Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. lovely girl M

lovely girl M Истакнат член

Се зачлени на:
    20 септември 2018
    Пораки:
    579
    Допаѓања:
    629
    Prashanje dali zemal nekoj Fluoxetine ( Sarafem,Prozac)? I iskustvo?

2. Simgeee

Simgeee Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2017
    Пораки:
    412
    Допаѓања:
    119
    Znaci anksioznasum od damna ama vise mozam da go kontroliram, ama imam i visok pritisok i ovoj strav ne mi pominuva nikako vcera taka sto bev loso mislev deka ke se paraliziram ko da mi seta nesto niz celoto telo dali na nekoj ima slucuvano ova ? Mnogu sum zagrizena denes ke odam do internist

На Anxiety му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Simgeee

Simgeee Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2017
    Пораки:
    412
    Допаѓања:
    119
    Bev do kaj internsit i pritisokot visok mi bese mi dade terapija sega uste sum po zagrizena da ne zemam nekoj srcev udar izliv mozok kazete mi sto da napravam kako da se smiram i da go namalam pritisokot

4. GrimTheReaper

GrimTheReaper Форумски идол

Се зачлени на:
    29 мај 2015
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    20.404
    Не сакам погрешно да ме разбереш како минатиот пат, туку да си го произнесам своето мислење. Тврдиш дека анксиозноста не се ,,лечи" со апчиња, од друга страна сугерираш дека треба да се земаат седативи редовно. Сепак се работи за апчиња. Хроничната анксиозност не се ,,лекува" со седативи, факт. Тоа се апчиња кои делуваат брзо, моментално и само привидно ја маскираат постоечката ситуација. Утре, пак имаш потреба од нив за да функционираш.
    Од друга страна, ЈАС сум една која ја надмина оваа состојба примарно со помош од психолог преку разговор, а секундарно со помош на психијатар и препишана терапија од антидепресиви. Седативи земав само првата недела, после веќе не.
    Ти сеуште земаш седативи, ЈАС ништо не користам веќе, освен витамини. Сето тоа мене ми дава јасна слика дека, како што психолог може да помогне, ништо друго.
    Тука постојат разни карактери, цврсти, лабилни, тешки, наивни. Твојот совет, кај некого може да предизвика зависност од седативи. Зависноста е со иста симптоматологија како и кога наркоман се чисти од хероин. Тоа е страшна состојба. Имено, со редовно користење, дадената доза престанува да дејствува, се оди на поголема, па пак на поголема и може да се дојде до момент на предозирање. А предозирањето со вакви апчиња може да биде фатално.
    Од друга страна антидепресивите не создаваат зависност. Да, има момент на симптоми и знаци на чистење на телото од нив, но со правилна насока, истите ќе бидат незабележителни, како што беше кај мене.
    Инаку нема лек за анксиозност, затоа што нема што да се лечи. Анксиозноста е дел од човековиот карактер. Антидепресивите обично се препишуваат доколку истата е пропратена со депресија. А кога е намалено нивото на серотонин, ништо друго не преостанува, освен да го кренеш по хемиски пат.
    Самиот начин и дејство на овие два вида апчиња е премногу различен. Антидепресивите го решаваат проблемот со дисбалансот, седативите маскираат симптоми.
    И јас сум незадоволна од неколку психијатри и психолози, ама во државава не се 10, туку минимум стотина. Тоа што тебе не ти се погодил, не значи дека друг ќе го искуси истото.
    Зошто мора ,,спасот" да се гледа само низ призма на седативи?! Не се ниту лек, ниту решение.
    Јас не велам дека и моето е правилно, но е безболно и дава ветување на долг рок.
    Едит. Едноставно не сакам живот, во кој за да чувствувам мир ќе ми треба апче. Мирот, смиреноста и хармонијата може да се добијат и по пат на редовна, квалитетна сеанса. Целта на анксиозноста е да се преиспиташ себе си, да промениш она што потсвесно ти пречи, а не сакаш гласно да го искажеш. Зошто сакаш да ја стишиш со апче? Нека говори, гласно, нека исфрла гнев, нека вика... Која е поентата на примарното појавување ако ништо не превземеш, ако молчиш и се седираш. Нема никава поента, само трошиш време, нерви и на крајот пак парите ќе ги дадеш по апчиња. Да се работи за тешка траума, загуба, да разберам, ама вака, зошто да се труеш, кога има решение.

Последна измена: 16 септември 2020
  5. lovely girl M

Се зачлени на:
    20 септември 2018
    Пораки:
    579
    Допаѓања:
    629
    Ajde edno prajsanje do site, ako ne odgovorete tuka barem odgovorete si samite vo sebe. Kolku od vas razmisluvaat pozitivno vo tekot na denot? Na sto e vashiot focus? Anksioznite lugje si patat od mislite a i site simtomi proizleguvaat bash od niv.

6. Unforgiven_girl

Unforgiven_girl Истакнат член

Се зачлени на:
    23 август 2020
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    753
    Jas deneska se potrudiv dva pati da mislam pozitivno no negativnoto odma go potisnuva zosto kolku i da se nerealni simptomite postojat i navisyina se e tolku bezveza sto sama na sebe sum najmnogu luta vo momentov na nikogo drug

На Anie93 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. lovely girl M

Се зачлени на:
    20 септември 2018
    Пораки:
    579
    Допаѓања:
    629
    Nemozis odma da gi smenis mislite od negativni na pozitivni, toa go znaes, Neil?treba da zastanes koga ti idaat loshi misli t.e da si napravis bilo kakva distrakcija I tie ke pominat. I postepeno d arazmislusvas pozitivno I simtomite ke isceznat. Mora rabota na sebesi. Ubavo bi bilo koga bi spodelile site sto pravime pozitivno za anksioznosta a ne samo da pishime za simtomite.

На Unforgiven_girl му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.168
    Допаѓања:
    15.212
    Инаку за делот анксиозност дека се лечи со антридепресиви само ако е пропратена со депресија јас не се согласувам, јас имам чисто по книга по дефиниција скроз само анксиозност па пак психијатарот одма дава антидепресиви:^)

9. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.524
    Допаѓања:
    38.738
    И јас имав само анксиозност без депресија па ми препишаа АД.
    Е сега сум поблиску кон депресија со короната, а терапијата не ми делува повеќе.

Јас сакав да прашам за палпитациите, колку често ги имате? Нема нешто што ме вади од памет како прескокнувањето на срцето.

На Anie93 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Unforgiven_girl

Се зачлени на:
    23 август 2020
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    753
    Nosnstop gi imav dodeka ne prekinav da mislam na niv i.gi snemav...

На kristina.k му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Unforgiven_girl

Се зачлени на:
    23 август 2020
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    753
    Da ajde da pisuvame site kako se spravuvame so anksioznosta pozitivni predlozi da davame ajde eve jas ke kazam pocnav da bojam boenka za vozrasni nekako mi dava sreka koga ke zavrsam so nekoja slika i dur bojam ne mislam nisto

На lovely girl M му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.168
    Допаѓања:
    15.212
    Колку ти е пулсот во минута?:)

13. lovely girl M

Се зачлени на:
    20 септември 2018
    Пораки:
    579
    Допаѓања:
    629
    Jas pocnav sekoe sabajle pred da stanam od krevet I navecer pred da si legnam da se zaagodaram za se ona sto go imam vo zivotot. Napravete go i vie toa, cuvstvoto e ubavo koga znaes se sto imas.toa ke vi stane navika I stalno na sabajle ke se cuvstvuvate dobro.

На Unforgiven_girl му/ѝ се допаѓа ова.
  14. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.524
    Допаѓања:
    38.738
    Немам тахикардија, само прескоци ненадејни обично ко ќе лежам.

15. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.333
    Допаѓања:
    16.673
    Добар ден.
    Имам утра со огромни главоболки, такихардии, гушење и слично.
    Имам и несоница.
    Не поднесувам жешко
    Под терапијата на ад и седатив ( гледам да не пијам секој ден)

Работата ми е пред компјутер и тоа лошо ми делува.
    Дадов и отказ што сум под притисок цело време.

16. Bojana890

Bojana890 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 март 2019
    Пораки:
    184
    Допаѓања:
    252

При секое отворање на темава, задолжително на секоја страница има твој пост со иста содржина.
    Немој да ме сфатиш погрешно, ама не знам што очекуваш да ти кажеме ново, кога сите членки се секогаш и повеќе од љубезни со тебе и ти одговараат внимателно, за утре ти пак истото да го пишеш.
    Пробај води дневник ако така ти е полесно, а и за твојава состојба која трае и не се менува очигледно, потребно ти е стручно медицинско лице кое ќе те насочи како да си помогнеш, бидејќи нашите совети или не ги прифаќаш или не делуваат.

На macalavica, Angie1432, Emy867 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. Azeret

Azeret Активен член

Се зачлени на:
    11 јуни 2020
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    21
    Luge bev vcera nisto ne mi rekoa napij se 3 pati na den B6 i zemi magnezium sekoe sabajle i me pratija na snimanje na vrat..

На Babygirll3, ЕденЧлен и Anie93 им се допаѓа ова.
  18. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.333
    Допаѓања:
    16.673
    Искуство со Александра Стојановска?
    Се јавив кај Ивана Хаџивасилева, но ми рече дека нема термин кај неа се до 15 октомври и дека е на одмор.
    Ми ја препорача оваа нејзина колешка.

19. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.168
    Допаѓања:
    15.212
    Магнет на глава правеше?

На Azeret му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Искра96

Искра96 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 септември 2020
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    2
    Kako si ja vrakjate zelbata za zivot? Mesec dena od krevet odvaj stanuvam..