Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. Arababy

Arababy Истакнат член

Се зачлени на:
    13 октомври 2021
    Пораки:
    1.115
    Допаѓања:
    2.022
    Верувај, и комшиите ке знаат дека е гладен, а не камо ли вие!

На Srcka28, fana, TheGoldenPeach и 2 други им се допаѓа ова.
  2. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.520
    Допаѓања:
    8.507
    Знам дека е пишувано наназад ама да не барам.
    Просветлете ме колку часа може да стои измолзено млеко сега на собна температура а колку во фрижидер ако го ставам.
    И дали може ако сега измолзам пример 30мл. После еден час или 2 пак да измолзам мслку во истото да го ставам да го помешам. За да добијам поголема количина.
    И дали кога ќе се извади од фрижидер може да се затопли да не биде ладно.
    Имам работа после пладне па ако успеам да извадам нешто со пумпа да не бидам на трчање.
    @AngelOfArh

Последна измена: 11 декември 2022
  3. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Јас знам дека може да се меша млекце на иста температура, значи ако претходното ти е во фрижидер, треба и другото да го изладиш па да ги смешаш. На собна температура може да седи до 4 часа. Кога ќе го извадам од фрижидер го ставам шишенцето во топла вода за да се згрее па го давам на бебе. @AngelOfArh нека ме поправи ако грешам.

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.520
    Допаѓања:
    8.507
    Значи сега ако измолзам пример 30мл. И го чувам на собна температура и после еден час или два измолзам уште 30 и ги соединам заедно. И ги ставам во фрижидер од тој момент уште колку може да седи млекото во фрижидер?

5. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Мислам најдобро е сега тоа што ќе го измолзиш да го ставиш во фрижидер, затоа што на собна малата количина брзо се лади и не знам дали ќе е баш слична температура со свежо молзеното, нека кажат поискусните членки. Во фрижидер од кога ќе го ставиш јас колку што знам може да стои до 4 дена.

На Coco31, Erika.greeneyes и Tiny Love им се допаѓа ова.
  6. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.203
    Допаѓања:
    5.757
    Најдобро е првото млеко да го ставиш во фрижидер одма после молзење. Потоа и второто веднаш после молзење ќе го ставиш да се олади. Пред да дадат на бебето ќе го спојат во едно и ќе се стопли во сад со топла вода или под млаз топла вода. Во фрижидер може да стои до 3-4 дена позади на полица. На собна температура до 3-4 часа.

На Erika.greeneyes му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Bubamara87

Bubamara87 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 април 2012
    Пораки:
    76
    Допаѓања:
    21
    Што смеам да пијам против болка во грлото?

8. Freckles.

Freckles. Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2020
    Пораки:
    1.870
    Допаѓања:
    4.824
    А зашто сега више не можам толку да измолзам како порано? 4 месеци без некој ден како дојам. @AngelOfArh

9. Cloverrrr

Cloverrrr Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2019
    Пораки:
    1.497
    Допаѓања:
    2.597
    Пантенол пастели за лижење

10. Cloverrrr

Cloverrrr Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2019
    Пораки:
    1.497
    Допаѓања:
    2.597
    Same here баш пред некој ден пишав од кога ми се среди лактацијата сега скоро, помалку вадам на пумпа, ама кај мене и разлика е не цица со силиконските веќе а додека цицаше со нив повеќе вадев. Незнам дали е до тоа или се погоди со лактацијата во исто време ама битно помалку вадам, а се пумпам секој ден во исто време.

На Freckles. му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Doktor F

Doktor F Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2017
    Пораки:
    2.524
    Допаѓања:
    8.131
    Во фрижидер може да стои 4 дена, треба да се чува во внатрешноста на фрижидерот никако во врати.
    На собна температура може да стои 4 саати, а ако ти е извадено од фрижидер и затоплено тогаш еден саат.
    Можеш да додаваш во исти сад измолзено млеко, но се препорачува од истиот ден како не би се збунила со тоа колку ке ти трае.
    Јас имам чашки авент и си лепев фластер со ден и точно време и ги ставав во фрижидер.

12. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.620
    Допаѓања:
    108.999
    Како што ти пишала Ирис, олади ги и двете. А на собна може 4ч слободно ако е поладно и 6ч може. Ама мора и тазе молзеното да е на собна бар 1ч стоено да се изедначи. Најдобро да ти се оладени двете. После спој ги и загреј ги во чаша со топла вода шишето.
    Во фрижидер може да стои 1 недела, немаш гајле за тоа, и можеш да мешаш и од денес и од утре млеко. Ама да го пие одма. А ако чуваш подолго ќе го земеш датумот првото млеко што си го измолзила.
    Нормално е, ако дои бебе не можеш со пумпа да вадиш многу многу. За да вадиш со пумпа треба бар еднаш дневно да молзиш за да одржиш континуитет.

На Erika.greeneyes, Freckles., Iris-1234 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Ова инфо многу ми требаше, фала ти. Мислев скроз да се префрлам на доење ама ќе продолжам еднаш дневно да молзам за да можам да земам или да оставам шишенце кога ќе сум некаде затоа што сега и над 150мл знам да измолзам.

14. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.620
    Допаѓања:
    108.999
    Абе ти молзи, ама не го давај со шише зошто немаш потреба. Смрзнувај го, сигурно нема секој ден да искачаш, а и да искачаш, ќе имаш секогаш млекце за да дадат а тоа што си го измолзила пред 5 дена пример, смрзни го, ќе ти се најде за каши, за кога ќе ти треба повеќе млеко и слично. Вака ем ќе поттикнуваш лактација ем нема да се одбие бебе. Идеално е да нема мака со напоредно доење и шише, ама како растат така им уклучува кликерчето и ќе почне да ти одбива цице зошто полесно е шише. Ако дои без проблем, не ти треба шише, верувај.

На Freckles. и Iris-1234 им се допаѓа ова.
  15. Misskirova

Misskirova Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.749
    Допаѓања:
    9.039
    А колку мл е доволно да се молзи за пример две недели од раѓање? Јас пола саат молзам за околу 60мл. Тоа е малце млеко? Или таман?

16. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.620
    Допаѓања:
    108.999
    Со оглед на тоа што и цица, тоа е супер.

17. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Фалаааа, ептен ми значи советот:l:

18. Misskirova

Misskirova Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.749
    Допаѓања:
    9.039
    Мајки Можам ориз при доење?

19. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.203
    Допаѓања:
    5.757
    Да

На Misskirova му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Дали од доењето толку се отвара апетитот?
    До пред два дена со сила јадев, од вчера наеднаш прегладнувам и имам потреба за благо.

На V.N. му/ѝ се допаѓа ова.