Антидепресиви

Дискусија во 'Психологија' започната од lileee, 27 јуни 2011.

1. danielahani1

danielahani1 Активен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2015
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    37
    Jas bev isto taka skoro 4god.ne izlegov od doma..strasno bese,pocna od knedla vo grloto,i zavrsiv so strav i panicni napadi.Mnogu se macev nemozev da spijam se tresev,teloto mi orepotuvase zeski oblogi niz celo telo ubrzan puls tesko disehnje...mnogu tesko.dodeka go najdam pravuot lek..Prvo so psiholog doagase doma kaj mene..so razgovori,mnogu e bitno da imas doverba vo lekarot,popoleka cekor po cekor ko malo dete izleguvav od doma dodeka ne se osetam sigurna vo mene deka nisto nema da mi se sluci..pijam Seroksat. I-Heleks..i mi pomina donekade so isto taka i doverba i od samata sebe .No ete sega drugo..ostanav bremena prva bremenost,doznav pred 5 dena..i pak strav..sto kako mnogu misli...a plus pijam lekovi..so bog napred utre odam na lekar da vidam dali moze lekovite da gi pijam..posto bez niv nemam sigurnost..ljuge iskreno site sme svesni deka treba sami da se boreme so ova,no nekogas e mnogu posilno od nas..

На andreina му/ѝ се допаѓа ова.
  2. danielahani1

danielahani1 Активен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2015
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    37
    Ako sakas doprasaj se do tvojot lekar..jas bev isto taka..i piev asentra...no nisto..od koga pocnav da pijam Serokast..i Heleks..se osekam mnogu podobro.izleguvam komuniciram.se..dodeka pred toa nikako...

3. andreina

andreina Активен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2015
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    26
    Jas no kaj mene ne pomogna no toa nemora da znaci deka i kaj tebe nema da pomogne zavisi do organizmot

4. andreina

andreina Активен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2015
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    26
    Te podrzuvam vo se antidepresivot e bezbeden da se pie i cel zivot i davam na site podrska koj resile da go pijat bidejki mnogu pomaga i ne e tocno deka sekoj moze sam bez lekovi da uspee bidejki ima skrseni srca koj nema da mozat do krajot na zivotot da se oporavat...
    Eve vaka sakam da gi prasam tie sto vikaat mozes sam da se izboris a tvrdam deka ima luge koj ne mozat bidejki od maka do maka ima razlika mada velat sekoja planina so svoja tezina mozebi e taka no ne vo celost

moja rodena tetka go zagubi cedoto vo soobrakajka mene mnogu me boli zamislete kako i e dali ona zivee?posle toa zivotot zanea e pekol nekolku pati proba da se samoubie za sreka neuspea nea nisto nema da moze veke da ja nasmee nitu pak moze da se izleci no blagodarenie na antidepresivite i antipsihoticite si dojde prisebe i veti deka nema poveke da se obiduva da se samoubie i ke zivee za drgiot sin i za site nie koj ja sakame.
    Momentot koga i bese soopstena vesta se ukoci so otvoreni oci plitko disenje 4 dena i 4 noki neuspevale da ja zaspijat ukocena od bolka lekarstvata i go spasija zivotot barem nedozvolija da poludi i i dadoda kontrola i svest no bolkata ostanuva vecna zatoa nemojte da gi podcenuvate lekarstvata nekogas tie spasuvaat zivoti

e sega mi bese zborot kako ona moze sama da si dava kuraz da misli na ubavi raboti ili pak da sportuva ili da vezba i taka da si pomogne kako sto imase nekoi tvrdenja tuka na temava
    zar mislite posle vakov shok e mozno toa????????

5. karpos 2015

karpos 2015 Активен член

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    6
    Dobarden ke mi kaze li nekoj dali imal iskustvo so Citalon od 20?

6. vlatko spasovski

vlatko spasovski Истакнат член

Се зачлени на:
    8 ноември 2014
    Пораки:
    273
    Допаѓања:
    93
    Nekoj iskustvo da kaze dali piel zapira
    mi dadoa i caj od valerijan i toj mi pomaga da pocnam li so zapira da pijam ili ne kazete.mi ???

На andreina му/ѝ се допаѓа ова.
  7. kikidare

kikidare Истакнат член

Се зачлени на:
    28 март 2012
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    11
    Дали некој пиел антидепресив Флуоксетин?

На Ni_kola, bibiiii и andreina им се допаѓа ова.
  8. Viki693

Viki693 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2012
    Пораки:
    555
    Допаѓања:
    584
    Па проби прво со валеријана да видиш како ти помага бидејќи тоа е на природна база, со АД можеш кога сакаш да почнеш ако е неопходно, и многу е важно кај кој лекар си бил, како ја проценил твојата состојба или веднаш знае АД да препишува??? направи уште една консултација можеби кај тебе работата не е до толку са АД.

9. vlatko spasovski

Се зачлени на:
    8 ноември 2014
    Пораки:
    273
    Допаѓања:
    93
    Fala mnogy

10. andreina

andreina Активен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2015
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    26
    запирата ја пиеше моја многу блиска другарка да многу помагаат ама антедепресивите не е пожелно да се мешаат со чаеви бар мене докторката така ми рече никакви чаеви да не мешам со апчињата зш можело да се добијат контраефекти а имам пробано валеријана капки многу гаден вкус имаа и ништо не ми помогнаа ама и ти зависи што лечиш ако се работи за окн панични напади депресија трефки не помагаат барем јас неверувам се сум пробувала а ако е обочна нервоза тогаш друго е

11. andreina

andreina Активен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2015
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    26
    јас имам пиено но намене воопшто не ми делуваа па ми ги смени докторката итоа ги пиев три месеци никаков ефект не покажаа ама незнам колку има значење организмот зш мислам мене ако не ми делувале незначи дека нема и тебе нез што да мислам ако си над 20 години повеќе би ти препорачала запира пароксетин асентра сероксат тоа се АД што кај мене се испробани и сосигурност можам да ти кажам ефектни се дури би рекла волшебни али исклучиво препишани од доктор не препорачувам никому земање на било какви лекови без консултација на доктор

12. bperov

bperov Активен член

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    45
    Дали некој ги знае занфалакса. Мене ми ги препишаа и ги пијам еве веќе 3 недели. Докторот ми рече минимум 3-4 недели па да осетам ефект (како и за сите антидепресиви). Немам никакви споредни ефекти, освен што ми се повраќаше првата недела и имав замаглен вид (ама помина тоа). А плус никој ништо не ми рече да не пијам чаеви, а сега читам дека сметале(а пијам камилица, мајчина, кантарион)???

13. vlatko spasovski

Се зачлени на:
    8 ноември 2014
    Пораки:
    273
    Допаѓања:
    93
    Panicni ispadi i nekogas ja udiram glavata od zid a ne sum svesen deka go pravam toa...:(

14. IthoughtIwasAnAllien

IthoughtIwasAnAllien Истакнат член

Се зачлени на:
    7 септември 2014
    Пораки:
    150
    Допаѓања:
    237
    Има ли некој пиено Вамекс?

15. elisabeta

elisabeta Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2012
    Пораки:
    1.888
    Допаѓања:
    7.540
    Јас пиев вамекс ,значи зависи во каква состојба си не делуваат на секоја ,ако си во поблага состојба на стрес делуваат а ако имаш депресија или анксизоност не помагаат ,како ништо да не пиеш.Мене лично не ми делуваа

16. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.598
    Допаѓања:
    161.118
    Никој никого не осудува ако пиете АД, за осудување се психијатрите.
    Ретко кој психијатар испраќа пациент да провери ниво на хормони за да препише соодветна терапија, а не па ЕЕГ на глава, тие само слушаат и шкрабаат.
    Како на секој друг доктор одма ќе те испратат да ти извадат крв затоа што не смеат да ти препишат било каква терапија, а на психијатар оп-цуп, АД?!
    А не се сите за АД, а АД-то ве прави зависни и по неколку години морате да го промените затоа што престанало да функционира.

И да, поглемиот дел од проблемите се буквално во главата, а во физичкиот недостаток кој создава физичка промена на телото каде што се констатира болест, а неретко од убеденоста дека ви е нешто, си предизвикувате и реална физичка болест потоа.

И немојте да мешате трауми во сето ова кои резултираат со страшни психички и ментални пореметувања.
    Зборуваме за буквално од ништо, од мисли до страв.

Наместо да се посветувате на таблетите, посветете се на духовен развој (па ако ви го ѕвони ѕвоното нека биде и религија...што знам, јас не сум за ова...затоа што реално, за ваков проблем треба ширење на умот, а не стеснување, иако може да ви ја зајакне верата како основа за живот (не верата во нешто, иако и на религијата тоа и е идејата, ама верниците мислат дека треба да веруваат во Исус, нејсе)). Разговори, читање и едуцирање, работа самите со себе... АД само ви го мачка проблемот и мислите дека не постои или е подобрен, а никогаш нема да научите зошто го имате и како засекогаш да се ослободите од него и да живеете среќно.

На GirlLove, natemila, slavica999 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. bperov

bperov Активен член

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    45
    Колку што јас знам ад не предизвикуваат зависност и ако ти е погодена терапијата (значи делува ) не треба да се менува. Познавам луѓе што со години се на ад и си функционираат без проблем. Проблемот е во прекинувањето зошто тие се сензорни и ако се прекинат наеднаш може да дојде повторување на депресијата. А друг поважен момент е дека луѓето си мислат дека ако пијат само ад не треба да работат на самите себе и дека само лековите ке ја променат личноста на подобро. Е не е така, терапијата со ад навистина помага, но да биде лекувањето целосно треба самите себе најмногу да си помогнеме.

18. slavica999

slavica999 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.342
    Исто ко Лилит, на сите такви ,,д-ри,, кои веднаш пишуваат АД би им плукнала во фаца и со дипломата газот да си го избришат.
    Со АД само се ,,мачка,, проблемот а не се решава.
    Тодоров изгледа ја скока оваа реформа бидејќи му одговара и оди во прилог :mm:

19. elisabeta

elisabeta Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2012
    Пораки:
    1.888
    Допаѓања:
    7.540
    АД се создрадени за депресивниособи велам за оние со клинична депресија кои треба да се лечат а не со овие зезонска депресија која ја споредуваат со обична тага.АД го потикнуваат хормонот за среќа серотонин во организмот кој му е потребен за да функционира човек нормално исто како што му е потребно на некој да примаат терапија за тироидната.Е се многу луѓе депресијата незнаат дека е телесна болест затоа што ја споредуваат со обична тага и незадоволство бо животот ,човек во вистинска депресија под хитно му требаат медикаменти и со тоа физичка активност и медитација,не сум за давање на АД на особи со блага депресија и анксиозност како што нашиве психијатри препишуваат за состојби кои можат да се излечат на природен начин,но за особи со тешки депресии дереализации тие мора да се лечат со АД .

20. IthoughtIwasAnAllien

IthoughtIwasAnAllien Истакнат член

Се зачлени на:
    7 септември 2014
    Пораки:
    150
    Допаѓања:
    237
    Одев на психијатар, ме откачи за 5 минути, ми препиша ''лекчики'' како што ги нарече таа и ми вика дозата ти е 5 мг но ако ептен имаш јака анксиозност и паника земи си до 20 мг најмногу. Ме заеба таа јас ја послушав па толку ми се влоши состојбата што еден месец лечев инсомниа од несаканите ефекти. И ден денес имам дереализации па ги лечам со чај од камилица. :DЗатоа прашав дали некој има пиено Вамекс затоа што дознав дека се на природна база. Хемикалиите на страна. Ке тргнам на КБТ терапија, да им се мочам во дипломите, прави што ке правиш во животот, само никогаш немој да бидеш психијатар!