Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Колку е старо бебето? Можеби се работи за средување на лактацијата па чувството за немање млеко да е комплетно субјективно. Обично по средување на лактацијата не се преполнуваат градите, не се тврди, не тече млеко, и многу мајки мислат дека снемале млеко. Тоа не е така - едноставно се произведува онолку млеко колку што е потребно за бебето.

Во секој случај - за корекција на млекото најважни се подоите. Зголеми го бројот на подои - нека се на помал интервал.

На sofi2107, Annie.mk1, Lolipop23 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. aceee99

aceee99 Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2017
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    1.150
    I sise sea ne piet ni caj ama eve sega ja staviv cicase na dvete 10 min i zaspa se nadevam ke e nekoj skok

На Schkolska му/ѝ се допаѓа ова.
  3. only44you

only44you Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2014
    Пораки:
    2.475
    Допаѓања:
    4.783
    Ve bolat li gradite koga nadojduva mlekoto? Go cuvstvuvate li toa ?

На Ygritte му/ѝ се допаѓа ова.
  4. aceee99

aceee99 Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2017
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    1.150
    Da mene mi sprzuva mn i mi tecat sami

На Ygritte и only44you им се допаѓа ова.
  5. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    На крај вистина излезе блистер. Направив ехо, се супер млечен канал. Арно ама утрово се разбудив со болка во градата и тоа мало топче станало огромна грутка. На брадавката забележав бело топче и од него не излегува млекце. Блистер е така? Ќе пробам сега вака да го отпушам како што си опишала.

На kukla21, happygirl, FreeMind и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Обично така почнуваат блистерите, не се видливи на површина но одма осеќаш грутка во некој дел од градата. И откако неколку пати ставаш бебе да исцицува а грутката стои, сфаќаш дека е блистер. А белото топче ќе се појави на површината откако бебето ќе цица повеќе пати.

На Milaаа991 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Nalla

Nalla Истакнат член

Се зачлени на:
    29 декември 2018
    Пораки:
    182
    Допаѓања:
    226
    Мајки каков дезодеранс е безбедно да се користи додека се дои?

8. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    21мес дур доев стандард Нивеа стикот го користев.
    Све е безбедно освен конзумирање алкохол.

9. aceee99

aceee99 Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2017
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    1.150
    Eve sinoka si cicase normalno samo vo1 cicase i mi povrati mnnn nz zs i denes eve si cica spie polni peleni malku pre se naluti ama ne kaku fcera

10. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.924
    Допаѓања:
    203.178
    Било каков без алуминиум.

На Lolipop23 и Nalla им се допаѓа ова.
  11. Lonely1604

Lonely1604 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2017
    Пораки:
    350
    Допаѓања:
    300
    Веќе сме годинка и уште цицаме ама последниот месец забележувам дека многу ме чешат беадавиците и ме боли кога дојам, зацрвенете ми се... беше така и помина, сега пак.. на што може да се должи тоа? Страв ме фати од се што читам на нет

12. Viki tonci

Viki tonci Истакнат член

Се зачлени на:
    23 април 2018
    Пораки:
    462
    Допаѓања:
    804
    Мене не знам од што ама пред два дена ми надојде многу млеко. Изгледа не успеа да го исцица убаво и мене ми се направи лом едната града. Сега млекото е исто како предходно ама ми останаа како зрнца и малку ми е тврда градата на некои места. Пробав со триста масажи не сака да пушти. Некој ваш совет како да си помогнам?

13. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    Ќе влезеш под топол туш. И со потопла вода од вообичаено ( нормално ќе гледаш да не се попариш, да е издржлива топлината ) , ќе држиш тушот да се слива водата над градите. Слободно некој 10мин па и повеќе ќе оставиш да тече. Ќе земеш со едната шака од едната страна на градата, а другата шака од другата страна и ќе правиш движења горе/доле ( ќе масираш со не многу јак стисок). Па ќе фатиш на ист начин одозгора и одоздола градата и на ист начин ќе масираш. На крај со палец и показалец ќе ја масираш ареолата ( кафениот дел околу брадавицата ) за на крај да измолзиш малку со прсти од брадавицата. Пред доење слободно на ваков начин масирај ја градата пред да цица бебе барем 5мин.
    Оваа техника ја имаш и на јутуб, а и во поразвиените земји ја покажуваат на родилките во самите родилишта.
    Пробај. Мене овој начин на почетокот највеќе ми помагаше.
    Едит : само не се одмолзувај многу, а не и често доколку си имаш воспоставено лактација зашто ќе направиш полошо. Ќе надоаѓа се повеќе млеко.

На Viki tonci му/ѝ се допаѓа ова.
  14. tamarce.j

tamarce.j Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јуни 2012
    Пораки:
    282
    Допаѓања:
    331
    Здраво девојки. Малиот ми е 9 месеци и го дојам ама последниве денови приметувам дека имам многу малку млеко. Минатата недела бев во трчање па и помалку му давав да цица и најверојатно ради тоа и ми се намали млекото. Нешто на природна база или совет како да си го вратам млекото, сакав да цица бар до една година.

15. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    Почесто на града и ќе почне потрошувачката колку што е побарувачката. Млеко се лачи според потребите на бебе/дете.

На karak му/ѝ се допаѓа ова.
  16. aceee99

aceee99 Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2017
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    1.150
    Du zafcera mi pukase kamen gradata od mleko koga se eazbudiv noke bbev lom protecena a eve od sinoka i denes si se meki nz za sto

17. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Процедуално, некогаш ми треба помош да те дешифрирам што си напишала. И не можам да сфатам што е прашање, а што е констатација. Настрана латиницава и печатните/граматички грешки. Дај или симни кирилична поддршка или пишувај правилно латиница, за да може да се разбереме да ти помогнеме, еве овде ништо не те разбрав.

На Ringishpil_, Lolipop23, CatL4dy и 3 други им се допаѓа ова.
  18. aceee99

aceee99 Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2017
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    1.150
    Du zafcera gradite mi bea polni so mleko nemozese da i isprazni zadcinoka bev lom napravna mi bese istecena ednata a eve sinoka i denes mi se meki nz za sto da ne mi se namaluva ili

19. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Се воспоставила лактација. Се лачи онолку млеко колку што пие бебе. Нормално е.

На Kaetana, aceee99 и sofi2107 им се допаѓа ова.
  20. S.J.Parker

S.J.Parker Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2014
    Пораки:
    1.086
    Допаѓања:
    7.347
    Феминки морам да примам некоја терапија 10-15 дена и за тој период не смеам да ја дојам малата. Терапијата е задолжителна и затоа треба малата да ја ставам на ад млеко. После тоа пак сакам да ја дојам. Прашањето ми е, колку пати треба да се измолзувам и во колкава количина за да си ја оддржам лактацијата за тој период а да не фатам мастит? Имал ли некој ваква ситуација?