Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    18.311
    Допаѓања:
    120.031
    Секој е различен, кај психата нема калап.

На БиЧос му/ѝ се допаѓа ова.
  2. ani23

ani23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2011
    Пораки:
    785
    Допаѓања:
    945
    Психолозите не се напунуваат со работа,туку психијатрите,од форум никој не се разболел никој,сите гледаат вести,читаат портали,2 години живееме во корона страв,од летово инфлација на глобално ниво зарем ова не се тригери за анксиозност и депресија ,башка приватен живот на секој човек посебно?

На steela.honey и Ugly Duckling им се допаѓа ова.
  3. Ugly Duckling

Ugly Duckling Форумски идол

Се зачлени на:
    16 август 2018
    Пораки:
    3.615
    Допаѓања:
    43.249
    Не ти е на место мислењето Феминке. Толку се труби за ментално здравје, не треба да се потценува.
    Замисли паѓаш и си кршиш рака, коската ти се гледа, одиш дома и викаш ме боли, те убедват дека ништо не ти е, си замислуваш. Е така и психата кога боли, боли.

А за тие кои се соочувате со анксиозност - не мора на "нива" да сe преправате дека се' е супер. Оти не е и не можи да биди. Ако нешто ве мачи ќе си побарате чаре, иако блиските ви велат дека сте слабаци, дека сами си измислувате, дека ништо не ви е, дека на комшијата му е потешко... Туркање под тепих само ќе ги влоши работите во иднина, треба соочување со проблемот.
    Не е лошо да одите на психолог/психијатар, исто како што би отишле и на интернист.

И да, гадење можи да е последица на анксиозност, страв, трема, возбуда, стрес, шо и да е. Исто така, хроничниот стрес не е добар ни за физичкото здравје.

На mal.ecka, baguf4e, buba4e89 и 5 други им се допаѓа ова.
  4. БиЧос

БиЧос Истакнат член

Се зачлени на:
    7 септември 2022
    Пораки:
    118
    Допаѓања:
    234
    Во право си, убаво викаат- Психата е страшна работа..

На ani23 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.385
    Психата се рани
    А имав таков случај, паднав ја набив раката.Урлав како умирам :rofl::rofl: а не ми беше ништо, ме болеше да ама не да умирам.И после сама си викав ништо не ти е
    Јас до ден денес, со тахикардии кога сум, си викам ништо не ти е.И ми проаѓа.
    Се иам будено со срцев притисок до 140 отчукувања, ама со ладна глава и автосугестии, просѓа

6. Dorisce

Dorisce Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2020
    Пораки:
    119
    Допаѓања:
    80
    Како се соочувате со панични и анксиозни напади во затворени простории (продавница, банка, молови)?
    Мене премногу ми смета кога има многу гужва и силна светлина, особено ако стојам и чекам. Почнува да ми се врти и ми доаѓа да се онесвестам. Ако почнам да шетам нагоре - надоле само повеќе паника ме фаќа. Вежби за дишење не ми помагаат, само вода пијам и допирам предмети за да го тргнам фокуост.
    Други совети?

7. Nena Jovanova

Nena Jovanova Истакнат член

Се зачлени на:
    22 септември 2021
    Пораки:
    1.013
    Допаѓања:
    1.308
    од колку мг пиете ,зошто читав во самото упатство е дадено различно во мг на ден од состојбата

8. Nena Jovanova

Се зачлени на:
    22 септември 2021
    Пораки:
    1.013
    Допаѓања:
    1.308
    и тебе би те прашала од колку мг го пиеш и јас го пијам вајда 7години по 20мг,а кога почнав ми беше даден пола таблета па ми ја зголемија,а сега сум 30мг,така ми е накачен,меѓутоа како пто имам читано во самото упатство зависи дозата од самата состојба.Мене лично за панични напади и анкс ми е даден и не ме успива,него баш релаксира ,а многу ми се суши устата од него,тоа имам приметено

9. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    18.311
    Допаѓања:
    120.031
    20мг.

10. Nena Jovanova

Се зачлени на:
    22 септември 2021
    Пораки:
    1.013
    Допаѓања:
    1.308
    ј
    јас лично добивам паничен само во Ikea и затоа никогаш не одам,нема прозори,темно е и многу ми е непријатно,а на други места немам проблем али обаму чак и клаустрофобично ми е

11. Nena Jovanova

Се зачлени на:
    22 септември 2021
    Пораки:
    1.013
    Допаѓања:
    1.308
    ти благодарам

12. Zokiccc

Zokiccc Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2021
    Пораки:
    266
    Допаѓања:
    115
    Овие два дена сум полна со панични напади, секој саат ме удираат, многу ми е тешко се ми е нереално ништо не ми помага, ме чеша некаде под грло внатрешно и на кашлање ме тера не знам што може да биде, ве молам некој да одговори оти ќе умрам дечки тешко ми е.. се осеќам досадна што пишам постојано ама што да правам... Од што може да биде тоа чешање внатрешно? Грицкав сончоглед цела недела можно ли е да е од солта од нечистотија?

13. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.183
    Допаѓања:
    16.414
    На работа, во затворена просторија, со ролетни ден ноќ, под светло, ретко кога отвораме прозор ради колегата- без паничен.

Happy :)

На ani23 и KiT им се допаѓа ова.
  14. Estrambotica

Estrambotica Активен член

Се зачлени на:
    8 септември 2022
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    36
    Можно е да си го надразнила од сончогледот...
    Пиј чај, течности и некои бомбони за лижење купи си ќе ти се стабилизира.

15. ani23

ani23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2011
    Пораки:
    785
    Допаѓања:
    945
    Препорака за психијатар ЕВРОМЕДИКА-ДР.АЛЕКСАНДАР МАРЦЕТИЌ,или др.ГРАМОВ,за психолотерапевт м-р ХАЏИЕВСКИ.,за СК. зборам.

На GirlLove му/ѝ се допаѓа ова.
  16. ani23

ani23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2011
    Пораки:
    785
    Допаѓања:
    945
    Девојче младо си ти за оваа тема,не им казувај на тие со анкс или депра да се зе занимаваат со автосугестија,тоа се години од стресови што се собирале,мене лично многу ме потресе случката со детето од КОРЧАГИН,сигурно многу поминал за тоа да се случи и потекнува од дисфункционално семејство.Еве пред некој ден на гости ми дојде дете дома ,и гледам дека е потиштен го знам од порано и јас прашувам за симпатија дали има и разбрав дека татко му се коцкал и трошел пари и се карале неговите дома секој ден и не знаел што да прави.И што да му кажам,реков излегувај надвор почесто како брат му помалиот што прави ,дека не може да смени сега бишто бидејќи е мал.

На S.W.A.G, Anksioznaa234, GirlLove и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.183
    Допаѓања:
    16.414
    Ти благодарам.

18. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    18.311
    Допаѓања:
    120.031
    А зашто трпите заради еден колега сите? Јас па ќе збеснам така да ми прави некој.

19. WildWowOwO

WildWowOwO Нов член

Се зачлени на:
    15 септември 2022
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    12
    Се појави ковидот и работите станаа комплицирани на работа. Сите паметиме како беше. Имав неколку титули на работно место и работев 24/7. Бев изнемоштен зошто кај нас во државава ништо не функционира како што треба и по 7 години на тоа работно место дадов отказ поради стресови и напор и одлучив да учам програмирање. Изгубив секаква физичка активност и сите проблеми со прележувањето корона, работата, финансиските и домашните проблеми и некои смртни случаеви ме удрија кога најмалце очекував иако кога се случуваа сосема свесно и храбро ги поминав.
    Првиот паничен напад го имав пред да дадам отказ (тахикардија, пулсирање во градите и губење воздух).
    Почна косата да ми паѓа, го решив тој проблем. Нервозни црева. Ми падна имунитетот. Ми се појави алергија за прв пат на 28 години исто и габична инфекција. Се тоа доведе до намален апетит и губење тежина, а со тоа и пореметување на стомакот поради нередовна исхрана и немање физичка активност. Денес по втор пат имам корона и ме пукаат панични напади без причина.
    Поентата ми е, работа, другари, семејство или било што, не дозволувајте да ви го уништат психичкото здравје затоа што после враќање во нормала е многу тешко.
    Не се жртвувајте за фирмата, ставајте се секогаш на прво место.
    Барајте решенија на проблемите.
    Не верувајте во системот и политичарите. Не очекувајте помош од други.
    Чувајте се 8)

На Fraxinus, tanjita, velfi и 9 други им се допаѓа ова.
  20. applepie

applepie Нов член

Се зачлени на:
    15 јуни 2022
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    7
    Некој слободен да ми пише?