Колку е старо бебето? Можеби се работи за средување на лактацијата па чувството за немање млеко да е комплетно субјективно. Обично по средување на лактацијата не се преполнуваат градите, не се тврди, не тече млеко, и многу мајки мислат дека снемале млеко. Тоа не е така - едноставно се произведува онолку млеко колку што е потребно за бебето. Во секој случај - за корекција на млекото најважни се подоите. Зголеми го бројот на подои - нека се на помал интервал.
I sise sea ne piet ni caj ama eve sega ja staviv cicase na dvete 10 min i zaspa se nadevam ke e nekoj skok
На крај вистина излезе блистер. Направив ехо, се супер млечен канал. Арно ама утрово се разбудив со болка во градата и тоа мало топче станало огромна грутка. На брадавката забележав бело топче и од него не излегува млекце. Блистер е така? Ќе пробам сега вака да го отпушам како што си опишала.
Обично така почнуваат блистерите, не се видливи на површина но одма осеќаш грутка во некој дел од градата. И откако неколку пати ставаш бебе да исцицува а грутката стои, сфаќаш дека е блистер. А белото топче ќе се појави на површината откако бебето ќе цица повеќе пати.
Eve sinoka si cicase normalno samo vo1 cicase i mi povrati mnnn nz zs i denes eve si cica spie polni peleni malku pre se naluti ama ne kaku fcera
Веќе сме годинка и уште цицаме ама последниот месец забележувам дека многу ме чешат беадавиците и ме боли кога дојам, зацрвенете ми се... беше така и помина, сега пак.. на што може да се должи тоа? Страв ме фати од се што читам на нет
Мене не знам од што ама пред два дена ми надојде многу млеко. Изгледа не успеа да го исцица убаво и мене ми се направи лом едната града. Сега млекото е исто како предходно ама ми останаа како зрнца и малку ми е тврда градата на некои места. Пробав со триста масажи не сака да пушти. Некој ваш совет како да си помогнам?
Ќе влезеш под топол туш. И со потопла вода од вообичаено ( нормално ќе гледаш да не се попариш, да е издржлива топлината ) , ќе држиш тушот да се слива водата над градите. Слободно некој 10мин па и повеќе ќе оставиш да тече. Ќе земеш со едната шака од едната страна на градата, а другата шака од другата страна и ќе правиш движења горе/доле ( ќе масираш со не многу јак стисок). Па ќе фатиш на ист начин одозгора и одоздола градата и на ист начин ќе масираш. На крај со палец и показалец ќе ја масираш ареолата ( кафениот дел околу брадавицата ) за на крај да измолзиш малку со прсти од брадавицата. Пред доење слободно на ваков начин масирај ја градата пред да цица бебе барем 5мин. Оваа техника ја имаш и на јутуб, а и во поразвиените земји ја покажуваат на родилките во самите родилишта. Пробај. Мене овој начин на почетокот највеќе ми помагаше. Едит : само не се одмолзувај многу, а не и често доколку си имаш воспоставено лактација зашто ќе направиш полошо. Ќе надоаѓа се повеќе млеко.
Здраво девојки. Малиот ми е 9 месеци и го дојам ама последниве денови приметувам дека имам многу малку млеко. Минатата недела бев во трчање па и помалку му давав да цица и најверојатно ради тоа и ми се намали млекото. Нешто на природна база или совет како да си го вратам млекото, сакав да цица бар до една година.
Почесто на града и ќе почне потрошувачката колку што е побарувачката. Млеко се лачи според потребите на бебе/дете.
Du zafcera mi pukase kamen gradata od mleko koga se eazbudiv noke bbev lom protecena a eve od sinoka i denes si se meki nz za sto
Процедуално, некогаш ми треба помош да те дешифрирам што си напишала. И не можам да сфатам што е прашање, а што е констатација. Настрана латиницава и печатните/граматички грешки. Дај или симни кирилична поддршка или пишувај правилно латиница, за да може да се разбереме да ти помогнеме, еве овде ништо не те разбрав.
Du zafcera gradite mi bea polni so mleko nemozese da i isprazni zadcinoka bev lom napravna mi bese istecena ednata a eve sinoka i denes mi se meki nz za sto da ne mi se namaluva ili
Феминки морам да примам некоја терапија 10-15 дена и за тој период не смеам да ја дојам малата. Терапијата е задолжителна и затоа треба малата да ја ставам на ад млеко. После тоа пак сакам да ја дојам. Прашањето ми е, колку пати треба да се измолзувам и во колкава количина за да си ја оддржам лактацијата за тој период а да не фатам мастит? Имал ли некој ваква ситуација?