Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. СВН

СВН Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2017
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    28
    Исто така и јас два дена пиев асентра 50мг и цело време се чувствував поспано и зашеметено. Но, стручно лице ми кажа дека асентрата делува после 3 недела од првото земање така да поспаноста е нормален симптом.

Дали поради анксиозноста често заборавате и се чувствувате како изгубени за времето (немате ориентација за времето) и дали имате главоболки???

Последна измена од модератор: 28 јуни 2017
    На Nalayan му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Ledena1234

Ledena1234 Активен член

Се зачлени на:
    19 март 2017
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    30
    Има ли некој од вас анкциозност и опсесивно- комплусивно растројство?

3. BurstBerry

BurstBerry Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2010
    Пораки:
    839
    Допаѓања:
    1.463
    Мене ми зујат двете уши, меѓутоа не знам дали е од анксиозноста. Пред една недела завршив со сите испитувања за ушите, се беше во ред, но не се откри зашто зујат, па на крај кога им кажав дека сум анксиозна, ми рекоа можно е да е од тоа и ми препишаа неуро форте. Што знам...

4. LUCI 99

LUCI 99 Популарен член

Се зачлени на:
    24 февруари 2015
    Пораки:
    989
    Допаѓања:
    3.064
    Јас чуствувам и болка на допир во внатрешноста на десното уво и само тоа ми бучи не зујат туку како да бучи .

5. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.829
    Допаѓања:
    274.979
    Поспана си бидејќи самата анксиозна состојба е исцрпувачка.
    Јас во периоди кога ми е поизразена анксиозноста, мислам дека секој момент ќе се срушам од умор, а не правам ништо, реално. Ама ние се трудиме да останеме прибрани, да не дозволиме анкс, да превлада, да контролираме симптоми, тоа е ментален напор :)

Од Асентрата нема ништо да чувствуваш, само после 3-4 недели ќе почнеш да се будиш одморена.
    Бидејќи нема да имаш потешкотии да заспиеш, ќе спиеш нормално и ќе функционираш нормално.

Како ти ги напишале така пиј лекови, ќе биде многу подобро :)

На Избришан профил 146538 и mynameislove им се допаѓа ова.
  6. 66-mo-1r

66-mo-1r Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2012
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    43
    Dali vi se slucuva da vi se vkocanuvaat prstite na racete i nozete? Mene mi e strav da ne e nekoj priklesten nerv, ama ne e samo pri posebna polozba na edno mesto ili eden prst, na razlicni mesta e. Dali vi se slucuva toa?

i mene isto, i mi kazaa deka imam vospalenie na srednoto uvo sto e za ramnoteza,i deka od toa isto vrtoglavici mozes da imas.

Последна измена од модератор: 28 јуни 2017
  7. СВН

СВН Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2017
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    28
    Дали поради анксиозноста често заборавате и се чувствувате како изгубени за времето (немате ориентација за времето) и дали имате главоболки??? И дали чувствувате слабост во колената и рацете???

8. Nalayan

Nalayan Истакнат член

Се зачлени на:
    19 август 2015
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    245
    Пак проблем со дишење, немам доволно воздух и не можам да се смирам веќе 20 мин.
    Нешто и кај срцето ме сецна, и имам чувство дека ќе се онесвестам/умрам. Хипервентилирам од прееска и осеќам вознемиреност, ми се испотија рацете a сама сум. Земав хелекс и чоколадо ама не бива, изгледа готово е со мене. ;(

Последна измена: 28 јуни 2017
    На CameliaMiller му/ѝ се допаѓа ова.
  9. BurstBerry

Се зачлени на:
    3 јули 2010
    Пораки:
    839
    Допаѓања:
    1.463
    Штом имаш и болка појди си на лекар, види што ќе ти кажат.

Воспалението не е од анксиозноста и потребно е лечење. Ви дадоа ли некакви таблети ?

Душо имаш паничен напад. Немој да се плашиш. Јас два дена имав проблем со дишењето, не можев воздух да земам, па еве ме преживеав. Легни и опушти се. Ќе помине. Јави се на некој по телефон, направете си муабет за да го оттргнеш вниманието од тоа. Се ќе биде во ред.

На CameliaMiller и Nalayan им се допаѓа ова.
  10. 66-mo-1r

66-mo-1r Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2012
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    43
    Nema posebni lekovi, ima samo kapki za uvo, i regulacija na sinusite. A od ankioznosta isto ti se vkocanuvaat prstite na nozete i racete, taka? Jas sekoj den imam razlicni simptomi, vrtoglavici, pa bolki vo glavata (kako da mi e teska, i da me stega), vkocanuvanje na prsitete, brzo cukanje, custvo na nemanje vozduh, voznemirenost itn. Sekoj den po nesto, i sekogas razlicno. Veke iskreno se naviknav na se ova. :/

11. BurstBerry

Се зачлени на:
    3 јули 2010
    Пораки:
    839
    Допаѓања:
    1.463
    На вкочанување мислиш на грчење на прстите, како грч ? Ако е така, земи си магнезиум, одма ќе се среди. И другиве симптоми ти се од анксиозноста. И мене ми работи забрзано срцето, некогаш не можам убаво да земам воздух. Со терапијата што ја земам, вознемиреноста и лошите мисли исчезнаа. Уште ова да го средам. Примаш ли терапија ?

12. 66-mo-1r

66-mo-1r Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2012
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    43
    ne, se nauciv da kontroliram, vezbam i se hranam zdravo. Pijam nekogas magnezium i b6. Ne sakav nikakva terapija, plus doktorot isto rece da se potrudam sama da se soocam so stravovite. Imam simptomi ama ne se tolku izrazeni i znam deka se od anks, i ne se premnogu optovaruvam

На BurstBerry му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Nalayan

Nalayan Истакнат член

Се зачлени на:
    19 август 2015
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    245
    Фала @BurstBerry помина проклетото.

Да ти ебам анксиозноста. Колку да сака човек да остане присебен, да легне и да се смири, не бре брате те тера да избегаш од дома и така задишан да отрчаш во болница. Многу е лошо што мене ме фаќа кога релаксирано уживам и не мислам на ништо. Почнува со отежнато дишење, како да немаш доволно воздух (иако дишеш), па кулминира во препотување и вознемиреност до степен да мора да шеташ од една во друга соба брзо. Да не е хелексов не знам што би правела стварно. Ебати анксот, се ме тера да одам да направам ЕКГ и за тироидна да проверам.

На SlatkiGreh, pajton, CameliaMiller и 2 други им се допаѓа ова.
  14. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.829
    Допаѓања:
    274.979
    Рано е, уште малку му треба на Хелексот, ќе бидеш добро.
    Пиеш ад?

На Petar80 и Nalayan им се допаѓа ова.
  15. Nalayan

Nalayan Истакнат член

Се зачлени на:
    19 август 2015
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    245
    Да, пијам асентра, ама нешто нема ефект баш. Може дека на сопствена рака пред два месеци од 100 на 50 мг. ја симнав дозата, не знам. Како и да е, се напив хелекс се среди, сега е во ред, ама често се случува. Од чиста мира ми зачукува срцето, и почнувам да се осеќам како да немам доволно воздух и покрај тоа што дишам, ама како воздухот да не оди до белите дробови. Нема смисла ова што го пишувам, ама такво е чувството како да немам доволно кислород и во стомакот чувствувам аждаи пеперутки, страв. Не можам да си го стабилизирам дишењето. Ми е страв да не е нешто поозбилно, стварно не знам веќе.

16. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.829
    Допаѓања:
    274.979
    Има смисла тоа што го пишуваш за некој кој поминал низ истото.
    Ако Асентрата не е погодена, можеби треба друг лек да пиеш или можеби дозата ти е премала.
    Јас краток период пиев 100ка па ме вратија на 75, па после некое време на 50 и сега пијам 50.
    Најубаво консултирај се со докторот да ти ја дотера терапијата, нема потреба да се мачиш.
    Инаку и јас се крстам во Хелексот, некогаш живот ми значи :)

На Nalayan и Lianna Anna им се допаѓа ова.
  17. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.539
    Допаѓања:
    20.161
    Мене за ова многу ми помага дишење во хартиена ќеса. Пробај, брзо ќе добиеш доток на воздух оти на ваков начин се создава повеќе јаглерод диоксид во крвотокот.

На CameliaMiller и Nalayan им се допаѓа ова.
  18. Nalayan

Nalayan Истакнат член

Се зачлени на:
    19 август 2015
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    245
    Ви благодарам за разбирањето дечки. Многу е подобро чувството кога човек знае дека не е сам во ова. Но, од друга страна и не е добро затоа што по себе знам колку е мачно, па не сакам никој да минува низ истите маки.

@Lianna Anna , ќе ти го послушам советот за хартиената кеса. Само не знам баш како, да ја ставам на устата и носот и длабоко да дишам во неа? Има ли некое клипче, туторијал, коe би објаснилo како?

19. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.829
    Допаѓања:
    274.979
    Мачно е душо, многу е мачно.
    Ама има надеж, има чаре, и верувај ми дека можеш најнормално да живееш :)

На Lianna Anna, BurstBerry и Nalayan им се допаѓа ова.
  20. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.539
    Допаѓања:
    20.161
    Ќе ја ставиш на устата и на носот. Бидејќи на почетокот ќе ти биде тешко за длабоко вдишување и издишување, можеш и со кратко дишење, по можност од стомак. Односот кислород и јаглерод диоксид во крвта ќе се сменат, а со тоа ќе постигнеш ефект на изедначено дишење. Кај мене успеваше за нецела минута. Иако ми беше како вечно гушење. Ако немаш хартиена ќеса, можеш да пробаш со дланките. Ги покриваш носот и устата, а оставаш доволно простор за дишење и ја правиш истата постапка. Поздрав.