Брачни совети

Дискусија во 'Брак' започната од Silver.E, 27 август 2013.

1. eleni27

eleni27 Популарен член

Се зачлени на:
    16 декември 2011
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    8.169
    Ajde, sobrav hrabrost
    Mojot soprug e mnogu nervozen tip, pati od anksiozna sostojba i se leci.Nevraboten. Ziveeme so negovite, jas odlicno se slozuvam so niv, a toj non stop za senesto se rasprava. Ne sa.o so niv, i so mene se rasprava. Postojano.
    Ima nekoi negovi zamisli, na pr.da otideme nesto da kupime(najcesto nekoja rabota sto voopsto ne e potrebna) mora da se odi odma. Bez razlika dali imam ili nemam pari, dali sum umorna od rabota ili ne, dali sakam da pominam vreme so bebeto. Ako ne stanam odma da odam sledat navredi, raspravii, provokacii pred kogo ne e bitno. Pred bebeto sekogas. Navecer od koga ke go uspijam maloto, jadam mu spremam za utre, sreduvam i veke nakaj 23.30 mi se spie. Stanuvam od 6ipol, mnogu normalno deka ke mi se spie, a on spie do 11 sabajle i navecer ne mu se spie. Tuka pocnuvaat najgolemite raspravii. Kako jas ne mu obrnuvam vnimanie, kako mene stalno mi se spie i za da nema raspravii sedam do 1, 2 nekogas i do 3 zavisi koga ke mu se prispie. Nekogas izdrzuvam, nekogas ne,koga nemozam da izdrzam togas mi se skaruva i pocnuva da me vrega, pa mora da go molam, da mu se izvinuvam... I taka sekoj den, premorena so 3-4 saati son, odam na rabota, posle se vrakam doma i sum so maloto koe si bara vnimanie, gi ispolnuvam site zelbi na mm...
    Imate li so et kako da postapam? Do sega pravev bukvalno se on sto saka, ama nese moze veke. Mi se cini ke eksplodiram. Imam i jas svoi potrebi, imam potreba od son,ood vremepominato so deteto,so mm, a jas koga sme zaedno ubav zbor ne mozam da slusnam. Dobro,ima i ubavi momenti, ima ljubov, poddrska za se... Samo neznam kako da go resam problemot so negovite baranja i sebicnost. Vo red e da saka nesto da kupi, ama ne mora toa da se sluci odma,neli? A i ne mora zaradi toa sto se slucilo po 2 saati ili utredenta da ima raspravii i navredi koi se pamtat i bolat.

2. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    7.334
    Допаѓања:
    261.477
    Зошто не купува кога е сам и има слободно време?!
    Зошто не спрема он храна за бебенцето? Да се одмориш па да можете да поминете повеќе време заедно. Јас сум невработена па гледам нештата што можам сама да ги направам да ги сторам дур мм е на работа. Кога сме заедно да поминеме некој саат квалитетно време...
    Не ми е јасно зошто му удоволуваш само за да не се налути. Па ако се лути за вакви глупости јас би го оставила вечно лут. Нема да можеш да продолжиш да функционираш со 3-4часа сон постојано заради детски каприци на сопругот!

На Victorian, Роберт 7, cresa-jagoda и 11 други им се допаѓа ова.
  3. Vori

Vori Активен член

Се зачлени на:
    2 март 2016
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    57
    Казно го со три месечно одбивање за секс, и плус не му збори ништо две недели.
    Следниот пат ке биде покооперативен.

4. eleni27

eleni27 Популарен член

Се зачлени на:
    16 декември 2011
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    8.169
    Ne pravi nisto bez mene, retko go cuva maloto, a jadenje ne saka da sprema. Sum probala i lut sum go ostavila, doslo do nevideni raspravii, navredi i mnogu polosi raboti.

5. eleni27

eleni27 Популарен член

Се зачлени на:
    16 декември 2011
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    8.169
    Neuspesno

6. Vori

Vori Активен член

Се зачлени на:
    2 март 2016
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    57
    Како тоа неуспешно, си пробала па не успеало или ти неможеш таква казна да спроведеш?

7. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.787
    Допаѓања:
    98.987
    Советот за казна со три месеци без секс и две недели без зборење е глупост невидена Вори. Ако можеш нешто конструктивно да споделиш арно, ако не, молчи си. Не прочита ли дека тој бара констснтно внимание и за ситници крева бунтови и востанија, па не можам да замислам што би се случило женичкава да го примени твојот совет. Елени, неговата нервоза не е од анксиозноста, тоа е сигурно. Анксиозните личности не се агресивни, баш нспротив тежнеат кон меланхолично расположение, молчаливост, затвореност во себе. Ова кај маж ти е неговиот карактер, за жал. А совет како да се справиш немам. Не сакам да звучам негативно ама со личност која е себична, невротична и која не прифаќа ништо друго освен сопственото, тешко да има излез и позитивен исход случајов освен да си продолжиш да тераш како до сега, т.е се по негово. Ама тоа живот не е.
    Пробајте со брачно советување ако успееш да го убедиш.
    Ти посакувам среќа!

На Victorian, cresa-jagoda, DVAANGELA и 15 други им се допаѓа ова.
  8. Vori

Vori Активен член

Се зачлени на:
    2 март 2016
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    57
    Мојот совет сепак беше во позитивна насока.
    Знаеш, најлесно е да бидеш квитер и лузер.

9. eleni27

eleni27 Популарен член

Се зачлени на:
    16 декември 2011
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    8.169
    Ne mi uspealo. Ne bese tri meseci kaznata, ama bese moze mesec dena. I ne sum mu zborela, se sum probala.
    @Emy867 da toa e sebicen karakter.
    Mene mi treba sovet kako da go nateram na kompromis, da go nateram da prifati sozivot so mene, so deteto

10. Vori

Vori Активен член

Се зачлени на:
    2 март 2016
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    57
    Разговарајте отворено за сите твои и негови позитивни и негативни особини, на кој што му смета кај другиот и кој и што може и ке направи прв за другиот.;)

11. ninja35

ninja35 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 декември 2011
    Пораки:
    2.682
    Допаѓања:
    88.176
    @eleni27 ... ако успееш да го убедиш да најде било каква работа, ќе решиш барем 80% од својот проблем...односно, неговиот проблем.
    Не мора ни да е добро платен, само нека излезе од дома нека најде цел и обврска.... убеди го дека што и да најде ќе го направи поуспешен во животот и како маж и како татко...дај му малку на значење.
    Вака додека како паразит спие до 11 и седи навечер до 3 а не знае да испржи ни едно јајце или да му даде на детето да јаде, па таков не ти ни треба...тоа е како сама мајка да раснеш две деца..

На iloveyou29, Victorian, LadyR и 23 други им се допаѓа ова.
  12. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.787
    Допаѓања:
    98.987
    Не можеш никој на ништо да натераш Елени. Од искуство ти кажувм, имам дома таков, себичен, нема милост за жена, за дете, не разговара, си молчи, ништо не го занима. Стани, легни, излези, влези. И не се менува, со стареењето полошо станува. Нашиот и работа има и ништо не е различно, освен фактот што ќе ти се откачува од дома и нема да те замара 8-10 часа. Така да, или ќе си прифатиш или ќе го оставиш. Теле се воспитува и менува, вол не.

На DoubleK, Miss666, cresa-jagoda и 10 други им се допаѓа ова.
  13. eleni27

eleni27 Популарен член

Се зачлени на:
    16 декември 2011
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    8.169
    A kako da go nateram? Jas ostanav bez ideja zatoa se obrativ ovde. Znam deka toa ke mi resi 80% ako ne i poveke od problemot. Ama veke neznam kako

14. mila89

mila89 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 декември 2009
    Пораки:
    927
    Допаѓања:
    891
    И јас сакав да пишам дека човекот треба да работи, ама еве кажуваш дека не сака ни на работа да оди? Добро од кога е ова вака, кога стапивте во брак а и пред тоа одеше ли на работа?
    Човекот очигледно е исфрустриран што нема занимација и обврски по цел ден и од досада се кара.
    Почни малку по малк да му даваш обврски по дома ако не друго, речи му утре да испазари за дома што треба, па друг ден со детето дади му некоја обврска, полека да гонаучиш и тој да придонесува во домот

На cresa-jagoda, Bozica1980 и eleni27 им се допаѓа ова.
  15. ninja35

ninja35 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 декември 2011
    Пораки:
    2.682
    Допаѓања:
    88.176
    Тука ќе добиеш еден куп совети, што даобри, што лоши...и на крај пак ти си таа што треба да пресече...
    Јас сум човек што е поборник на порадикални мерки и чекори...земи го детето и отиди на неколку дена до кај твоите, остави го сам ама и неговите да дознаат зошто си отишла...дај ми неколку дена да размисли што му е поважно, семејството или неговата комоција и тонење во сопствен измет...
    Ако му е и тоа сеедно, ти и детето немате иднина со таков човек.
    Не мора да ме послушаш...ако знаеш полесен и побезболен начин пробај.
    Имај предвид дека среќата ги прати храбрите а не тие што чекаат нештата сами да се случат и решат. Поздрав и среќно

На Victorian, cresa-jagoda, samovila.red. и 20 други им се допаѓа ова.
  16. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.365
    Допаѓања:
    21.351
    И јас мислам да има обврски т.е работа колку толку ќе се ублажи работата. Карактер тешко се менува тоа е факт. Себичноста, избивливоста, инаетот тешко дека ќе му ги смениш се карактерни црти. Но ако има работни обврски нема да дреме до три ноќта буден. Нема да има време за глупости, за ситници. Заморот ќе си земе данок. Нема да има сила за расправање, исправање криви дрини, нема да бара толку некој да го тинтри едноставно ќе бара кревет да фати.
    Јас сум дома ови месеци со бебето, маж ми се враќа во 6 од работа, уморен е факт, гледа малку да одмори. Во 11 веќе му се спие. Тоа се само 5 саати со нас и во кој предремува. Времето е прекратко, знам. Во тие 5 саати еден е да ручаме и да раскренам кујна, после дали да прошетаме, да поигра си малото, дали гости или да ти дојдат, некогаш има потреба да се излезе да се пазар (не мислам на храна туку трговски центри гардероба, покуќнина, за малото) стварно е прекратко. За нас време нула. А маж кој седи дома е бетер од жена. Плус ако не работи ништо по дома денот му е досаден и не му поминува. Можам да замислам колку е напорен. Работа, работа и само работа му е мајката. Само обично па таквите многу прибираат, ни една работа не им одговара.

На Victorian, cresa-jagoda, samovila.red. и 13 други им се допаѓа ова.
  17. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.154
    Допаѓања:
    221.746
    @eleni27 се согласувам со советите на @ninja35 и делам мислење дека не треба постојано да ја "заташкуваш" оваа тешка ситуација и да се помириш со истата со надеж дека "утре подобро ќе биде".
    Нема да биде, да знаеш, секојдневно полошо и полошо ќе биде а и на тебе ќе ти се смачи од здрав прав човек да го гледаш како легачи како паразит покрај тебе а не достоен мУж со работа и некаква животна обврска, плус тука ви е и есапот дома што сметам дека самата ти не го можаеш.
    Па побогу бе жено свести се, мајка си, одиш на работа зарем сакаш да го поминеш детството на твоето чедо во занемарување заради твојот каприциозен "маж", ако боледува од анкциозност прати го на психолог/психијатар, кажи им на фамилијата, зборувајте со него, здрав прав возрасен дома не може и не смее да биде паразит врзан за кревет, може е само мрзелив и не му се работи, работи на случајот ама биди малку подрастична, свикај, замини некаде на неколку дена, разговарај и дај му до знаење дека не си се омажила ти за дете туку за маж, се чудам како не е свесен и не му е срам да се прчи по дома цел ден така бескорисен. Срамота и греота ова.

Пробај да реагираш малку подрастично не чекај на судбината и надежта дека нешто ќе се промени бидејки така само ти ќе пропаѓаш кон дното на твојот живот а тој секако пак ќе си се прчи како вол пред пасило.

На cresa-jagoda, mareane, eloves и 11 други им се допаѓа ова.
  18. evangelina.ina

evangelina.ina Популарен член

Се зачлени на:
    29 ноември 2010
    Пораки:
    512
    Допаѓања:
    19.420
    Во кратки црти @eleni27 твојот маж е тешка мрза,каприциозен и мноогу напорен човек.Анксиозноста не е оправдување за овој негов "карактер" како што го нарекувате во нежна верзија.(Мислам дека и ти се бориш со анкс,те имам читано па ми делуваш вака виртуелно на сосема ок личност во смисла на мајка,работник,домаќинка).Нема да се смени,ќе стани полош со текот на времето а ти и твоето детенце ќе патите и ќе се обидувате безуспешно,долгорочно да го направите "татичко среќен".Јас не би смислувала начини и идеи како да го убедам да се смени...Со среќа..

На galapce, mareane, eleni27 и 7 други им се допаѓа ова.
  19. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.563
    Советот мој веке го напишале @ninja35 и @vitamina како и секогаш што ми чита мисли.

Ќе кажам дека кај мене кога би била таква ситуација има да превземам навистина радикални мерки, ако и тоа не помага, тогаш тој човек не НИ треба. Си заминуваме со детето, без око да ми трепне.
    Не ти треба тебе како мајка, сопруга, снаа и вработена и домакинка, некое детенце демек маж на папир. Абе тебе ти треба изграден човек, со став со одговорност, со самосвест, како што си ти одговорна, свесна и подготвена на семејство.
    Што има ти да му ја мислиш за неговите потреби кога тој не мисли за ВАШИТЕ. Во оваа ситуација не си само ти оштетената, туку и твоето мало детенце кое не избрало самото ваков лигуш од татко. Мисли на него. Ти одиш по 8 часа на работа, а тоа дете трпи кавги по 24 часа.
    Жено освести се и доста го трпиш мулево. Или опамети го во краток рок или оставиго во експресен рок. Не велам одма да се разведеш, ама замини од тамо и закани се со развод. Ако сака ке се оправи- без оправдувања, ако не, тогаш зошто ти е? Зошто? За да утре ти од нервози, стресови, напнатост, измореност и ненаспаност завршиш со некој излив? Зошто ти да седнеш на операциома маса? Зошто твоето дете на нема детство какво то заслужива? Знаеш ли дека таквите деца/ растени во кавги и напнатост, завршуваат многу лошо уште на самиот почеток на пубертетот? Сакаш ли твоето дете да стане насилник, или да се полече во себе до тој степен што ке се плаши од светот?

Изговори веќе не барај. Сечи.Штом веќе си решила да пишеш тука за проблемот, тогаш биди решителна да го средиш овој проблем кој навистина и не е мал.

Живците ги откорнав само што го читав ова, а не пак да го доживеам.

Него не ни кажа, дали пред бракот тој работеше и каков беше? Можеби е љубоморен на детето, кој знае.
    Кажа и дека живееш со неговите родители. Дали тие работат? Дали тие се грижат Го носите ли во градинка?

На cresa-jagoda, DVAANGELA, mareane и 4 други им се допаѓа ова.
  20. juli rak

juli rak Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    227
    Допаѓања:
    358
    Kaj mene situacijata e veke mn. Podobra :*

На okcenzi му/ѝ се допаѓа ова.