Dali nekoj imal problem so strav od sizofrenija, mislam deka ke poludam, se plasam od samata pomisla da ne pocnam da slusam nekoj glasovi i slicno.. Na pocetok se plasev od site bolesti, site gi pronaogjav, imam i tresenje na muskuli i sum bila po specikalisti za srce,nevrolozi i slicno.. ama ova so shizofeenijava mnogu me plasi.. mislenja??
Хм, кога ќе си речеме или пак ќе ни потврдат дека не е една болест ние одиме на друга...ако не е срце е мозок, ако не е тоа е рак, ако не е рак е.....и на крај ете и шизофренија....како да мора да постои нешто за што мора да се фатиме! Јас на пример ќе чујам нешто или ќе прочитам и одма од еден на друг симптом ми се менува. Страшно!
Da, jas najprvo parkinson si dijagnosticirav, e sega smeniv a MS... Abe da se cudid koi doktori sme, bravo.
Simptomite se takvi i postojano gi ima da nemozes da ne si dijagnosticiras nesto...Cela nevrologija si ja najdov...Google mn me zafrkna a pisam nekoj simptom odma mi dava strasni nevroloski bolesti i se opsednav kako nenormalna sum so guglanjevo...mislam deka decko mi ke mi go odzeme mobilniot...ispaga poveke na Google veruvame nego li na 100 doktori.
Мене тоа и ми е најголем проблем. Едноставно мозокот не сака да ми замолчи колку и да се трудам, цело време за нешто размислувам. И си правам нереални филмови што немаат никаква врска со реалноста. И после напад итн итн. И не знам како да си помогнам со тоа.
Да ве прашам дали имате искуство со одење на забар и истовремено да сте на терапија со апчиња...прашувам поради анестезијата бидејќи еднаш ме исплаши еден стоматолог кога отидов ми вика со ваква терапија не смеам да чепкам ништо,ако ти биде нешто што ќе ти правиме?
Девојчиња, најтопла препорака, идете на психотерапии. Медикаментите делуваат најчесто после 2 недели. Во тој период може да има и нус појави. Јас со терапија почнувам од утре. Идев на психотерапии и постигнав ништо. Саат време бев ислушана од психијатар, со апсолутно внимание и конечно еден добар разговор од кој се извлече заклучок. Претходно одев на психолог од кој не сум задоволна. Бев кај др. Миодраг Милутиновиќ. Презадоволна сум. Истиот ми беше препорачан. Работи со плави картони, а може и приватно. Сега сум во потрага по добар психолог. Оти само со таблети пак ќе постигнам ништо. Почнав да забележувам кога ми се симптомите најмногу изразени, а работам во насока да го променам тоа што ги предизвикува. Многу тешко ми оди, ама морам. Скарана сум со гугл и веќе не "лепам" нови симптоми некое време.
neznam :/ mene psihologot mi vika da se skoncentriram na neso , ili ako mi zaleta pamet dur gleam film da se vratam na filmot, ama dzabe nejke, pak leta mozokov
Mene koa me faka panika, na pr da trea da idam na odmor ili negde na izlet, cel den mi se losi i mi se povraka i podrignuvam, samo obicno mi trae denta a ako ne se podnesuva pijam famosan
Dali nekoj gi probal neuroforte? na health aid se mislam... go citav upatstvoto pisuva deka se za zdrav nerven sistem i za uranotezuvanje na nevrotransmiterite...
Да беше така лесно, немаше да бидам изолирана толку време од работи што претходно ми причинуваа задоволство. Ниту филм, ниту книга ми задржува внимание. Гледам, читам, а поим немам што. После сваќам дека јас не го ни гледам филмот. Концентрација нула. Обожавав филмови и книги. Сега на памет не ми паѓа тоа.
Знам како ти е, ама мораш да се обидуваш. Да си ја вратиш концентрацијата и мене ми е така ама се трудам. И некогашстварно ќе ми летнат мислите кон филмот или книгата, а не кон глупости.