Депресија

Дискусија во 'Психологија' започната од madzarovska, 30 ноември 2009.

1. elisabeta

elisabeta Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2012
    Пораки:
    1.888
    Допаѓања:
    7.540
    Sto ako utre zadutre dokazat ispotanicite deka ne e nasledna depresijata , togas vo koj da se veruva?

2. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.522
    Допаѓања:
    288.767
    Јас и предходно напишав дека депресијата може да настане врз основа на многу фактори, а генетиката е само еден дел од нив, кој и не мора да го има пресудното значење кај наредната генерација. Т.с да постои поголема склоност одколку кај друга особа, но зависи од него дали ќе биде активирана или не.

Мило ми е што сериозно се сваќа оваа болест и што научниците и докторите вршат толку многу студии, испитувања и се трудат да дадат поконкретен одговор на генетските и биолошките фатори кои би можеле да бидат причинители за истата.

3. lejlla

lejlla Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2013
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    2.384
    Тешко на тие што западнале во оваа болест!!!

На elisabeta му/ѝ се допаѓа ова.
  4. elisabeta

elisabeta Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2012
    Пораки:
    1.888
    Допаѓања:
    7.540
    тешко на нас што си ја закачивме :worried:

5. lejlla

lejlla Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2013
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    2.384
    Како не напиша некој дека се излекувал, па да не охрабри малку

6. Elissa

Elissa Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2014
    Пораки:
    3.307
    Допаѓања:
    22.601
    Лејла еден куп примери знам на личности кои беа западнати во тежок депресивен период и им поминало тоа. Ако ве зафатила депресија мислете на тоа дека секој ден истата треба да ве напушти.

На IamSexyAndIKnowIt, elisabeta и lejlla им се допаѓа ова.
  7. Daleron

Daleron Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2014
    Пораки:
    2.996
    Допаѓања:
    16.414
    Пиш пиш еве пишувам. Се излекував ама не знам од што, дали анксиозност или депресија.
    Уствари само си замислувам во тоа глупавата тиква дека сум депресивна. Обично тоа е месец дена од почетокот на есента. Тогаш не ми се станува од кревет не ми се разговавра, ама буквално ништо. Е сега со тек на времето научив дека нема никому да му покажам дека ме тресе депресија. Станувам се шминкам дотерувам, пат под нозе и на работа. Пред влезната врата се окезувам од осмица до осмица и ете ме среќна и весела.

Сите вие кога ќе го почувствувате тој период не се кријте со главата во песок како Ној излезете макар и на прошетка, ама не развлечени во тренерки или пижами. Стокмени од глава до петици ќе видите колку подобро ќе се чувствувате. Ќе си кажете што зборуваа оваа!! Обидете се ништо не ве чини. Не посегнувајте по разноразни антидепресиви тие уште повеќе ќе ве отупат.

На vinozito1 и mal.ecka им се допаѓа ова.
  8. lejlla

lejlla Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2013
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    2.384
    @Daleron мило ми е што си добра, што така лесно си го отргнала лошото расположение, но јас зборувам за онаа вистинска депресија. Тоа не е само обично нерасположение кое поминува со дотерување и шминка.

На elisabeta му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Daleron

Daleron Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2014
    Пораки:
    2.996
    Допаѓања:
    16.414
    Многу добро знам што е вистинска депресија. Затоа велам со годините научив како да се борам и ја сведов на помалку од 1 месец во годината. Ако почнам да пишувам цел роман ќе излезе. Млади сте обидувајте се да не ве надвладее тоа (јас како што велам) Чувство.
    Едит: Да не се навраќам на шетањето по вратите на психијатри, психолози разно разни лекови кои одвај ги откачив.Кога го откажав Хелексот 2 недели се тресев како наркоман и сега на сите им велам не земајте ја таа проклетија.
    Верувајте дека никој не може да ви помогне колку што можете вие самите.

Последна измена: 13 ноември 2014
    На natemila му/ѝ се допаѓа ова.
  10. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.418
    Допаѓања:
    126.997
    Колку време ти требаше да се откажеш од хелексот???И од тогаш воопшто ништо не пиеш?

11. lejlla

lejlla Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2013
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    2.384
    Колку пати само сум се запрсшала зошто баш јас се наоѓам во ваква состојба? Каде згрешив? Зошто најубавите години да ги поминам труејќи се со лекови и борејќи се само за да бидам радосна и весела? Дали има надеж? Многу ми е жал и за сите вас што се наоѓате во состојба како мојава ( мразам да ја нарекувам болест) Ама покрај се имам верба дека еден ден се ќе се среди!

На H.VAGA, IamSexyAndIKnowIt и elisabeta им се допаѓа ова.
  12. elisabeta

elisabeta Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2012
    Пораки:
    1.888
    Допаѓања:
    7.540
    lejlla секој човек во жвивотот еднаш ке преброди некава тешкотија дали физичка или психичка ете нас ова не снајде па ке се бориме со сите сили

На lejlla му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Daleron

Daleron Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2014
    Пораки:
    2.996
    Допаѓања:
    16.414
    Хелексот го пиев скоро една година. Повеќе беше навика отколку што ми помагаше. Лекарите препорачаа да се намалува дозата, ама јас сватив дека така ништо не правам. Своеволно го прекинав скроз и тоа пиев голема доза 3х1мг. Како што напоменав наутро кога ќе се разбудев се тресев како лист ама издржав.
    На дијазепам станав резистентна колку поголема доза пиев толку не ми делуваше воопшто само ми правеше кошмари ноќе. Се е до умот. Еден ден си реков доста е веќе треба да живеам. Не дек сега не ми се појавува депресија ама не посегам по лекови. Единствен лек што го пијам е Еутирокс затоа што од мојот малумен мозок си ја оштетив тироидната жлезда.

На natemila и mal.ecka им се допаѓа ова.
  14. IamSexyAndIKnowIt

IamSexyAndIKnowIt Популарен член

Се зачлени на:
    18 април 2012
    Пораки:
    1.674
    Допаѓања:
    2.929
    Кога сум во депресија, секој ден мислам дека ќе ми се случи наскоро нешто лошо, дека нема да дочекам нешто, дека ќе умрам наскоро. Мислам дека нема да доживеам да бидам мајка да имам деца да остарам да имам внуци.Едноставно имам страв од иднината. Неможам да заспивам навечер, лошо ми е, ме боли глава, врат, немам сила.. Се најложи мисли, дури и смртта си ја замислувам.
    И сето ова моментално ми се случува! Само јас ли така размислувам во состојба на депресија, или има и други!? Help :sweat::sweat:

15. elisabeta

elisabeta Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2012
    Пораки:
    1.888
    Допаѓања:
    7.540
    Pove
    poveke mi lici na anksoznost I mesavina na depresija a depresijata e nesto potesko od crnite misli

На IamSexyAndIKnowIt и natemila им се допаѓа ова.
  16. renata77

renata77 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2009
    Пораки:
    1.770
    Допаѓања:
    8.605
    Може не баш за во темава,ама има некоја врска.:)
    Пред некоја година имав здравствен проблем,ама не од психичка природа.Ми се фати половинава и буквално се искривоколчив и неможев,не да одам,туку и да мрдам.Ми ставија од брза помош некоја инекција и можев да одам одвај,со триста сили,а дома и лазев.Сета среќа што траеше еден викенд и ми ја намести ,,местач",aма друго сакав да кажам...Матичниот ми препиша Диазепам да пијам за време на викендот,демек нервите да се опуштеле.Немаш никаков ефект,абе никаков,како вода само да пиев,а испив прилично јака доза,да не речам здраво се наколкав два дена.
    Е сега,во понеделникот таква депресија ме фати,сега се ежам кога ќе ми текне какво беше чувството.А,без никаква причина.Буквално.Само така,сакав да умрам и сите да умрат и да ме снема и се` да снема...абе депресија,чиста клиничка слика.Не ми текнува дека никогаш сум се чувствувала толку лошо,а не да немало причини,ехееееееее...а тогаш без никаква причина.
    Мене најлогично објаснение ми е дека беше некоја последица од Диазепамот,море сигурна сум дека само од тоа беше.Оттогаш,поверојатно е магични печурки да пробам или LSD,отколку Диазепам.:devil:Страшно нешто...А можи и мене така да ми делува,не значи дека и кај сите.Важно,јас си се сметам како алергична и пробување никако и никогаш.

На Daleron му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Elissa

Elissa Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2014
    Пораки:
    3.307
    Допаѓања:
    22.601
    Рената не те фатила тебе депресија, сигурно ти било нешто моментално а тоа верувај ама баш сите не фаќа чат пат, Нема човек што некогаш не му иде све преку глава и сака да го снема. Но тоа се моментални мисли кои брзо летаат пд глава. Ако мислиш дека не ти пријаат апчињата не ги пиј, место апче пушти си некоја песна ислушај, напиј се едно кафе и се ќе биде подобро.

18. Daleron

Daleron Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2014
    Пораки:
    2.996
    Допаѓања:
    16.414
    Дијазепамот иако сите го пијат е еднен вид халуцинациска дрога. Додека го пиев ми ствараше кошмарни сонови.
    Немој да го пиеш од него ти е. Занимавај се со нешто, пополни го слободното време и не мисли дека ти е депресија, зошто не е. Ете и Елиса ти одговори исто погоре.

На renata77 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. renata77

renata77 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2009
    Пораки:
    1.770
    Допаѓања:
    8.605
    Абе знам,ама јас немав депресија и не го пиев заради тоа.Претходно имав пишано дека го пиев зашто матичниот ми го препиша против силни болки во кичмава.
    Работата е,што после откако го прекинав(го пиев само два дена,и за тоа имам убаво пишано,не знам оти поинаку све сфатиле:)) ми предизвика силна депресија,моментална,преодна,ама депресија.Според мене,најлогично е како негативна и несакана последица од Диазепамот.Значи:!:,уште еднаш да повторам:),Диазепамот ми предизвика минлива депресија,а јас го пиев од сосема дуги причини(кои ги напишав погоре:)).
    Само сакав да пишам дека некои лекови може да предизвикаат депресија.Се надевам,сега ме разбравте.:)

На Daleron му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Acisal

Acisal Активен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    297
    Допаѓања:
    165
    Najdobar lek protiv depresija e da sportuvas, aikido, joga, sah, ili drugi sportovi sto go budat duhot vo teloto i gi otstranuvaat temnite misli. Isto taka delotvorni se i herba bonbonite bidejki vnesuvaat svezina vo duhot.