Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. ЕденЧлен

ЕденЧлен Форумски идол

Се зачлени на:
    31 октомври 2016
    Пораки:
    4.556
    Допаѓања:
    78.316
    Нема ништо да ти се случи,повеќе позитивни работи,и никако предавање.Докажи му на стравот,дека си појака од него.

На dunja и La.loca им се допаѓа ова.
  2. emi_810

emi_810 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2016
    Пораки:
    50
    Допаѓања:
    40
    Здраво на сите одамна не сум се вклучила на форумов но ве следам секогаш кога имам време. Би сакала да знаете дека состојбата на анксиозност е нешто кое минува кајнекој побргу а кај некој подолго,може да трае со години. Не се плашете да пиете А.Д кои ги препишал психијатар тие многу ке ви помогнат. Но најмногу ќе си помогнете вие самите ,низ истото тоа само што поминав и јас.Траеше со години и сфатив дека треба целото време да ни биде исполнето со различни активности,само за да бидеме зафатени.Самата состојба ви бара хиперактивност обидете се а тоа ке значи дека ја прифакате .Кога ке ја прифатите анксиозноста потоа таа ке почне да ве напушта.Вреди да се бориме а резултатите се неверојатни иако звучи чудно. Нема веке никогаш да бидете исти но затоа ке бидете многу подобри и од претходно храбри,цврсти,решителни и полни со живот.Така ке биде само верувајте во себе и имајте уште малку трпение. Ве поздравувам и ви посакувам добро здравје.Запаметете дека вашите стравовисе илузија.

На dunja, TRANSPORTER086, Scorpio87 и 3 други им се допаѓа ова.
  3. hellocity

hellocity Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    3.097
    Допаѓања:
    6.692
    zdravo jas sum noviot clen, poslednite 3 4 nedeli se budam mn umorno i kako nesto da me maci vnatre vo mene bev na psiholog mi kazaa nema nisto ne si izmisluvaj sama no pred 2 3 nedeli mi bea polosi panicnite napadi sea se malku namaleni no isto kako sto pisuvate vo forumot ve faka strav nekade da odite isto i mene nemozam ubavo da se opustam koga sedam vo mala prostorija kako da se gusam nemozam da trpam zatoren prostor isto taka me faka strav i od temnica..

vaka ko mi se negde mislite na drugo mesto ne mi e taka no koga pomislam deka posledniot mesec mi e uzas i deka nisto ne mi se prave odma toa dopre do mene i sum depresivna a vaka koga mislam na drugo ne e taka

Последна измена од модератор: 28 август 2017
  4. emi_810

emi_810 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2016
    Пораки:
    50
    Допаѓања:
    40

5. emi_810

emi_810 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2016
    Пораки:
    50
    Допаѓања:
    40
    Ako nesto ve maci od minatoto pa duri i da e posledniot mesec ne navrakaj se na sekavanjata iako se presni. Sostedotocete de na segasen moment ili na idninata,od minatoto nemas nikakva korist toa veke pominalo nemozeme da go promeneme. No zatoa mozeme da go promeneme momentot koj go ziveeme tokmu sega. Moj sovet e popolnete si go vremeto so bilo sto ako se plasete da izlezete nadvor ili ako imate neprijatno custvo vo drustvo togas citajte i toa mnogu citajte. Od tamu pocnav i jas i rabotite pocnaa da se pomrdnivaat pd mrtva tocka.

На Scorpio87 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Tigar92

Tigar92 Активен член

Се зачлени на:
    2 јули 2017
    Пораки:
    48
    Допаѓања:
    13
    Abe ova nee normalno nemozam da se opustam nikako i nikade ni vo drustvo ni sam... Celo vreme losi misli mi se vrtat vo glavava samo se tresam od strav... A doktorite ne mi veruvaat deka po cel den imam losi misli mi vikaat nee mozno... Pijam elicea 20 mg i lorsilan 1 mg ama nema nikakov efekt... Mozno li e od apcinjata da mi e loso ili da ne mi deluvaat...??

На Cleonika му/ѝ се допаѓа ова.
  7. yana147

yana147 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2016
    Пораки:
    326
    Допаѓања:
    222
    Ziveam vo Veles nema privatna ordinacija psiholozi imas psihijatri u bolnica koj znaat samo terapija da ti dadat a ne da razgovarat so tebe i da go najdat pricinitelot od kaj poteknuva taa sostojba eve na kratko ke vi go razkazam mojot zivot mojte ne mozele da imat deca 4 godini po 4 godini majkami ostanala so mene bremena rastev kako edinica site trcaa po mene imav poveke vinimanie od kolku sto treba no mojte nemaa slozen brak celo vreme slusav kavgi raspravii majkami e skromna zenicka sto se istrpi samo da rastam pokraj majka i tatko a takomi e covek so tezok karakter tie kavgi i toa prekumerno vnimanie pazi da ne padnes leel deteto mene me napravija povlecena licnos do 7 odelenie bev povlecena poslem ide najubaviod period vo mojot zivot se opustiv steknav drugarki i imav ludo i nezaboravno tinejdzerstvo prviot zivoten stres eden od pogolemite mi bese koga majkami padna od tarasa pred moj oci taa slika nikogas nema da ja zaboravam i sega na tarasa koja nema ogrda ne se kacuvam mi se vraka slikata majkami kako padna.Poslem go zapoznav mojot sekagasen maz se zajubiv bev srekna odevme 3 godini sekoj den bevme zaedno ostanav bremena na 19 god ne bese slucajno jas i mojot togase decko segasen soprug sakavme da bideme mladi roditeli da imam kerkitcka i koga ke porasne da bideme kako drugarki no negovite ne me prifatija celo vreme mi pravea problemi go buckaa nego so mene da se kara duri dobivav i samari vo bremenosta bev psihicki i fizicki maltetirana tuka nego ne go obvinuvam zosto oni ke mu ja napolnat glavata plus jas sum brzopleta i implusivna bidejki bevme vo zaednica on im ostavase pari za jadaenje za cel mesec oni ne ostavaa pari za leb i ednas bev mnogu gladna utroto pa zemav leb da jadam i patlidazan bez da setam deka e mnogu laden lebot pa vo sestiot mesec od bremenosta dobiv zatrovanje ke umrev i jas i bebeto i togas resev da presecam ili ke ziveme nastrana sami ili ke se razvedime resi da si gi soberime kuferite i da zivemee sami otuka pocina ubav period uzivaav vo bremenosta sekoj den se setavme kupuvame alistenca za bebeto ja spremavme nejzinata soba prekrasen period se porodiv se rodi prekrasna mala lepotica koja ja sakam najveke na cel svet tie mali ocinja mi ja greaat dusata.imav samo 19 godini koga se rodi neznav nisto za mali bebinja ali sama ja cuvav bez nikava pomos bukvalno i bev posvetena samo nejze ja nemav taa privelegia nekoj na 2 saati da mi ja pricuva za ja da imam vreme za sebe poslem toa doznav deka imam problem so tiroidnata i deka ke mora na utro mesto kafe da pijam eutoroks toa mnogu me unisti mi se javi strav sto ako umram ako ne ja gledam mojata malecka kako raste od togas pa se do denes toj strav e vo mene od togas sekoj den sum po doktori i ziveam vo pekol sega pa smi se javiea nekoj bolki vo gorniot del od stomakot i celo vreme vo mene e taa misla sto ako sum bolna od strasna boles i umram nema ni deteto da se sekava na mene nekogas mi se smacuva i od doktori i od se pa si ide obesam i kurtul nekogas tolku mnogu mi se macuva od ovoj moj pekol nalekr i doma i mislit i ogorcenosta od zivotot kako site se srekni okolo mene a jas ziveam vo pekol ovie misli mi idat koga ostanuvam samo so sebe mi se smacuva od se mi se smacuva od ovoj zivot

На boomsleng му/ѝ се допаѓа ова.
  8. emi_810

emi_810 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2016
    Пораки:
    50
    Допаѓања:
    40
    Neznam jas no sigurno vo solzi go pisuvas ova a jas vo solzi te procitav. Mislam deka tia sto mislus deka si bolna e na psihicka baza ne si ti voopsto bolna od nisto. Site zeni se soocuvaat so problem so tiroidata. Jas imam cvor veke nekolju godini no ne muslam na nego imam jas deca i toa dve mali totalno sum pisvetena na niv . Posveti se na deteto mislu na nejzinoti rastenje toa e tvojot zivot tvojata dusa tvoeto se.Nesmees da se predades, i znaes sto mnogu vazno e da znaes tvoeto dete saka da te gleda nasmeana i srekna ,taa energuja ja custvuvaat tie kolku i da se mali.Ti posakuvam ubav zivot i dobro zdravje!

9. Cleonika

Cleonika Истакнат член

Се зачлени на:
    23 ноември 2010
    Пораки:
    416
    Допаѓања:
    465
    Здраво,сакав да знам дали ви се случува од некои животни ситуации на пр. што ве вознемируваат, не знам нова врска, проблем некој, лошо нешто, и поради ситуацијата да се тревожите ептен и анксиозност да се јавува...

Имам условен рефлекс на пр ако се јави слична ситуациа што некад ми предизвикала анксиозност, сеа пак ако се деси слично ја пак исто реагирам...

многу плашлива сум и се плашамод самиот страв..значи ако некад стравот од некоја лоша ситуација ми предизвикал да ме стега стомак д ане можам да јадам ни да спијам со денови, сеа ми е страв пакда не ми стане така пошто иам слична ситуација,..

Не знам зш така ги сфаќам работите и се плашам..дајте совет

10. Daern

Daern Истакнат член

Се зачлени на:
    27 август 2017
    Пораки:
    308
    Допаѓања:
    1.247
    Ова ќе му дојде нешто како PTSD - Post Traumatic Stress Disorder тебе изгледа ти се има случено стварно некоја лоша траума. Траума може да се случи и во сон, може нешто да не истрауматизира, а да не сме свесни дека не истрауматизирало. Мораш да работиш на ова сама, јас ти давам само идеја дека и што би требало да бараш. Оти не може така да се здрвуваш на такви ситуации, анксиозноста обично се јавува во друга форма.

11. Cleonika

Cleonika Истакнат член

Се зачлени на:
    23 ноември 2010
    Пораки:
    416
    Допаѓања:
    465

Ја имам анкс оддамна и да ваљда некоја ситуација што некад ми се десила сум јс примилс претрауматично и ова е резултат на тоа.. ама последниов период пошто излегов пд една врска и сеа грижа на совест иам лпн дечлото што го остаив иако веќе не ми се исти чувствата кон него... тој се жали дека пати и ја све при срце зеам, и контактирам со друг и тоа го сфаќам како грешка моја и се вознемирувам... трема ми се јавува што ќе биде како ќе биде и не можам да спијам од мислење...

12. Daern

Daern Истакнат член

Се зачлени на:
    27 август 2017
    Пораки:
    308
    Допаѓања:
    1.247
    Мораш да внимаваш на себе и да се грижиш за себе. И јас сум во таква ситуација со девојка ми се закануваше дека ќе се убие и сега не знам нешто не ми штима ама не смееме да дозволиме некој да не убива вака. Плус имаш анксиозност како така.. Мораш да се грижиш..боже мој... Батали грижа на совест. Тоа кога целосно ќе се опоравиш

Пред да ја оставам ми приреди една самоубиствена драма и сега повеќе не сме заедно, а уште и се тресам па си велам морам да престанам да мислам на тоа инаку кај ни е крајот

На Scorpio87 и Cleonika им се допаѓа ова.
  13. Cleonika

Cleonika Истакнат член

Се зачлени на:
    23 ноември 2010
    Пораки:
    416
    Допаѓања:
    465
    Истооо

Истооо ми е..

Полудувам поледниов период.. небитно се јас решив си викам сакам да пробам да бидам сама и силна и да се пронајдам себеси а не да барам сигурност во него...чувства ми се сменија ижаше дешавки меѓу нас и тој сеа све праи ама ја не се осеќам исто...да седам со некој само ради сигурност си викам цел живот ќе се каам што немам емоции исти.... и еве пресеков..а другиов дечко имаме драма ситуација нешто не може да раскине долга врска а навлеговме ептен и двајцата и сеа на два фронта сум стегната.. а бившиов мр оптеретува дополнително што го мислам шро ми пише исто драми какп му е како не јаде не пие не спие и тн.. исто самоубиствени драми едно време имаше и тоа.. се тоа е премногу за мене и анксов мој. . Не знам како да се справам бев силна коа решив ама паднав мн сеа пошто ми се развија чувдтва за другиот а ситуацијата е блокирана.. не знам како да постапам дури се плашам оф шокот шро ќе го доживеат сите ако ја сум со него . . Глуппсти си мислам и се замарам.. ми треба ќутек. Еве сум не можам да спијам ... хелекс се напив и ѓабе.

На Daern му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Daern

Daern Истакнат член

Се зачлени на:
    27 август 2017
    Пораки:
    308
    Допаѓања:
    1.247
    Јас и ти иста судбина. Ни без нив ни со нив. А колку сакаш објаснувај им не можеш веќе нема да сфатат. Мене сингл ми е океј веќе некое време. Ајде ќе заспиеш, се минува...

Знаеш што се изнервирав многу сум лут си реков во себе не знам дури да го направи тоа сама си одбира.. Повеќе ќе бидам гневен одколку тажен.. Кој идиотизам еј види. :)

И ти вредиш и јас вредам нешто и вакви срања посебно на 22 години несакам да имам нека прават што сакат

15. Cleonika

Cleonika Истакнат член

Се зачлени на:
    23 ноември 2010
    Пораки:
    416
    Допаѓања:
    465
    Хахах конечно ист проблем.. и ја на моменти тоа си го викав.. аман значи викам не е крај на свет.. а решена бев да раскинам си викам не се осеќам исто
    .и мене ми е кривп и жал пошто минатата год коа почна врската ја мн се сменив ми помогна заљубувањето со анксот и мн се попраив скоро една год.. ама се десија работи со бивша му ко такти о тн и тн и ме повреди тоа ме олади..тој е дури со сериозни намери со мене ќе ме женеше и нз што ама ја сум се оладила вп текот на врската и не се осеќав исто си велам да седам со некој само за сигурност тоа значи ств неспособна сум ја со анксов..морам да пробам. . Ажа тој не се откажа молење колење имсме со месеци и денови.. и плууус на другава страна чувствата ме јадат .... ама со него мн се напнав ко задња шанса да сум му знам дека нр е мал ама тој раскинал 12 год врска..со мене е година и пол и олку драма па најде и на кој човек... душава ми е парче не знам какп да престанам да се замарам више..

16. Daern

Daern Истакнат член

Се зачлени на:
    27 август 2017
    Пораки:
    308
    Допаѓања:
    1.247
    Да, и мене заљубувањето ми помогна со анксиозност. Баш исто. Од друга страна пак оладив поради бившиот нејзин и некој афери што ме искомплексираа до бескрај. Која ситуација сме еј :D
    Ние сигурност немаме за животот со анксиозноста што сме пателе не пак за врската хахах

17. Cleonika

Cleonika Истакнат член

Се зачлени на:
    23 ноември 2010
    Пораки:
    416
    Допаѓања:
    465
    Хахахах ау сродна душо хелоу ме расположи

Иста ситуација ама знаеш што ме мачи..што сум среќавала дегени машки и бивш имав мн полош во понашање, а пвој е добар и кон мене и во душа и намери и све ама ја се оладив.. еднаш два пати толерирав ама ми се прелила чашата сум се разочарала и пд др страна сим таков тип што сакам ко што треба да биде па да биде сериозна врска или брак за мрне тоа е големо прашање..а нему му е дојденл време и мене ме глеаше лало добра прилика и нејке да ме изгуби ама тоа ќе биде пропаст да бидам со некој што више ни бацувањето не ми е исто... и решив ама ѓабе коа драмиве не завршија.. знам време све лечи ама додека минс време ја месецов ослабев 3 кила а и онака сум слаба и спиењето ми се сведе на макс. 5;6 саати... ужас ..

18. Daern

Daern Истакнат член

Се зачлени на:
    27 август 2017
    Пораки:
    308
    Допаѓања:
    1.247
    Баш исто! Предходната женска и таа пред неа беа прави ѓаволи, а јас пак останував со нив повеќе, а оцаа најмалку згреши за разлика од овие ама највеќе си го однесе ама сепак згреши верувај. И џабе, џабе им објаснуваш анксиозност, депресија, не сфаќаат. Како телиња... Додека не им умреш во раце нема да сфатат! Маани тоа племе!

Станав доволно силен секој што ми преставува закана за благосостојбата да го отфрлам под итно колку и да сум затрескан!

Последна измена од модератор: 29 август 2017
    На Scorpio87 и Cleonika им се допаѓа ова.
  19. Cleonika

Cleonika Истакнат член

Се зачлени на:
    23 ноември 2010
    Пораки:
    416
    Допаѓања:
    465
    Да можев да се решам да маанам све.. абе со све се јадам ... го жалам мн жалам ама да бидам со него од жал? Му објасмувам све и анкс и дека сум крш под стрес и дека со тоа само ми отежнуба и вика дојди ќе те смирам ја знаеш..ама чоек муабетот е дека не сакам веќе сакам сама да се смирам а не да зависам од ндго за да сум мирна а веќе не е исто. Од др страна грижа на совест иам со дечкоцо друг што се зближив.. значи паметиве наши врв се..

20. Daern

Daern Истакнат член

Се зачлени на:
    27 август 2017
    Пораки:
    308
    Допаѓања:
    1.247
    Глеј за себе. Верувај ми добро правиш!! Јас напрацив грешка се вратив еднаш и пак старата песна. Марш не им верувај, глеј за себе те молам. Уживај во новата врска остај нека квиче требало на време дс мислат! Издржи и јас морам да издржам... :)