Доење

Discussion in 'Бебе' started by bibitri, Jan 28, 2010.

1. sencuk

sencuk Истакнат член

Jas sakam isto,no dodeka dojdam ke pocekam....pedijaterot me sovetuvase nikako dieti rezimi i slicno..taka da bebusot pred se ;)

2. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Здрав начин на живот нема врска со диети и режими. Ние си ласкање на сметка на тоа дека бебе цица па крив ни е цацко кога ќе мора да сопреме. Не мора диета за да ослабеш, само да јадеш тоа што треба.

3. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Е баш тоа ќе кажев како е подобро да бутам брза храна, шеќери и нездрави оброци од балансирана исхрана? Јас со програмите кои ги збореа девојкиве погоре симнав 18кг, сега видов дека се отвараат пак и сакам да си ги уплатам зошто периодов лежејќи 6 месеци строг бед рест и како зависам од готвењето на маж ми немав многу избор да пребирам ама смути, салати, врап комбинации што ги памтев си ги спремав кога можев јас. И баш си реков веќе 7ми месец да си јадам побалансирано и да ја придолжам истата храна и кога ќе стигне бебар, не гледам зошто би сметало тоа, зар активните мајки што ги гледам на инста со исхрана и вежбање сите се на Ад млеко?

AngelOfArh likes this.
  4. Ceneva

Ceneva Популарен член

Јас пак сум послаба сега од периодот пред бременоста. Бебе уште малку ќе направи 5 месеци. А искрено не пазам колку јадам. За благо можам да кажам дека јадам како дупната па ете кај мене не се лепи. Дај боже да остане така (fingers).
    Инаку познавам многу што дојат и вежбаат. Зошто не би вежабале, не гледам пречка јас ако се успева и се има желба да се искординира со време. Јас сакам да почнам и ќе почнам кога ќе почнеме со цврста храна, сега некако е многу врзан за мене, а и уште јас не сум спремна да го оставам и да одам на тренинг :wasntme:.

Mother of 2boys, Larea and Fenix05 like this.
  5. Mravce

Mravce Популарен член

Моето е скоро 6 мес и педијатарот на малата ми кажа ѓумбир не, а кога бев на дежурен педијатар ми кажа може ѓумбир за желудникот, едни вака едни онака, јас сепак не конзумирам, прашај си го педијатарот најубаво

sandza likes this.
  6. DaftyCrafty

DaftyCrafty Истакнат член

Значи не сум само јас што збудалувам за храна. На почетокот сѐ што имавме дома чоколади од мекици сотрев, ама пројде тој период. Сега после речиси 8 месеци имам невиден стрв за глупости и стално осеќам потреба за грицкање нешто. Дури и глад чувствувам, а тежината ми е горе-долу иста како пред бременост.

Ceneva likes this.
  7. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Што може да се пие во случај на стомачен вирус (повраќање, омалаксаност)? Освен пробиотик

8. Carolin.

Carolin. Популарен член

Еве јас што земав

LizzyGrant likes this.
  9. QueenQ

QueenQ Активен член

@jolooo_ @BadKarma94 @Ceneva @MeryS @Roxy1991 Пројде трет скок, доењето се врати у нормала. Тежок период но издржавме, бебе си цица како претходно. Ви благодарам на споделеното искуство и на советите.

10. Giiirl23

Giiirl23 Истакнат член

Здраво мајки! Дали од тие чаевите како Лактамикс и Хип за доилки пиевте само на почеток или цело време? И дали сте воочиле некаква разлика вие што ги пиевте?

11. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Пиев редовно до 2ипол месеци. Тогаш на контрола кај педијатар ми рече да не пијам повеќе зошто бебето напредуваше и повеќе од потребното :)
    Претходниот викенд имаше температура,добив совет почесто да го дојам. Градите ми беа меки,веројатно веќе беше воспоставена лактација, но бидејќи ми беше страв да не е малку млеко пиев неколку пати чај. Сега се случува да ми се стврднат и преполнат како на почетокот.
    Така да верувам дека помага чајот за зголемување на лактација.

Larea and Giiirl23 like this.
  12. BambyLove

BambyLove Активен член

Како ви одеше одбивање од доење? Ако се останува со еден подој пред заспивање дали ќе престане млекото со време и за колкав период

13. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Ако постепено кратиш подои и млекото ќе се намалува. Ако ги чуствуваш тешки градите масираш и малку одмолзуваш под туш. Околу 1м мислам беше потребно да се намали скроз млекото. А ако пробаш да стиснеш и по 1 година може да има млеко.
    Најдобро ти е така,еден по еден подој да кратиш. Нема да биде шок ни за тебе ни за бебе. Последен е подојот за ноќно спиење.

BambyLove likes this.
  14. BambyLove

BambyLove Активен член

И ако останеме со еден подој пред спиење, ќе се намали млекото скроз по 1 год ...?

15. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Не те разбирам?
    Ако постепено кратиш подои,постепено ќе се намали и млекото.
    Кога ќе престанеш со доење млеко ќе имаш во следните недели. Ќе правиш се што треба за да си олесниш. Кога нема повеќе да чуствуваш тежина нема ни да стискаш да проверуваш дали има. Зошто со стискање и по една година може да капне млеко.

BambyLove likes this.
  16. Larea

Larea Истакнат член

Здраво, бебе има 11 дена, само на доење сме. На првата контрола само 20гр имаше качено.. Дали ако ви бљуцне/ поврати после подојот го ставате пак да цица? И дали временски ви цицаат исто на секој подој ако гледате на саат и колку долго отприлика траел еден подој првите недели?

17. MeryS

MeryS Истакнат член

Бебињата што цицаат треба да цицаат слободно-кога и да сакаат и не треба да се гледа на време додека се среди млекото. Кај мене беше цело време на града првиот месец, кога и да ми понудев сакаше, можеби зошто немав уште доволно млеко. Нив им е многу мал желудникот и брзо се полни и брзо се празни. Нема врска што бљуцка, само кревај го за ждригне на 10тина 15 мин цицање.

18. Giiirl23

Giiirl23 Истакнат член

Фала ти за одговорот ❤️ А кој чај го пиеше?

19. simpleewa

simpleewa Истакнат член

Јас имам 2.5месеци бебе, се уште пијам. На почеток, до пред некое време пиев Лактамикс, а од скоро Хипп. Хипп многу подобар ми е мене, многу повеќе осеќам дека е зголемена лактацијата. Баш пишав на претходен пост, дека дури и отповеќе ми надоаѓа млеко некој период од денот..

AlchinovaR1979 likes this.
  20. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Лактамикс

Giiirl23 likes this.