Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. indijana29

indijana29 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 ноември 2012
    Пораки:
    96
    Допаѓања:
    44
    Јас незнам што да кажам више...Викаат докторите дека лето полесно се остаават лековите..Какво полесно од таа жестиња ,мислам појачени ми се синтомите..Незнам више ништо,ама бас ништо..навлезена во лавиринт...е сега едно што мн ми олесна ,е тоа што се му кажав на дечко ми...И ме подрзува во се...Ама баш све му кажав..му објаснив колку што можам за таа пуста анксиозност,за терапијата...Мн добро ме свати и ми кажа дека со мене ке се бори... :) Сега си доага на 19 август ,бидејки не работи во МKD..и после тоа треба д идеме на одмор..Kако ке идаам еден господ знае...А колку добра си бев....што ми се појачија синтомите незнааааааамммммммммм вишеее верувајте....

2. eroll

eroll Активен член

Се зачлени на:
    21 јули 2013
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    4
    Dali vi se ima sluceno koga stanuvate na sabajle posle posolgo spienje normalno,da vi se zatnati usite nekoe vreme.....toa normalno vo period koga sme pod terapija AD i sedativi

3. dunja

dunja Популарен член

Се зачлени на:
    29 ноември 2009
    Пораки:
    482
    Допаѓања:
    870
    Поздрав драги мои !!!!
    За оние кои се нови јас сум Дуња онаа Дуња која ја постави темава анксиозност и која е најактуелна тема на Здавствените проблеми ЗА ЖАЛ :( Како и да е јас успеав со борба, долготрајна , упорна и се што изгубив е само стравот.
    Денес после многу години(од незнаење)борба со анксот сум слободна жена :D , мислам ослободена од старвот :D
    Се труди тој понекогаш да ме потсети дека беше мој сопатник долги години ама јас знам како со него
    ИГНОРРРРР на негативните мисли...најчесто се труди во затворен, темен простор , но тоа е само капка во морето страв што ме прелеваше, излудуваше, мачеше...да не се повторувам ги имате моите постови од почеток ...Замислете се себе на траект кој тргнува од копно кон остров, нешто што за мене беше незамисливо, а денес со уживање се искачувам највисоко и уживам во морската шир...срцето е мирно, нема потење, нема гумени нозе.....се е зад мене.
    Затоа не плашете се, не анксот е надминлив и еве ме мене посилна од онаа што бев претходно...
    Затоа прочитајте ги двата линка и запомнете СТРАВОТ Е САМО ЛОША МИСЛА КОЈА ДОАЃА И ЗАМИНУВА И НИШТО НЕ ВИ МОЖЕ.

http://www.vaspsiholog.com/2010/09/prak ... da-panike/
    http://www.anksioznost.net/kako-izleciti-agorafobiju
    http://www.anksioznost.net/kako-praviln ... ksioznosti
    Поздрав и се најубаво
    Ваша Дуња
    ВЕ САКАМ...ве разбирам до бескрај и сакам од срце да випомогнам :inlove:
    Има една изрека која мојот психијатар постојано ми ја повторовуше ,,онаа што не ве убило к еве направи посилни,,

На Lellla, taci1, Viki693 и 2 други им се допаѓа ова.
  4. Viki693

Viki693 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2012
    Пораки:
    555
    Допаѓања:
    584
    Teška vremena ne traju doveka, ali tvrdi ljudi traju.

На dunja и slimy им се допаѓа ова.
  5. doki55

doki55 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2012
    Пораки:
    303
    Допаѓања:
    226
    Indijana29 имаш голема срека што си наидела на некој што те разбира и верувај со негова помош се ке пребродиш За ваквата наша состојба ни е потребен некој кој ке ни влева сигурност и оптимизам Јас верувам дека кога ке си дојде дечкото состојбата мнооооогу ке ти се подобри зошто обично бар на мене кога ми е лошо се повлекувам изолирам а баш таа осаменост уште повеке придонесува да се нахрани анксот кој целосно ме окупира Јас наогам утеха во децата од нив црпам енергија и сила за опстанок и ми помага Знаеш ли во таква состојба колку значи подршката и зборот од саканата личност Повеке разговарај шетај и кажи си ги сите проблеми верувај ке ти олесни а тој ке биде столбот за кој цврсто ке се држиш и нема да ти дозволи да паднеш Со срека и поздрав

На Viki693 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. indijana29

indijana29 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 ноември 2012
    Пораки:
    96
    Допаѓања:
    44
    Ти благодарам Дооки...Се надевам дека полека се ке помине...Истото го посакувам на сте овде и на тебе..поздравце

7. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.417
    Допаѓања:
    126.991
    dunja-ни ја отворе темава и те снема :) мала шала,пишувај вака од време на време,потсетине дека ти си победник анкс-ние,дека и ние можеме,потсетине како,зошто вреди да и се спротивставиме на оваа состојба.Јас исто би се прогласила за победник,иако од време на време ме треси,ме гуши оваа состојба.Можеби полесно ми е ошто не ја кријам,отворено зборувам за неа,не се страмам да кажам дека се гушам во гужва,дека се плашам да влезам во лифт,дека се плашам од височина,сите ми се смеат на тоа па и јас со нив,кажувам дека се плашам ама не застанувам тука јас одам и се спротивставувам и сите ми викаат не бре тебе ништо не ти е лажиш :D Се обидувам да живеам најнормално што можам,не лажам дека колку можам избегнувам гужва,прошетка сама со внуками,не дека се плашам за мене се плашам за неа,се плашам дека ќе ме фати паника и ке бегам со се нејзе,таа или ке се чуди што ми е или ке се смее зошто теткае решила да се забавува и трча до дома :D и да,му кажувам ако се онесвестам некаде не плашетесе не сум болна ке станам се ќе биде во ред...дечко ми ми вели ова никаде го нема :^) ете така ми дојде да си пишам по нешто,извинете што ве заморив понекогаш сакам да си се пошалам сама на своја сметка :* И да,следен чекор ми е прошетка со внуками и ќе успеам,си ветувам :!:

На eleni27, Viki693, dunja и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Viki693

Viki693 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2012
    Пораки:
    555
    Допаѓања:
    584
    Да малечка, еден од методите да се надмине состојбата е да се разговара за тоа отворено, да се прават вицеви на своја сметка..но за жал кај нас ова е табу тема и затоа луѓето се затвараат во себе...дури не сакаат да разговараат на таа тема ни со најблиските, што дополнително ја отежнува целата ситуација..

На kostadinka24 и mal.ecka им се допаѓа ова.
  9. dunja

dunja Популарен член

Се зачлени на:
    29 ноември 2009
    Пораки:
    482
    Допаѓања:
    870
    Така е мал.ецка...ме снема ама не потполно.Едно време многу бев активна и имав и по 20-тина пораки на кои сакав да одговорам и од долго седење на компјутерот ме фати кичмата(не се шегувам, хахахауште имам болки,да да ), потоа работата ми заостануваше, па се карав со маж ми....хе хе ...ама од време на време вечиткав и пишував...еве и сега сум тука. Вие ги имате моите постови од порано во кои е опишана мојата борба и мојата победа.Сега сакам само да ви ,,ставм в глава,, дека анксот може да се надмине
    и животот повторно да си го вратите да стане оној вашиот , стариот.
    ,,Најкртите гранки најбрзо се кршат,, така и ние се скршивме под налетот на акумулурани стресови, незадоволства, стравови и....чашата се преполнила, ама ајде да ја испразните и небрзајте..... малку по малку ..се празни таа ама мора самите то ада го направите , ни Дуња ни 100 Дуњи, ни АД, ни психијатри иако тие се потребни многу, но тоа не можат да го направат за ВАС. Затоа ,,стегнете се во душата,, пуштете го стравот со сите будалаштини кој тој ни ги носи да помине низ вас, не спротивсатвувајте му се...тој ќе си замине.Испробано, гарантирам...само опуштено..и нека зујат ушите , и нека се врти таванот, и нека лупа срцето и маглата пред очите и нозете, нека ги нека се гумени....одете понатаму, продолжете, останете мирни, дишете продолжено...само игнорр на сите будалаштини ......тој ќе си замине.И не се обесхрабрувајте од прва...обиди се еднаш. и уште еднаш и уште еднаш...се до крај, акрај мора да има и има ве уверувам.Ништо не губите само старвот.Не се оваа празни муабети, оваа е вистината.....Соочете се со стравот, не бегајте ....исплашете го вие него и тој ќе си замине.Вам ништо нема да ви се случи ..па сететесе колку пати мислевте дека ќе полудите, аникогаш не полудевте, хехех.
    колкупати помисливте дека ќе се срушите, а нес е срушивте.колкупати помсливте дек асрцето од силно чукање ќе ве стигне, хехехехпа тоа силно чука и кога трчаме ..па не умираме..тоа се запира и повторноо сме мирни.
    Ајде доста лекции за денес ...ќе ви пишам пак, авие до тогаш вежбајте игнор...останете на нозе и покрај тоа што светот околу вас ,,се руши,, побеедата е слатка , ќе видите...
    Ве сакам, ве разбирам и бескрајноо сакам да ви помогнам !!!!! :inlove:
    Ваша Дуња

На doki55, taci1, eleni27 и 3 други им се допаѓа ова.
  10. srcekrsacka

srcekrsacka Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    2.952
    Допаѓања:
    1.752
    Бев завчера на психијатар, и додека го чекав да стигне , поразговарав со медицинската сестра што е доктор ама така работи-стажантка е затоа
    леле луге не знам од каде ама во грлово како да имав вода-голтај голтај не може да се голтне-кога почнав да и раскажувам што се случува, проблеми незнам колку пати и се извинив на жената-срам во земја да пропаднам
    поразговаравме со докторот за фобиите, блокадите што ги доживувам ама една година не можеш во час и нешто да му кажеш и ми препиша терапија дијазепам 3по 1 дневно од 2 мг и Депрозел од 20 мг-половинка пред спиење-пробен период од 7 дена
    кога стварно не можам веке а се случува навечер да не можам да заспијам пијам по едно Дијазепамче од 2 мг ама преку ден не можам да ги пијам-ке заспијам на улица :worried: еднаш ми се случи така-бев изнервирана, се напив лек и после очите ми се затвараа баш на сред улица едвај стигнав до дома :D да можам барем во друга населба да се преселам супер ке биде ама ете неможам :worried:

11. mac.mac

mac.mac Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јули 2013
    Пораки:
    479
    Допаѓања:
    657
    Луѓе, дали некој од вас го чувствува јазикот како потурен со врела вода, дури некогаш кога јадам не чувствувам вкус, како нешто луто да јадам, исто и непцето, еве само што станав сабајлево го имам тие глупави симптоми... денес ептен изразени, а цело време мислам на тоа не можам да се опуштам

12. nesi.vanesa

nesi.vanesa Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2013
    Пораки:
    104
    Допаѓања:
    23
    dali nekoj moze da mi kaze za anks koga se namaleni simtomite i ne mnogu jaki, no sepak prisutni, i kako da se izboram do kraj za da uspeam i prebrodam??? nemam ideno na psihijatar, pa baram sovet od vas?

13. srcekrsacka

srcekrsacka Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    2.952
    Допаѓања:
    1.752
    треба да посетиш психијатар, сама да се излекуваш-многу тешко
    можеби ке ти треба терапија
    боледувам од истото затоа ти кажувам

На ivana.0909 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. nesi.vanesa

Се зачлени на:
    8 август 2013
    Пораки:
    104
    Допаѓања:
    23

a dali moze bez apchinja da se prebrodi?? ( a onaka so apchinja dali ima nekoi negativni dejstva)? a ako imash ideno na psihijatar ke mi kazesh li najvekje na shto ti obrnuva vnimanie da se posvetish da prebrodish loshi misli?

15. indijana29

indijana29 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 ноември 2012
    Пораки:
    96
    Допаѓања:
    44
    што ми се слуци луге...дури сега имам прилика да ви пишм...како што седев наеднас целата отрпнев,и додека мајками ми давашсе вода,да се напијам поцна и главата цела да ми се здрвува..вилицата да ми се тресе и глава и све...си помислив леле готово ке ми остане вака главата со тресене...веднас отидовме со мајками во болница...и накј болница поцнаа полека да ми се опуста све..и се вративме..и се јавив на докторката ми каза деа зимам друг лек наместо хелекс,бидејки она е на одмор...е сега сакав да казам каков е овој некој нов систем со стегнае на главата и тресенје...тоа мн ме испласи..и сега целата сум у грцеви..ви се слуцило ли вакво нешто?плс одг..позз

16. doki55

doki55 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2012
    Пораки:
    303
    Допаѓања:
    226
    Indijana не се плаши кај мене после долгите години анксот почна да се манифестира на истиот начин како што опишуваш Се грчат мускулите телото ми се тресе најповеке екстремитетите и рацете ми се кочи вилицата ушите ми зујат, се замаглува видот,срцето ужасно бие и сл. Тоа е навистина многу многу страшно а одозгора и кога го ставиш стравот кој те фака мислиш дека е крај Јас го доживеав тоа и знам како е Три пати со брза помош ме носеа Ужас еден Но во едно сум сигурна кога сватив дека не е од болес успеав некако да се конролирам најповеке кога осетам дека ми наидуваат тие симптоми Покушај да го контролираш дишењето во смисол длабоко вдиши преку нос броејки до 3 и поле издишувај преку уста броејки до 4 Секако мора и терапија Јас пијам Демитрин Пожелно е и магнезиум тој ја опушта мускулатурата и добар е за нервите Јас сега го прекинав зошто премногу долго го пиев и малки да го исчистам организамот Не се секирај ти си ја достигнала колминацијата на анксот но и тоа е минливо треба труд и терапија но во секој случај не е болест не се секирај ке помине Јас ги направив сите можни испитувања ид интернист до гениколог тероидна разни снимки на глава и сл. глупост но се беше добро што значи анксот ме зграпчи со најголемата сила што постои Сега се носам некако но и кај мене владее тој страв да не ми се случи слично пак но сега пропатена научив како да се спротиставувам во таков момент иако верувај многу многу ми етешко во тие моменти Не се секирај и научи се да се бориш со симптомите и полеке полека тие ке те напуштат Поздрав

17. doki55

doki55 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2012
    Пораки:
    303
    Допаѓања:
    226
    nesi.vanesa anksot zapocnuva tivko so eden po eden simptom na koj ne mu obrnuva[ vnimanie za da so tek na vreme se prelie casata i svatis deka si navlegla dlaboko vo negovite kanzi Jas licno ke ti kazam kako mi se slucuvase tivko i poleka Najprvin me gusesenesto vo grloto kako knedla da mi stoi me stegaa gradite i stanav depresivna postojano si placev za da potoa me fati nekoj strav od se i sesto Nezameruvajki gi ovie sitni simptomi dojdov do situacijata koja ja opisav vo postot на Indijana Затоа ако чувствувас и најмал немир грц во зелудникот неспокојство гушење стегање во градите страв и постојано насолзени оци со незадоволство немир и неспокој не се плаши да земеш блага терапија зошто анксот тивко тивко ке навлезе додека не ти ја исцрпи сета сила и едергија Ако цувствуваш нешто слично превземи нешто нечекај за да небиде касно и долго долго ке треба за да се ослободиш од оваа напаст која навистина воопшто не е пријатна и не се цувствуваш целосен и не го гледаш животот розов и убав

18. ivana.0909

ivana.0909 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јуни 2013
    Пораки:
    443
    Допаѓања:
    228
    Izvinete za latinica od mob.sum...pa ajde i jas da si se pozalam malku...otidov na vikendica vo planina i samo sto stignav me fatija tie moite pet minuti i barav odma da me vratat...abe mnogu loso custvo...panika voznemirenost a pred da stignam ne mi bese nisto ama samoto toa deka sum nadvor od civilizacija me izvadi od pamet...i negativnive misli ne znam kako da go otrgnam od glava veke me macat mnogu:(celi scenarija si pravam aman veke od ovaa anks.

19. nesi.vanesa

Се зачлени на:
    8 август 2013
    Пораки:
    104
    Допаѓања:
    23

да ги имам тие исти симтоми.. ама пред половина месец ми беа појаки паничните напади, кога сватив дека се работи за анкс и ме убедуваат дека нема ништо лошо да се случии паничните напади се намалија, ја сум по сигурна но не целосно, се чувствувам подобро и нападите ми беа дури и до 5 мин , сега се намалени и до 5 секунди... и сега имам црни мисли (страв од смрт и дека ке ми се слоши), овие напади ми се појавија кога на неспиено срце испив 3 кафинја и не бев јадена ми се слоши на вруќиниве и предизвика појава на анкс..

20. eroll

eroll Активен член

Се зачлени на:
    21 јули 2013
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    4
    .....Anksot kako sostojba site si ja znaeme,posebno sto jas sto posle dve i pol godini pak eve i nedostigav pa sakat da me druzit ....iako znam deka i sam si ja povikav zatoa sto vo nekoj post nanazad rekov,nikogas ne se vraka bez pricina ,morame da ja isprovocirame toa e fakt....
    Muabetov mi e ne e problemot vo anksioznosta,mene licno mnogu poveke me macat ovie nus reakcii na terapijava sto moraaaame dagi trpime dodeka organizmot ne se adaptira....od tipot: nikako da se naspijam,bolki vo vratot,zatnati usi posebno nautro i normalno onie drugite raboti za koi nemame voopsto zelba i volja da gi izvrsuvame a ni se dnevni obvrski...toa e najgolemiot apsurd koj ne tera da sfatime kolkava e silata na mozokot
    [mod-kirilica:2f82dwyb][/mod-kirilica:2f82dwyb]