Денес ме утепа времето... цел ден анксиозна зашематена ко будала збркана мислам ќе експлодирам многу лошо чувство вознемиреност до мах. Во среда сум на психијатар нема да знам од каде да почнам.
Jas uste nemam otideno na psihijatar, a mislam i deka nema da otidam zatoa sto prvo mi e sram, vtoro neznam kako da otidam i sto da i kazam
Пушти си некој филм или слушај музика, релаксирај се малце. Не мисли на ништо друго, внеси се. Нема зошто да ти е срам, тој е тука за да те сослуша и да ти помогне. Ич немај срам или страв, влези си и почни си да си зборуваш, а и тој ќе те прашува некои работи и ќе си разговарате
jas denes vo teretana vezbav tri saati me fati gusenje no ne se predadov izdrzav ,sega si pijam toplo cajce nadvor e kamen i taka ubavo se cuvstvuvam
нема зошто да ти биде срам, психијатарот секојдневно се среќава со такви како нас... Пред се, спореди само на форумов колку е активна темава за анксиозност и колку многу прегледи и коментари има, во споредба со другите теми... Презастапена е анксиозноста и нема НИКАКОВ срам.
Devojki ova e mnogu loso znaci.. Do pred polovina cas decko mi bese kaj mene sedevme so moite jadevme palacinki i se smei i eve sega dodeka lezam pocnaa da mi se tresat racete i srceto da mi cuka 200 i si vikam aaa pak li pocna i eve si pisam so vas a srceto mi izleguva preku pizama maaa sto saka neka si pravi
кога се чувствуваш така, кажи си само "ок е, ништо страшно, ми се случило и претходно, ќе помине, ќе се случи пак некогаш, ама пак ќе помине"
Ако некој од вас има пиено Асентра ве молам да ми каже колку време ви требаше за да ви ја намалат дозата?
И мене зaшеметенoстa ми беше гoлем прoблем. Вo кoјa смислa си зaшеметенa? Јaс нa пример без тoтaлнo oтсутен, пример кoгa ми збoрувaa луѓе не мoжев дa ги следaм вooпштo, кoгa ќе уклучев вoдa зa чaј секoгaш јa зaбoрaвaв, немoжев дa се скoнцентрирaм нa филм, тoтaлнo бев oтсутен. Дaли кaј тебе вaкa се мaнифестирa? А oкoлу времетo, мене пoвеќе ми пријa лaднo.
Зошто да се срамиш мене воопшто не ми е јасно?Тие се доктори за тоа и ќе ти помогнат на кој било начин.Не знам колку години имаш ама нама потреба од срам тие работи што ќе ги зборувате се помеѓу тебе и психијатарот.Немој да мислиш така да одиш.
Џабе прашуваш кај секој е индивидуално некој 3 мес. некој 6м. некој со години ја пијат се си зависи од тоа кај кој како делува...и кој како работи на себе...но вообичаено и ако нешто ти значи кај тие што покажало позитивни резултати во текот на првите 2- мес. терапијата комплетна со се намалување трае од 6-8 мес. и само нешто ќе ти кажам од искуство не брзај да намалиш подобро колку треба пиј ја и работи на себе да си станеш и психички самата силна и најважно од се да го смениш начинот на размислување и гледање на нештата од тоа досега, бидејќи тоа и те довело до степен на анкс.
Kaja Јас искрено би ти препорачал доколку не си била на психолог , прво да одиш на психолог па доколку тој мисли дека си на психијатар тогаш а не наеднаш да се затрчаш на психијатар
Мене често ме фаќа едно чудно чувство на вознемиреност. Се осеќам како некаква струја да ми поминува низ телото. Тоа ли е анкциозност? Најчесто ми се случува навечер кога ќе легнам да спијам. Не мора да ме мачи нешто конретно, па да го оправдам таквото чувство. Ме "тресе" таа вознемиреност и како умот да ми работи екстремно брзо, разни мисли, а често и слики и звуци ми прелетуваат во екстремна брзина. Сликовито објаснето мислите ми се како топчето во пинбол машина, ми се "одбиваат" низ умот, често неповрзани, расфрлани. Мисли, слики, звуци... какафонија во главата! Ми се случува "струјата" да ме "дрма" и наутро, на пример, да се разбудам еден саат порано од тоа што сум планирала и да почне вознемиреноста. А не дека нешто посебно размислувам, но не можам да го контролирам. Ми се случува поретко да ме фати истото во текот на денот. Би го поврзала чувството на вознемиреност со хиперактивност. Како да имам некоја екстра енергија, а воедно ништо не ми се прави. Ич не сакам кога ќе ми се дешава.
и јас така често се вознемирувам кога ќе ми дојде некоја мисла.Мене најмногу ми се случува кога ќе сум на училиште.
Тоа се случува оти внатрешно си под некој преголем стрес, преизморена си, ти фали одмор и подобра исхрана за мозокот да ти се смири... Ако ова трае подолго, ти препорачувам да си посетиш психијатар...
Тoтaлнo истo ми се случувa и мене. Кaкo некoјa струјa oд глaвa нaдoлу премa нoзе низ целo телo нa крaткo еднa секундa. Измешaни и непoврзaни мисли честo, и се будев сo гoлемa вoзнемиренoст. Тaa струјa ми се случувaше дa јa пoчувствувaм и нaвечер и дa пoчувствувaм гoлем стрaв пoрaди тoa. Меѓутoa пoсле тoa бев тoтaлнo oтсутен, не мoжев дa следaм штo ми збoрувaaт, кoнстaнтнa вoзнемиренoст, пиев мнoгу вoдa, и тaквoтo чувствo нoси вo пoгoлем стрaв и вo згoлемувaње нa симптoмите. Сегa пијaм луксетa (aсентрa) oд 50 мг и oдaм нa психoтерaпии. Вoзнемитенoст и стрaв знaе дa се пoјaви сo тoплoтен нaлет меѓутoa тaa струјa сегa се нaмaлувa. Истo тaкa и изгубив чувствo зa себе, кaкo дa не сум јaс јaс. Спиењетo ми се нaмaли нa 3-4 чaсa, aмa сегa земaм и мирзaтен 7.5 мг и сo негo спијaм пoдoбрo. Вo секoј случaј психoтерaпиите делувaaт пoзитивнo.