1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Soufflé (топло, ладно)

Дискусија во 'Рецепти' започната од LaRagazza, 10 декември 2009.

  1. nena2010

    nena2010 Форумски идол

    Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    17.111
    Допаѓања:
    112.687
    Пол:
    Женски
    Од кај го купи сладоледот?? И која марка ??
     
  2. nena2010

    nena2010 Форумски идол

    Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    17.111
    Допаѓања:
    112.687
    Пол:
    Женски
  3. nena2010

    nena2010 Форумски идол

    Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    17.111
    Допаѓања:
    112.687
    Пол:
    Женски
    Слободно правете во тие хартиените. Јас правам и мафини и cuppcakes во нив нема никаков проблем. Само кга ќе ги полните не ги полните до крај. поленете само 2/3 од корпата и нема никаков проблем. Не треба ни подмачкување ни ништо зашто таа хартија не се лепи.

    Поздрав
     
  4. slatkichKa123

    slatkichKa123 Истакнат член

    Се зачлени на:
    6 март 2011
    Пораки:
    598
    Допаѓања:
    342
    Ахх.. Јас кога правам топло ладно ко од Фуфа извадени се, само што во Фуфо ми е 130 денари, а дома имам 12 топли ладни колачи за мерак :D А рецептот, да ми текне како е, ќе го пишам. Да не ве зезнам со грамажата. :) На мајка ми еден пријател од фуфо и го пиша :)
     
  5. Ariel

    Ariel Форумски идол

    Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    8.157
    Допаѓања:
    138.731
    Уф, лани беше, не ми текнува на марката. Од Рамстор мислам дека беше.
    Ама оваа година пробав со еден од Алгида ако не се лажам, од ванила со вишни или такво нешто внатре.
    Перверзии!

    А ако го пише некој рецептот од кај фуфо, ќе ве викам кај мене на топло-ладно!
    Само да ми излезат такви!
     
  6. mims-89

    mims-89 Форумски идол

    Се зачлени на:
    7 мај 2010
    Пораки:
    6.488
    Допаѓања:
    24.073
    Јас го правам овој
    http://www.voogan.tv/deserti/31-2011-01-28-22-54-35
    Ми излегува прекрасно... многу е вкусен.
    Само морам да додадам нешто.
    Мора да се пече во вакви модли
    [​IMG]
    Ги има во тинекс, од на fino производите е, 10 модли се 45 ден. Се користат за повеќе употреби.
    Мора да се пече во вакви тенки модли затоа што се пече само 5 мин. ;)
     
  7. slatkichKa123

    slatkichKa123 Истакнат член

    Се зачлени на:
    6 март 2011
    Пораки:
    598
    Допаѓања:
    342
    Ариел, ветувам ќе го пишам не мора да викаш на гости :) Само да го најдам глупавото ливче, да ме убиеш не ми текнува кои беа по 200 гр, кои по 150, кои по 250 гр од состојките :)
     
  8. slatkichKa123

    slatkichKa123 Истакнат член

    Се зачлени на:
    6 март 2011
    Пораки:
    598
    Допаѓања:
    342
    Значи, ветив дека ќе го пишам рецептот за топло ладно од Фуфо :) Верувајте нема ништо полесно од овој рецепт, сите на нет се потешки.
    Here it goes :P

    Потребно :
    -250 гр чоколадо за готвење
    -200 гр путер
    -100 гр брашно
    -250 гр прав шеќер
    -5 јајца

    (Прав шеќер ќе си купите од продавница точно 250 гр, околку 15 денари е)

    Прво се става путерот до чоколадото на најтивко да се топи, а брашното и шеќерот ги мешате во посебен сад. Јајцата ги матите(јас не ги матам искрено, ги додавам директно па во смесата се соединуваат. Според мене подобро да не ги матите.). Се додавате каде што ги топевте путерот и брашното додека не добиете хомогена смеса. Лигавка е малце, ќе видите. Калапчињата може само на дното да ги попрскате со брашно, ама не мора. Ги полните, и во веќе загреана рерна на 200 C, ги печете околу 8-10 минути. Готови се кога ќе нараснат и кога малце ќе почнат да пукаат на врвот. Никако не ја отварајте рерната додека се печат.
    Сервирајте ги со сладолед(ванила), и нане ако имате.
    [​IMG]

    Bon Appétit, фала примам откако ќе се најадете :)
     
    На Umbrella22, Lacrimosa, Konfetka и 12 други им се допаѓа ова.
  9. Heydi1221

    Heydi1221 Истакнат член

    Се зачлени на:
    22 мај 2011
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    3
    Здраво јас еве само што излевам од кујна и одма да ви кажам што напраив.Значи го правев според овој рецепт http://www.femina.mk/out/?id=de2f7bc398 ... -kolach%2F само што јас упола доза ставив за проба.Кога ги ставив во рерна исто на 250C кога се надигнаа почнаа да пукат и ги извадив отприлика 5 минути стоеа (повеќе гледав кога ќе се надигнат и ќе почнат да пукат )и кога ги извадив цела смеса беше испечена значи не ми успееа незнам што е финтата ако зне некој нека ми каже а фтората доза што ми остана од чоколадната смеса ја чував помалку во рерна по некоја логика ама не ми испадна баш така како што треба.Ве молам кажете ако има ова некоја финта оти стварно ми е чудно тоа печењето топло-ладно,фала па пак ќе пробам а сега овие ќе си ги јадам не се лоши и вака хахах :D
     
  10. zanana

    zanana Истакнат член

    Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    58
    Пол:
    Женски
    На Hipica му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Trendafilka

    Trendafilka Форумски идол

    Се зачлени на:
    28 декември 2009
    Пораки:
    5.941
    Допаѓања:
    27.601
    Јас вчера ги правев и направив од старт две грешки - рерната сум ја загреала на 225, наместо на 250 степени |( и изгледа ставив премногу брашно, смесата ми беше бајаги густа, нели треба да биде поретка и поводлеста?
    Просветлете ме.
    Многу мразам кога ќе прочитам - половина или една шоља брашно.
    Колку е бе во грамажа, пресметај и напиши, да пукне човек, ти може мериш со една шоља, ја имам дома десет различни во големина. :devil:
    Вкусно било колачето ми рекоа, ги изедоа сите, ама не течеше одвнатре како што треба, сосем малку ... КОЛАЧЕТО, перверзни ниедни!
    :D

    Плус, нели е многу 7 минути печење, плус 2 во исклучена рерна? :?:
    Ве молам кажете ИСПРОБАН РЕЦЕПТ со точни грамажи и мерки, не од око.
    Ту, што ме нервираат таквите.
    Јас си готвам и со мерач и до грам точност.
     
    На Hipster му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Hipster

    Hipster Форумски идол

    Се зачлени на:
    8 јули 2011
    Пораки:
    5.779
    Допаѓања:
    22.420
    Пол:
    Женски
    Oбожавам суфле, или чоколадна лава, мислам дека истото нешто е, прсти да излижеш.
    Имам другарка е најфан на готвење и ја бива,ја имам таксано да ми прави пакво, се и купив и донесов ама затоа си мцкав после саат време :lol:
    Се пријавувам за главен дегустатор :wasntme: , само некој нека ми направи, абе се ќе му доденесам, ќе му купам и се ќе измијам после, само ич незнам да готвам па и немам некој мерак, али затоа јадам за тројца :rofl:
    Во фуфо е фантастична мене премногу ми се допаѓа :)
     
  13. elcezelce

    elcezelce Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    3.118
    Допаѓања:
    20.936
    Пол:
    Женски
    Трендафилке не се нервирај :D еве јас ќе ти кажам правев во саботата според овој рецепт и супер излегоа
    3 јајца
    200г шеќер во прав
    2 ванили 250г брашно
    според рецептата е 200г чоколадо ,меѓутоа јас ставив 300
    150г путер.
    Јајцата шеќерот и ванилите прво ги изматив потоа постепено го додавав брашното ,во мегувреме го стопив чоколадото со путерот и од кога се излади ја соединив смесата ги намачкав калапчињата убаво со маргарин и ги ставив да се печат во загреана рерна на 250 Ц 7 мин и уште 2 мин ги оставив во исклучена рерна :)
    Мене според овој рецепт ми излегоа преубави ги правам веќе 3 пати и задоволна сум :)
     
    На Divinebutterfly, Fibia и Trendafilka им се допаѓа ова.
  14. Trendafilka

    Trendafilka Форумски идол

    Се зачлени на:
    28 декември 2009
    Пораки:
    5.941
    Допаѓања:
    27.601
    ^ Фала многу. :)
    Значи ќе течат колачињата? :wasntme:
    И ќе нема проблем ако ги правам во тавчето со калапи за мафини, вчера во нив правев, лесно се вадеа.
    Уште го чекам дечко ми на врата со колачињата, целата среќна, а они - утка. :(
    За почеток, ги правам со половина доза, се надевам ќе бидат добри.
     
  15. elcezelce

    elcezelce Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    3.118
    Допаѓања:
    20.936
    Пол:
    Женски
    Јас првиот пат кога ги правев ги правев во тавчето со калапчиња ,и напраив една утка ги извадив од рерна се според рецепта и не им дадов да здишнат земав и ги превртев и пола ми се искршија ми се растекоа цели такви ,ма да брат ми беше толку воодушевен од колачињата што ги смавта и такви растурени :D И затоа полесно ми е да ги правам во поединечни калапчиња :)
     
    На Trendafilka му/ѝ се допаѓа ова.
  16. slatkichKa123

    slatkichKa123 Истакнат член

    Се зачлени на:
    6 март 2011
    Пораки:
    598
    Допаѓања:
    342
    Го имам пишано наједноставниот рецепт за топло-ладно или лава колач како сакате на една страна поназад. Ве уверувам дека е најдобар и највусен :) Сум пробала и други, ама ниту еден не се мери со тој :)
     
    На SexyPrincess му/ѝ се допаѓа ова.
  17. lovelife

    lovelife Популарен член

    Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    526
    Допаѓања:
    1.722

    а за колку колачиња е оваа смеса? ВЕ МОЛАМ ОДГОВОР побрзо
     
  18. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.473
    Допаѓања:
    201.279
    Пол:
    Женски
    А колку парчиња излегуваат по твојот рецепт? Да знам дали да правам со половина доза или цела :)
     
  19. girl.23

    girl.23 Истакнат член

    Се зачлени на:
    2 јули 2011
    Пораки:
    2.129
    Допаѓања:
    1.800
    Ги има во маркетите готови да се купат (околу 50-60ден.=6 парчиња). Пред сервирање се ставаат во микробранова околу 10 секунди, колку да се растопи внатре чоколадото.

    Бидејќи не јадам јајца, не ги јадам, но сум пробала еднаш и навистина беа вкусни, слични со домашните. :)
     
  20. slatkichKa123

    slatkichKa123 Истакнат член

    Се зачлени на:
    6 март 2011
    Пораки:
    598
    Допаѓања:
    342
    Зависи од модлите. Јас правам во тие алуминиумските од Фино, и ми излегуваат 8. :)
     
    На Annath му/ѝ се допаѓа ова.