Амниоцентеза

Дискусија во 'Бременост' започната од zombi, 24 декември 2012.

1. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    1.882
    Допаѓања:
    4.002
    Да те разбирам, јас правев во 11+2 пренатален чекав малку ајде викам да има фетална фракција повеќе дека сум со клексани терапија и мислев дека сеуште немаш направено. Ајде ќе направиш амниоцентеза, во меѓувреме ќе дојде скринингот еве за неколку дена. Сепак треба некој генетичар добро да ги прочита резултатите. Од Нифти ги консултираше? имаат ли човек кој може да ти ја објасни мутацијата? Гиниколозите не се многу во тоа внесени ги знаат одредени ама не све. Проф Др Александар Димовски академик на ману, професор е за хумана генетика кај нас на фсрмацевтски. Знам дека има доста пациенти во ману. Може на една консултација во ману да може да се смириш додека чекаш амниоцентеза.

На fragaria му/ѝ се допаѓа ова.
  2. fragaria

fragaria Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2016
    Пораки:
    587
    Допаѓања:
    703
    Да да
    Благодарам за предлогот на професорот
    И јас така мислев после скрининг здравје ако е со срцева и се во ред да одам на МАНУ за да може да ми стане малку појасно
    Инаку да објаснуваат од лабораторијата за резултатите се фини
    Ама на крај пак сѐ се сведува на тоа дека не може ништо да се каже сега

На Ladyme му/ѝ се допаѓа ова.
  3. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    7.301
    Допаѓања:
    22.802
    Не е опасна процедура, барем сега во 21 век, 2025 та година не. Снаа ми како тебе испаничена отиде, од муабети што ги слушала, за после тоа да вика што бев глупава да се нервирам и стресирам, за 1 минута процедура.
    За разлика од Нифти, амниосинтезата е поточна. Нифти ти е 99%. Многу жени правеле Нифти, каде на резултатот пишува да се направи амниосинтеза за проверка.
    Пред се треба да се смириш. Верувам дека ти е нервоза, стрес, паника, ама смиреност ти треба највеќе, да не си направиш плус проблеми.

На fragaria и Ladyme им се допаѓа ова.
  4. ginger

ginger Истакнат член

Се зачлени на:
    2 август 2010
    Пораки:
    637
    Допаѓања:
    919
    Дали некоја скоро правела амниоцентеза во приватна клиника, колку чини отприлика?
    Дали од приватните клиники испраќаат во Ману?

И последно прашање, како се стигнува до термин со генетичар во Ману?

5. fragaria

fragaria Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2016
    Пораки:
    587
    Допаѓања:
    703
    Мене ми препорачуваа да правам ама одлука донесов да не правам
    Не ми се ризикуваше за нешто од тестот што е 50/50
    ехото ок беше
    приватно во Систина направивме преглед (7750) и најбитно кариотип(200е+ 3600ден за некакви консултации)
    ок беше
    Инаку на клиника си закажуваш со упат боцкање само во вторници колку што разбрав и ти е бесплатно
    Ќе треба да кажеш дали ќе носиш ману или друго место
    Во ману си закажуваш долу на информации ќе ти објаснат кога е професорката тука и сѐ што те интересира многу се фини
    А во Систина е 500е амниоценеза ама за нас требало некоја посебна(1500е + сигурно за тука трошоци)во Турција(тие ја праќаат течноста)која е со друга попрецизна метода оти ни велеа дека тука во мк немало такво отчитување некое и нема да детектира не знам не е ни битно се решивме ние да не ја правиме

6. Norah Jones

Norah Jones Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2019
    Пораки:
    1.140
    Допаѓања:
    510
    До кога се прави амниоцентеза и што ако исоадне дека е лош резултатот?

7. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.261
    Допаѓања:
    118.955
    Од 15 до 20 та мислам беше (ако нема нешто нови методи)
    Ако е лош резултатот ... Не знам :|
    Веројатно ќе те посоветуваат лекарите што да правиш а крајна одлука ќе си имаш ти.

8. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2023
    Пораки:
    1.117
    Допаѓања:
    1.034
    Резултатот од амниоцинтеза е најточен и конечен.
    Од инванзивните техники постои и хорионбиопсија, таа се прави мислам најдоцна до 14та недела, исто со голем % на точност, земаат примерок од плацентата, распрашај се ако те интересира.

9. BubamaraM

BubamaraM Активен член

Се зачлени на:
    8 јули 2025
    Пораки:
    82
    Допаѓања:
    165
    Вообичаено од 16 до 20 недела, но може и подоцна.

Јас правев во 26 недела. Во Систина, амнионската течност ја праќаат во Турција, резултатите стигнуваат за 5-6 недели, и прават целосно егзомско секвенцирање. За жал резултатите беа лоши. Се одлучивме за прекин на бременост.

10. Ma4ence11

Ma4ence11 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2012
    Пораки:
    131
    Допаѓања:
    108
    Здраво, имам едно прашање, дали сите што сте правеле амниоцентеза сте правеле и нипт? Ја сум бремена со близнаци, нипт нормален, прв срининг во ред. На рутинска контрола во 17та недела се јавува дилатиран десен бубрег кај едното бебе (девојче), матичната ми вика дека видела нешто и на срценцето и то се 2 софт маркери за даунов. Имам скрининг кај Димчев во 21ва недела ама до тогаш ќе збудалам :(

11. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    7.654
    Допаѓања:
    12.448
    Па на пренаталниот ќе покажеше дека е даунов. Да не е нешто друго? Да одиш во меѓувреме кај уште еден? Пробај кај Котларова во Ремедика.

12. Ma4ence11

Ma4ence11 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2012
    Пораки:
    131
    Допаѓања:
    108
    Котларова е за скрининзи?

На Feniksgirl му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    1.882
    Допаѓања:
    4.002
    Мислам дека даун баш би детектирал тестот, сепак уште едно две мислења.Др Симонида Котларова Ремедика и Димчев.

На Ma4ence11 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Feniksgirl

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    7.654
    Допаѓања:
    12.448
    Даа, една од најдобрите.

На Ma4ence11 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Ma4ence11

Ma4ence11 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2012
    Пораки:
    131
    Допаѓања:
    108
    Дури на 19ти август прв слободен термин ;(

16. Feniksgirl

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    7.654
    Допаѓања:
    12.448
    Затоа што е премногу барана, исто е и кај Димчев.

17. BubamaraM

BubamaraM Активен член

Се зачлени на:
    8 јули 2025
    Пораки:
    82
    Допаѓања:
    165
    Здраво Маченце. Јас правев НИПТ во 11+ и се беше во ред со бебето.
    Но, кај нас аномалија се откри дури во 22+ недела, и по куп консултации со доктори (едни беа за, едни против), во 26 недела дури се одлучивме за амниоцентеза.

Добивме лош резултат, но според амниоцентезата НИПТ-от си испадна точен, ниту еден од синдромите кои се испитуваат тамо ги немаше. Проблемот беше друг, поредок генетски проблем. Ако те советуваат да си напрабиш, ќешки да нема ништо, ќе си ја поминеш раат бременоста.

Знам дека звучи страшно, но самото боцкање трае помалку од 30 секунди, мене не ме болеше ич, боли помалку од игла кога ти земаат крв. Ја изведуваат во стерилни услови, цело време гледаат нс ехо, точно знаат каде е бебето и не боцкаат туку така. Јас ја правев во Систина, и имаат специјално ехо за амниоцентеза.

На pamelche му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2023
    Пораки:
    1.117
    Допаѓања:
    1.034
    Проба ли Систина да побараш порано термин кај Димчев, да им ја објасниш ситуацијата?

19. Ma4ence11

Ma4ence11 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2012
    Пораки:
    131
    Допаѓања:
    108
    Те читав и во други теми, можеби и тука бидејќи све пречитав во овие 2 дена. Извини што ќе те прашам, воопшто немора да ми одговориш ако не сакаш, која беше аномалијата и каква беше дијагнозата?

20. BubamaraM

BubamaraM Активен член

Се зачлени на:
    8 јули 2025
    Пораки:
    82
    Допаѓања:
    165
    Тргнав ова дс го пишувам.

Јас прво ја контактирав генетичарката во Систина, и преку неа одеше се. И ја објаснив ситуацијата во која се наоѓаме, таа ми организирсше скрининг и боцкање најбрзо што може, за да се поклопи со истиот ден кога испраќаат материјали во Турција за испитување.