Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. Ane10

Ane10 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    256
    Допаѓања:
    143
    Luge jas istoto go pominuvav kako i vas imav panicni napadi se zamarav so se i sesto i pokraj toa sto imam dobar i prekrasen maz ubav zivot,setanje se,ama nikogas ne uzivav vo nitu edno od tie setanja sekogas crni misli da ne mi se slosi da ne dobijam srcev udar mozocen udar bla bla,mene seto toa mi se pojavi otkako pocina majka mi od mozocen udar i jas od toj den mislev deka i jas ke imam mozocen udar na 18 godini wow..sega da vi kazam seto ova mi e smesno znaci mladi ste uzivajte vo zivotot setajte najdete si zanimavka,i kolku poveke citate vakvi temi tolku poveke navleguvate vo toa,znaci citajte drugi temi smesni smejte se uzivajte,bidete srekni sto sme na ovoj svet gospod e so nas nasekade i mene mi pomogna samo gospod nikakov ni psihijatar ni apcinja ni nisto,samo verbata vo gospod...bev kako retardirana ko ke mi tekne sedime drustvo site se smeat pijat veseli a ja celata se tresam paniki me fakaat mu vikam na maz mi aj da si odime..seto toa duri ne pobarav od gospod da mi podari edno bebence i mu rekov ti vetuvam gospod ako mi podaris na ovoj svet edno malo i zdravo bebence na ovoj svet ti vetuvam deka poveke nema da zapagam pod depresii ke mu go posvetam zivotot nego..i gospod odma ja slusna mojata molitva i mi ja ostvari za brzo mi se slosi na rabota..i mi kasnese 10 dena sto nikogas ne mi se slucilo vo zivotot imav redovna menstruacija,i vikam aj onaka ke napravam test i gledam trudnaa sum umrela od sreka srceto ke mi izlezese od sto cukase brzooo ne znaev kako da mu zablagodaram na gospod za seto toa i od toj mig otkako doznav deka sum trudna ama site misli do edna mi isceznaa,si se posvetuvav na bebeto vo stomakot pa sto ke mu kupuvam pa kakvo ke bide ova ona uzivavme so maz mi vo mojata bremenost,i otkako se porodiv uste posrekna i nemam ni vreme da mislam na takvi gluposti od sto celo vreme besnee sin mi :)priznavam ponekogas ama mnogu mnoguuu retko ke mi se vrati taka nekoja misla i odma mi proaga vo sekunda i toa e retko..ne se zamarajte i uzivajte vo zivotot mladi smee aloo :D

На GirlLove, ROSII, bile-v и 7 други им се допаѓа ова.
  2. galijan

galijan Популарен член

Се зачлени на:
    9 ноември 2012
    Пораки:
    140
    Допаѓања:
    260
    quote="ivana.0909"]
    а инаку за што се користи магнезиумот? :)[/quote]
    Магнезиумот игра важна улога во работата на кардиоваскуларниот систем, нервниот систем, мускулите, бубрезите, црниот дроб, жлездите што лачат хормони и мозокот. Тој се апсорбира преку цревата и потоа со помош на крвта се транспортира до клетките и органите, каде што се складира.
    И уште нешто:
    Витамини за поздрав нервен систем

Секојдневниот брз живот лошо влијаат на целокупниот организам, а особено на нервниот систем. Токму затоа често на крајот на работниот ден се чувствуваме уморни, исцрпени и исфрлени од рамнитежа. Поради бурниот дневен ритам, голем број луѓе се борат со несоницата.

Наместо таблети можеби најдобро нервите треба да ги смириме со витамини кои можеби ни недостасуваат поради исцрпеноста и поради тоа чувствуваме поголема нервоза и анксиозност.

Едни од витамините кои нашиот нервен систем најмногу ги користи се витаминот Б, а особено Б1, Б6 и Б12.

Витаминот Б1 или тиамин има посебно значајна улога во метаболизмот. Најмногу се наоѓа во интегралните житарици, квасецот, месото, овошјето и зеленчукот.

Витаминот Б1 им се препорачува на бремените жени, доилките и спортистите кои трошат повеќе, но и на алкохоличарите, оние кои страдаат од срцеви болести и сите оние кои имаат проблеми со концентрацијата додека учат, депресијата и нервозата.

Витаминот Б6 или пиридоксин е уште еден во низата кои помага на нашиот нервен систем и без кого не се може. Лошо делува и во спротивен случај, ако го имаме премногу во организмот. Затоа е најдобро да се консумира од природни извори. Освен што помага во создавањето на црвените крвни зрнца, витаминот Б6 им помага и на оние кои страдаат од несоница, ПМС, епилептични напади итн. Отсуството на овој витамин ќе се препознае по акните, воспаленија на кожата, слабост на мускулите, умор, мачнина, но и депресија и лошо расположение.

Витаминот Б12 е единствен кој е складиран во црниот дроб 10-12 години. Особено е важен за создавање на нови клетки.

Недостатокот на витаминот Б12 може да предизвика анемија. Тој влијае на нервниот систем така што соработува во изградбата на заштитниот слој на нервните клетки. Токму овој витамин е задолжен за пренесување на нервните импулси.

Го има доста во разновидната исхрана, така што не е потребно да го надоместувате доколку јадете разноврсна храна. Го има повеќе во храната од животинско потекло како што се туната, лососот, јајцето, сирењето.

Освен витаминот Б, уште некои хранливи материи имаат главна улога кога станува збор за нервниот систем како што е глукозата; така што, не е чудно што имаме зголемена потреба за благо кога поминуваме низ особено стресен период; цинкот кој делува на имунитетот а го има во морските плодови, црвеното месо, интегралните житарици.

Цинкот е заслужен за синтеза на серотонинот кој го подигнува расположението и мелатонинот, кој управува со процесот на стареење и го зајакнува имунитетот.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  3. ivana.0909

ivana.0909 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јуни 2013
    Пораки:
    443
    Допаѓања:
    228
    Магнезиумот игра важна улога во работата на кардиоваскуларниот систем, нервниот систем, мускулите, бубрезите, црниот дроб, жлездите што лачат хормони и мозокот. Тој се апсорбира преку цревата и потоа со помош на крвта се транспортира до клетките и органите, каде што се складира.
    И уште нешто:
    Витамини за поздрав нервен систем

Секојдневниот брз живот лошо влијаат на целокупниот организам, а особено на нервниот систем. Токму затоа често на крајот на работниот ден се чувствуваме уморни, исцрпени и исфрлени од рамнитежа. Поради бурниот дневен ритам, голем број луѓе се борат со несоницата.

Наместо таблети можеби најдобро нервите треба да ги смириме со витамини кои можеби ни недостасуваат поради исцрпеноста и поради тоа чувствуваме поголема нервоза и анксиозност.

Едни од витамините кои нашиот нервен систем најмногу ги користи се витаминот Б, а особено Б1, Б6 и Б12.

Витаминот Б1 или тиамин има посебно значајна улога во метаболизмот. Најмногу се наоѓа во интегралните житарици, квасецот, месото, овошјето и зеленчукот.

Витаминот Б1 им се препорачува на бремените жени, доилките и спортистите кои трошат повеќе, но и на алкохоличарите, оние кои страдаат од срцеви болести и сите оние кои имаат проблеми со концентрацијата додека учат, депресијата и нервозата.

Витаминот Б6 или пиридоксин е уште еден во низата кои помага на нашиот нервен систем и без кого не се може. Лошо делува и во спротивен случај, ако го имаме премногу во организмот. Затоа е најдобро да се консумира од природни извори. Освен што помага во создавањето на црвените крвни зрнца, витаминот Б6 им помага и на оние кои страдаат од несоница, ПМС, епилептични напади итн. Отсуството на овој витамин ќе се препознае по акните, воспаленија на кожата, слабост на мускулите, умор, мачнина, но и депресија и лошо расположение.

Витаминот Б12 е единствен кој е складиран во црниот дроб 10-12 години. Особено е важен за создавање на нови клетки.

Недостатокот на витаминот Б12 може да предизвика анемија. Тој влијае на нервниот систем така што соработува во изградбата на заштитниот слој на нервните клетки. Токму овој витамин е задолжен за пренесување на нервните импулси.

Го има доста во разновидната исхрана, така што не е потребно да го надоместувате доколку јадете разноврсна храна. Го има повеќе во храната од животинско потекло како што се туната, лососот, јајцето, сирењето.

Освен витаминот Б, уште некои хранливи материи имаат главна улога кога станува збор за нервниот систем како што е глукозата; така што, не е чудно што имаме зголемена потреба за благо кога поминуваме низ особено стресен период; цинкот кој делува на имунитетот а го има во морските плодови, црвеното месо, интегралните житарици.

Цинкот е заслужен за синтеза на серотонинот кој го подигнува расположението и мелатонинот, кој управува со процесот на стареење и го зајакнува имунитетот.[/quote]
    благодарам многу :*

На doki55 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. eleni27

eleni27 Популарен член

Се зачлени на:
    16 декември 2011
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    8.169
    Дечки ќе дојде ли денот кога ќе ни биде добро????? :@ :@ :@ :@
    Јас прееска во сити мол се губев меѓу луѓето, едвај преживеав мислам, баш тогаш почна да ми се превртува желудникот, да ме боли глава, да ме гори устата, да ме пече јазикот....
    Еден ден асолен не можам да пројдам :(

5. avtomobil

avtomobil Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2013
    Пораки:
    239
    Допаѓања:
    60
    lele veke neznam ni mene ne mi e dobro od sabajle stanav mi se vrti povraka losomi e aman veke glava me boli sto da se pravi a vo nedela na odmor treba da idam kako ke idam neznam

6. doki55

doki55 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2012
    Пораки:
    303
    Допаѓања:
    226
    avtomobil не си единсМене денес ми се иде уџум в планина со мечки да се дружам Толку се чувствувам беспомошно малаксано изморено и ми се чини дека цел свет ми се срушил Незадоволна сум ме гуши во грло и постојано ми се плаче но срека што сум на работа па морам да се стегам и воздржувам но тешко ми иде А што ке биде кога ке си идам дома несмеам ни да помислам

7. ELSHADAI

ELSHADAI Истакнат член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    29
    zosto ne otides da si proveris nesto drugo moze ne ti e vo red ti kaza deka nemas strav anks e strav i vrtoglavicite se poradi strav

8. galijan

galijan Популарен член

Се зачлени на:
    9 ноември 2012
    Пораки:
    140
    Допаѓања:
    260

9. bilili25

bilili25 Активен член

Се зачлени на:
    27 јули 2013
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    3
    здраво на сите.еве ме и мене после 3 години пак на истата тема :( .кој од вас користи зепира и како му делуваа на поЧетокот. поздрав до сите :*

10. ivana.0909

ivana.0909 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јуни 2013
    Пораки:
    443
    Допаѓања:
    228
    ахх и јас не сум поарна...само ми се спие не можам да поднесам ништо :( и не ми се иде никаде...мислам ако излезам дека ке почнам да вриштам како ненормална :x сега моментално тоа ми е најголемиот проблем и затоа не искачам :headbang:аман веке ми се смачи се...

11. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.417
    Допаѓања:
    126.991
    Ги спакував куферите и со Господ напред,ја оставам анкс состојбата дома и заминувам на одмор :*

На elisabeta, slimy, ivana.0909 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. eleni27

eleni27 Популарен член

Се зачлени на:
    16 декември 2011
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    8.169
    Ех девојки и дечки, мене ми беше супер еден период, ама еве ме пак на почетокот. Мислам дека ова никогаш нема да престане.... Малечка најубаво да си поминеш на одмор и откачи го анксот, барем на неколку дена.
    Ве поздравувам сите :hai:

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Viki693

Viki693 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2012
    Пораки:
    555
    Допаѓања:
    584
    Малечка супер да си поминеш на одмор и не само што ќе ја оставиш анк. дома туку кога ќе се вратиш ни дома да не ја најдеш и никогаш повеќе да не ја дружиш :)

На ivana.0909 и mal.ecka им се допаѓа ова.
  14. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    6.111
    Допаѓања:
    11.880
    А досега си вриштела ли некогаш - секако не, што вели мајка ми ако ти се вика - викај не се стискај. Понекогаш на сите такво чувство ни доага, излези и не мисли на тоа. Еве на пример денес јас имам голем проблем со пост менструален синдром, неколку дена сум нервозна, ми доага не да врескам, море ќе голтнам некој, ама знам дека ќе помине. Ивана гледам дека терапијата не ти помага а зошто не смениш психијатар терапија барај со разговор, ама мораш и ти да се трудиш. И уште нешто мајка ми пие асентра но нејзе и ги дадоа за мигрената има страшно јаки болки сега фала богу се намалија. Докторите најмногу ги фалат овие апчиња кои ги дават за анкс и депресија и матичната рече резултати има после месец до месец ипол. На почеток може од нив да ви се лоши, врти ама тоа додека свикне организмот, чинам некој прашаше за асентра и не смее нагло да се прекине терапијата.
    Инаку да не ве чуди и топлово мава многу на психа :sweat: , ама баравме лето еве ни :rock:

На ivana.0909 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. ivana.0909

ivana.0909 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јуни 2013
    Пораки:
    443
    Допаѓања:
    228
    дефинитивно треба да го променам психијатарот ама ептен дека ми ја знае ситуацијата од почеток од пред 4 години...ми беше и мене подобро еден подолг период ама еве сеа пак сум истата :( инаку на почетокот кога почнав да ги пијам немав никакви проблеми не ги ни осетив...ама сега како да не ми помагаат исто ко да не ги пијам...инаку фала что одвои време да се позанимаваш со мене :inlove: :*

На anggell му/ѝ се допаѓа ова.
  16. avtomobil

avtomobil Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2013
    Пораки:
    239
    Допаѓања:
    60
    daj kazete mi mene sto da pravam so vrtoglavicite uste toa mi ostana a asentra pijam od 1000

17. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    6.111
    Допаѓања:
    11.880
    Колку време ги пиеш ? Мислиш асентра од 100 :wasntme:

18. Viki693

Viki693 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2012
    Пораки:
    555
    Допаѓања:
    584
    Ima apcinja i protiv vrtoglavica, pobaraj si od lekarot...

19. avtomobil

avtomobil Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2013
    Пораки:
    239
    Допаѓања:
    60
    што е чудно што пијам од 100мг ама вики прошлиот пат од асентрата и вртоглавиците ми ги ема

20. Viki693

Viki693 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2012
    Пораки:
    555
    Допаѓања:
    584
    не е чудно, немај гајле асентрата 50мг се смета за мала доза..така да се оди и со 100 па и повеќе кај некои...не споредувај со прошлиот пат..тоа било тогаш за тогаш...многу си стегната малку опушти се...и навистина побарај си нешто за вртоглавицата...барем малку да попиеш, моите родители и двајцата имаа проблем со вртоглавици и покрај другите лекови им препишаа ако не се лажам еглонил баш за вртоглавиците (тие немаа врска со анкс. едноставно имаа вртоглавици) но сепак доктор.најдобро ќе ти каже...

поздравче..