Депресија

Дискусија во 'Психологија' започната од madzarovska, 30 ноември 2009.

1. newme

newme Истакнат член

Се зачлени на:
    20 септември 2012
    Пораки:
    133
    Допаѓања:
    103
    Mene lunerba mi pomogna mnogu,ama treba cel mesec da se pie za da se vidi rezultat. se e prirodno,magnezium, b6 vitamin,melisa,passiflora,mentha i valeriana.

Vsusnost depresija e nedovolno proizvodstvo na serotonin vo mozokot . Ovie vitamini i minerali pomagaat pri proizvodstvo serotonin, so kako rezultat sme posrekni,poaktivni ,i ne gledame tolku crno na rabotite.
    Samo mora da gi piete sekoj den ,bez preskoknuvanje. Mene mi pomognaa mn ,se nadevam i vas :))

На bibiiii, Milobebence, Purelove92 и 2 други им се допаѓа ова.
  2. bijonse

bijonse Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2016
    Пораки:
    681
    Допаѓања:
    1.265

...не е лек, како ОТЦ препрат (ограничена ефикасност, не делува толку на причината на болеста), или како што е регистриран како „додаток на исхрана“ при благ замор или благи симптоми на стрес, а формулата за пред спиење содржи и мелатонин хормон? што мене лично ми дава знак за внимателност и воопшто не би го ставила како ,,додаток на исхрана,, нештото што содржи хормон кој е одговорен за спиење и кој би требало да се лачи од епифиза, повелете со исхрана внесете природен вишни, ореви, ориз, пченка и кикиритки.

3. newme

newme Истакнат член

Се зачлени на:
    20 септември 2012
    Пораки:
    133
    Допаѓања:
    103
    Jas gi piev cel mesec žoltite i sega prodolziv samo so magnezium i ima skoro slicen efekt ,so znaci ne e nisto neprirodno vnatre.

Melatoninot ,tocno ,e hormon so se laci vo mozokot . A isto taka se naoga vo mala kolicina vo domatite ,senfot,soncogledot,bananite,grozjeto,oves,kromidot,pčenkata i orizot.šo znaci ne mora da go lači samo organizmot .

Inace ako gledame taka vo vrska so hormonite, prvo treba da se zaprasame na koj nacin se odgledvaat zivotnite , kokoskite so gi hranat hormonsko, a i prasinjata , ili zelencukot i ovosjeto so gi modificiraat za da bidat šo pogolemi i posovrseni ...

На Milobebence и PaLaVa им се допаѓа ова.
  4. newme

newme Истакнат член

Се зачлени на:
    20 септември 2012
    Пораки:
    133
    Допаѓања:
    103
    Negde procitav , depresijata e isto kako diabetesot . Razlikata e vo to so pri depresija e namaleno nivo na seratonin, a pri dijabetes e namaleno nivo na insulin.

Seratononinot se zgolemva so fizicka aktivnost, sonceto,so pozitivni luge , a pred se so odredeni vitamini i minerali . Eden od niv e magneziumot. Isto taka posebno vazni se omega 3 i 6 i B6 vitaminot....

Poglednete go videoto .

Serotoninot e pricinata za mnogu dusevni bolesti ,kako depresija ,anksioznost ,šizofrenija i slicno.

Dokolku ovie bolesti se genetski ,spored mene edino pogolemo kolicestvo od normalnoto na vitamini i minerali e potrebno.

Ako ne e genetsko, verojatno e druga pricinata za nastanvanje na bolesta i treba da se odstrani . Bilo to da e stetni luge, trauma ,ili nesto so ne praj nesrekni .

Sepak moe mislenje e deka depresiven coek ,dokolku stvarno e depresiven nema ni sila ni volja ni zelba da izlezi od doma, a kamoli da sportuva ili da se druzi so luge .

На gogimica и ceca-1 им се допаѓа ова.
  5. bijonse

bijonse Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2016
    Пораки:
    681
    Допаѓања:
    1.265
    Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) е самостоен орган на Владата на Република Македонија надлежна за вршење на работите од областа на безбедноста на храната и храната за животни, спроведување, контрола, надзор и следење на ветеринарните активности во областа на здравствената заштита на животните, нивна благосостојба,
    ...за безбедноста на лекови одговара Агенција за лекови?
    прашање, додатоците за исхрана кога веќе не се сметаат за лекови побрзо и полесно добиваат дозвола за промет и примена од една страна, а од друга страна кој ќе ми го гарантира вишокот на мелатонин кој секојдневно би го внесувала ? го кажувам како опција...не велам дека е така, но секогаш имам мала резерва во ваква комбинација! ;)

6. newme

newme Истакнат член

Се зачлени на:
    20 септември 2012
    Пораки:
    133
    Допаѓања:
    103
    Kako i se ostanato vo mk taka funkcionira verojatno i vo slucajot agencijata za hrana i veterinarstvo.
    Vo Eu drzavite pretezno golem procent se genetski promeneti ovosjata i zelencucite, a mesata " napumpani " od hormoni. Go znam ova od licno iskustvo , a i od iskustvo na blizok poznanik šo se razbira i se zanimava so tie raboti .
    Ako e taka vo eu ,zosto bi trebalo da e nesto postrogo vo kriteriumi kaj nas, vo drzava so ne se vodi po propisi i pravila?Mozi zasega se za nijansa poprirodni nasite produkti i to samo zaradi to šo se uste zemjodelcite ne se tolku napredni ,da gi proucat vestackite nacini na koj nacin bi imale pogolem pridones i sovrsen izgled.

Vo vrska so aptekite, ne znam koj e odgovoren za bezbednosta ...
    Licno moe mislenje e deka golem procent na lekoj se so privremen efekt , golem del se i stetni ...
    A vo vrska so tipot od mix na bilni preparati i vitamini i minerali , nikoj ne mozi da garantira dali e navistina taka . Jas licno kazvam moe mislenje , od licen eksperiment, a tvoeto e samo predpostavka . Ili si na nekoj nacin direktno povrzana so tvojte tvrdenja ?

7. LadyInTheDark

LadyInTheDark Популарен член

Се зачлени на:
    6 декември 2013
    Пораки:
    1.008
    Допаѓања:
    2.757
    Стрес... Депресија....Од тој стрес никогаш не куртулив многу често ме посетува и долго ми трае што неможам повеќе да поднесам да страдам одбегавам но колку можам. Понекогаш знам толку да се потресам што се тресам целата од страв и нервоза. Лекови не сум земала досега од сомнеж дека можат повеќе да ми наштетат па уште повеќе да почнам да ги консумирам без да ми помагаат. Или нема штета?

8. Читател

Читател Истакнат член

Се зачлени на:
    31 март 2015
    Пораки:
    738
    Допаѓања:
    5.806

Па сигурно има штета ако зимаш поголеми количини. Ако е за малку не е страшно. Прашањето е дали навистина имаш потреба од лекови ? Дали навистина си во депресија ? Што те мачи во животот ?

Не можеме вака да помогнеме. Пошо депресијата често се меша и со тагата, негативни емоции.

Консултирај се со лекар, тие можат правилно да те пренасочат. Во зависност од дијагнозата. Можеби и немаш потреба од лекови, ако може да помогне психолог :D

Peace be the journey :hug:

На WildMk, DAngel и LadyInTheDark им се допаѓа ова.
  9. Justicija

Justicija Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    5.943
    Допаѓања:
    19.760
    „Депресијата е како жена во црно. Ако сврати, не ја бркајте. Поканете ја да влезе, понудете ја да седне, третирајте ја како гостин, слушнете што има да каже и пуштете ја да замине...

На MarchelineAmaru, LUCI 99 и LadyInTheDark им се допаѓа ова.
  10. violetblue

violetblue Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2010
    Пораки:
    1.848
    Допаѓања:
    5.607
    Кога ќе прочитам вакви семе синапово изреки ми се крева коса. Очигледно луѓето не можат да сфатат дека депресијата е болест како и секоја друга и ако веќе е дијагностицирана од лекар потребна е терапија покрај другото. Пишете им го ова на луѓето болни од хипертензија на пример.:|

На bibiiii, WildMk, JollyGirl и 10 други им се допаѓа ова.
  11. Justicija

Justicija Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    5.943
    Допаѓања:
    19.760
    Кога ке видам некои неинформирани а сакаат да се направат паметни ми се мн смешни !!
    Терапијата кај некого успева , кај некого не , бидејки треба самиот човек да има волја за да си го реши проблемот а не да се дави од антидепресиви!!

12. LadyInTheDark

LadyInTheDark Популарен член

Се зачлени на:
    6 декември 2013
    Пораки:
    1.008
    Допаѓања:
    2.757
    Сум, бидејќи пред некое време раскинав две ипол годишна врска ајде тоа некако пројде но навака никако не ми оди како што треба и многу сум под стрес. Да го снема него неколку часови да не се јави или да не пише се потресувам и се караме се плашам повторно да не ме снајде истото..А башка се домашните финансиски проблеми :(
    Фала ти за одвоеното време ме интересираше околу лековите. :)

На Justicija му/ѝ се допаѓа ова.
  13. gogimica

gogimica Истакнат член

Се зачлени на:
    10 септември 2010
    Пораки:
    348
    Допаѓања:
    148
    Jas sum 42g.majka na dve deca prekrasni 11 i 8 devojce i masko.Maz i brak.imam odlicen.Rabotime i dvajcata stanbeno situirani...No mi se alucuja mn stresovi...posle raganjeto na vtoroto dete i bolesta na tatko mi imase parkinsova bolest i na kraj moravme vo dom da go dademe zasto ne moze da odi a majka mi nemase sili 10 god. go digase i cuvase.I nejzinoto zdravje bese krevko...so toa ne mozev da se pomiram ne zasluzuvase ramu da zavrsi no podobro eden roditel nego dva da izgubime.A jas i brat mi ziveeme vo dr.grad.I nejse se pomina on pocina jas diplomirav vo meguvreme...no se pojavi hipohondrija strasna strav od bolesti...pocnav se da si prepisuvam.po site mozni doktori otidov za na kraj da zavrsam na neuropsihihatar...i eve sum na deprezol tab.od sabajle i pola demetrin navecer.ok gi podnesuvam rabl.no naj sto se plasam e sto sega veke tocno 1god mi se pojavija fiz.simptomi pulsiranje nw nozete kako mravki da mi setaat pod koza po nervite i mi se mrdaat sami prstite od nozete kaj stapalot ili koga ke skrstam noga vrz noga mi.mrsa ponekigas stapaloto samo.ko od nervite ...isto i tremor na race znae da mi se javi ne stalno no ponekogas.Bitno mi se smiri treperenjeto vo gradite mislam vnatre cel organizam mi vibrirase ko struja.sega toa go nemam.nekoj so skicno iskustvo

14. violetblue

violetblue Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2010
    Пораки:
    1.848
    Допаѓања:
    5.607
    @Justicija моментот е дека сум се изнаслушала еден куп вакви мисли во стилот на , ќе ти помине, период е , излези прошетај, запиши се во теретана, нема ништо страшно да си тажен некогаш, што се скаравте ли со дечкото ха ха ха ... итн.итн. па потоа вакви изреки-наоѓај задоволство во малите нешта, тоа што не е убива не прави посилни.... Ама еднаш , двапати, трипати ќе објасниш и луѓето не сфаќаат дека да, ти одиш на работа, комуницираш со странки бидејќи мораш, мора да прехрануваш семејство, се смееш на вицови и шеги, ама всушност за да го правиш тоа ја трошиш целата своја енергија. Тоа што на другите луѓе им иди нормално и без напор, за тебе е голем напор. Кога немаш сила да се облечеш или истушираш а и уствари не ти е ни гајле на раб си да одиш во тренарка на работа и се влечкаш како да го носиш целиот свет на грб и ти тежи премногу ама мора да си одиш дома нога пред нога, оти ако застанеш и седнеш не си сигурен дека ќе можеш да станеш и да продолжиш да си одиш до дома а всушност е 10 мин пешачење....Нормално дека секој сака да биде добро и да потребно е пациентот да сака, ама сакањето и реализирањето не е секогаш исто,

На MarchelineAmaru, Viki693, ceca-1 и 2 други им се допаѓа ова.
  15. Lady Phoenix

Lady Phoenix Форумски идол

Се зачлени на:
    10 мај 2015
    Пораки:
    2.033
    Допаѓања:
    58.310
    На мајка ми и' се појавуваат вакви симптоми кога е под поголем стрес. Дали редовно се гледаш со психијатарот? Можеби треба дозата да се смени. Исто така за тие треперења и тремори земи магнезиум. Тоа е додаток во исхраната, но помага во опуштање на мускулите и смирување на нервите. Обично оди во комбинација со б6. Како и да е, посебно кога имаш некои нови симптоми важно е да зборуваш со психијатарот.

На gogimica и newme им се допаѓа ова.
  16. SnowWhite8

SnowWhite8 Популарен член

Се зачлени на:
    26 јули 2012
    Пораки:
    1.275
    Допаѓања:
    1.620
    Ова го имам напишано пред 4 години. Сега таа случка ми е избришана скроз од меморијата. Не знам како но се чувствувам како тоа никогаш да не се ни случило....

На Milobebence, plava.90, WildMk и 3 други им се допаѓа ова.
  17. Scott Weiland

Scott Weiland Популарен член

Се зачлени на:
    3 април 2018
    Пораки:
    2.948
    Допаѓања:
    12.534
    Читав малку. Некои имаат доживотна, некои пролазна, едни се верници, други бараат чаре за депресија. Не ве знам, ниту сакам да зборам за некој освен себе си на темата. Во мојот случај 99% сум уверен дека е вродено ради докази и дијагноза што не би сакал да споделам. Но, сум на лекарства трајно, испитувам крв ради истите, и по потреба посетувам психотерапевт.

Моментално се чувствувам депресивно, затоа и отворив темава да видам мислења. За среќа едни од апчињата што не се анти депресиви (ми делуваат лошо) регулираат да не се чувствувам премногу ниско.

Се живее некако, мило ми е што дишам, и што сум жив, бидејки изгубив родител поради прикриена депресија и стрес, си го одзеде животот.

Многу ми е горко кога гледам луѓе нудат религија за спас, кај мене само лошо дојде од верување, мада не е темава за тоа (нема доктор што не ми кажал да стојам настрана од религија, иако пар имаа икони/крстови ау, ваљда е до карактерот/личноста)

Да, точно е дека некој има депресија и е пролазна, точно е дека има луѓе и со форми на трајно пореметување на личноста во форма на депресија, сите се бориме со демони на свои полиња за битка со посебен арсенал.

Не знам дали би пишал пак во темава, ретко ми доаѓа да се отворам, па после сум во минус што сум отворил уста воопшто.

На MarigoldA, GirlLove, Indiegurl и 8 други им се допаѓа ова.
  18. newme

newme Истакнат член

Се зачлени на:
    20 септември 2012
    Пораки:
    133
    Допаѓања:
    103
    На кој апčинја мислиš тоčно?
    И не сфатив баš,ти помагаат или не?

На Milobebence му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Scott Weiland

Scott Weiland Популарен член

Се зачлени на:
    3 април 2018
    Пораки:
    2.948
    Допаѓања:
    12.534
    Депакине, помагаат, но не можам да сугерирам или било што, не сум стручно медицинско лице и зависи од човек до човек. Само не знам како беа штетни врз организмот, само знам дека треба редовно да се испитува крв.

Ако има потреба би препорачал да се посети стручно, искусно лице. Не би зел никаков совет стручен вон клиничко опкружување.

На newme му/ѝ се допаѓа ова.
  20. newme

newme Истакнат член

Се зачлени на:
    20 септември 2012
    Пораки:
    133
    Допаѓања:
    103
    Добро не се баš природни čим одат на рецепта ...
    Инаčе јас ги пијам Лунерба žолтите и многу ми помагаат. Имам пиšано и дека имам вродена депресија ,и дека конеčно знам како изгледа нормален žивот.Зоšто не пробаš со нив ,покрај тие šо ги користиš? Не моžи да има контра ефект оти се на природна база (Мг, б6 и билни растенија).

Антидепресивите инаčе не помагаат во леčенје на депресијата ,туку ги блокира рецепторите на две синапси ...и серотонинот со е во мала колиčина кај депресивните луге ,дава čувство дека е премногу ,со оглед на то со голем број од рецептори се затворени.
    Не знам колку се разбираš од медицина ,ама сакам само да ти помогнам од лиčно искуство со депресијата и познаванје на медицината . Во доктори и фармацевти никогас не вервај потполно . Прво ,оти во Мк се неписмени, второ оти и да знат не казваат тоčно šо е лекот оти има луге šо моžат да ги вртат како сакаат. Посебно фармацијата е најголемиот ланец на бизнис ,дури и ми се čини неšто појке од бизнисот со храна.

На Milobebence му/ѝ се допаѓа ова.