Амниоцентеза

Дискусија во 'Бременост' започната од zombi, 24 декември 2012.

1. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    1.448
    Допаѓања:
    3.148
    Да те разбирам, јас правев во 11+2 пренатален чекав малку ајде викам да има фетална фракција повеќе дека сум со клексани терапија и мислев дека сеуште немаш направено. Ајде ќе направиш амниоцентеза, во меѓувреме ќе дојде скринингот еве за неколку дена. Сепак треба некој генетичар добро да ги прочита резултатите. Од Нифти ги консултираше? имаат ли човек кој може да ти ја објасни мутацијата? Гиниколозите не се многу во тоа внесени ги знаат одредени ама не све. Проф Др Александар Димовски академик на ману, професор е за хумана генетика кај нас на фсрмацевтски. Знам дека има доста пациенти во ману. Може на една консултација во ману да може да се смириш додека чекаш амниоцентеза.

На fragaria му/ѝ се допаѓа ова.
  2. fragaria

fragaria Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2016
    Пораки:
    391
    Допаѓања:
    434
    Да да
    Благодарам за предлогот на професорот
    И јас така мислев после скрининг здравје ако е со срцева и се во ред да одам на МАНУ за да може да ми стане малку појасно
    Инаку да објаснуваат од лабораторијата за резултатите се фини
    Ама на крај пак сѐ се сведува на тоа дека не може ништо да се каже сега

На Ladyme му/ѝ се допаѓа ова.
  3. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    6.820
    Допаѓања:
    21.516
    Не е опасна процедура, барем сега во 21 век, 2025 та година не. Снаа ми како тебе испаничена отиде, од муабети што ги слушала, за после тоа да вика што бев глупава да се нервирам и стресирам, за 1 минута процедура.
    За разлика од Нифти, амниосинтезата е поточна. Нифти ти е 99%. Многу жени правеле Нифти, каде на резултатот пишува да се направи амниосинтеза за проверка.
    Пред се треба да се смириш. Верувам дека ти е нервоза, стрес, паника, ама смиреност ти треба највеќе, да не си направиш плус проблеми.

На fragaria и Ladyme им се допаѓа ова.
  4. ginger

ginger Истакнат член

Се зачлени на:
    2 август 2010
    Пораки:
    527
    Допаѓања:
    670
    Дали некоја скоро правела амниоцентеза во приватна клиника, колку чини отприлика?
    Дали од приватните клиники испраќаат во Ману?

И последно прашање, како се стигнува до термин со генетичар во Ману?

5. fragaria

fragaria Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2016
    Пораки:
    391
    Допаѓања:
    434
    Мене ми препорачуваа да правам ама одлука донесов да не правам
    Не ми се ризикуваше за нешто од тестот што е 50/50
    ехото ок беше
    приватно во Систина направивме преглед (7750) и најбитно кариотип(200е+ 3600ден за некакви консултации)
    ок беше
    Инаку на клиника си закажуваш со упат боцкање само во вторници колку што разбрав и ти е бесплатно
    Ќе треба да кажеш дали ќе носиш ману или друго место
    Во ману си закажуваш долу на информации ќе ти објаснат кога е професорката тука и сѐ што те интересира многу се фини
    А во Систина е 500е амниоценеза ама за нас требало некоја посебна(1500е + сигурно за тука трошоци)во Турција(тие ја праќаат течноста)која е со друга попрецизна метода оти ни велеа дека тука во мк немало такво отчитување некое и нема да детектира не знам не е ни битно се решивме ние да не ја правиме