Здраво... Никогаш не сум пишала во темава, ама периодпв ми е баш напнат. Прво да се кажам дека имам скоро 29 години и мајка сум на 2 деца. Пред скоро време помалото детенце ми падна од поголема висина, а најстрашно е тоа што јас пробав да ја задржам, ама ми се лизна од раце, многу е немирна и цело вррме е некаде качена иако има само 14 месеци. После падот јас се обвинував себеси како можев да дозволам да падне, доживеав голем паничен напад. Среќа детето нема последици ама сега само што ќе слушнам дека плаче било кое од децата или видам дека паѓа малото, мене почнуваат да ми се тресат рацете, да ми се губи здивот и имам чудно чувство на тржина во градите. Се мислам дека ако вечерта задпијам нешто ќе им се случи. Не знам како да си помогнам, посилно е од мене. Помош околу децата и општо за сите обврски скоро и да немам, мм работи а и после рљбота скоро секој ден излегува да се види за понуди или за било какви работи. Секојдневието ми е скоро исто. Да ми фали да одам на работа, ми фали да се видам со другарките на раат, ми фали да бифам неколку часа насамо со мм. Дали сум анксизна или себична не знам. Жал ми е за децата што ја трпат мојата нервоза иако не се виновни. Извинете на долгиот пост, навиатина ми требаше да го кажам тоа што го имам
zdravo... posle malku podolg period rekov da vi pisam da ve izvestam za mojata sostojba.. znaat tie sto me citaa toj period deka bev vo bezzizlezna situacija kako i site sto se custvuvaat ovde.. se osekam mnogu podobro.. najprvo sakam da se zablagodaram na clenovite koi mi dadoa bezuslovna poddrska i soveti... se custvuvam mn podobro i bi sakala da vi kazam sto najmnogu mi pomogna da se custvuvam taka.. kako prvo uspeav da napravam da nemam ni edna sekunda slobodno vreme haha izbegavam energetski pijaloci i cigari koi vidov deka tie se pricina za moj nestabilen puls a ne deka srceto ne mi e vo red.. pocnav so zdrava ishrana koja mi dava energija i ne sum pospana po cel den strogo zelencuk ovosje iii sama si pravam sokcinja... mnogu citam se nadograduvam.. pocnav so germanskiot da si go usovrsuvam sa,a si pisuvam tekstovi zadaci .... si naogam i veme so mojata komsivka da si se posmeam da si se napijam edno kafence dnevno i da si se pozabavuvame i potracarime malce ne vo negativna smisla se razbira ... i sekoj den vezbi so koj mi se trgnaa fizickite bolki... normalno eden period si zemav magnezium i b vitamini no sega sum oke... ne sosema ama daleku podobra.. se nadevam barem malku ke ve motivira mojot tekst vi blagodaram na site sto potrosivte minuti od vasiot zivot da mi ptuzite najubavite soveti ve sakam site pozdravv
Здраво на сите. Не знам од кај да почнам бидејќи прв пат пишувам овде... Ќе пробам накратко. Си патам од анксиозност при јавни говори или кога треба пред група на пријатели да зборувам јас, а другите да ме слушаат. Ми се појавува страшна тахикардија, гласот ми трепери итн... знам дека главниот проблем е ниска самодоверба но доколку имал некој ваков проблем и го решил да предложи методи, книги било што... Фала :')
Sama sum I placsm, ne mozsm da stignam do avtobuska. Ne moz da prwkinam od placenje plus I vtor den mi e. si placam pred jumbo
Темава не е за искажување на лични проблеми и расположенија, има соодветни теми за тоа, редно е модераторите да преземат нешто.
И мене истото ми се дешава. Пробај да го игнорираш. Често сум на конференции, дискусии и сл. Ми се чини кога треба нешто да кажам како куршум во глава некој да ми удрил и се кочам. Мора да се надмине со вежбање. Глумци пред големи настани земаат таблети против трема, а не па ние. За самодовербата, треба да се посветиш повеќе на себе... да правиш работи во кои се чуствуваш пријатно во своја кожа..
Па не знам наеднаш. За последен пат се видов со газдарицата и можи емотивно ми делуваше многу. За брзо е датумот на операцијата и се враќам назад бт за да се видам со татко ми и после пак назад. Нз и дали да одам на пат кон Охрид со него и со еден чичко како поддршка
Ne e ni za raspravanje ama mnogu cesto se raspravate,problemite predizvikuvaat ankcioznost,nervozata predizvikuva mnogu bolesti,sekoj na koj mu e tesko ima pravo da se iskazi,da mu olesni.
Баш заради тоа, темава е за да си помогнеме како да ја надминеме анкциозноста, а не да читаме едни исти луѓе кои само ја оптоваруваат темата со банални глупости. Има други посоодветни теми каде што можат да се искажат. А освен анкциозност има и други психолошки состојби и други теми.
Бидејќи анкциозноста најчесто се појавува кога умот си го преоптеретуваме со секакви глупости и си го нарушуваме така спокојот, јас најтопло најискрено ви препорачувам да си ја исчитате или ислушате познатата книга "The Subtle Art of Not Giving a F*ck" на Mark Manson. Доколку сакате да ја прочитате на англиски, може да ја купите во "Академска книга", доколку сакате да ја прочитате на македонски, ја имаат преведно "Арс Либрис" (претпоставувам ја има насекаде низ книжариве) како "Е, баш ме заболе", а доколку сакате да ја ислушате (како што направив јас), можете да ја најдете на SoundCloud. Као... не ја заобиколувајте книгава, можете многу да научите (или да се потсетите за нештата кои веќе ги знаете и применувате), особено оние што имаат неменлив менталитет на жртва.
Се воздржувам да не потклекнувам на провокации. Не ни коментирам за глупости. Ојдов да си пуштам комедија. Времево е само за прегратки и бакнежи.
zdravo,ve citam vekje dolg period no nikako da soberam hrabrost da pisam.Prviot panicen napad go imav pred tri godini, bidejkji prv pat mi se sluci ne znaev sto e i otidov vo brza pomos, ekg se najnormalno, mi rekoa od stres.Togas bas pominuvav niz stresen period.Od togas zapocna se, placenje sekoj den razlicni simptomi, strav.Odluciv da istrazam sto se slucuva so mene i doznav za anksioznosta.Panicni napadi imav skoro sekoj den pred tri god, sega mozebi dva pati godisno , no simptomite se tuka.Tahikardii, koga sum vo avtobus pocnuvam da se gusam,negativni misli.Nikogas ne sum piela lekovi, samo vitamin c i b6.Sega sum vo red.2018 skoro i nisto da ne mi bese.2019 decko mi 5 meseci bese vo Hrvatska i pak mi se vratija simptomite.Se vrati i vednas mi bese okej so povremeni fizicki simptomi.Pred dva meseci proveriv krvna slika i ekg se e vo red.No ,problemot e sto pocnav da cuvstvuvam preskoknuvanje na srceto ne tolku cesto.I toa me isplasi i se cuvstvuvam mnogu anksiozno.I da , od pred skoro vreme pocnaa da me fakjaat paniki vo guzva osobeno golemi marketi pocnuvam da se prepotuvam i srceto mi cuka kako ludo.
Здраво, во врска со палпитациите што ги имаш со срцето, може да ти се јавуваат од кофеин доколку пиеш кафе, мене ми се случуваше кога ќе се напијам кафе одма ми се јавуваа палпитации, исто имав приметено еден период ми се јавуваа палпитации кога сум во овулација, а пред циклусот ми се јавуваат скоро секогаш.
И што да кажам денес прекрасен ден вчера некни исто така си оди напред животот нема замарање , благодарен за се , срќен позитивно си размислувам си учам си одмарам царски убавини
Мене хаос периодов, се можам да надминам ама овие симптоми на деперсонализација ми се ужас Од понеделник ќе пробам со терапија, се полошо станува, џабе само ми се намали квалитетот на живот