Од анкс спас незнам дали има..пишував на темата пред година и нешто и ај престанав си мислев готово помина, се трудев колку што можам, но само се убедував дека ја снемало. Повторно истото измачување.. се гушам луѓе.. Затворена дома седам цело време, гужва не поднесувам никако.. викендот се решив да испаднам, се облеков се нашминкав и чекам такси и одеднаш почнав да се гушам како нешто да ме држи за врат воздух неможев да си земам. За неколку дена сум на свадба и уште си немам купено ништо и еве баш сега си викав ај ќе испаднам да разгледам нешто се облеков и ништо се откажав.. сега си лежам и се нервирам, незнам до каде вака......,
Мисли дека мораш да излезеш да си купиш има ли поубаво нешто од шопинг. Мене па за тоа ич не ме фаќа анкс. Мораш да се дотераш за свадба излези и шетни, мора да си најубава
Излези надвор и забавувај се малку,оди на кафе со другарки...Оди на шопинг и купи си нешто,најди си некоја занимација за да го одвлечиш вниманието...
Имаше некогаш другарки, повеќе не.. Ако се оддалечиш малку од некој, веднаш те забораваат.. Единствена подршка ми е мајка ми, но и таа на работа зафатена, изморена и ретко кога можам и со неа да разговарам...
Во слична ситуација сум и јас да ти кажам ни гужва поднесвам ни можам да излезам а и тие другари шо беа и нив ни нема веќе ама ќе биде подобро сигурен сум
Другарки тешко е да сватат. Кој сака да се дружи еве i'm in во Гостивар живеам, во ск сум секој викенд . )
Ве молам за совет. Дали јогата помага во борбата за анксиозност? Ако е така,дали во СК постои такво нешто? Позз и подршка до сите да истраат.
LEJLA ZDRAVO WELCOME BACK ajde spodeli kako i sto ja nadmina depresijata i aksioznosta. ti cestitam od srce .
Многу ми е мило што си ја победила анксиозоста....Па сподели некои совети....На пример како се справуваше со мислите....?
јас не можам да си дојдам при себе се случи тоа што се случи ... поплавата ја уништи половина моја кукја... имам панични напади немир во желудникот мислам ке полудам од мисли...се ми е нереално како во сон...натака навака се влечам по роднини тоа ме дотепа... целата се тресам очите ми се отечени умор осекам не знам што ке биде понатака се плашам многу се плашам!
Иве, оди направи си еден чај од ѓумбир, мајчина душица, камилица, што и да имаш дома.. Пушти си некоја серија или филм и пренасочи го вниманието натаму. Ќе помине, ќе ја средите куќата, можеби и подобро од претходно. Не се плаши, така требало да биде. Те чекаат многу посреќни мигови, најлошото дојде и помина, а ти си сега многу посилна!
Dali vi se slucuva cesto odednas da nemozite da se e setite nesto vo vrska so vcerasniot den pa treba na se pomislite, lele luge srav me faka kakoezakocena sum vo mozokov bukvalno
Ive ne si sama nie sme sekogas tuka tvoja podrska , ke se sredi lesno e da recime ti si go papa stravot uste toa ti trebase i jas da bev na tvoe mesto ke se potresev , no najvazno e sega ti si zdrava ziva zivotot e pred tebe misli na ubavi raboti sega se ke se sredi veruvaj
Те разбирам целосно.Нервозите не помагаат....диши длабоко и разговарај со луѓето-блиските за тоа што го чуствуваш.Не се секирај ќе се среди...битно вие сте живи здрави по дома.
Дали ова чудово е најизразено во ПМС? Денеска цело време на тренинг мислев дека ќе полудам и дека ќе ми се сврти. Нервоза сум и млитава. Безволна. И во гужви одам ама чудно ми е некако... Одма се чудам која сум јас и каде сум. (дали е анкс ова? Или друго пореметување имам?) кога сум со луѓе не знам да се вклопам во муабет, ќутам многу и чудно им е. И никако да ми тргни со сигурен дечко или работа. Мислам дека сето ова се случува кога не ја прифаќаме реалноста и не се соочуваме со неа. Истото се однесува и за некој проблем. Затоа Face Your Fears and Reality. Ќе успеам!
мене во ПМС ми е најизразена анксиозноста ама си се контролирам. Терапија си пујам плус Б6 плус магнезиум. Завчера бев кај тетка ми во Стајковци. Да сеуверам како се и да им однесам некои работи. Јас со мојата анксиозност и панични напади успеав да отидам, да го видам тој хорор и да се вратам без никакви последци. Пред да одам се јавив кај психијатарот да го прашам дали со оглед на мојата состојба е паметно да одам и ми рече, Доколку не си мирна и те стега однатре мисла како сте што се оди види. Секирацијата и неможноста и мислите полошо ќе ти направат. И вистина така беше. Бев ги видов, видов дека има кај да се засолнат дека не е како што си замислував ( а иначе Копола може вода да ми носи во режија на филмови во глава) и сега сум смирена. Така да се може да се направи се може да се надмине.