Mene mi e glavata seta kako stegnata i cudni nekoi bolki cuvstvuvam pogotovo kaj zadniot del gore se osekjam kako da ke se sluci nesto od sto e stegnato bas kaj toj del i koga odam cuvstvuvam kako me nisa de od napred de od nazad kako da imam nesto duri me zanisuva me pomrdnuva od mesto
Луѓе, операцијата заврши. Сега нема да се чујам со татко ми 4 дена. И многу лоши мисли ми се вратат. И објаснувам на сестра ми дека ми е лошо, ми се повраќа, ништо ни ми се јади ни ми се пие. Ми се развика и сега не знам како ќе тргнам за Битола. Болки во желудник имам, возбуда, плачи правам па прекини...
Му посакувам на таткоти да оздрави што побрзо ... Мораш со сила да јадеш ... Мене откако ми најдоја воспаление во урината и нагоре надолу по доктори и забов ми отече не можам залче да каснам во уста ... а стомакот ми кркори .. ми бара храна .. а јас не можам уста да отворам ... незнам како да почнам да јадам ... ве молам совети
Zdravo na site, nov sum na forumot i ochajno mi treba mislenje. Imam dijagnoza (drugi anksiozni rastrojstva). Prvichno imav treperenje na racete, podocna na celoto telo, poduenost vo stomakot, potenje, pritisok vo glavata, no ne obrakjav nekoe posebno vnimanie. Nekolku meseci funkcionirav so ovie simptomi se dodeka ne pochnaa napadi na panika proprateni so suva usta, preterano potenje, silno bienje na srceto, poteshkotii pri dishenjeto, bolki i grchevi vo stomakot, izgubiv apetit, gadenje, nepodnosliv pritisok vo glavata, nesonica, neprestanati misli deka sum bolen od neshto najlosho i strav deka kje mi se sluchi neshto vo sekoj moment, nemav zhelba za izleguvanje za zhivot, bev pod postojan strav i ne sakav vo nieden moment da ostanam sam. Bev na doktor, mi napravija EEG naodot beshe ureden po shto mi kazhaa deka imam anksioznost. Ne veruvav deka tolku mnogu simptomi mozhe da gi predizvika anksioznosta i celo vreme bev pod somnezh deka neshto drugo mi se sluchuva. Primam escitalopram od 10mg vekje 2 meseci, postepeno del od simptomite pochnaa da ischeznuvaat, suvata usta, panichnite napadi gi nema, pritisokot shto go chuvstvuvav od dvete strani na glavata se namali, dishenjeto se potsmiri, apetitot mi se vrati, stravot znachitelno se namali i pochnav kolku tolku da funkcioniram. Vo megjuvreme somnezhot deka mi se sluchuva neshto drugo me natera na napravam razni ispituvanja, ekg, eho, stres test na srce, plukjata ja snimav, krvna slika ispitav nekolku pati ( eritrocitite mi bea pokacheni ), eho na stomak no nishto ne pokazha niedno ispituvanje. Nekogash chuvstvuvam bockanje i steganje vo predelot na srceto, mi doagja spontana machnina nemozham da procenam dali vo gradite ili stomakot i zashemetenost vo glavata (stana sekojdnevno) toa mngou ne plashi i povtorno loshi misli.. chesto chuvstvuvam i pulsiranje vo predelot na slepoochnicite i kako da mi se poznava venata pri dopir. Nemozham da se odviknam od sekojdnevno baranje informacii na internet i toa mi pravi dopolnitelen pritisok. Moeto prashanje e dali e mozhno tolku mnogu simptomi da bidat predizvikani samo od anskioznost, vekje pominaa 2 meseci otkako primam terapija a seushte imam simptomi i uchekuvam vekje da pomine, toa mi sozdava povtorno strav i panika deka mozhebi neshto drugo e vo prashanje, dali e vredno da pravam ushte ispituvanja??? imam 19 godini, Pomosh dechki
Здраво, многу ми е жал што си морал да се соочиш со овие симптоми а имаш само 19 години. Одговорот е да , сите тие симптоми можат да бидат причинети од анксиозно растројство, колку и чудно да изгледа, но психата на човекот е чудо. Сите анксиозни прво почнуваме да правиме клинички испитување, бидејќи анксиозноста се манифестира физички и симптомите се реални, па на никој ни на крај памет првично не би му текнало дека се соочува со анксиозност. Кај тебе сите симптоми се појавиле некако наеднаш и тоа доста интензивни, а самата паника околку симптомите дополнително ти ствара тензија. Прегледан си, како што пиша, направени ти се испитувања и со тебе се е во ред. Ти си здрав и немаш потреба да правиш дополнителни испитувања, тоа што треба да го промениш е само во твојата глава, знам дека звучи клише и тешко е да се разбера тоа. Денес има толку многу информации за анксиозноста на интернет, форуми, каде што можеш убаво да се информираш за оваа состојба. Во твојата ситуација клучна е работа со психолог, како да ги надминеш тие мисли кои ти создаваат паника и страв, и со психијатар. Верувај дека не си единственала личност која се соочува со ова, и оваа состоја не е нешто што ќе помине за 2 месеца, анксиозноста е состојба која трае со години, има периоди кога се смирува, а има периоди и кога одненадеж ќе се активира, таа е дел од карактерот и од личноста. Не очекувај дека со терапијата ќе помине, да ќе ти биде подобро, но тоа што треба да го промениш е размислувањата во твојата глава. Мораш да го откриеш прво тригерот што ти ја активира анксиозноста, а тоа ќе го постигнеш со разговор со стручно лице. Секогаш кога ќе те фати паника дека можеби нешто ти е, сети се на испитувањата дека со тебе се е во ред, здрав си и немаш потреба да одиш повторно на испитувања, потполно те разбирам бидејќи јас додека не се убедив дека се е во ред со мене одев да ми прават екг едно 4 - 5 пати, а послднио пат кога правев екг доктрот ми рече немој веќе да одиш по доктори, се е во ред со твоето срце, и од тогаш не појдов. Овој канал на youtube е одличен, можеш доста да научиш за анксиозноста Тhe Anxiety Guy https://www.youtube.com/channel/UCh6HDKcLwJioBBRSprqfezA
Bi sakala da ve prasham, dokolku ste zapoznaeni, imam zuenje vo ednoto uvo, i bev pod stres kontinuirano od maj pa navamu no mislam deka i od glasna muzika mozhe da e oshteten nervot i zuenjeto kako da mi doagja i od glavata, posebno vo tishina. Primav dve terapii, razlichni so b6, dekortin pa antibiotici ama nishto ne pomogna, vaka e vekje dva meseci. Chare?
Да.. има денови кога секоја активност ми е како еверест да го качувам. Ама тоа е. Плус сега пандемијава уште повеќе придонесува да сме под стрес.
Da bev na dva specijalisti. Kazhav deka glavna prichina e muzikata, prviot kazha kje pomine, mi dade terapija b6 dekortin i ushte nekoi, ne pomina. Na drugiot specijalist mislenjeto beshe deka e povrzano so krajnicite i prepisha pancef i rinoko, pa podocna ushte dve nedeli samo rinoko i ne pominuva. Pravev i audiometrija, sluhot ne e namalen, samo ova e premnogu iritantno.
Da, plus chesto se menuva raspolozhenieto, nekoi denovi se teraat, a drugi bukvalno so negativni misli.
Vekje nemam nadezh a i anksioznosta mnogu mi vlijae, i kako shto guglav na internet, tinitus ne se lechi, mozhe da e postojano.
Треба да почекам уште некоја недела за психијатар. Проблемот е сега што насабајле ме фаќа стомак одма после станување и како некој стрес... Иначе си дадов слобода да бидам макар и без работа некој месец, да можам психички да се смирам. А во меѓувреме секако ќе пробам нешто преку нет.
Пишав баш вчера на оваа тема. Зуењето се вика тинитус. За терапија треба мнооогу време. И јас имам, ама откако ми кажаа дека не е ништо сериозно, престанав да му давам важност и внимание. Ако толку ти смета не можеш да спиеш и слично на YouTube има видеа за смирување на зуењето..
Ti blagodaram...Samata pomisla deka mozhe da trae so godini nekako mi e depresivna, i toa deka treba da se navikneme da zhiveeme taka, za shto sve ne se iznajde lek a za ova seushte nema...
I jas imam taka so stomakot vo poslednite meseci, no seushte ne se reshiv za psihijatar, mozhe nekoja takva terapija bi pomognala.. Imam golem problem so koncentracijata pri uchenjeto otkako fati koronata a i bez toa imav stresen period.
Здраво . Дали на некој му се има случено поради празен стомак и немање апетит да му се гади многу ама дека ништо нема во стомакот да не можи ништо да исповрати , само зголемена плунка ? Дали треба да отидам на лекар ? Во петокот бев на психијатар и ги почнав флунисан ... Периодов ептен сум анксиозна и под стрес ... па и дека ми отече забот и ми рекоа дека треба да го вадам ... не можам залче да каснам а стомакот ми бара , немам сила и тогаш настанува гадењето ... Ве молам кажете мислење . Ептен сум заплашена...
Дали плачите? Мене секое добро утро ми е со плачки..... Нема ден а да не плачам. Прво од сабајле а и поручек И само земам седатив и то е то. Дали е можно дозата на АД да ми е мала или погрешна? Дали е период? Не сфаќам Не можам нормално да функционирам. И кажав на сестра ми да не ми праќа повеќе слики од бебето, досадна е и ме напнува насекое со милион њлики и видеа. Не сфаќа дека и мене ми треба поддршка