Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.180
    Допаѓања:
    16.413
    Нешто што верувам ќе ви помогни...[​IMG]

На DirtyQueen му/ѝ се допаѓа ова.
  2. me.my.self

me.my.self Активен член

Се зачлени на:
    10 мај 2013
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    13

IZVINI!!! sto ke recam..............ama ne e do vremeto..........vremeto ne e krivo za nisto...........do MOZOKOT e :) za zal :)

На elisabeta му/ѝ се допаѓа ова.
  3. dunja

dunja Популарен член

Се зачлени на:
    29 ноември 2009
    Пораки:
    482
    Допаѓања:
    870
    Автомобил..позз :)
    ако после 4 недели не ти е подобро од таблетките ни малку значи времее да одиш кај лекарот и да смени нешто...обично АД делуваат после 2-3недели!!!

4. dunja

dunja Популарен член

Се зачлени на:
    29 ноември 2009
    Пораки:
    482
    Допаѓања:
    870
    Костадинка ПРИБЕРИ СЕ!!!!
    Детето сочувај го, ајде батали склерозата на мајка ти :( тука ништо не можеш, барај помош од некого да не си сама....мораш докрај да истраеш. Игнорирај ги лошите мисли и мисли на иднината на детето!!!!
    МОРАШ...собери се, стегни се!!!!!!!!!!!!!!!

На Viki693 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. avtomobil

avtomobil Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2013
    Пораки:
    239
    Допаѓања:
    60
    Jas ne razbiram znae li nekoj da kaze za ad koga potocno deluvaat prvife nedeli pravat nus pojavi

6. avtomobil

avtomobil Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2013
    Пораки:
    239
    Допаѓања:
    60
    Dali ima razlika od asentra i zapira

7. Blagorodna.1432

Blagorodna.1432 Активен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Zdravo.. Jas sum nova na forumov i se nadevam ke mi dadete nekoj sovet... Imam samo 17 godini i veke nekoe vreme cuvstvuvam deka ke se onesvestam a sepak ne se onesvestuvam, imam bolka vo gradite, zeludnikot ii nekogas i vo ramenata.. bev na doktor i na eho mi ja pregledaa i tiroidnata zlezda i srceto i abdomenot i mi kazaa deka se e vo red i mi dadoa nekoi apcinja na prirodna baza za smiruvanje i doktorot rece deka seto toa bilo radi godinite.. mene me faka mnogu strav ponekogas duri i jas mislam deka ke dobijam srcev udar (malku e i smesno).. ve molam kazete ako znaete nesto poveke za ova.. :/

8. Viki693

Viki693 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2012
    Пораки:
    555
    Допаѓања:
    584
    Не е смешно...не се секирај, многу е добро што си отишла на лекар, затоа пиј си ги тие што ти ги дал докторот на природна база (не пишуваш кои се?) ако не се Б-комплекс, можеш и од нив да си земеш, и бидејќи си млада би те посоветувала да си разговараш со твоите дома, и обавезно да си земеш за задача физичка активност, практикувај некој спорт...дружи се повеке и немој да читаш многу на интернет за вакви или онакви работи...само ке те збунат и испаничат...туку уживај во друштвото на твоите врсници и забавувај се, не се оптеретувај и полека ке се средиш...

На dunja и SparkyAngel им се допаѓа ова.
  9. avtomobil

avtomobil Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2013
    Пораки:
    239
    Допаѓања:
    60
    Da ve prasam nesto posle piene na ad neli oni nus pojavi isceznuvaat nekako posle tretata nedela posigoren si vo sebe no ona custvo na sreka sila koga znae nekoj site razlicno mi kazuvate

10. slimy

slimy Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.377
    Допаѓања:
    1.450
    Справување со анксиозноста

Ен почнала да бара онлајн лекови за нејзиното куче. По 3 часа таа сè уште го прави истото, веб-сајт по веб-сајт, брендови, цени, состојки – во обид да го најде вистинскиот лек. Конечно, во 23 часот нејзиниот маж морал да дојде и со сила да ја тргне од компјутерот.
    Том порано правел листа на сите работи кои планирал да ги носи со себе кога оди на пат. Денес, тој има 3 листи – листа за листата за листата. Дел од него знае дека тоа е малку лудо, но сепак не може да се откаже од нив.
    Сара се разбудила во 2 по полноќ со мислата дека не ги пополнила сите податоци во нејзиниот документ за даноци. Истата вечер, таа повеќе не заспа.
    Ах, таа наша стара пријателка, анксиозноста. Сите оние нешта поврзани со живеењето во иднината, очекувањето на најлошото, чувството во стомакот и опсесијата… Понекогаш анксиозноста е ран систем за предупредување кој нè подготвува за опасностите кои ни претстојат, но понекогаш таа знае целосно да ни избега од контрола. И тогаш станува проблем. Доколку ја испуштиме од раце и ѝ дозволиме да ни кажува што да правиме, нашиот свет полека, но сигурно ќе стане многу помал.
    Клучот во справувањето со анксиозноста е преземањето на контролата во ваши раце. А тоа можете да го постигнете преку наредниве 4 чекори:
    1. Сфатете кога вашиот анксиозен ум ги презема работите. Првиот чекор е да препознаете кога анксиозноста почнува да ви бега од контрола. Кои се вашите знаци и симптоми – затегнување во градите, опсесивно запрашување од типот „што ако…“ или пак, некои од секојдневните проблеми како парите, вашата работа, телесната тежина… кое било чувство кое ве тера да станете понесигурни и анксиозни. Не мора да навлегувате длабоко во корените на овие мисли, доволно е само да ја препознаете анксиозноста во истиот момент кога ќе почне да се појавува.
    2. Одлучете дали проблемот кој ве опседнува е рационален или ирационален. И покрај тоа што анксиозноста е ран систем на предупредување, софтверот кој управува со тој систем би можел да биде расипан. Почетокот на анксиозноста се наоѓа во некои ситуации од детството. Но, со тек на време наместо да се намали, таа се зголемува и веќе не прави разлика помеѓу старите опасности и новите. Токму поради тоа вашиот возрасен рационален ум мора да настапи на сцена. Дајте си малку време на себе за да сфатите дали постои вистински проблем или пак, станува збор за ирационална пречка која мора да ја решите сами со себе.
    3. Преземете ги работите во ваши раце. Соочувањето со причините за анксиозноста може да ја намали истата. Но, доколку не постои вистински проблем кој може да се реши во сегашноста, како на пример грижите за вашиот живот во иднината, тогаш мора да се фокусирате на контролирање на вашите мисли. Дишете длабоко, бидете што е можно посвесни за сите мисли кои ви поминуваат низ глава, медитирајте, вежбајте… Почнете да правите нешта кои ќе го одвлечат вашето внимание во друга насока, но доколку ништо не успева почнете да ги запишувате опсесивните мисли. Колку повеќе запишете, толку подобро ќе биде за вас. На тој начин ќе станете посвесни за сите оние нешта што ви поминуваат низ глава и ќе можете многу полесно да сфатите колку всушност се тие ирационални.
    4. Подобрете ја самодовербата така што ќе ги правите оние нешта кои ве плашат. На најосновното ниво, анксиозноста претставува страв. И како и секој друг проблем, така и за справувањето со анксиозноста имаме добра и лоша вест. Добрата вест е што можете да го научите вашиот мозок како да ја намали осетливоста на овој ран предупредувачки систем. Но, лошата вест е дека за да го постигнете тоа, ќе мора да вежбате така што директно ќе се соочувате со оние нешта кои ве плашат. На тој начин, полека но сигурно ќе ја зголемувате вашата самодоверба и ќе ја намалувате вашата осетливост на анксиозноста.
    Секако, почнете со помали чекори. Со нешто кое е надвор од вашата удобна зона, но кое нема целосно да надвладее над вас. На тој начин ќе се тренирате себеси да ѝ пристапувате на анксиозноста, наместо да ја избегнувате. Многу брзо ќе забележите дека вашиот страв ќе се намалува, додека пак вашата верба во вашите способности да се справите со ситуациите кои ви предизвикуваат анксиозност ќе се зголеми.

На semiha му/ѝ се допаѓа ова.
  11. avtomobil

avtomobil Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2013
    Пораки:
    239
    Допаѓања:
    60
    Ova sto si go napisala e ok no lesno e da se napise no veke koga si anksiozen i depresiven veruvaj mnogu e tesko sam da si deluvas

На semiha му/ѝ се допаѓа ова.
  12. avtomobil

avtomobil Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2013
    Пораки:
    239
    Допаѓања:
    60
    Decki kade sre kako ste nekako site kako da se otkazete ili samo mene mi e tesko ii loso pa si baram drustvo da si ja spodelam makata

13. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.416
    Допаѓања:
    126.985
    Костадинка 24-ти честитам душо со здравје да си го носиш бебушот,сум ја пропуштила веста,ајде диши длабоко,најди психотерапев и среди се,знам дека ти е тешко,имам внука незнеш колку ми ја смени ситуацијата,пресреќна сум со нејзе,а не пак со свое бебе.Се ке биде во ред верувај.

На kostadinka24 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. EatPrayLove

EatPrayLove Активен член

Се зачлени на:
    29 јуни 2013
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    1
    Здраво девојки..
    Незнам од кај да почнам..
    Имам дечко на кој му е дијагностицирана анксиозност, ги има сите овие симтоми.
    Страв од смрт, срцето му чука забрзано и мисли дека секој момент ке добие инфаркт.. секој втор ден прави екг на срце и покрај тоа што докторката му кажува дека се е ок тој мисли дека е болен од срце.. Негативни мисли, нема самодоверба во себе.. Слаба концентрација, не може да донесе правилни одлуки.. Ми рече дека не можел да застане на нозе, како нешто да го влече назад, се затвара во себе.. Сакам да му помогнам постојано му зборам, не дозволувам да мисли на тоа.. ама џабе.. ми вика не сакал да ме замара со негови проблеми.. му реков ако сум со тебе ке бидам и во добро и во лошо мене можеш да ми кажеш се.. и покрај сите мои обиди не може да ми се отвори и да ми каже што всушност го мачи и какви проблеми има.. Вчера ми рече дека сака пауза, сака да биде некое време сам.. Мн тешко ми падна што не ми дозволува да бидам со него во овие тешки моменти.. Сето ова се случува откако почина татко му пред една год. од инфаркт на срце..
    Поздрав..
    Мн би ми значело вашето мислење..
    Благодарам однапред..

На vitomir му/ѝ се допаѓа ова.
  15. avtomobil

avtomobil Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2013
    Пораки:
    239
    Допаѓања:
    60
    DECKI STALNO PISUVAM NO SEGA VE MOLAM NEKOJ NEKA MI PISI VIKAAT PRASAJ PATALEC NE GATALEC NELI VI PISAV DEKA VEKA 5 NEDELA PIJAM ZAPIRA TREBASE I HELEKS AMA JAS NE GO PIEV A OD 10N
    MG PILAM ZAPIRA PO NEKOGAS PIEV DEMITRIN AMA EVE VEKE PETA NEDELA I PAK NE MI E NAJSJAJNO PAK ME VAKA PANIKA MI SE LOSI AJDE 2 DENA PIJAM HELEKS OD 0,25 I TOJ CABE NE MI E DOBRO NO NEZNAM NO PRED MENZISUM DALI I TOA VLIJAE MI SE VRTI I HELEKSOT NE MI JA SMIRUVA NAPNATOSTA NUTU VRTOGLAVICATA ZOSTO DA PIJAM HELEK NELI DO SEGA TREBASE DA DELUVA ZAPIRATASTO MISLITE TREBA LI DA JA SMENAM VISTINA NEZNAM DAJ POMOGNETE KAZETE SIGURNO ZA OVA ZNAETE

16. avtomobil

avtomobil Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2013
    Пораки:
    239
    Допаѓања:
    60
    Luge daj be kazete sto da pravam puknav

17. slimy

slimy Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.377
    Допаѓања:
    1.450
    Многу добро знам низ што поминуваш зашто сите ние сме минале низ тоа.
    Предменструалниот синдром секако дека е најлош период и кај мене е така во тој период сум катастрофа и верувај ми не ми помага ништо.Ако овие апчиња не то помагат јас би ти препорачал да најдеш друг психијатар и друга терапија.
    Не знам јас долго време сум пиел деметрин бедоксин и транкфил на природна база е.
    Сега сум упсела да ги оставам само пола деметрин по потреба и транкфилот пред спиење не е тој штетен зашто на природна база е.И да ти кажам искрено ако не можеш сама да се увериш дека си потполно здрава и дека ова е само состојба дека ние самите ја измислуваме со нашата глава нема да можеш да најдеш мир.
    Ти збирувам од искуство 4 години се борам со тоа, еве и мојот психијатар на последниот преглед ми рече дека не те лечеле апчињата туку сама себеси се убедила дека тоа не е болест само чуство.
    Сега кога ме напаѓа јас гледам да не мислам на тоа ич, на пример земам дома цел ден чистам, уредувам, па навечер излегувам и ако порано ми беше многу тешко да излезам на гужва со луѓе, без апче не можев ама еве веќе во последно време не ми треба.Пиј чај од кантарион и валеријана многу е добар ќе те посмири малку зборувај само за убави работи нешто што те мотивира во животот за некој сон што сакаш во иднина да го оствариш и мисли само на тоа како ќе стигнеш до тоа.
    Не знам можеби ти звучам банална ама верувај ми ќе дојде време кога и сама ќе сватиш дека ова е само минлива фаза од животот.
    Се надевам дека ти помагав макара малку да се чуствуваш подобро.

Поздрав ;)

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  18. avtomobil

avtomobil Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2013
    Пораки:
    239
    Допаѓања:
    60
    Stam da vi e nikoj nisto ne kazuvate

19. vitomir