Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. prinstongirl2

prinstongirl2 Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.992
    Допаѓања:
    1.742
    Му давам секако не го оставам само чекам да се смени да го држи повеќе а невечер повеќе да спие

2. prinstongirl2

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.992
    Допаѓања:
    1.742
    Јас си пијам по едно .. Најчестп кога заспие.. Сма се случило да се напијам и да стани за 15 мин и цицал.. Доста читав нс нет и пишува дека не е страшно едно па и две да испијаш

На Bella* му/ѝ се допаѓа ова.
  3. prinstongirl2

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.992
    Допаѓања:
    1.742
    Нека кажи и друг мислење и мене ме интересира

4. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.401
    Допаѓања:
    18.644
    Откако е роден пијам по 2 дневно

На Veki4kaa, Sexybaby86, Larahappy и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Bella*

Bella* Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    2.344
    Допаѓања:
    14.626
    И нема проблем не реагира на спиењето на бебе?

6. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.401
    Допаѓања:
    18.644
    Не сме имале проблем до сега

7. MinnieM

MinnieM Популарен член

Се зачлени на:
    25 јули 2018
    Пораки:
    928
    Допаѓања:
    2.927
    И јас пијам по едно обавезно, некогаш и две

8. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.883
    Допаѓања:
    10.399
    Jас пиев пo две.

9. prinstongirl2

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.992
    Допаѓања:
    1.742
    Имам пријателка која со двете и фодека беше бремена и кога доеше пушеше по една две со кафе се пазеше ама пак че запали.. Па ене двете децс израснаа маженца машала

На MinnieM му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Andra

Andra Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2019
    Пораки:
    1.156
    Допаѓања:
    1.667
    Јас пијам 2 до 3 нес кафе а бебе од 24 часа дали се на се е 5 часа будно .

11. Andra

Andra Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2019
    Пораки:
    1.156
    Допаѓања:
    1.667
    Дали треба да се внимава при внес на овошје или било што што е алерген додека доиме.Прашањето ми е дали се манифестура кај бебе како алергиска реакција и ако има некој искуство на што да се пази најмногу.

12. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Јас многу пазев на алергени и тука прочитав дека си јадат се. Па почнав и јас ама досега немал реакција.

На Kaetana и Andra им се допаѓа ова.
  13. rainbowmama

rainbowmama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јули 2019
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    2.196
    На моја пријателка малечката ѝ има егзема, и тaa избегнува јајца, млеко, морска храна. Јас би ти рекла да си јадеш се, и да пратиш. Преку млеко мислам дека не може да има многу сериозна алергиска реакција, евентуално ете како дерматит или проливче. Поправете ме ако грешам.

На Andra му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.677
    Допаѓања:
    3.991
    Машала, они си знаат дали имаат или допрва ќе имаат некој проблем, ептен убав совет :clap:

На mal.ecka, BirMelek, elenaklasik и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.711
    Допаѓања:
    40.088
    На цитрусните овошја внимавај.

На Kaetana и Andra им се допаѓа ова.
  16. MinnieM

MinnieM Популарен член

Се зачлени на:
    25 јули 2018
    Пораки:
    928
    Допаѓања:
    2.927
    Јас сум многу против цигари посебно па во бременост.. никогаш не сум пробала ни па сум сакала. Од кафето не би требало да има некоја штета, ако грешам поправете ме.. Сестра ми пушеше исто во двете бремености, фала богу за сега не им е ништо..не знам како не и се гадеше. Јас неможев да бидам во присуство на некој пушач а не па да пушам :puke:

На azelea му/ѝ се допаѓа ова.
  17. lavinija28

lavinija28 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    1.683
    Допаѓања:
    2.160
    Женски, До кој период се воспоставува лактација? Нешто прочитав овде до 3 месец. Првиот месец и половина мн ми надојдуваше млеко, пишував баш (цела недела со 38 тт, се одмолзував, зелка, топли бањи, масажа...). Денес влегуваме во 11 недела, градиве не се полни како порано,не течат како тогаш. Побрзо ги испразнува малиов(значи штом се тврди и подујани побрзо омекнуваат по подој) а претходно подолго ми беа тврди/полни. Наодручек или навечер ако се попразни ко нервозен е бебушов оти се навикна можеби на пообилно течење а сега можи повеќе се мачи да трга.Инаку, пелените му ги менувам на околу 3 часа, полни се (некогаш претешки, некогаш помалку) а после месец ипол почна да кака поретко (по еднаш на 2,3 дена а се случи дури и преку 4 дена и тогаш преобилно кака штом вака поминуваат повеќе денови). Прашањево ми е дали можам нешто да превземам за да ми бидат градиве пополни бидејќи многу стравувам да не снемам млеко а сакам да дојам. Прво бебе ми е, претходно не ја знаев темава, пред пораѓај само се плашев од пораѓајот и не ччитав на оваа тема но стварно потоа видов дека доењњето е цела наука (како што еднаш мислам @Dikinzi дека имаше пишано:)). Ќе ја означам @Kaetana како жена на која и се восхитувам на знаењето околу доењето ,добро би ми дошло мислење. Да напоменам дека првиот месец малиот стигна до 4850гр, педијатарот рече е супер. Неделава сме на контрола а дома како што се мериме покажува околу 6,5кг (некогаш 7 макар да не верувам) . Сепак, се мислам да не треба и ако сеуште има шанси за да имам повеќе млеко. Пијам хумана за доилки еднаш на ден, сок од јаболко, ретко боза а најмногу вода.

На Kaetana, Dikinzi, lovely12 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. TashSefton

TashSefton Популарен член

Се зачлени на:
    30 септември 2016
    Пораки:
    227
    Допаѓања:
    1.758
    1 до 2 на ден пиев :) и немам никаква намера од кафе да се откажам

19. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.925
    Допаѓања:
    12.090
    Тој страв да не снемам млеко ах... Знам, го имав и уште го имам, 4 месеци.
    Се навикнав и го засакав доењево, нема полесно нешто, иако се мисли спротивното, не знам за поинаку.

Да ти одговорам како што знам.
    Нема да снемаш млеко, тоа сигурно. Штом бебето цица постојано, ти си на исхрана балансирана, разновидна, протеини, млечни продукти, вода, чај, мрсна храна; се одмораш повеќе, млекото ќе си биде тука, ќе се произведува.

Во однос на мекоста, кај мене на почеток исто така беа потврди на почесто, бебе ќе исцицаше, ќе омекнеа и бев психички мирна дека е ок. Тоа до 2 месец.
    Едната града секогаш како помалку да ми правеше млеко, во смисла кога цицаше од другата, од оваа првата не капеше само по себе. Ама што се случи еднаш? Така за малку ќе направев беља. Мислејќи дека немам многу од таа, го ставав повеќе на другата демек да се нацица и да сум мирна, да не го мислам или кога ми се спиеше навечер па набрзина да не го префрлам од една на друга. Градава со "помалку" млеко се преполнила, а беше помека на фат, ми се направи грутка и среќа што ја осетив веднаш, пиев антибиотици, за да не дојде до полошо. А пази, мека беше. Кога почнав да молзам околу 100 мл од одма извадов.

Значи, после 2 или 3 месец градите омекнуваат. Самото бебе ќе го сфати ритамот, дека мора да влече па надоаѓа млекото. Поинаку нема.
    Моево сега трга тргаа осеќам на почеток не му доаѓа, па поупорен продолжува, засилува :rofl: демек ајде кај сиии (колку ми е слатко тогаш) и само осеќам наеднаш отпуштање.
    Ама и сега ако повеќе саати не цицал, градиве минимално се потстврднуваат.

Значи, само редовно цицање и немате гајле :):*

И да дополнам: Бебе одлично си напредува, браво! Само напред! :)

На lavinija28, Dikinzi, MilaSs12 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.597
    Допаѓања:
    6.162
    И е наука :D:D

На elenaklasik и lavinija28 им се допаѓа ова.