Soufflé (топло, ладно)

Discussion in 'Рецепти' started by LaRagazza, Dec 10, 2009.

  1. nena2010

    nena2010 Форумски идол

    Joined:
    Dec 21, 2010
    Messages:
    18,530
    Likes Received:
    121,260
    Gender:
    Female
    Од кај го купи сладоледот?? И која марка ??
     
  2. nena2010

    nena2010 Форумски идол

    Joined:
    Dec 21, 2010
    Messages:
    18,530
    Likes Received:
    121,260
    Gender:
    Female
  3. nena2010

    nena2010 Форумски идол

    Joined:
    Dec 21, 2010
    Messages:
    18,530
    Likes Received:
    121,260
    Gender:
    Female
    Слободно правете во тие хартиените. Јас правам и мафини и cuppcakes во нив нема никаков проблем. Само кга ќе ги полните не ги полните до крај. поленете само 2/3 од корпата и нема никаков проблем. Не треба ни подмачкување ни ништо зашто таа хартија не се лепи.

    Поздрав
     
  4. slatkichKa123

    slatkichKa123 Истакнат член

    Joined:
    Mar 6, 2011
    Messages:
    598
    Likes Received:
    343
    Ахх.. Јас кога правам топло ладно ко од Фуфа извадени се, само што во Фуфо ми е 130 денари, а дома имам 12 топли ладни колачи за мерак :D А рецептот, да ми текне како е, ќе го пишам. Да не ве зезнам со грамажата. :) На мајка ми еден пријател од фуфо и го пиша :)
     
  5. Ariel

    Ariel Форумски идол

    Joined:
    Dec 7, 2009
    Messages:
    8,370
    Likes Received:
    142,550
    Уф, лани беше, не ми текнува на марката. Од Рамстор мислам дека беше.
    Ама оваа година пробав со еден од Алгида ако не се лажам, од ванила со вишни или такво нешто внатре.
    Перверзии!

    А ако го пише некој рецептот од кај фуфо, ќе ве викам кај мене на топло-ладно!
    Само да ми излезат такви!
     
  6. mims-89

    mims-89 Форумски идол

    Joined:
    May 7, 2010
    Messages:
    6,488
    Likes Received:
    24,076
    Јас го правам овој
    http://www.voogan.tv/deserti/31-2011-01-28-22-54-35
    Ми излегува прекрасно... многу е вкусен.
    Само морам да додадам нешто.
    Мора да се пече во вакви модли
    [​IMG]
    Ги има во тинекс, од на fino производите е, 10 модли се 45 ден. Се користат за повеќе употреби.
    Мора да се пече во вакви тенки модли затоа што се пече само 5 мин. ;)
     
  7. slatkichKa123

    slatkichKa123 Истакнат член

    Joined:
    Mar 6, 2011
    Messages:
    598
    Likes Received:
    343
    Ариел, ветувам ќе го пишам не мора да викаш на гости :) Само да го најдам глупавото ливче, да ме убиеш не ми текнува кои беа по 200 гр, кои по 150, кои по 250 гр од состојките :)
     
  8. slatkichKa123

    slatkichKa123 Истакнат член

    Joined:
    Mar 6, 2011
    Messages:
    598
    Likes Received:
    343
    Значи, ветив дека ќе го пишам рецептот за топло ладно од Фуфо :) Верувајте нема ништо полесно од овој рецепт, сите на нет се потешки.
    Here it goes :P

    Потребно :
    -250 гр чоколадо за готвење
    -200 гр путер
    -100 гр брашно
    -250 гр прав шеќер
    -5 јајца

    (Прав шеќер ќе си купите од продавница точно 250 гр, околку 15 денари е)

    Прво се става путерот до чоколадото на најтивко да се топи, а брашното и шеќерот ги мешате во посебен сад. Јајцата ги матите(јас не ги матам искрено, ги додавам директно па во смесата се соединуваат. Според мене подобро да не ги матите.). Се додавате каде што ги топевте путерот и брашното додека не добиете хомогена смеса. Лигавка е малце, ќе видите. Калапчињата може само на дното да ги попрскате со брашно, ама не мора. Ги полните, и во веќе загреана рерна на 200 C, ги печете околу 8-10 минути. Готови се кога ќе нараснат и кога малце ќе почнат да пукаат на врвот. Никако не ја отварајте рерната додека се печат.
    Сервирајте ги со сладолед(ванила), и нане ако имате.
    [​IMG]

    Bon Appétit, фала примам откако ќе се најадете :)
     
  9. Heydi1221

    Heydi1221 Истакнат член

    Joined:
    May 22, 2011
    Messages:
    21
    Likes Received:
    3
    Здраво јас еве само што излевам од кујна и одма да ви кажам што напраив.Значи го правев според овој рецепт http://www.femina.mk/out/?id=de2f7bc398 ... -kolach%2F само што јас упола доза ставив за проба.Кога ги ставив во рерна исто на 250C кога се надигнаа почнаа да пукат и ги извадив отприлика 5 минути стоеа (повеќе гледав кога ќе се надигнат и ќе почнат да пукат )и кога ги извадив цела смеса беше испечена значи не ми успееа незнам што е финтата ако зне некој нека ми каже а фтората доза што ми остана од чоколадната смеса ја чував помалку во рерна по некоја логика ама не ми испадна баш така како што треба.Ве молам кажете ако има ова некоја финта оти стварно ми е чудно тоа печењето топло-ладно,фала па пак ќе пробам а сега овие ќе си ги јадам не се лоши и вака хахах :D
     
  10. zanana

    zanana Истакнат член

    Joined:
    May 28, 2011
    Messages:
    58
    Likes Received:
    58
    Gender:
    Female
    Hipica likes this.
  11. Trendafilka

    Trendafilka Форумски идол

    Joined:
    Dec 28, 2009
    Messages:
    5,941
    Likes Received:
    27,611
    Јас вчера ги правев и направив од старт две грешки - рерната сум ја загреала на 225, наместо на 250 степени |( и изгледа ставив премногу брашно, смесата ми беше бајаги густа, нели треба да биде поретка и поводлеста?
    Просветлете ме.
    Многу мразам кога ќе прочитам - половина или една шоља брашно.
    Колку е бе во грамажа, пресметај и напиши, да пукне човек, ти може мериш со една шоља, ја имам дома десет различни во големина. :devil:
    Вкусно било колачето ми рекоа, ги изедоа сите, ама не течеше одвнатре како што треба, сосем малку ... КОЛАЧЕТО, перверзни ниедни!
    :D

    Плус, нели е многу 7 минути печење, плус 2 во исклучена рерна? :?:
    Ве молам кажете ИСПРОБАН РЕЦЕПТ со точни грамажи и мерки, не од око.
    Ту, што ме нервираат таквите.
    Јас си готвам и со мерач и до грам точност.
     
    Hipster likes this.
  12. Hipster

    Hipster Форумски идол

    Joined:
    Jul 8, 2011
    Messages:
    5,779
    Likes Received:
    22,422
    Gender:
    Female
    Oбожавам суфле, или чоколадна лава, мислам дека истото нешто е, прсти да излижеш.
    Имам другарка е најфан на готвење и ја бива,ја имам таксано да ми прави пакво, се и купив и донесов ама затоа си мцкав после саат време :lol:
    Се пријавувам за главен дегустатор :wasntme: , само некој нека ми направи, абе се ќе му доденесам, ќе му купам и се ќе измијам после, само ич незнам да готвам па и немам некој мерак, али затоа јадам за тројца :rofl:
    Во фуфо е фантастична мене премногу ми се допаѓа :)
     
  13. elcezelce

    elcezelce Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2011
    Messages:
    3,118
    Likes Received:
    20,936
    Gender:
    Female
    Трендафилке не се нервирај :D еве јас ќе ти кажам правев во саботата според овој рецепт и супер излегоа
    3 јајца
    200г шеќер во прав
    2 ванили 250г брашно
    според рецептата е 200г чоколадо ,меѓутоа јас ставив 300
    150г путер.
    Јајцата шеќерот и ванилите прво ги изматив потоа постепено го додавав брашното ,во мегувреме го стопив чоколадото со путерот и од кога се излади ја соединив смесата ги намачкав калапчињата убаво со маргарин и ги ставив да се печат во загреана рерна на 250 Ц 7 мин и уште 2 мин ги оставив во исклучена рерна :)
    Мене според овој рецепт ми излегоа преубави ги правам веќе 3 пати и задоволна сум :)
     
  14. Trendafilka

    Trendafilka Форумски идол

    Joined:
    Dec 28, 2009
    Messages:
    5,941
    Likes Received:
    27,611
    ^ Фала многу. :)
    Значи ќе течат колачињата? :wasntme:
    И ќе нема проблем ако ги правам во тавчето со калапи за мафини, вчера во нив правев, лесно се вадеа.
    Уште го чекам дечко ми на врата со колачињата, целата среќна, а они - утка. :(
    За почеток, ги правам со половина доза, се надевам ќе бидат добри.
     
  15. elcezelce

    elcezelce Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2011
    Messages:
    3,118
    Likes Received:
    20,936
    Gender:
    Female
    Јас првиот пат кога ги правев ги правев во тавчето со калапчиња ,и напраив една утка ги извадив од рерна се според рецепта и не им дадов да здишнат земав и ги превртев и пола ми се искршија ми се растекоа цели такви ,ма да брат ми беше толку воодушевен од колачињата што ги смавта и такви растурени :D И затоа полесно ми е да ги правам во поединечни калапчиња :)
     
    Trendafilka likes this.
  16. slatkichKa123

    slatkichKa123 Истакнат член

    Joined:
    Mar 6, 2011
    Messages:
    598
    Likes Received:
    343
    Го имам пишано наједноставниот рецепт за топло-ладно или лава колач како сакате на една страна поназад. Ве уверувам дека е најдобар и највусен :) Сум пробала и други, ама ниту еден не се мери со тој :)
     
    SexyPrincess likes this.
  17. lovelife

    lovelife Популарен член

    Joined:
    Jun 26, 2011
    Messages:
    526
    Likes Received:
    1,722

    а за колку колачиња е оваа смеса? ВЕ МОЛАМ ОДГОВОР побрзо
     
  18. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    23,812
    Likes Received:
    202,828
    Gender:
    Female
    А колку парчиња излегуваат по твојот рецепт? Да знам дали да правам со половина доза или цела :)
     
  19. girl.23

    girl.23 Истакнат член

    Joined:
    Jul 2, 2011
    Messages:
    2,129
    Likes Received:
    1,800
    Ги има во маркетите готови да се купат (околу 50-60ден.=6 парчиња). Пред сервирање се ставаат во микробранова околу 10 секунди, колку да се растопи внатре чоколадото.

    Бидејќи не јадам јајца, не ги јадам, но сум пробала еднаш и навистина беа вкусни, слични со домашните. :)
     
  20. slatkichKa123

    slatkichKa123 Истакнат член

    Joined:
    Mar 6, 2011
    Messages:
    598
    Likes Received:
    343
    Зависи од модлите. Јас правам во тие алуминиумските од Фино, и ми излегуваат 8. :)
     
    Annath likes this.