Soufflé (топло, ладно)

Discussion in 'Рецепти' started by LaRagazza, Dec 10, 2009.

  1. Vik4e

    Vik4e Популарен член

    Joined:
    Feb 9, 2010
    Messages:
    309
    Likes Received:
    259
    Gender:
    Female
    Значи веќе десетина пати го правиме овој рецепт со мајка ми и колачињата излегуваат прекрасни, само кога ги ставаме модлите ги премачкуваме со путер и малку брашно, и да кога ќе забележеме дека почнале да испукуваат одозгора ги вадиме
    РЕЦЕПТОТ Е ОД ЕМИСИЈАТА „ВО ОГАН“ во спојлер :fubar:

    Топло-ладен чоколаден колач

    Потребни состојки:

    200 гр. брашно
    200 гр. црно чоколадо
    100 гр. бело чоколадо
    5 јајца
    200 гр. шеќер
    100 гр. путер
    кора од 1 портокал

    Начин на приготвување:

    Во тавче на оган ги ставате црното чоколадо и путерот да се стопат. Го тргате садот од оган. Смесата ја оставате да се олади и во неа ги додавате јајцата и измешаниот шеќер во прав и брашното. Ја додавате и кората од портокал. Матите убаво внимавајќи да не останат грутки низ неа. Смесата ја ставате во малечки модли и ја печете во рерна на 250 степени 5 минути.

    Декорирате со форми од бело чоколадо и сезонско овошје.

    Ангеле Стојановски

    професионален готвач
     
  2. jEwElRy

    jEwElRy Популарен член

    Joined:
    May 12, 2013
    Messages:
    313
    Likes Received:
    253
    Кај прочитав, па одма ми се пријаде, фалеше уште и рецептот да го дознаам :lol: А речиси сите состојки ги имам дома :D Значи не се издржува веќе без ова!
     

    Attached Files:

  3. Summerlover

    Summerlover Форумски идол

    Joined:
    Aug 5, 2010
    Messages:
    5,531
    Likes Received:
    34,908
    Значи, тоа вие што го кажувате и давате на слика се вика топло ладен десерт или чоколадна лава, а суфле е сосем трета работа.
     
    MandyLane likes this.
  4. Summerlover

    Summerlover Форумски идол

    Joined:
    Aug 5, 2010
    Messages:
    5,531
    Likes Received:
    34,908
    Еве како изгледа суфле, може да биде слатко, но може и солено.
     

    Attached Files:

  5. Summerlover

    Summerlover Форумски идол

    Joined:
    Aug 5, 2010
    Messages:
    5,531
    Likes Received:
    34,908
    Солено:
     

    Attached Files:

  6. Unique.chick

    Unique.chick Истакнат член

    Joined:
    Jun 6, 2011
    Messages:
    1,258
    Likes Received:
    2,391
    Дали пробал некој до сега да ја стави смесата во калап за куглоф ?
     
  7. Summerlover

    Summerlover Форумски идол

    Joined:
    Aug 5, 2010
    Messages:
    5,531
    Likes Received:
    34,908
    Многу пати имаме размислувано за тоа, ама не. Инаку мислам дека нема да биде бидјеќи кога ќе се пресече, целото ќе се излее (за да го послужиш треба да биде пресечено и од двете страни). А ако го препечеш, ќе си имаш обичен куглоф.
     
  8. bumbi

    bumbi Популарен член

    Joined:
    Jan 3, 2010
    Messages:
    494
    Likes Received:
    262
    Gender:
    Female
    Рецептот на слаткичка не ми успеа ни малку. Се придржував строго до рецептот и по печењето не беше оформена кората и беа целите течни. На крај ги бутнав пак во рерната и целосно ги испеков.

    За разлика од овој, рецептот на елчезелче ми успеа. Излегоа супер, вистинско топло ладно од ресторан. Е сега мене ме мачи нешто друго. Оваа смеса е многу погуста и тоа што треба да е течно е многу густо за мене. Се мислам да го намалам брашното, ама не знам дали ќе го упропастам целиот рецепт ако чепкам по состојките.
     
  9. Summerlover

    Summerlover Форумски идол

    Joined:
    Aug 5, 2010
    Messages:
    5,531
    Likes Received:
    34,908
    http://www.femina.mk/%D1%80%D0%B5%D1%86 ... 0%B2%D0%B0
    Пробај го овој рецепт, јас го пробав и уште од прва испаѓа, супер е ;)
     
    bumbi likes this.
  10. mims-89

    mims-89 Форумски идол

    Joined:
    May 7, 2010
    Messages:
    6,488
    Likes Received:
    24,076
    Слободно можеш да скратиш малку од брашното.
     
  11. bumbi

    bumbi Популарен член

    Joined:
    Jan 3, 2010
    Messages:
    494
    Likes Received:
    262
    Gender:
    Female
    Фала за линкот SummerLove, конечно си најдов рецепт за топло ладно :D Испробано, преубаво!
     
  12. irena.1

    irena.1 Форумски идол

    Joined:
    Nov 1, 2012
    Messages:
    4,363
    Likes Received:
    21,350
    Gender:
    Female
    По мојот рецепт и црна и бела варијанта. Двете супер ми излегоа. Иако јас сум за црно, ова белово колку за шема.
    Сликите се од мобилен па малку се матни, но мислам дека се гледа
     

    Attached Files:

  13. Summerlover

    Summerlover Форумски идол

    Joined:
    Aug 5, 2010
    Messages:
    5,531
    Likes Received:
    34,908
    И јас имам пробано со бело, ама нема убава бела чоколада за тоа, така да и јас мислам црното си е црно :)
     
    Annath likes this.
  14. doutzen

    doutzen Популарен член

    Joined:
    Jun 14, 2013
    Messages:
    531
    Likes Received:
    158
    еднаш кога бевме во ресторан јадев ммм мн беше убаво
    ама бев најадена и не уживав до крај во него
     
  15. sweet-star

    sweet-star Популарен член

    Joined:
    Jun 13, 2012
    Messages:
    1,524
    Likes Received:
    1,738
    Gender:
    Female
    Кај ја видов темава,ми се пријаде. :D
    Имам јадено со црно чоколадо, преубаво е. :inlove:
     
  16. MadamMalaa

    MadamMalaa Истакнат член

    Joined:
    Nov 1, 2013
    Messages:
    10
    Likes Received:
    8
    Вкусот и задоволството на ова благо нешто е преголемо :)


    СОСТОЈКИ
    • 500 гр чоко­ладо
    • 10 јајца
    • 125 гр путер
    • 200 гр бра­шно
    • 10 лажици шеќер
    ПОДГОТОВКА
    Чоко­ла­дото и путе­рот се ста­ваат во подла­бок сад. Потоа, на уме­рен оган, се топи сме­сата. Откако ќе се рас­топи, садот се трга од шпо­ре­тот и се остава сме­сата да се излади.
    Јај­цата се матат заедно со шеќе­рот. Потребно е јај­цата малку да се изма­тат, одно­сно да бидат пене­сти. Потоа, јај­цата и шеќе­рот се дода­ваат на сме­сата со чоко­ладо. Сите состојки се мешаат со жица за матење, а бра­шното го дода­ваме посте­пено, со посто­јано мешање.
    На кра­јот, треба да се добие густа и хомо­гена чоко­ладна смеса. Кала­пите се мач­каат со путер и се попр­ску­ваат со бра­шно, пред да се налее сме­сата во нив.
    Во меѓу­време, се загрева рер­ната на 250℃. Се пече само 5 минути.

    некој ако има други рецепти нека ги сподели :)
     
    Acka22 likes this.
  17. LusySkyDiamonds

    LusySkyDiamonds Истакнат член

    Joined:
    Feb 28, 2013
    Messages:
    784
    Likes Received:
    824
    Го обожавам овој колач, фала за рецептов ќе го пробам и ќе кажам дали ми испаднал.
    До сега го имам правено 2-3 пати и не ми успеал.
     
  18. MandyLane

    MandyLane Форумски идол

    Joined:
    Aug 9, 2011
    Messages:
    3,838
    Likes Received:
    25,747
    Gender:
    Female
    Има во КАМ маркетите готова смеса од RUF + 4 калапи, се што ви треба да додадете е две јајца, мешате, печете 11 минути точно и толку.
    Прелесно.
    100 денари е инаку - за 4 колаченца, и во споредба со онаа готовата смеса на Dr. Oetker, која ја имам претходно пробано, е дупло поефтина, а од аспект на вкус и квалитет се идентични.

    [​IMG]

    :up:
     
  19. julie77

    julie77 Форумски идол

    Joined:
    Feb 2, 2010
    Messages:
    5,566
    Likes Received:
    20,074
    Го пробав во француски ресторан, да кажеме дека беше многу вкусно. Иако мене многу чоколада на едно место не ме привлекува. Овој колач беше уживање.
     
  20. Lovely93

    Lovely93 Истакнат член

    Joined:
    Sep 9, 2013
    Messages:
    2,637
    Likes Received:
    2,020
    Gender:
    Female
    Мммммм, сега за сега го имам пробано само во "Ања" ама ми остави преубав впечаток, многу е вкусно. :D