Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. viki_23summ

viki_23summ Активен член

Се зачлени на:
    10 април 2017
    Пораки:
    52
    Допаѓања:
    10
    Citja poveke za anskizonosta. Anksioznosta go ima sekoj ama nekogas vo zivot pod nekoj golem stres ili nesto slicno moze taa ankiznost taa ekplodira i da iskoci kako vozot od nejznite sini i posle tesko e da kontroliras ama ne e nevozmozno.

2. LUCI 99

LUCI 99 Популарен член

Се зачлени на:
    24 февруари 2015
    Пораки:
    966
    Допаѓања:
    3.014
    Каде прочита дека анксиозноста ја има секој?Има љуѓе што преживеале поголем стрес илјада пати од мене што не доживеав баш никаков стрес па ете пак се појаки од мене ништо не му останва како последица ни анкс ни депресија, ја нема секој анксиозноста , туку ние што размислуваме малце појке што се грижиме за се и сешто што му угодуваме на сите а ние се ставаме на последно место , што сакаме секогаш да биде животот во најдобар ред што сме по природа почувствителни е ние си патиме од оваа состојба , да не набројувам и други причини.Велиш да читам повеќе за анксзопзноста , а бе девојче што и да си јас за анкс.можам книга да ти напишам .

На MasterSk и Lady Phoenix им се допаѓа ова.
  3. viki_23summ

viki_23summ Активен член

Се зачлени на:
    10 април 2017
    Пораки:
    52
    Допаѓања:
    10
    Za zal toa e. Da ja imas anksioznosta a de ne razbiras sto e toa uste poloso e.

4. LUCI 99

LUCI 99 Популарен член

Се зачлени на:
    24 февруари 2015
    Пораки:
    966
    Допаѓања:
    3.014
    А што е тоа?:rofl::rofl:(facepalm)

5. Matotheja

Matotheja Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.208
    Допаѓања:
    9.359
    Не би ти шрепорачача никако. Ќе ти ја влоши анксиозноста, не веднаш, но постепено.

6. viki_23summ

viki_23summ Активен член

Се зачлени на:
    10 април 2017
    Пораки:
    52
    Допаѓања:
    10
    Najdobriot psiolog na Albanija raskazuva. Anksioznosta sekoj covek ja ima..samo toa moze vo zivotot da se rastrojuva nekogas i da stane problematicen vo zivotot.

Pricinite sto eksplodira anksot ae: ekonomskite krizi, konflikti doma, hronicnite bolesti, alkolicarite, traumite od detstvo, aksidenti, koa ke izgubis nekoj blizok, lugeto koi ne veruvat mng vo sebe, tie sto imat mnogu obvrski, tie sto se mng custvitelni, i mnogu cesto znae da e genetitski.

Toj kako preporacuva ova sostojba da se pomine: Da se jade zdravo, da se druzi so pozitvni luge, da zaborai google, da veruva, da jade pravilna hrana i samo sport ( sportot e najdobar za ova sostojba za 3 meseci garantira podobruvanje).

Jas 6 meseci bev top ama edna mala infekcija imav i odma mi se vrati.

7. Sense of life

Sense of life Активен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    15
    Драга Лиана-АНа...бидејки подолго време се борам со анксот.Решив да ти пишам.И сега земам терапија после 4 и кусур год.Но , да знаеш дека јас така слично на тебе си направив еднаш самоиницијативно ги откажав сама АД. по 8-9 месеци мислам, иако докторката кажа треба се пијат уште некое време.Ја бев многу подобро и си викам ,ок излечена сум,ама анксот се врати набргу за месец дена и тоа уште појак.Значи во почеток можеш и две недели па и до три да бидеш на таа почетна доза,но после направи како што ти е напишано.Од А.Д зависи кој пиеш сите имаат слични ефекти, во почеток може да ти се мати, како да лебдиш, додека спиеш да си како во полусон, да си без енергија, да те тера на спиење, нозете да ти се тешки,,,и ги има уште тоа е првите месец до два ,дури почнат да ти делуваат.Инаку лекувањето е долго.Колку што ми кажа докторката минимум е 9 месеци,потоа зависи како ќе реагираш.(затоа што на овие лекови им треба подолго време да се апсорбираат и да го вратат нарушениот баланс во мозокот, односно, одредени хормони,како што се ендрофин,допин и не знам кои уште)
    П.С Инаку ја долго време се мачев со анкс. пред да отидам на лекар...прво се убедував дека не ми е ништо , па дека е минливо и отидов на крај после 4 месеци кога скроз ми се влоши состојбата, со несоници и поврќања.Препорачувам на сите ова да не го прават.Да си побараат помош на време.А пред да го испијам првиот АД едно 3-4 пати и се јавив на докторката.Бев жив циркус.Ја гњавев а како ќе ми биде, а ја ќе се комирам ли, а што ако се онесвестам, не знам што све прашуваав со изговори да не го испијам...И на крај таа ми свика-ајде аман, цел свет пие АД, не си ни прва ни последна и така ете го испив.Тоа беше моето искуство,.Чувај се.Кисс

Да ви напишам нешто феминки, анксиознички
    Влегувам и читкам по нешто од време на време.Јас сум стар борец со анкот.и верувајте што немам прочитано од книги за самопомош, до кажуавње позитивни афирмации, мантри и разни чуда други применував.И веќе решив да не читам такви ставри,засто тоа уште повише го мати умот.Идам редовно на психолог, расистувам лични проблеми и причини и тоа е тоа.Зависи кај кого како , но кај мене не упалија тие работи.Научив една работа дека со анксиозноста се живее.Значи мене ми беше и страв дека од неа се умира.Не тоа е мит-значи се живее со неа.Колку повеќе одбивав да прифатам толку потешко ми беше.Значи имам и сега моменти со срцебиење, потење,да простите и некој пролив ќе ме фати, оти кај мене удира и на стомакот,и тоа си го прифатив и ако имам главоболка знам дека е од неа.Не дека нема да ме здрма и да ми вика мозокот, аха еве готово ќе се умира....И ете по сите искуства не се умре хехехехехе.Порано мерев и притисок, ми се чини дур го мерев се качуваше хехех.Сега не го мерам.Ако ептем видам не бива, пијам еден лоразепам и по некое време се стабилизирам.Реално нема многу филозофија тоа е.Инаку при моето читање еднаш налетав да текст на нет, дека секој втор до трет човек пати од некое благо -до умерено психичко нарушување при што на прво место се депресијата и анксиозноста.И тоа е еден факт да сфатиме дека не сме сами.Е сега има многу начини да си поогнеш сам.Да си свесен првично за своето делување, за исхрана за телото колку се грижиш, потоа за духот( дали спортуваш имаш хоби, читаш и слично) , за менталниот дел овој е важен доста тука се сите наши избори, дали си правиш да си нервозен, во какво опрукужување си, колку се заштититуваш, колку непотребно за други и средина се трудиш,а колку за себе.
    Џозеф Марфи вика-Ако имаш лоша работа смени ја,ако имаш лош партнери раскини, ако си во лошо друштво напушти го , со други зборови направи онака како што сметаш дека ќе ти биде најдобро.Ви се распишав другарчиња .Идам на спиење и да знаете од време на време сум тука. кисс чувајте се

Последна измена од модератор: 23 април 2017
    На Lady Phoenix, ivano3, Vojdana и 3 други им се допаѓа ова.
  8. Sunkrik

Sunkrik Активен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2017
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    72
    Да, најчесто е нормална појава и не е ништо страшно . ..но, зависи колку често и како се случуваат, за секој случај може да си отидеш на лекар! Повторувам-најчесто е сосема нормална и безопасна појава!

На Lianna Anna му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.535
    Допаѓања:
    20.124
    Благодарам на исцрпниот одговор. Дозата се уште не ја зголемив, но имам во план. Ете така и јас како тебе, а што ако се онесвестам, што ако не се разбудам, што ако ми стане она или ова. Сакав да почекам малку повеќе време со почетната доза, со цел да ми се навикне организмот повеќе, за да избегнам не сакани појави. Имам редовни контроли кај психијатарот и се околу терапијата е секако со негова консултација. Освен она кога се вратив на половина таблетка и се од паника. Сега одлучивме да бидам на почетна доза 3 недели, а ќе заголемувам за 1/4. Подобро ми е за разлика од почетокот, но јас едновремено променив и многу работи кои ми правеа стрес, а за кои не ни бев свесна дека ми прават. Вистината е дека ме плаши терапијата, а уште поголем ми е стравот без истата. Поздрав.

На Lady Phoenix му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Vojdana

Vojdana Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2017
    Пораки:
    516
    Допаѓања:
    1.878
    Kako pominuvaat denovite mi stanuva se poloso...Edna godina skoro probuvam sama da se boram, prvo so depresijata a posle so anksot i panicnite tegobi...I ne mozam veke sama...Maticnata vcera mi dade upat za psihijatar ama duri na 8. maj mi e zakazano ( nemase sloboden termin porano )...Psihijatarkata mi e po nejzina preporaka...E sega do 8.maj ke istrpam nekako...Sakam da ve prasam dali nekoj od vas zemal priroden antidepresiv do sega od triptofan tableti?

На Lady Phoenix му/ѝ се допаѓа ова.
  11. viki_23summ

viki_23summ Активен член

Се зачлени на:
    10 април 2017
    Пораки:
    52
    Допаѓања:
    10
    A kako toa kako se slucuvaat? Mi se slucuva nekogas retko ama znae dva pati za 10min. Retko mng znae nekogas i so meseci da ne mi se slucuva. Na ekg dobro mi rekoa na eho dobro lani..trcav na stress test kao da sum Usain Bolt nemav gajle

Vie sto sakate da se lecite tuka vo femina nikogas ne treba da se uklucite. Nikogas oti tuka sekoj pisuva bez vrska i tebe ti ja vlosuva sostojbata. Jas imav 6 meseci tuka ne se ukluciv ama eve 1 nedela se zaebav inace nikogas poveke nema da se uklucam. A koj saka da bide podobro sekoj neka resi vaka. Neka bide so pozitvni luge samo i ke mu e ok

На ivano3 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. LUCI 99

LUCI 99 Популарен член

Се зачлени на:
    24 февруари 2015
    Пораки:
    966
    Допаѓања:
    3.014
    Добро утро другарчиња, ова неделно утро се чувствувам супер исполнета со енергија благодарение на утринските вежби , иако времето е ладничко мене овој пат ми е супер , порано ми сметаше многу временската промена на самата психа но открив дека тоа е во нашата глава нема врска времето со нашата состојба.Имајте убав ден поздрав.

На Sunkrik, Happy face и Lianna Anna им се допаѓа ова.
  13. mukimemedi

mukimemedi Активен член

Се зачлени на:
    9 март 2016
    Пораки:
    118
    Допаѓања:
    50
    Zdravo. Sigurno 99% od nas se banjame vo kupatilo bez stolce na noze. Dali vi se cinelo dodeka ste se banjale deka ke padnete edvaj stoite na noze??? Te plasi ova sostojba u pm haha

14. Bunny2

Bunny2 Популарен член

Се зачлени на:
    26 декември 2010
    Пораки:
    1.301
    Допаѓања:
    1.639
    Анксиозноста е карактеристична за интелигентни луѓе,барем мене така ми кажа психијатарот.Мала фрка ние се задлабочуваме,зошто како,што,од каде сега ова.
    Со погоден доктор и погодена терапија и истрајност сите можат да се излечат.
    Не е до тоа колку сме силни,туку колку сме истрајни.Јас тргнувам од себе,барав брзо решение па се влечев по бајачки,наместо да прифатам дека ова преку ноќ не се решава.Исто грешам многу,а и верувам истото го прават добар дел од вас,што имам периоди кога ми е океј и баталувам се,па после ми се враќа.А анксиозноста е таква периодична и тука грешиме најмногу.Добро ми е сега и престанувам со што и да правам,без разлика дали е тоа пиење терапија,физичка активност,дружба со позитивни луѓе,молитва или што и да е што го правите кога не ви е добро.

На Sunkrik и LUCI 99 им се допаѓа ова.
  15. LUCI 99

LUCI 99 Популарен член

Се зачлени на:
    24 февруари 2015
    Пораки:
    966
    Допаѓања:
    3.014
    Да точно така не треба кога се чувствуваме подобро да баталуваме се, јас на пример продолжив да вежбам иако се чувствувам подобро но некако мотивирачките книги ги запоставив а и самата знам дека храната за мозокот тоа се книгите никако не треба с се запостават зошто тие се заслужни најповеќе за тоа што знам како да се справам во оваа состојба .

На Bunny2 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Sunkrik

Sunkrik Активен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2017
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    72
    Исто и јас:) Сосема нормална појава, така ми рекоа. Срцето може да прескокне или екстрасистола на пр кога ќе се прејадеме па желудникот притиска и така некако...

Аха...па ние сме Ајншатјни:):):):)
    Очегледно е поарно да не се замараш со ништо, оние кои УВО ГИ БОЛИ ЗА СЕ полесно поминуваат во животот!

Па не значи дека ние сме негативни. ...ние само си ја пишуваме маката...немој да викаш дека е без врска, барем до толку сме способни да расудуваме што е ОК што не од тоа што секој пишува. Јас ова го сватив како анонимна група која си дава поддршка! А и не верувам дека било кој од овде мисли дека форумов ќе го излечи!!! Едноставно, си даваме поддршка, сугестија, си се пронаоѓаме во некои работи...И НИКОЈ не треба да не напаѓа за тоа!!!

На Happy face, Lianna Anna, Lady Phoenix и 3 други им се допаѓа ова.
  17. Bunny2

Bunny2 Популарен член

Се зачлени на:
    26 декември 2010
    Пораки:
    1.301
    Допаѓања:
    1.639
    Не знам за вас,ама мене особено ми помага кога ќе видам дека не сум сама во ова,иако не ве познавам лично.
    Убаво е да си споделиме искуства,да си препорачаме доктор,книга или што и да е.

На Happy face, Lady Phoenix, Sunkrik и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. viki_23summ

viki_23summ Активен член

Се зачлени на:
    10 април 2017
    Пораки:
    52
    Допаѓања:
    10
    Neznam moe mislenje toa bese oti psihatarot i psihologot taka mi kazele da ne citam po internet koj sto pisuva.

Inace dali vi se slucilo nekogas dodeka sedite i da vi se sluci deka se slucuva nesto so vaseto telo toa trae nekolku sekundi i posle odma idev da ja izmijam liceto vidov deka sum isplasena imav toj moment takikardija od strav. Znaci toa trae nekolku sek ti doaga deka ke ti se sluci nesto ti se blokira teloto? Dali ova e od anks oti mng sum isplasena neka mi kaze nekoj?

IMA NEKOJ LI DA MI ODGOVORI?

Stvarno imam losi simptomi me plasese vcera ova. I nonstop imam nestanbilnost dodeka spijam mi se cini deka krevetot pliva..isto i vo kola ako stojam na semafor ili odmaram nemam stabilnost. :/

Последна измена од модератор: 24 април 2017
  19. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.175
    Допаѓања:
    16.394
    Ова е анксиозност така? Излегувам осеќам тупост,состојба во полусон имам мисла постојана дека паѓам, паѓам, притисокот ми паѓа, не перцепирам ништо наоколу, гледам само право, наеднаш и велам на другарка ми не ми е арно, паника ме фаќа и ми паѓа шеќерот, се тресам . Како се менува времето и јас се менувам, се мрштам, се смеам, потсвесно сонувам.

20. Sunkrik

Sunkrik Активен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2017
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    72
    Тоа ќе е:)