Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. LeNora

LeNora Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2024
    Пораки:
    744
    Допаѓања:
    1.724
    Ќе помине многу е тешко на почеток, ниту ти знаеш како да ја наместиш ниту она знае да фате правилно. Јас на почеток давав со силиконски ама и ги вадев и на сред цицање лесно се одвикна, е сега овде кај некои тешко се одвикнувале од силиконска зависи. Биди упорна боли многу знам како е, кај нас после вториот месец веќе беше многу полесно. Чај пијам лакта микс можеш до литро на ден, јас пијам една две чаши на ден. Пјам и таблети лактил.

2. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    4.276
    Допаѓања:
    17.789
    Мамички, уште еднаш благодарам за советите, за малку ќе се залетав ќе купував силиконски брадавици, среќа што го има форумов.
    Ставав подебел слој ланолин после доење и седев така колку можам, за неколку дена зараснаа рагадите, уште многу малку целосно да заздрават, но не е како што беше. Имам сега и млеко, преминавме на доење, не давам ад, малата супер напредува, денеска бевме на прв преглед.
    Дали е нормално кога ќе ја фати брадавицата да боли, дури во глава ме мава болката моментална, кога ќе ја фати брадавицата. Дали не сум поставена убаво при доење, па затоа боли.

На Noemi, joy1, Kitanova77 и 4 други им се допаѓа ова.
  3. Marijanche33

Marijanche33 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2025
    Пораки:
    359
    Допаѓања:
    421
    Мене ме болеше некој период на почетокот, сега веќе воопшто (4 месеци сме). Не знам кога точно престана ама нешто пред два месеци да направиме беше мислам.

На Guns N` Roses му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Guns N` Roses

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    4.276
    Допаѓања:
    17.789
    Жени, ја дојам малата, често бара да цица. На саат ипол бара да цица, немаме проблем со тоа. Имам електрична пумпа на авент, дали може да се измолзувам еднаш во денот или по потреба кога одиме некаде, кога треба да ја оставам на чување да има млеко за во шише. Да не си направам некаков проблем.

5. Tulip023

Tulip023 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 април 2025
    Пораки:
    172
    Допаѓања:
    245
    Здраво, ве молам за совет за откажување од силиконски. Бебето се роди со мала родилна тежина и некако ич не можеше да фати града, а млеко почна да ми надоаѓа уште од втор ден и уште во болница ми дадоа да пробам со силиконска и со силиконска одма си фати. Заради тежината првите денови не ми се ризикуваше и одма почнав исклучиво со силиконска да го дојам. Сега почнав да пробувам да ја тргам, ама многу тешко ми оди, еднаш само ќе повлече и одма се трга и почнува да плаче. Пробав на сред подој да ја тргам или ноќе кога е попоспан ама безуспешно.

6. Malesia

Malesia Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    1.837
    Допаѓања:
    3.638
    Не се откажувај, тргај почесто преку ден.

7. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.771
    Допаѓања:
    6.313
    можеш, јас со првата ќерка цело време така правев и сега планирам исто.

8. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    2.349
    Допаѓања:
    4.653
    Еднаш дневно нема да направи проблем немај гајле. Неколку пати спомнав на форумов мене ептен ми се наоѓа школата од хака, додека дојам си ја ставам на другата града и си собирам млекце пто тече плус со вакум од утринските подои од секој собирам 30-40мл и дневно си замрзнувам залихи за кога излагам да имам да не мора тогаш да трчам да молзам

9. Guns N` Roses

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    4.276
    Допаѓања:
    17.789
    Ја порачав сега, мислам дека ќе ми врши работа и школката. Кога дојам ми истекува млеко од другата дојка, барем да се собира.

На Baby warrior му/ѝ се допаѓа ова.
  10. angelce23

angelce23 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2011
    Пораки:
    69
    Допаѓања:
    109
    Laktamiks caj pij po 2-4 solji na den zavisi kolku mozes, jas pijam 2 solji laktamiks i laktil pijam kapsuli sabajle i vecer po 1

bradavicite ke im treba vreme da zazdravat i ke te boli sigurno use 2 nedeli... mackaj lanolin i rilastil eap gel kupi si
    Ja pijam i serapeptaze poso mi se oteceni gradite i lecitin

11. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    2.349
    Допаѓања:
    4.653
    Мнооогу ми се наоѓа. Пумпањето ми зима време па стерилизирај па чисти па претурај. Ова е истовремено со доењето ќе видиш колку ќе ти врши работа

12. Bubamaricka

Bubamaricka Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    1.648
    Допаѓања:
    3.658
    Жени дајте ум. Малово ми е година дена. Цица сеуште сабајле по будењето и навечер за заспивање и во тек на ноќта. Последниве неколку дена одбива да цица пред спиење ;( и ако се разбуди во тек на ноќта знае да одбие. Еве сношти пример за спиење кога пробав да го наместам почна да плаче, заспа со цуцлата. Во тек на ноќта два пати одби два пати цицаше. Некако не ми е план да го одбивам допрва треба градинка да оди мислев зимава да се доиме уште, ама вака ако продолжи не знам со млеко како ќе бидам. Чаре?

13. kelly.r

kelly.r Популарен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2011
    Пораки:
    961
    Допаѓања:
    695
    Какво искуство имате со враќање на работа? 8 саати ако не се измолзувам има шанси само да престане млекото ?

14. pravnicka_2604

pravnicka_2604 Популарен член

Се зачлени на:
    29 ноември 2016
    Пораки:
    548
    Допаѓања:
    1.376
    Ако продолжи да цица после работа нема да престане млекото, градите само ќе се навикнат на новата ситуација. На почетокот ќе ти биде потешко дури се навикнат градите првите неколку дена, може ќе треба да измолзиш колку да ти олесни.
    Мојата е година и пет месеци и веќе четири месеци цица само навечер за пред спиење и се е ок.

На kelly.r и Anaroz1 им се допаѓа ова.
  15. kelly.r

kelly.r Популарен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2011
    Пораки:
    961
    Допаѓања:
    695
    Преку ден се одмолзуваш или не

16. pravnicka_2604

pravnicka_2604 Популарен член

Се зачлени на:
    29 ноември 2016
    Пораки:
    548
    Допаѓања:
    1.376
    Веќе не, на почетокот само за да ми олесни се одмолзував по малку првите неколку дена. Ако не планираш да цица преку ден паметно е да не се одмолзуваш скроз за да не ги збуниш градите, освен ако не планираш да правиш залихи.

На kelly.r му/ѝ се допаѓа ова.
  17. 1RedLipss

1RedLipss Истакнат член

Се зачлени на:
    19 август 2018
    Пораки:
    271
    Допаѓања:
    449
    Може ли да пратиш слика, линк било што да видам за каква школка станува збор.
    И мене доста ми тече другата града за време на доење, јас го оставам така да си тече, не го измолзувам

18. 1RedLipss

1RedLipss Истакнат член

Се зачлени на:
    19 август 2018
    Пораки:
    271
    Допаѓања:
    449
    Девојки втор месец исклучиво го дојам малиот и до сега немав проблем со градите. Но од вчера едната ме боли скроз долниот дел, не е од запуштен канал, нема грутки, нема отоци, ја измолзав, измасирав, но сеуште боли.
    Не знам како да ја карактеризирам болката. Како на пример кога би спиеле лошо на дојка, или да е падната на стрна па така боли на допир и стискање.
    Баш се загрижив да не е нешто сериозно или тоа маститис (незнам како изгледа).
    Молам за совет што да правам
    А може ли да е од спиење, сум заспала на грб и дојките де лево де десно фатиле кривина :D па се разбудив со така болни гради но тоа помина мислам незнам :?:

19. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    2.349
    Допаѓања:
    4.653
    Еве линкче https://haakaa.mk/product/silikonska-skolka/

провери на брадавицата да не имаш бело топче? И мене ми се случи исто околу 40дена немав грутки ама болна ми беше градата и топла на допир со бело топче на брадавицата мало / запушено каналче

На 1RedLipss му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Mashha

Mashha Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    0
    Здраво мајки,
    Ве молам за искуство.
    Бебето за една недела ќе прави 2 месеци. Ме интересира вашите бебиња на таа возраст колку пати во денот цицаат и колку дого ( минути)? Дали е во ред да цица на саат, саат ипол ама да цица по 1-2 минути, максимум 3 минути