Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. Marti96th

Marti96th Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    132
    Допаѓања:
    57
    Да, истотп ми се случува а незнам зошто така

2. jaana1

jaana1 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 октомври 2016
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    10
    Jas imam I takvi vrtoglavici da cela soba ti se vrti I ne mozes da mrdnes poretki se tie a sekojdnevni mi se zasemetenost Kako na brod da se naogajm nemam ramnoteza... Od ispituvanja imam sve I magnet I orl I na vrat magnet NEMA nisto..ne mi e jasno Kako moze da ima do tolku vrtoglavici Eve Denes od spienje stanav so pijana glava I bukvalno nemozam na noze da stojam ne butka neznam so da pravam I Kako ke izdrzam vaka..

3. Marti96th

Marti96th Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    132
    Допаѓања:
    57
    Би ти препорачала чај од кантарион. Многу смириува антидепресив е а исто така и добар е за дигестивниот систем.

На Angie1432 и mece090 им се допаѓа ова.
  4. jaana1

jaana1 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 октомври 2016
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    10
    Imam sve Sto se ispituva za vrtoglavici I Pak nisto a Mene mi e uzasno loso ne primam nisto Posto sum bremena I se cudam Kako ke izdrzam vaka sekoj den mi e uzasen...

На gogimica му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Marti96th

Marti96th Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    132
    Допаѓања:
    57
    I jas sum takva, ako se raboti za istoto. Jas imam mnogu zelbi i celi so sakak da gi ostavaram sakam da stanam uspesna ama niso ne pravam samo sedam lezam doma gledam tv i tolku. Ne sum mrzliva sakam da se boram da se macam ama nemam volja kako zaludno da e se ako neso napravam dzabe ke se macam.

6. Bambola Bruce

Bambola Bruce Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2019
    Пораки:
    139
    Допаѓања:
    49
    јас мислам дека тоа ти е од бременоста... сакам да те прашам .. пиеше ли антидепресиви пред бременоста и колку време?..јас и доктор прашував дека антидепресивите не влијаат на плодноста али сепак таблета си е таблета.. па еве ти си бремена и сакам да те прашам... еве пиеме таблети ама многу ми е страв да не влијаат и на плодноста..

7. jaana1

jaana1 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 октомври 2016
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    10
    Nemam pieno jas celo ova vreme odev po doktori I pravev ispituvanja Posto se mislev deka imam problem ama ne miselv deka e ova Ali po se izgleda e anksioznost...nekako Moram da istrpam so gospod napred pa poslem ke Moram da pijam da za mozam da se opravam malku da mozam da funkcioniram.....se nadevam deka ako e anksioznost simptomive malku ke iceznat...

На gogimica му/ѝ се допаѓа ова.
  8. gogimica

gogimica Истакнат член

Се зачлени на:
    10 септември 2010
    Пораки:
    348
    Допаѓања:
    148
    Mene mi se slucuva da mi igraat nervite i toa vidlivo,na nozete na racete,i toa mn.mi dmeta.Se plasam da ne e nevrolosko zaboluvanje...bev sekade i glavs snimav,bikaat anks.e toa,kojznae...

9. ivana.0909

ivana.0909 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јуни 2013
    Пораки:
    443
    Допаѓања:
    228
    Дали пие некој флунисан и хелекс? Многу долго време ги пијам а еве деновиве не сум добра...Хелекс од 0,25 обавезно пијам,мислам дека сум зависна веќе и ммогу се плашам...како да ги оставам кога нема да се напијам страшно ми е...еден ден не може да помине а да кажам добро ми еГлупи мисли сека ќе забегам и слично,зашеметеност слабост немам волја за ништо

10. Bambola Bruce

Се зачлени на:
    15 јуни 2019
    Пораки:
    139
    Допаѓања:
    49
    јас пијам флунисан од 20 мг и ансилан по потреба... флунисан скоро една година еве пијам... можам да кажам добро сум ама ако има некоја пригода за возбуда пак чувствувам вознемиреност ... незнам како тоа да го победам

На ivana.0909 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.175
    Допаѓања:
    16.404
    Викендов буквално само ќе се излежувам, ќе се занимавам со нешто, ќе излезам после жештините.
    Само еве една недела помина и има моменти кога ќе ме прашаат за роднината што почина ми се плаче и не знам дали е во ред да плачам и да чувстувам тага, понекогаш.
    Не бев на погреб, еве ни на недела не можам да појдам, а сакам да запалам барем свеќа во црква за него.

12. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    18.257
    Допаѓања:
    119.713
    Normalno e da places. Ne se stegaj.

На GirlLove му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.338
    Не знам дали сум за во темава ама мислам дека имам некој вид на social anxiety... Читајќи ви ги последните страни се охрабрив да напишам барем, па да ми споделите мислење...
    Последнава пола година пред некои битни настани, на пример полагањето матура, пред тоа некои битни денови, настани за мене што многу ми значат, ситуација во која требаше да излезам на бина пред тон камери, со денови пред тоа имам потешкотии некако. Насабајле и често ми се гади пред тој настан, едвај јадам, често пати и повраќав, цела се тресам, главоболки имам, ноќе не можам сон да склопам, а на првото полагање од матурата, имав и целосна блокада на мозокот, едвај се прибрав и поради тој страв направив големи бизарни утки. Како мислам и на резултатите кои за некој ден би ги имало од тестирањето, навечер ми се случува да не можам око да склопам со часови, ептен напнатост осеќам. Еве следна недела треба и часови за возачка да земам и мене и за тоа ме фаќа страв, за пред прегледи на лекар истото ми е, целата се препотувам, зимата за обичен рутински преглед на очно, цело сабајле повраќав од страв, тогаш всушност сфатив дека нешто ми се случува психички.

Инаку да напоменам кога бев во основно поради булинг и одредени ситуации, имав слични проблеми првото полугодие во средно од слични причини. Имав ептен страв од луѓе, од неприфаќање, да не ме осудуваат, па дури на претставување со име презиме, гледав во земја и цела се тресев и препотував. Подоцна, преку еден јавен настап и со самопомош и полека враќање на самодовербата, се доведов полека во ред и последните 2години навистина многу подобро ми стана и многу се опуштив. Но, ете како мислам дека за некој месец ме чека промена, факултет, нови луѓе, кај мене како да се враќа ова, само сега со бетер симптоми од порано...
    Инаку немам вака проблем на обични денови кога живеам по рутина и во мир, но вака од јавни настани или битни моменти, денови пред тоа и на денот мене ми е тешко...
    Како се справувате вие со ваквите ситуации...?

На BlackMistery и Angie1432 им се допаѓа ова.
  14. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.175
    Допаѓања:
    16.404
    Стрес си праам на организмот вели мајка ни.
    Еве плачев и морам апче за смирувањето да се напијам оти пд толку нервоза мислам ќе повратам.
    Не можам сама да појдам мислам никаде без мајка ми

15. Bambola Bruce

Се зачлени на:
    15 јуни 2019
    Пораки:
    139
    Допаѓања:
    49
    Многу тешко јас се справувам.. ама мора да се бориме... ти си помала од мене и дури те нема совладано тој таков страв мора да го отргнеш од себе оти со тек на време може поголем да стане.. еве јас ако треба да одам на свадба цела се потресувам .. па не за други работи.. ама се борам.. во минатото за глупости се нервирав и ова е резултатот..

16. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    18.257
    Допаѓања:
    119.713
    Placenjeto ne e stres. Stres e potiskuvanje na emociite. Isplaci se kolku ti se placi ne se stegaj. Od toa potisuvanje na emocii doagja do do anks i propratni aktivnosti.

17. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.175
    Допаѓања:
    16.404
    Не можам да ри пишам лп, сакам уште ова да те прашам, денес се чувстувам катастрофа. Чувстувам тага, голема ама ете мислам е подобро да се чувстувам така, ќе помине. Плачам кога ми се плаче, ако не сум расположена, нека не сума. Дали вака треба да г и, пуштам емоциите. Пример тага имам и не правам нешто на сила да се насмеам.
    Извини што ти сметам

18. RAF Camora

RAF Camora Истакнат член

Се зачлени на:
    6 февруари 2018
    Пораки:
    1.576
    Допаѓања:
    10.984
    За сите на кои им се потребни бесплатни совети од стручно лице на социјалните мрежи нека се приклучат на групата Vaš Psihoterapeut - Jelena Đurić или нека ја контактираат неа лично бидејќи е една од ретките на Балканот која бесплатно се труди да им помогне на сите кои имаат потреба од тоа. Со среќа пријателчиња.

На gogimica, tina2018 и GirlLove им се допаѓа ова.
  19. lovely girl M

lovely girl M Истакнат член

Се зачлени на:
    20 септември 2018
    Пораки:
    578
    Допаѓања:
    627
    Sekogas koga ti e tesko isplacise, jas taka pravam. I polesno ke ti e. Nema nisto losho ako placesh koga ti e teshko.i koga ti e teshko normalno e da sakash da si pokraj nekogo,kako ti pokraj majkati.

На GirlLove му/ѝ се допаѓа ова.
  20. christinnn

christinnn Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2014
    Пораки:
    2.754
    Допаѓања:
    21.440

Периодот кога се борев со анксиозноста и паничните напади, си мислев дека ќе заглавам цел живот со таа состојба и бев опседната со читање симптоми на нет, успешни/неуспешни приказни.
    Прочитав некаде дека не е анксиозност ако се чувствуваме така како што се чусвтвувала ти во тие битни моменти, испити, јавни наспаи, важни настани и сл. До некаде, таквите реакции се сметаат и нормални. Анксиозноста е состојба кога константно си напнат за се и сешто, констатно да имаш несоници, гадења и сето тоа без никаков конкретен повод или причина.

Ти си само тремаџика, можда и не се осеќаш доволно сигурна па затоа такви реакции. Истата сум како тебе. Пред испит јас не спијам вечерта, освен ако се смета за спиење 1 час дремнување. За апетит да не правиме муабет, ништо не јадам. За автошколата и часовите исто така, самата помисла ме растревожуваше. И за што и да е друго важно што треба да се случи, мене ме дрма паника голема. Имам другарка која пред секое полагање повраќа, а е далеку од анксиозна.
    Не си анксиозна, само не си сигурна во себе или си преемотивна па си ставаш се на срце. Карактер:whew:

На wendy2, tina2018 и Dream-Girl им се допаѓа ова.