Ние дома јадиме само пилешки џигер со многу кромид. Го подготвувам така што прво го подварувам џигерот и откако ќе зоврие му ја менувам водата. Така два пати и на третото зовривање го оставам да се вари околу 5 минутки. Сецкам кромид, обично две до три поголеми глави на покрупно ( кругови само) и ги ставам да се пржат во масло. Кога ќе омекнат го додавам џигерот, сецкам една лута сува пиперка, му додавам вегета,црн пипер и црвен пипер и додавам една голема чаша бело вино. Го оставам да се динста вака околу пола саат или додека не испари виното а остане само малку како сос од кромидот. Со црвено винце и топло лепче е многу вкусно.
Momentalno varam bel dziger. Mm mnogu go saka veleshkiot svadbarski dziger pa takov poracha. E sega majka mi ja prashav vika se vari pa se peche vo relna a po net chitam deka se poleva so vrel zejtin, svekrva mi pa mi vika da go przham posle varenjeto. I nemam poim shto da pravam nekoj shto go ima praveno neka kazhe
Go varev dobri 4 saati deka nemam ekspres lonec, ako imash ushte podobro. Vo vodata staviv malku sol, biber i zejtin. Posle go iscepkav so raka (ako e svaren sam se dvoi nemora da se seche), ubavo se chisti kozhinkata od stranite i zhilavoto i se przhi na zagrean zejtin. Pak se posoluva so sol, malku vegeta i crn biber. Mm go ispofali i si go izede celiot, 500gr
Кај во Скопје да се купи убав телешки црн дроб. Не се разбирам многу, татко ми порано купуваше. Да е младо телето/јунето или како и да се вика кога е младо и да биде пасено, да не е чувано во фарми. Се надевам ме разбравте што сакам да прашам.
Ја вчера си правев, една две главици кромид покрупно насецкани, една зелена јаболка, го пржам на малку масло, додавам сол и многу малку шеќер прснувам. И само дотурам вода за да се карамелизира убаво и да се направи како сос. После тоа го додавам џигерот со срцата. Претходно ги мијам и провирам, па ги сецкам и го тргам тој делот со жили што е и од срцата и ми останува само поубавиот дел. Сервирам со пире од компир. Вкусно е.
Да се динста со кромид, на крај коа ќе испари водата или виното зависи по кој рецепт одиш, малку се запржува.
Да ви го споделам рецептот,на овој начин го правев и испадна совршено навистина брзо,а сочно и вкусно дефинитивно би го правела само на ваков начин