Брачни совети

Дискусија во 'Брак' започната од Silver.E, 27 август 2013.

1. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.829
    Допаѓања:
    274.985
    На тема трауми.
    Лечам трауми од чичко и стрина, а нели не сум им дете.
    Тек нивните деца кои трауми ги имаат тогаш.

Многу е лесно да станеш жртва кога не знаеш дека си, уште потешко кога немаш опипливо каде е насилството, грешката, проблемот.

Живееш со чувство на вина постојано, се бориш прво со себе, се прашуваш дали ти си ненормалниот, токсичниот.

И секако дека сите врски така ги создаваш понатаму.

Апропо муабетов, моите мислеа дека ми помагаат со тоа што ме носеа на друго место (без нив).
    Нели, не гледам.

Ама бев доволно голема да сфаќам, а доволно мала да не сфаќам сосема.

Па мојот детски мозок премираше од страв дека и тие двајца истото го прават, само јас не сум дома.

Не сум им лута, не знаеле подобро, ама да, требаше уште тогаш да увидат со колку страв и вина живеам.
    Мислам мајка ми и тогаш и ден денес службено патува, јас како дете се плашев дека нема никогаш да се врати.

И сите другарски/партнерски врски натаму ги создавав толку со страв.

Се борев со бившиот сите години да се докажам, а се плашев - и на крај од страв останував иако толку бевме некомпатибилни повеќе.

Ден денес се борам со тој страв од напуштање, и ако веќе мора да сум жртва (не мислам дека сум, ама братучедите мои се), тогаш колатерална штета сум.

Оти не, нема да го заборавам неговиот однос према стрина ми, нема да заборавам што и' кажуваше на неа и за неа, не можам да заборавам.

Скоро сегашниот партнер кажа глупа шала, до тој степен ме тригерна што 2 дена не можев да се смирам иако знаев дека е шала.

И да, стрина ми е за мене ѕвер човек, најсилна жена на светот, и најмајка и најбаба, што изгура на свој грб таа си знае. Секако со поддршка, ама на нејзин грб тежеше најмногу.

Само, децата се секогаш жртвите, ама секогаш.
    Ни еден од тогаш нас тројца, сега веќе сите возрасни, не зборуваме на темата.

Не зборуваме оти на нив повеќе, на мене помалце, на сите ни е трајна и отворена рана и тригер.

Никој од нив не е лош родител (моите и стрина ми), само предолго беа слепи сите колку многу влијае неговото лудило на сите нас.

Сестра ми пример го нема тоа "нешто" карактеристично што ние тројца го имаме во создавање на врски со други луѓе, многу е посмирена, пореална, поотворена и неплашлива.
    Ама таа не беше родена тогаш.

.

Така што, жртвите мајки не се лоши мајки. Ама мора, мора да се освестуваат дека не смеат да остануваат со насилници, физички или психички.

Јас ден денес не знам и се прашувам себе кога навистина некој сакам, кога од страв се врзувам, кога сум јас токсичната, а кога прифаќам или реагирам на туѓа токсичност.

И најголем пресврт во мене према чувствата кон бившиот се случија ТОКМУ кога почна да заработува многу и во неколку наврати почна да ја покажаува таа своја курч страна.
    Да го праша некој, ќе рече оти сум се оладила кога снемал пари. Не, тогаш само стана неподнослив, а јас пошто немав поима како да се носам и бев вечно исплашеното дете, се повлеков во лушпата и чекав да умрам.

Не се децата глупи и слепи.

Како дете, а не жена:
    1. Не бидете насилни со децата ни вербално ни физички
    2. Татко им може да е и најцвеќе, ако вас ве вреѓа и тепа пред нив - не е добар татко и ви гарантирам дека ќе им останат тие трауми
    3. И да имате ок брак, а некој во ваша непосредна близина има срање, зборувајте затоа што сигурно ќе си ја преведе детето таа ситуација на вашата дома
    4. Кога веќе идете на психолог поради било какво насилство и срање брак, ако имате деца, И ТИЕ ТРЕБА ДА ОДАТ
    5. Најголемата грешка на нашиве возрасни е што не ни обезбедија советување уште како деца, можеби ќе бевме помалку исплашени и истрауматизирани возрасни
    6. Останува. Останува засекогаш и влијае засекогаш.

И пошто не можам оти не збориме на темата со моите братучеди, за кои бев воспитувана дека ми се брат и сестра, ве гушкам сите кои сте поминале вакво срање.

Индиректната штета е огромна, а камо ли директната. И секоја чест што не го продолжувате кругот :hug:

На senjorita-v, Skorpija25, smooch и 11 други им се допаѓа ова.
  2. butterflysk

butterflysk Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    1.997
    Допаѓања:
    4.219
    Taka, alimentacija, hrana, krov, osnovni potrebi, ne tatooo , mamoo sakam najnov iphone, ili tatoo, mamoo sakam replay patiki. Mislam dajte, stvarno ne planiram da prodolzuvam.
    Jas se divam na onie deca, mladi, koi sami ke si zarabotat za kola, svadba, sami ke si kupat dom, a vie vasite i do 40 izdruvajte gi ako ne se sposobni sto da vi kazam.
    I pravete razlika pomegu dolznost, mala pomos i ispolnuvanje zelbi i kaprici.
    :hai:

На Anyshka му/ѝ се допаѓа ова.
  3. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2021
    Пораки:
    600
    Допаѓања:
    1.126
    Не видов нигде дека се троши од семејниот буџет само за ќерките а и кажав дека треба исто за сите да одвои таткото ако ми го прочита мислењето убаво.. мене ме погоди баш тоа за фирмата и за преспивањето ДОМА дека биле размазени децава.. а тинејџер да сака да искочи за мене е нормално и да преспие дома во центар за да не се влече по автобуси. Замислувам маж ми сега да се разведе од мене, да има нова жена и дете и да му кажам треба телефон за детето или сака на одмор да оди и да ми каже не е во нашиот семеен буџет.. или не може да преспие за викенд детево, ни нарушува ред.. тогаш би си го помислила и тоа што кажа ти, зошто си ги направил децава ако ги двоиш

На buba4e89, Lianna Anna, Nausicaa и 6 други им се допаѓа ова.
  4. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.635
    Допаѓања:
    9.175
    Полека малку. Најмалото дете ќе оди со своите родители на одмор, значи во овој случај каприц би бил да оди плус на камп со другарчињата, на осум години, или не? Каприц е само ако ќерките побараат одмор? Плус за Охрид се работи, нема да оди all inclusive на Маурициус. Значи никој не бара луксуз на сметка на најмалото дете.
    Пс. Пиша членката дека девојката работи, ама искача дека и тоа смета, може на две места треба да работи за да не ја рачунаат за распрдена.

На smooch, Lianna Anna, Nausicaa и 8 други им се допаѓа ова.
  5. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.426
    Допаѓања:
    90.769
    Абе ај нека ти порасне твоето колку има сега 4,5,6 год.
    Па после кажувај што ке му купуваш и дали ќе му купуваш.
    На твоето.
    За туѓи деца кој како сака не ајфони,куќи и станови и коли ако сака ќе купи.

На *Amethyst*, fbaby, Lianna Anna и 4 други им се допаѓа ова.
  6. ForeverYoung

ForeverYoung Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    663
    Допаѓања:
    1.995
    А демек за мир во куќа не треба да бидеш "прорачунат" , нека те зафркаваат сите. Убаво ке беше сите да се "прорачунати" во ситуации кои го дозволуваат тоа ама обично од една страна имаш луѓе без осет а од другата наивни кои цел живот некој ѓи зафркава. Ова повеќе општо.

Мене ми изгледа дека повеќето од вас што ја нападнавте сте безгласни букви низ дома па сега се тешите дека вие сте многу добри и како женава се осмелила да се почуствува така.

Ако децата не биле прифатени од нејзина страна сигурно ке имало многу посериозни проблеми порано а не после 8 години.

На Anyshka, flower30 и Pebeka им се допаѓа ова.
  7. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.635
    Допаѓања:
    9.175
    По стоти пат, не, не сме безгласни букви и не сме прорачунати. Уосталом, дали сум безгласна буква или не у своја куќа, не може да влијае на нејзините проблеми, ниту па на било чии други. Какви се овие аргументи да ми је знати.

На Lianna Anna, CameliaMiller, nextredstyle и 3 други им се допаѓа ова.
  8. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.426
    Допаѓања:
    90.769
    1.Членкава не ја зафркава никој.
    2.Единствен кој мери финансии е таа.
    3. Детето и е привилегирано.
    4.Никој не ја напаѓа,наше мислење е дека греши.
    4.Твоите амбиции за аналитичар врз основа на постови е беспотребен.
    5.Човек кој прифатил деца на сопругот не замера дали и дал татко и пари за одмор или големата почнала д аоди во фирма.
    (Ќе и биде мило за тоа наместо да мрчи и да фолира дека ги прифаќа девојчињата)

На buba4e89, Lianna Anna, CameliaMiller и 4 други им се допаѓа ова.
  9. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    40.117
    Не е дека сме безгласни букви туку си ја прифаќаме ситуацијата.
    Јас прва признавам дека не би била добра маќеа и затоа не би можела да живеам со човек кој има деца. Свесна сум за тоа. Особено кога имам свое дете и сакам да му го пружам светот, без пречки. Во таков брак тоа не е можно.
    Она што го зборуваме е дека она свесно влегла во ваков брак и требала да биде соремна дека он не е само алиментација еднаш месечно, туку доаѓаат многу обврски, компромиси и откажувања во таков брак. Верувам, како што е ситуација кај мајката на децата.
    Она вика јас не сум мала имам потреби. Она се мери со нив и е смешно.

На Bella •••, An-na, buba4e89 и 9 други им се допаѓа ова.
  10. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.635
    Допаѓања:
    9.175
    Никој не може да ѝ оспори да си го сака своето најмногу. Таман работа. Ама добар однос со ќерките? Тоа не знам каде го гледате освен во нејзините тврдења, бидејќи ако навистина им е добар односот (и со мајката нивна) , тогаш постот немаше ни да биде напишан, таа ќе си се договореше со девојчињата и за доручеци и за соби и за искачање. Исто како што смета дека не може со нивната мајка за ова да разговара, како две мајки, како две жени (особено ако ете таткото е толку попустлив), ама пошто е докторка, таа можела да ѝ помага околу синот или породувањето. Едноставно немаш здрав и коректен однос ако не можеш да седнеш на маса и за овие работи да разговараш. Не можела да разговара, не била нејзина работа, ама во добар однос се. Некако едното ми го исклучува другото.

На IRBBB, CameliaMiller, cresa-jagoda и 3 други им се допаѓа ова.
  11. ForeverYoung

ForeverYoung Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    663
    Допаѓања:
    1.995
    Па ти не само што си аналитичар врз основа на постови туку си и гатач. Бракот и бил осуден на пропаст
    Како се осмелувате да кажете такви работи на некој што најкултурно си побарал совет?
    Не гледам што има лошо да мериш финансии, не дека ги имаме неограничено и во ред е да очекуваме да бидат распределени колку толку коректно. Па и да имам две мои деца ке ми биде криво ако за едното има за другото нема.
    Не прочитав јас нигде дека жената рекла да нема нешто за девојчињата туку бара сите деца да бидат приближно еднакво третирани. Сосема легитимно е да се почувствуваш лошо кога за едното има за ајфон (материјален луксуз) а за другото нема за камп кое ке му биде искуство што ке го памти цел живот.

На Anyshka и Directioner005 им се допаѓа ова.
  12. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.635
    Допаѓања:
    9.175
    Финансиите се добро распределени, бидејќи малото дете ќе оди со своите родители на одмор, кампот би бил плус. Ако тој оди и на камп и со мама и тато, тогаш фер би било и девојчињата да одат и со друштво и со татко им. Не ми пречи уште сто пати ова да го пишам искрено, бидејќи велите дека постои нееднаквост, па нееднаквоста е во кампот на најмалото, ако веќе строго броиме. За него два одмора искачаат.

На Nausicaa, Lianna Anna, cresa-jagoda и 4 други им се допаѓа ова.
  13. baby-star

baby-star Популарен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2012
    Пораки:
    2.478
    Допаѓања:
    10.927
    Ајде бе, траума ќе има детето акп не отиде на камп на 8 години, оти да не се поувствува навреден оти на најстарата сестра на 18 години татко му и дал половина пари?

Дали се слушате што кажувате?
    Маќеата се мери со девојките и доста веќе со тој ајфон , утре ако сака таткото на двете ќерки по еден стан ќе им купи оти им е татко, ги створил и свесно сака да се грижи за нив и тогаш маќета што ќе посака, два стана за синот да не е обесправен?

На senjorita-v, buba4e89, Lianna Anna и 6 други им се допаѓа ова.
  14. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.426
    Допаѓања:
    90.769
    Оф леле
    Употреби елементарна логика.
    Брак кој се заснова на лага е осуден на пропаст.Факт.
    И ти имаш мало дете?
    Кога ќе сфатите дека потреби на тинејџер и полнолетно лице и дете од 8 не се исти.
    Не и требал нејзе ајфон кој не го купил сам ама на дете од 8 му требало камп иако таткото смета дека е мал и ќе го земат за брзо назад.
    Не прочита дека рекла да не им се купува ама госпоѓава веднаш на секое бара компензација.
    На едната и купил пола ајфон,за синот таа бара таблет.
    На другата пари за трошок на одмор,за синот камп или полуксузен одмор.
    Нема што да се чувствува лошо дететто не е ускратено од ништо.
    И капак на се и е што големата почнала да иди во фирма на татко и.
    Зошто?

На senjorita-v, baby-star, Lianna Anna и 4 други им се допаѓа ова.
  15. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.040
    Допаѓања:
    130.935
    Работата е што за нејзиното сака сешто, а за тие замерува.
    А, не треба оти нема право.
    И ај пак, тинејџерки и 8годишник немаат исти материјални потреби, туку само емотивни. Плус, животот со повеќе деца значи и повеќе трошоци што не може секогаш да се реализираат во исто време.
    Срамота е што возрасни личности не го сфаќаат ова.

На An-na, baby-star, cresa-jagoda и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.829
    Допаѓања:
    274.985
    На тема делење материјално.
    Меѓу мене и сестра ми има 13 години разлика, двете од исти родители сме нели.

Апсолутно и дефинитивно во дадени периоди во животот, не сме биле еднакви затоа што не сме имале еднакви потреби.

Да не набројувам наназад речиси 20 години, еве последнава година, моите секако ми помагаат на мене финансиски, иако јас со нив не живеам - а таа да (двете полнолетни).

Ама да имам една трошка леб на две со неа ќе ја делам, и колку емпатија и разбирање од ТИНЕЈЏЕРКА добив за мојата ситуација, од возрасни не добив да бидам искрена.

Има 2 детски соби куќата, поголема и помала. Јас дур живеев ја користев поголемата.
    После нормално она.

Во еден мој очаен момент минатава година, дојде кај мене дома, за да ми каже "даде не се секирај, јас ќе одам во помалата, ќе се стиснеме некако ако треба".

Не можам да разберам дека споредувате дете и девојка, не ми е полусестра, ама кога бев девојка и студентка и те како имав поскапи потреби од неа.

Стигна ден таа да биде девојка, па добиваше и повеќе, пошто покрај родителите и од мене добиваше.

Мислам ај ако едново е на факултет приватен, ај 1000е нека е, по секоиа цена на помалово потрошете 1000е да не биде делено. Глупаво е.

Тоа мало утре ќе биде големо, а од поголемите ќе добие и повеќе него сами што ќе му дадете, под услов да размислувате дека односите во семејството се градат врз љубов, емпатија и разбирање, а не врз мастикава ќе ја делам на пола па што сака нека биде.

@Angie12 јас разбирам, не е ненормално тоа што го чувствуваш, ти према тие деца немаш и не ни можеш да имаш љубов како кон своето.
    Ама разликата е што тебе ти е прво, на маж ти му е трето, малце поинаку гледа.

Односно, гледа како родител на три деца, па оди троши според потреба на тоа што има потреба.
    Не им купил телефони на двете наеднаш, и помалата ќерка е "лишена".

Замисли ти да имаш три, а не едно, верувам и ти така ќе си ги делиш финансиите според што сега на кој му треба. Иначе има 0 логика да рамниш пример бебе и 15 годишно дете.

Или може вие ќе имате уште едно понатаму, сама ќе видиш дека на постарото ќе му даваш "приоритет" за некои работи.

Најпрост пример, и да ги пуштиш едното од 18 и едното од 10 години на одмор, повеќе ќе дадеш на тоа од 18 - оти не им се исти потребите.

Во мое блиско окружување имам жена што е маќеа на 2 од претходен брак, и има 2 свои.
    Разведена е со таткото, ама со децата негови не е, таа ги израсна.

Тие деца мајка немаа, значи беа со неа 24/7.
    Сега се возрасни луѓе со свои семејства, толку ја почитуваат и сакаат и меѓу себе децава се сакаат, АМА затоа што таа цел живот го посвети да направи семејство, и не секогаш имаа за сите 4 исто.

На senjorita-v, smooch, *Amethyst* и 13 други им се допаѓа ова.
  17. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.905
    Допаѓања:
    23.712
    Мене само живо ме занима дали ако таткото беше спротивно од ова што она го опишува и не давал ич на ќерките, ниту алиментација плаќал, ниту к го болело за нив, туку само за синот, како членката ќе постапела?
    Дали ќе му рекла "Абе греота, и они ти се деца, плати им одмор, купи им нешто" или ќе си ќутела јер битно на нејзино дете е удоволено, а за другите да не се меша. Онака хипотетички прашувам
    Еве ја лично АКО више влагам у брак со човек со деца и имаме свое, неќам да е бездушен према децата од претходен брак. Оти па да, моето ќе ми е најмало ама не сум идиот да ќутам и да ми е гајле за туѓи деца. Ако па неќам деца од претходен брак да има, нема да се мажам со таков човек.
    Оти па не знам што ми носи животот. Може утре да ме акне кола и да заминам од светов. Детето на него ќе остане. Ако има срце према свое дете од сеедно која жена да се понаша ко идиот, не сакам живот со таков.
    Така што мислам одговорот на ова прашање ќе ни даде одговор дали е она стварно љубоморна или е сосем океј со фактот дека он ги финансира. То ест дали е ради мир у кучи помирена со ситуацијата или ѝ е стварно мило што е грижлив татко и за нив.

Последна измена: 21 април 2023
    На senjorita-v, Just.do.it, cresa-jagoda и 2 други им се допаѓа ова.
  18. Ambitious

Ambitious Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2015
    Пораки:
    1.142
    Допаѓања:
    11.786

Па еве не знам што толку луксузи бара, па и на сметка на брат и. Не гледам дека детето е изоставено од нешто. Таблет не му купиле? Па и не е дека 8 годишно дете има огромна потреба од таблет.

На CameliaMiller, cresa-jagoda и nextredstyle им се допаѓа ова.
  19. Polyincognito

Polyincognito Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    1.945
    Допаѓања:
    8.559
    @Angie12 Ова е најдоброто што може да го направите. Едноставно потрудете се и двајцата да најдете решение и заеднички јазик.

Најважно е да се фокусирате на решенеието и како меѓу децата да има еднаквост. Воедно, да си ги средите меѓусебните партнерски проблеми.
    Screenshot_20230421-140159_Chrome.jpg

20. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.635
    Допаѓања:
    9.175
    Не можам два пати да го лајкнам, па да цитирам. Апсолутно точно од збор до збор :l:

На LizzyGrant, nextredstyle, buba4e89 и 2 други им се допаѓа ова.