Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. Anxiety

Anxiety Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јуни 2019
    Пораки:
    412
    Допаѓања:
    309
    По што проблемите тука се изјаснуваат од точката "Б" а не од точката "А" до "Б" мислењето се дава од точката "Б" . Така да сакам да ти кажам дека на претходниот пост имаш пишано дека се чувствуваш омалаксано и слично а потоа дека смачено ти е и дека ништо не ти е интересно . Ова и едното и другото заклучив дека Немаш ниту депресија ниту си депресивна , едноставно ти е смачено и ти е досадно од таков начин на живот , едноставно укажуваш дека не ти е интересно во животот , не си задоволна од работата, тврдиш дека јадиш здраво и така натаму и натаму . Јас не верувам лично во сето ова што го пишуваш и дека го правиш туку само го мислиш и посакуваш да го правиш (мое мислење ) . Go for it!.

Moj совет и мислење :

Среди ја биохемијата во твоето тело јади повеќе растителна храна, витамини , конзумирај повеќе риба ,помалку црвено месо , свинско и слично , внесувај повеќе протеини , здрави масти и не се прејадувај! вежбај ( не само еден ден,тоа не е вежбање континуирано!) . Сето ова нека ти стани рутина, сигурно Работното време ти е 8 часа , па имаш време и за вежби и слично . (Aко немаш време за вежби шетај , пошто имаш дете имаш и занимација можите да шетате ) спијај како што треба 8 -10 сати минимум .
    Со сето ова нема ти да бидиш ниту омалаксана ниту нешто ке те црпи , ниту пак грижи ќе имаш и слично , кога енергијата ке ја претвориш во сила ке бидеш посилна и од тоа што те турка ! + Посреќна !

Друга работа , не тапкај во место распознавај што се дешава со тебе , како си нервозна ?
    од што си нервозна ? од каде иди таа нервоза ?
    Нервозата, агонијата , апатијата мора да има позадина 100% ниту еден не се родил во овие состојби .

Почни од моментот Сега да се соочуваш!

Реши ја таа позадина , дури да не можиш да ја решиш физички можиш ментално да ја потисниш и да исчезни за секогаш , ме мрзи да пишувам за ова , погрешно ке бидам сфатен прочитај , разбарај . Мој совет фокусирај се да се надоградуваш себе си со нови работи , започни да се фокусираш на себе си , посвети си внимание и што е најбитно надогради се ЧИТАЈ КНИГИ и потисни го ПРОБЛЕМОТ! Не приказни туку книги што ќе те научат "како и што" сега во моментот и ќе те научат како и што понатаму !

За темава исто така си загрижена за Луѓето кој што и како е во животот.
    Луѓето во групава очигледно не ни се трудат да најдат помош чекаат некој друг да му го реши , или ќе ти речат посети психијатар или доктор тој нека ти кажи што како , и ние веруваме во тие пошто се доктори професионалци и слично .
    Психијатарот ќе те ислуша одма ќе ти пиши таму незнам што . (Не сум против ова , можеш пак да посетиш да видиш како функционира тоа кај нас во наше општество )
    Докторот исто така . И проблемот потоа пак не решен .
    Во себе слабо верба,ама затоа на друг можеме да му веруваме , тука е проблемот со нас .

Според мене многу се грижиш за луѓето од колку за себе си .
    Ова укажува на последици како што се нервози , вознемирености и слично .
    Грижата за луѓето не треба да ти претставува грижа и оние си имаат сопствена грижа па не мора и ти да се грижиш да му бидиш товар :) грижи се за себе , сакај се , уживај во тоа што си !

А во групава лично да ти кажам немам сретнато некој да се соочува со себе си , сите се лежачи чекаат на готово како што е менталитетот во нашето општество !

Последна измена: 24 јули 2019
    На GirlLove му/ѝ се допаѓа ова.
  2. lovely girl M

lovely girl M Истакнат член

Се зачлени на:
    20 септември 2018
    Пораки:
    578
    Допаѓања:
    627
    Освен здравиот начин на живот многу важно е и внатрешниот мир.анксиозните луѓе немаат внатрешен мир а потоа се соочуваат и со физички симптоми. Ослободете се од омразата, гневот, зависта и сите други работи кои ви тежат и ќе симнете голем товар од душата. Простете им на оние кои ви згрешиле, сакајте ги другите повеќе и не заборавајте да се сакате себе си. Бидете задоволни со она што го имате но секогаш трудете се да постигнете повеќе.Анксиозноста не постои кај оние кај кои духот и телото им е во склад.

На GirlLove, Caci55, nena2010 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    18.306
    Допаѓања:
    119.998
    Tipicen burn out sindrom. Moras da se isklucis od stresot na rabota. Ako mozes spij povekje. Spienjeto e meditacija, koja go smiruva i okrepnuva teloto. Od iskustvo ti kazuvam.

На BlackNight му/ѝ се допаѓа ова.
  4. hellocity

hellocity Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    3.088
    Допаѓања:
    6.678
    Што користите за пат кои анксиолитици? Ме фака паника одам на море на подалечно место ке патувам 10 11 часа..

5. Azx

Azx Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јули 2019
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    8
    Nekolku meseci intenzivno me machi anksioznosta. Bev i na psiholog i na psihijatar i dvajcata mi kazhaa deka nemam klinichka slika. No imam mnogu loshi simptomi. Najmnogu se plasham od smrtta i mislam deka sekoj moment kje se sluchi, iako fizichki sum zdrav. Mislam deka sekoj moment kje poludam, imam chuvstvo na nerealnost (depersonalizacija/derealizacija). Da napomenam deka sekogash sum svesen za se' shto pravam, no imam chuvstvo kako da ne gi pravam jas tie raboti. Bev po sekakvi doktori, proverena krv, tiroidna, magnet na mozok i tn. Me plashi ova chuvstvo na nerealnost da ne e pochetok na nekoja psihoza. Ve molam za mislenje.

6. Anxiety

Anxiety Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јуни 2019
    Пораки:
    412
    Допаѓања:
    309
    Не се плаши далеку си од смрт . Само не се откажувај ќе се подобриш , консултирај се со докторите нека ти пишат некој бензодиазепамин , кога си свесен ја имаш контролата во себе што значи имаш моќ и да се средиш . Зафати се со работа не седи со скрстени раце .

7. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.180
    Допаѓања:
    16.413
    Кратко и јасно, НИКОЈ ама баш никој не може да се гриже за нас.
    Мислев, дека луѓето се грижат за нашите чувства и проблеми, но грешев.
    Секој човек има свои проблеми, а не им требате уште и вие со вашиот.
    Така да, прајте како ви душа сака.

На Mimmi39 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Azx

Azx Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јули 2019
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    8
    Kako se spravuvate so stravot od smrtta ? Bidejki toa chustvo me obzede i zaradi toa nemam sila da funkcioniram normalno. Pochnav da imam mnogu filozofski misli, koja e smislata na zhivotot, kade sme, zoshto, shto i slichno, so nadezh deka ovie misli kje me izvadat od depersonalizacija i derealizacija i kje me vratat vo realnosta.

9. Dashing:)

Dashing:) Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2017
    Пораки:
    1.829
    Допаѓања:
    2.565
    Како и да е сите ќе си заминеме еден ден од овој свет. Најмногу ми имаше помогнато реченицата ,,еднаш се живее со ова ли да се замарам" и така пола работи што си ги умислував се смируваа. Смислата на животот постојано се менува и не сме ние причината за се што се случува. Факт е дека од пишаното не се бега. Така се смири анксиозноста кај мене се помирив дека морам низ ова да поминам и ако нешто дека треба да се случи ќе ми се случи на било кој начин. Јас имам избор како се осеќам дали ќе се замарам за нешто или не.

10. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.180
    Допаѓања:
    16.413
    Сонувам потсвесно, се гушам, сабалје станав ме болеше желудник од тоа и плачев и плачев. Ми попомина. Дали е ок?

11. Anxiety

Anxiety Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јуни 2019
    Пораки:
    412
    Допаѓања:
    309
    Никој не се грижи ама од човечкото да се помогни нема по човечко и за тоа ќе биде секој награден ;)
    Верувам дека е така ! И има доста примери !

На GirlLove му/ѝ се допаѓа ова.
  12. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.180
    Допаѓања:
    16.413
    Не реков да не помагаме

На Anxiety му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Anxiety

Anxiety Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јуни 2019
    Пораки:
    412
    Допаѓања:
    309
    Во право си извини .

14. homer simson

homer simson Активен член

Се зачлени на:
    26 јули 2019
    Пораки:
    224
    Допаѓања:
    194
    sedativite antidepresivi itn
    samo momentalno dodeka gi konzumiras pomagaat morate terapija so razgovor praktikuvate.
    poveke setanje druzenje so pozitivni licnosti .....

На Askopje и lovely girl M им се допаѓа ова.
  15. Alexat

Alexat Истакнат член

Се зачлени на:
    24 февруари 2019
    Пораки:
    66
    Допаѓања:
    164
    Анксиозност и депресија се плодови на искривено размислување, научено во рано детство, научено од околината, а најчесто од родителите.

Егото за кое говори Зигмунд Фројд, е она кое не је*е на потсвесно ниво. Егото е полно сонајразлични идентификации и е она кое не тера да се идентификуваме со нашата кола, нашата професија, нашиот статус општествен итн. Егото ни ги сервира сите стравови, сите црни мисли. Егото е нашата свесна идентификација со тоа кои сме ние.

Ок, тогаш ако егото како на лента ни ги пушта сите црни мисли и лоши прогнози, тогаш прашањето е кој дел од нашиот ум е оној кој го опсервира сето тоа? Кое е тоа свесно парче од умот кое ги слуша сите тие црни мисли, верувања за себе, за светот, за тоа што е добро а што лошо?

Одговорот е свеста ,самосвесноста, вистинското "Јас", или на англиски "pure awareness.
    Ние сме pure awarness. Ова е основата на будистичките учења, на медитацијата, на вашиот внатрешен мир. Во ист момент можете да осеќата тага, среќа, возбуда, лутина НО и да бидете мирни! Тоа е вистинскиот inner peace!
    Моментот на станување свесен зошто размислувам и се осеќам како што се осеќам беше AХA! моментот за мене. Вие не сте вашите стравови и вашите мисли. Вие сте оној дел од умот кој ги "гледа и слуша" тие мисли и одбира да им верува.

Извинете за долгиот пост, но ова е врвот на спиритуалното будење кое јас го доживеав, и чии плодови сеуште ги собирам. Процес од година дена, но израснав во похрабар, и човек со самодоверба, поедноставен и посреќен од било кога.

Читајте истражувајте за состојбата и целта нека ви биде вашиот внатрешен мир. Ќе дојдете до него

На lovely girl M, Skylar и Anxiety им се допаѓа ова.
  16. homer simson

homer simson Активен член

Се зачлени на:
    26 јули 2019
    Пораки:
    224
    Допаѓања:
    194
    meditacijata e opasna rabota

17. Alexat

Alexat Истакнат член

Се зачлени на:
    24 февруари 2019
    Пораки:
    66
    Допаѓања:
    164
    opasno dobra, se slozuvam

18. Anxiety

Anxiety Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јуни 2019
    Пораки:
    412
    Допаѓања:
    309
    Ме бендисува ова , но секогаш ја заборавате биохемијата на вашето тело , па да се разбериме не е се до умо. Дури не ја средиш биохемијата е многу потешко .

19. lovely girl M

Се зачлени на:
    20 септември 2018
    Пораки:
    578
    Допаѓања:
    627
    Dali meditirash?

20. lovely girl M

Се зачлени на: