Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.315
    Допаѓања:
    33.656
    Пред скоро време една мајка бараше мајчино млеко, ѝ препорачал педијатар поради некоја имунолошка болест. Јас би пробала, ништо нема да изгубиш.

На LiquidLuna, mace89, nevermet18 и 3 други им се допаѓа ова.
  2. Fudbalgirl

Fudbalgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2014
    Пораки:
    277
    Допаѓања:
    195
    Девојки едно прашање дали некоја од вас замрзнувала млеко во шишиња за урина оние стерилизирани што се продаваат во аптека ?

3. cocopuff

cocopuff Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    824
    Допаѓања:
    936
    Дали некоја се соочила со болка во града по подој?
    Истата болка ја имав пред 3 месеци, требаше баш време дур помине може 2-3 недели.
    Сега повторно левата града, боли на почеток премногу, рипам од болка. И исто после подој. Како игли да ме бодат. А немам ни грутка ни ништо, мека е градата. Болката ја осеќам кај ареолата ама од внатре.

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. shz

shz Форумски идол

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    6.247
    Допаѓања:
    50.831
    Дали ви цицаат вашите бебиња доволно?
    Мојава почна да изведува не можам да ја легнам за цицање веднаш почнува да се врти лево десно, почнува да плаче, а не можам да стасам цице да и дадам.
    Највеќе цица ноќе кога се буди и се спие и мирна е и кога станува од спиење.

На le.soleil му/ѝ се допаѓа ова.
  5. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.571
    Допаѓања:
    108.784
    Ако имаш толку многу простор да смрзнеш во такви ок, не е проблем. Само ќе ги набавиш тие поскапите бпа што се, мислам ги зимав во Еурофарм, ама не сум сигурна. Во картонско кутивче се продаваат. Инаку во такви можеш максимум да спакуваш 120мл, повеќе не, зошто мразот се крева и ќе ти испука или претече ако ставиш повеќе. Не ти се исплати малку, ама ти си знаеш. Ќеси имаше во тоа горе во Сити мол Нук кај што продаваат 400ден 25 ќеси, ти иде по помалку од 20ден ќесичка, а можеш 180мл да складираш и помалку простор зафаќа. А овие помалку собираат, повеќе простор зафаќаат и не се баш практични. Сум ги користела и обичните, ама за чување во обичен фрижидер и на 2 до 3 миење сум фрлала.

На nevermet18, Freckles. и Fudbalgirl им се допаѓа ова.
  6. Freckles.

Freckles. Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2020
    Пораки:
    1.870
    Допаѓања:
    4.824
    Што може да јадеме што има железо а не прави грчеви? Телешко и цвекло м?
    Пошто леќа не, спанаќ не, зелени работи не.

7. mace89

mace89 Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    2.044
    Допаѓања:
    4.106
    Мамички бебето ми е една недела старо, цица на некои 2-3 сати. Навечер знае да се успие и до 3 ипол сати да не бара да цица. Полни пелени цело време ама каките му се со мала количина, некогаш зеленкасти некогаш златно жолти. Се мислам да не е многу спиење и детето да е гладно :|

8. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.842
    Допаѓања:
    18.681
    На таа возраст треба да го будиш на 3 часа најмногу иако не бара само. Битно е за раст и секако за лактација.

На mace89 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. macalavica

macalavica Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.256
    Допаѓања:
    4.922
    Јас и дење и ноќе сама го нудам да цица,пробав вчера да го оставам преку ноќ да огладни и да бара и јок спие не мрда го земав се нацица како гладен да е, има мрзливи бебиња, јас не би го оставала да спие барем не до 6 месеци.

На mace89 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.571
    Допаѓања:
    108.784
    Не мора да значи. Син ми беше дехидриран, на 15 дена беше на систем за рехидрација, неонатологот ни рече дека доколку од 6 наутро до 12 на полноќ има редовни подои/оброци на 3ч, ноќта од 6ч не е проблем да ја преспие. На децата за раст и развој и сон им треба, на овие маливе без сила па уште повеќе. Нашиот неонатолог проф.др. Пиперкова е една од најстарите доктори неонатолози кај нас, и верувам многу, ми спаси бебе од 15 дена кое беше дехидрирано до степен да се намали веќе и дишење и функција на срце, мозок, бубрези... Со тој режим успеавме да пребродиме и да се вратиме уште посилни, бебе на 6м веќе ги достигна врсничињата и фала богу сите органи му функционираат нормално, страшно голема концентрација има и меморија голема, значи нема оштетувања никакви. После 6м веќе од 9 до 9 спиеше со едно или ниедно будење во 12ч за млеко, кога како. Еве 6ипол години има сон цврст и редовен, до пред 6м имаше сеуште и денски дремки, не му менуваа многу во ноќниот сон.

На Srcka28, unearthlysarah и mace89 им се допаѓа ова.
  11. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.842
    Допаѓања:
    18.681
    Препораките на СЗО се поинкави. Подолу ке го ставам линкот, па секоја мајка нека си прочита придобивки и нека си одлучи.
    Ноќно доење е особено битно за бебиња од една недела. Будење за доење не подразбира бебето да е будно. Се нуди града кај успиено бебе. Си има и знаци дали бебето е гладно и премногу успиено за да побара самото.

Секоја си бира на кој доктор ке верува, затоа има некои мајки што сакаат антибиотик на растечено носе па си бираат такви доктори, други ке проверат кс и тогаш ке реагираат итн.

Јас лично одлучив да следам препораки од СЗО и синко напредуваше како по книга па и повеќе.

https://www.laleche.org.uk/breastfeeding-at-night/

На Freckles., Coco31, velesanka и 2 други им се допаѓа ова.
  12. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.571
    Допаѓања:
    108.784
    Апсолутно.

13. Arababy

Arababy Истакнат член

Се зачлени на:
    13 октомври 2021
    Пораки:
    1.115
    Допаѓања:
    2.022
    Дечки, смеам риностоп додека дојам?

14. unearthlysarah

unearthlysarah Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2021
    Пораки:
    1.330
    Допаѓања:
    5.456
    На е-lactancia ако ги побараш башка сите 3 компоненти ќе видиш, пошто самиот лек е комбинација од 3ве.
    Парацетамол е very low risk нели, другите две low risk

Прикачени фајлови:

15. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.502
    Допаѓања:
    8.465
    Доев со силиконски брадавици. Има веќе 2,3 недели не сака со силиконски и цица без нив. Арно ама кога почнува да цица овие денови страшно ме болат брадавиците.
    Некој со слично искуство да ми даде некој совет.

16. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.571
    Допаѓања:
    108.784
    Да издржиш ќе помине, така вика искуството на нет.

На Erika.greeneyes и JuLleE им се допаѓа ова.
  17. Coco31

Coco31 Популарен член

Се зачлени на:
    14 ноември 2017
    Пораки:
    1.847
    Допаѓања:
    7.050
    Ќе помине, знам дека е болно.Мачкај со ланолин.

Последна измена: 25 октомври 2022
    На Erika.greeneyes му/ѝ се допаѓа ова.
  18. cocopuff

cocopuff Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    824
    Допаѓања:
    936
    Еве и јас ќе ти кажам дека ќе помине, мораш да издржиш. Најбитно е добро да се местите, да фаќа убаво и ќе пројде. Мачкај ланолин, можеш слободно и јекодерм. Јас се полевав мислам дека нон стоп бев намачкана, маиците лом :D

На Erika.greeneyes му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Freckles.

Freckles. Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2020
    Пораки:
    1.870
    Допаѓања:
    4.824
    Во затемнета и тивка просторија пробај да доиш. Бебето ти приметува повеќе бои, облици и звукови и му одвраќаат внимание од доењето. Претпоставувам сеуште е мало за мултитаскинг.

20. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.192
    Допаѓања:
    258.405
    Колку не си во право и врска нема она на нет или книги со реалноста. Син ми цицаше ноќе до 2 години. И тоа често. Ќерка ми ја преспива ноќта од еден месец. Ќерка ми напредува подобро, бебе по книга што би рекла ти. Син ми качуваше едвај 600- 700 г, ќерка ми прв месец 1200, втор 800 г.
    Синко квичеше, сакаше во раце итн, ова е бајче, спие, јаде.
    Така да, до детето е.

На arontt, bertold и Srcka28 им се допаѓа ова.