувам во теорија, што би било кога би било. Во сегашната врска, ми се погоди така што и другата страна да не е религиозна. Случајно се најдовме, ете
Абе што ви е на вас? Толку сте заморни, толку сте досадни. И двете страни. Глупости, едните велат како е срамота да си во мешан брак. Другите пак како биле првите затуцани затоа што не сакале мешан брак. Ако навистина прочитате што пишувате во последните неколку страни ќе сфатите дека се што сте изнапишале е грешка! Мислите дека оправдувате и дека не правите ништо присилно? Но реално не е така. Секој втор збор ви е љубов и реалност. Кога ќе сфатите дека мојата и твојата љубов не е иста? Дека ако за тебе љубовта е да шириш познанства со некој од друга вера. Да славите секакви празници заедно за некоја љубов е да си бидат една вера. Кога ќе сфатите дека реалноста не е за секој од нас иста? Дека за тебе реалност е да бидеш примерна пред комшиите а за некој реалност е да оди против сите за својата среќа. Мешате глупости. Јас сум во врска со човек од друга вера. Не осудувам ако некој не би бил во таква врска. Не сакам ниту да ме осудувате. Најбедната тема на форумот е токму оваа. Никаква позитива само присилност во секој напишан збор. Се карате а никој од вас не прифаќа друго мислење. Секој си има свое право. Наместо со кавги и глупости темата треба да биде исполнета со среќа. Кога сите ама сите реално би прифатиле друго размислување сите ќе бидеме среќни.