Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. sencuk

sencuk Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2021
    Пораки:
    387
    Допаѓања:
    405
    Jas sakam isto,no dodeka dojdam ke pocekam....pedijaterot me sovetuvase nikako dieti rezimi i slicno..taka da bebusot pred se ;)

2. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.891
    Допаѓања:
    110.076
    Здрав начин на живот нема врска со диети и режими. Ние си ласкање на сметка на тоа дека бебе цица па крив ни е цацко кога ќе мора да сопреме. Не мора диета за да ослабеш, само да јадеш тоа што треба.

На MartinaMM, PinkGirl*, Маја Т и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.762
    Допаѓања:
    9.534
    Е баш тоа ќе кажев како е подобро да бутам брза храна, шеќери и нездрави оброци од балансирана исхрана? Јас со програмите кои ги збореа девојкиве погоре симнав 18кг, сега видов дека се отвараат пак и сакам да си ги уплатам зошто периодов лежејќи 6 месеци строг бед рест и како зависам од готвењето на маж ми немав многу избор да пребирам ама смути, салати, врап комбинации што ги памтев си ги спремав кога можев јас. И баш си реков веќе 7ми месец да си јадам побалансирано и да ја придолжам истата храна и кога ќе стигне бебар, не гледам зошто би сметало тоа, зар активните мајки што ги гледам на инста со исхрана и вежбање сите се на Ад млеко?

На AngelOfArh му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.982
    Допаѓања:
    8.457
    Јас пак сум послаба сега од периодот пред бременоста. Бебе уште малку ќе направи 5 месеци. А искрено не пазам колку јадам. За благо можам да кажам дека јадам како дупната па ете кај мене не се лепи. Дај боже да остане така (fingers).
    Инаку познавам многу што дојат и вежбаат. Зошто не би вежабале, не гледам пречка јас ако се успева и се има желба да се искординира со време. Јас сакам да почнам и ќе почнам кога ќе почнеме со цврста храна, сега некако е многу врзан за мене, а и уште јас не сум спремна да го оставам и да одам на тренинг :wasntme:.

На Mother of 2boys, Larea и Fenix05 им се допаѓа ова.
  5. Mravce

Mravce Популарен член

Се зачлени на:
    11 март 2012
    Пораки:
    628
    Допаѓања:
    805
    Моето е скоро 6 мес и педијатарот на малата ми кажа ѓумбир не, а кога бев на дежурен педијатар ми кажа може ѓумбир за желудникот, едни вака едни онака, јас сепак не конзумирам, прашај си го педијатарот најубаво

На sandza му/ѝ се допаѓа ова.
  6. DaftyCrafty

DaftyCrafty Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2020
    Пораки:
    438
    Допаѓања:
    388
    Значи не сум само јас што збудалувам за храна. На почетокот сѐ што имавме дома чоколади од мекици сотрев, ама пројде тој период. Сега после речиси 8 месеци имам невиден стрв за глупости и стално осеќам потреба за грицкање нешто. Дури и глад чувствувам, а тежината ми е горе-долу иста како пред бременост.

На Ceneva му/ѝ се допаѓа ова.
  7. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2021
    Пораки:
    598
    Допаѓања:
    1.126
    Што може да се пие во случај на стомачен вирус (повраќање, омалаксаност)? Освен пробиотик

8. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.289
    Допаѓања:
    19.435
    Еве јас што земав

На LizzyGrant му/ѝ се допаѓа ова.
  9. QueenQ

QueenQ Активен член

Се зачлени на:
    4 април 2022
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    42
    @jolooo_ @BadKarma94 @Ceneva @MeryS @Roxy1991 Пројде трет скок, доењето се врати у нормала. Тежок период но издржавме, бебе си цица како претходно. Ви благодарам на споделеното искуство и на советите.

На Mother of 2boys, BadKarma94, smeshkaa и 2 други им се допаѓа ова.
  10. Giiirl23

Giiirl23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2021
    Пораки:
    577
    Допаѓања:
    439
    Здраво мајки! Дали од тие чаевите како Лактамикс и Хип за доилки пиевте само на почеток или цело време? И дали сте воочиле некаква разлика вие што ги пиевте?

11. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.403
    Допаѓања:
    18.644
    Пиев редовно до 2ипол месеци. Тогаш на контрола кај педијатар ми рече да не пијам повеќе зошто бебето напредуваше и повеќе од потребното :)
    Претходниот викенд имаше температура,добив совет почесто да го дојам. Градите ми беа меки,веројатно веќе беше воспоставена лактација, но бидејќи ми беше страв да не е малку млеко пиев неколку пати чај. Сега се случува да ми се стврднат и преполнат како на почетокот.
    Така да верувам дека помага чајот за зголемување на лактација.

На Larea и Giiirl23 им се допаѓа ова.
  12. BambyLove

BambyLove Активен член

Се зачлени на:
    24 мај 2023
    Пораки:
    55
    Допаѓања:
    19
    Како ви одеше одбивање од доење? Ако се останува со еден подој пред заспивање дали ќе престане млекото со време и за колкав период

13. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.403
    Допаѓања:
    18.644
    Ако постепено кратиш подои и млекото ќе се намалува. Ако ги чуствуваш тешки градите масираш и малку одмолзуваш под туш. Околу 1м мислам беше потребно да се намали скроз млекото. А ако пробаш да стиснеш и по 1 година може да има млеко.
    Најдобро ти е така,еден по еден подој да кратиш. Нема да биде шок ни за тебе ни за бебе. Последен е подојот за ноќно спиење.

На BambyLove му/ѝ се допаѓа ова.
  14. BambyLove

BambyLove Активен член

Се зачлени на:
    24 мај 2023
    Пораки:
    55
    Допаѓања:
    19
    И ако останеме со еден подој пред спиење, ќе се намали млекото скроз по 1 год ...?

15. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.403
    Допаѓања:
    18.644
    Не те разбирам?
    Ако постепено кратиш подои,постепено ќе се намали и млекото.
    Кога ќе престанеш со доење млеко ќе имаш во следните недели. Ќе правиш се што треба за да си олесниш. Кога нема повеќе да чуствуваш тежина нема ни да стискаш да проверуваш дали има. Зошто со стискање и по една година може да капне млеко.

На BambyLove му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Larea

Larea Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јули 2020
    Пораки:
    373
    Допаѓања:
    630
    Здраво, бебе има 11 дена, само на доење сме. На првата контрола само 20гр имаше качено.. Дали ако ви бљуцне/ поврати после подојот го ставате пак да цица? И дали временски ви цицаат исто на секој подој ако гледате на саат и колку долго отприлика траел еден подој првите недели?

17. MeryS

MeryS Истакнат член

Се зачлени на:
    18 мај 2023
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    114
    Бебињата што цицаат треба да цицаат слободно-кога и да сакаат и не треба да се гледа на време додека се среди млекото. Кај мене беше цело време на града првиот месец, кога и да ми понудев сакаше, можеби зошто немав уште доволно млеко. Нив им е многу мал желудникот и брзо се полни и брзо се празни. Нема врска што бљуцка, само кревај го за ждригне на 10тина 15 мин цицање.

На Leonessa Moon, AlchinovaR1979 и Larea им се допаѓа ова.
  18. Giiirl23

Giiirl23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2021
    Пораки:
    577
    Допаѓања:
    439
    Фала ти за одговорот ❤️ А кој чај го пиеше?

19. simpleewa

simpleewa Истакнат член

Се зачлени на:
    9 мај 2021
    Пораки:
    356
    Допаѓања:
    141
    Јас имам 2.5месеци бебе, се уште пијам. На почеток, до пред некое време пиев Лактамикс, а од скоро Хипп. Хипп многу подобар ми е мене, многу повеќе осеќам дека е зголемена лактацијата. Баш пишав на претходен пост, дека дури и отповеќе ми надоаѓа млеко некој период од денот..

На AlchinovaR1979 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.403
    Допаѓања:
    18.644
    Лактамикс

На Giiirl23 му/ѝ се допаѓа ова.